Κεραίες FM

Απάντηση: Κεραία FM: Ποιο είναι το σωστό μήκος καλωδίου;

Το Επίγεια ψηφιακή - IPTV αφορά τηλεοπτικό σήμα, ενώ εδώ γίνεται κουβέντα για ραδιοφωνικό σήμα, οπότε νομίζω ότι είναι μια χαρά εδώ. :ernaehrung004:

Επειδή το νήμα αφορά κεραίες (με τις οποίες και ψάχνομαι αυτή την εποχή) μήπως το νήμα θα έπρεπε να μεταφερθεί στο "Επίγεια ψηφιακή - IPTV"?
Δεν υπάρχει (αν δεν κάνω λάθος) ενότητα για αναλογική λήψη και κεραίες...

Ποιός είναι ο προβληματισμός σου σχετικά με τη κεραία για τη λήψη fm ,υποθέτω

Re: Απάντηση: Κεραία FM: Ποιο είναι το σωστό μήκος καλωδίου;

Στο θέμα λήψης του ραδιοφωνικού σηματος θεωρώ το μήκος του καλωδίου ειναι το τελευταίο που μας απασχολεί (καλα να μην ειναι και 1 χιλιομετρο).
Αλλα θέματα ειναι πιο σημαντικά οπως.
1) Η τοπογραφική θέση του σπιτιου μας.
Αν εχουμε ενα βουνό αναμεσα σε εμάς και το σταθμό δεν θα ακουσουμε ποτέ. Στην Αθηνα το ρολο του βουνου τον παίζουν τα τεραστια κτηρια.
2) Ξεχωριστή κεραία Fm με δικό της καλώδιο --ΧΩΡΙΣ ΚΟΨΙΜΑΤΑ-ΜΑΤΙΣΕΙΣ --.
3) Ποιοτητα καλωδίου - συνδεσμων
4) Τοποθέτηση -θεση- ιστού κεραιας
Και φυσικά ποιοτητα δέκτη

Το πρόβλημά μου είναι ότι σε αρκετούς σταθμούς έχω θόρυβο (φύσημα ή/και βόμβο). Μπορεί να μην είναι θέμα σταθμης σήματος αλλά δεν έχω και τρόπο να την μετρήσω.

Θέλω να βάλω μια εξωτερική και να δώ αν θα έχω βελτίωση. Εκτός από τον Υμηττό νομίζω ότι έχουμε και από αλλού εκπομπές στην Αθήνα, σωστά? Άρα να βάλω μια omnidirectional ή μια κατευθυντική?

Ξεχωριστό καλώδιο δεν γίνεται. Κατέβασα ξεχωριστά για TV και για δορυφορικό. Αλλά το FM θα κατέβει μαζί με την TV...

ΥΓ Έχω μπερδευτεί με αυτό το site. Δεν καταλαβαίνω πως δουλεύει...

Mια κατευθυντική σαν αυτή
http://www.supershopping.gr/index.php?act=viewProd&productId=597
Ωραιο site πατας frequency βρισκεις στο google maps τις συντεταγμένες και σου λεει που να γυρισεις την κεραια.
Σε ποια περιοχη μένεις να σου πω?

Σε καθε περιπτωση ειναι η σωστή κεραια για αυτη τη δουλεια.

@analog-jimaras:

O Σπύρος έχει δίκιο: Δεν είναι κατευθυντική η κουλούρα. Αυτή όμως που προτείνει (με κάθετη πόλωση) νομίζω λειτουργεί σε άλλες συχνότητες (VHF δηλ κανάλια 5-12, δηλ. συχνότητες ~175-225 ΜΗz) εφόσον λέει ότι είναι για DAB. Νομίζω τα FM εκπέμπουν σε χαμηλότερες συχνότητες (κανάλια 2-4) και δεν ξέρω αν εκπέμπουν σε κατακόρυφη, οριζόντια ή άλλη πόλωση.

Διορθώστε με αν κάνω λάθος.

Μένω Παπάγου με φάτσα τις κεραίες στον Υμηττό. Σε ποιό Site αναφέρεσαι όταν λές "Ωραιο site πατας frequency βρισκεις στο google maps τις συντεταγμένες και σου λεει που να γυρισεις την κεραια" ;

Οι παντοκατευθυντικές [σαν την στρόγγυλη] είναι πολύ καλές όταν δεν τις θέλουμε για να κάνουμε λήψη ασθενών σημάτων Συνήθως μέσα στις πόλεις χρησιμοποιούμε τέτοιες ,πού δε κοστίζουν και ακριβά
Αν έχουμε πρόβλημα λόγω αποστάσεως χρησιμοποιούμε άλλου τύπου κεραίες φτιαγμένες για τη λήψη fm

Η κατευθυντικη μπορει να τοποθετηθει και με καθετη και με οριζοντια πολωση. Ειναι δικη μας επιλογη, η οποια εχει να κανει με την πολωση της κεραιας εκπομπης (πρεπει να ειναι ταυτοσημες οι πολωσεις εκπομης - ληψης για καλυτερο αποτελεσμα). Και στην Ελλαδα η πολωση εκπομπης στα FM απ´ οτι ξερω ειναι καθετη. Αν ομως δεν υπαρχει οπτικη επαφη με το κεντρο εκπομπης και λαμβανουμε απο ανακλασεις, τοτε μπορει το σημα να μας ερχεται με οριζοντια πολωση. Αναλογα την περιπτωση, δοκιμαζουμε και τοποθετουμε καθετα ή οριζοντια.
Δεν ειναι τυχαιο που οι κεραιες στα αυτοκινητα ειναι τοποθετημενες καθετα με μια μικρη κλιση για λογους αεροδυναμικης.

Κάθετη πόλωση σε κεραία FM δεν έτυχε να δώ
Κάποιες φωτό πού έχω δεί με τα τέρατα των 4 +μέτρων με τις αντηρίδες συνήθως είναι τοποθετημένα οριζόντια
Βέβαια υπάρχουν και κάποιες κατασκευές πού είναι σε κάθετη πόλωση ,αλλά συνήθως είναι πολλαπλές και πιό κοντές

Last edited:

Πράγματι εδώ οι περισσότεροι σταθμοί δείχνει να εκπέμπουν με κατακόρυφη πόλωση.
Οι περισσότεροι σταθμοί (για Παπάγου) είναι από Υμηττό αλλά κάποιοι που μου αρέσουν (π.χ. Penies 88.3) εκπέμπουν από αλλού (π.χ. Πυροβολεία).
Μεγάλος μπελάς τα FM... Και δεν έχω και τη δυνατότητα να μετρήσω το σήμα...
Μου φαίνεται η καλύτερη λύση (για την Αθήνα) είναι να έχω μια φορητή εσωτερική μήκους 95 εκ και να τη γυρίζω μέχρι να βρώ την καθαρότερη λήψη.
Για την επαρχία ίσως έχει νόημα η εξωτερική κεραία.

Νομίζω μια εξωτερική παντοκατευθυντική θα δώσει πιό καλή λύση από την όποια εσωτερική

Νομίζω μια εξωτερική παντοκατευθυντική θα δώσει πιό καλή λύση από την όποια εσωτερική

Δεν ξέρω. Χτες το απόγευμα έβαλα στον ιστό (κάπως πρόχειρα) την στρογγυλή κεραία και την δοκίμασα (με το αυτί από τον AVR) με και χωρίς προσαρμοστή 300/75Ω. Σε κάποιους σταθμούς που δεν εκπέμπουν από Υμηττό είχα μάλλον πιό βρώμικο σήμα και με μία εσωτερική με 2 τηλεσκοπικούς βραχίονες (που τους είχα σε γωνία 45 μοιρων ο καθενας ώς προς την κατακόρυφη) όταν την περιέστρεφα είχα καλύτερο σήμα. Το αστείο είναι ότι όταν δεν συνέδεα την κεραία στον AVR αλλάαπλά την πλησίαζα πολύ κοντά στο βύσμα είχα ακόμα πιό καθαρό σήμα... Και σίγουρα πολλές φορές το πρόβλημα δεν είναι η ισχύς του σήματος αλλά το πόσες και τι παρεμβολές έχει.

Γι αυτό λέω μεγάλος μπελάς τα FM... Χρειάζεται να δουλεύεις με fuzzy logic!

Επίσης η κουλούρα νομίζω δούλευε καλύτερα χωρίς τον προσαρμοστή.Μήπως είχε δίκιο ο κατασκευαστής (αν και εκείνο το "κατασκευάζεται ΓΙΑ τον ..." δεν μου αρέσει καθόλου)" και είναι 75Ω. Τι να πώ δεν ξέρω. Όλα είναι στο περίπου με τα FM και δεν υπάρχει και τρόπος μέτρησης (από έναν ερασιτέχνη). Για τα δορυφορικά και τα UHF έχω όργανα μετρησης σήματος σε όποια συχνότητα με ενδιαφέρει και ξέρω και από πού εκπέμπουν. Έτσι μπορώ να ελέγξω.

Παρεπιπτόντως είδε κανείς αυτό το site? Μου φαίνεται πολύ χρήσιμο, απλά δεν ξέρω πως να κάνω φιλτράρισμα / σορτάρισμα. Αλλά αν´πάς στο "http://fmscan.org/" σκέτο και επιλέξεις που είναι ο δέκτης σου δίνει τι σταθμούς και συχνότητες μπορείς να πιάσεις και με πόσα dB. Και το δείχνει και με χρώματα.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

OK βρήκα πως γίνεται το φιλτραρισμα / σορτάρισμα. Πολύ χρήσιμο site.

Συνήθως οι καλοί δέκτες κάνουν μόνοι τους αυτή τη δουλειά ή έχουν σχετικό όργανο πού βοηθά
Ποιός είναι ακριβώς ο δέκτης σου ;

Συνήθως οι καλοί δέκτες κάνουν μόνοι τους αυτή τη δουλειά ή έχουν σχετικό όργανο πού βοηθά
Ποιός είναι ακριβώς ο δέκτης σου ;

Δεν έχω ξεχωριστό δέκτη. Απλά ο ενσωματωμένος σε έναν AVR (Pioneer VSX-916). Δείχνει μόνο αν κλείδωσε και αν είναι στέρεο...

Δεν έχω ξεχωριστό δέκτη. Απλά ο ενσωματωμένος σε έναν AVR (Pioneer VSX-916). Δείχνει μόνο αν κλείδωσε και αν είναι στέρεο...

Αν είχες την τύχη να είχες το παρακάτω ...

https://www.youtube.com/watch?v=FwPlb6787Kw

Απάντηση: Re: Κεραία FM: Ποιο είναι το σωστό μήκος καλωδίου;

Για την Αθηνα δεν νομιζω να χρειαζεσαι κατι παραπανω http://www.skroutz.gr/s/8709331/OEM-FM-Antenna-ANT-105.html

Μάλλον έχεις δίκιο.

Ψάχνοντας συστηματικά το http://fmscan.org/ βρήκα ότι όλοι οι σταθμοί που με ενδιαφέρουν (εκτός από 2 που λέω παρακάτω) καλύπτονται από τον Υμηττό που πιάνω και με την εσωτερική κεραία.

Τοποθέτησα αυτήν την εξωτερική κεραία με οριζόντια πόλωση και προσαρμογέα 300/75Ω και πιάνω (με αρκετό θόρυβο όμως) ικανοποιητικά τους 2 επιπλέον σταθμόυς που με ενδιαφέρουν ήτοι:
---- 88,30 PENIESfm Penies 88.3 Athina/Pyrovoleia*(att-ath) 16km 275°
-----106,70 ERT Open Parnitha ERA*(att) 22km 340°

Ο πρωτος (PENIES) εκπέμπει σε κάθετη πόλωση (αλλά η κεραία έχει και ένα στύλο για να πιάνει κάθετη πόλωση νομίζω). Έχει πολύ ωραία κλασσικά λαϊκά.
Ο δεύτερος (ΕΡΤ ΟΡΕΝ) εκπέμπει σε οριζόντια πόλωση. Πού και πού έχει ενδιαφέροντα πράγματα.

Με την εσωτερική πιάνω όλους τους σταθμούς από Υμηττό αλλά για την ΕΡΤ που εκπέμπει σε οριζόντια πόλωση πρέπει να ξαπλώνω την κεραία.
Πιάνω όμως καλύτερα τον PENIES.

H κεραία που έβαλες δεν είναι ευκολο να κουνηθεί και προτιμώ ένα ζευγάρι με 2 τηλεσκοπικές που έχω.

Απάντηση: Re: Κεραία FM: Ποιο είναι το σωστό μήκος καλωδίου;

Σήμερα έκανα την τοποθέτηση εξωτερικής κεραίας FM, και προβληματίζομαι.
Το tuner μου είναι το Sony ST-SB920QS, το οποίο έχει 2 υποδοχές για κεραία, switchable.
Με την εξωτερική κεραία, πιάνω πλέον σταθμούς που ούτε ήξερα ότι υπήρχαν πριν, πραγματικά πάρα πολλούς παραπάνω, ανα 0.2-0.3MHz πιάνει και σταθμό.
Επίσης, το σήμα δείχνει εμφανώς ενισχυμένο σε αυτούς που ήδη έπιανα στον μέτρητη του tuner που δείχνει σε db, αλλά ακουστικά, μπορώ να πω ότι ίσως και να είναι μειωμένη η ποιότητα του ήχου σε αυτούς τους σταθμούς που έπιανα και πριν. Αλλάζοντας πχ στον αγαπημένο μου σταθμό από antenna a σε antenna b και ακούγοντας διαφορές, με την εσωτερική ακούγεται λίγο καλύτερα από ότι με την εξωτερική, παρότι το σήμα δείχνει στο tuner να ανεβαίνει από 20-25 db σε 60 στην εξωτερική.
Έτσι έπρεπε να είναι; Έχει κανείς παρόμοια εμπειρία;

Μετά από πολύ καιρό, αλλά επειδή ίσως είναι χρήσιμο (αν είναι σωστή η σκέψη μου):

Η παντοκατευθυντική κεραία σου δίνει από παντού ίδια ενίσχυση και επομένως και πιθανές παρεμβολές.

Τελικά πρέπει να δεί κανένας από ποιά κατεύθυνση εκπέμπουν οι σταθμοί που τον ενδιαφερουν, με τι ένταση φτάνουν στην περιοχή του, αν υπερκαλύπτονται από άλλους ισχυρότερους (με περισσότερα dB στην περιοχή του), και μετά να δεί τι θα κάνει με την κεραία.

Ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο είναι αυτό.http://fmscan.org

Εγώ το χρησιμοποίησα ώς εξής:
1. Βρήκα όλους τους σταθμούς που έχω πιθανότητα να πιάσω στην περιοχή μου
2. Μετέφερα (cut & paste) τα στοιχεία σε ένα excel
3. Σορτάρισα με βάση το πρόγραμμα και διέγραψα (delete) αυτούς που πιάνω καλύτερα από άλλο σημείο εκπομπής (π.χ. αν μπορώ να πιάσω από Υμηττό με 80 db και από Αίγινα με 60 db διαγράφω την Αίγινα από το Excel.
4. Τους υπόλοιπους τους σορτάριισα με βάση τη συχνότητα εκπομπής και με μια απλή κεραία (πρακτικά δεν έχει σημασία) είδα ποιοί υπερκαλύπονται από άλλους κοντινούς τους και τους διέγραψα και αυτούς. Π.χ. αν ο Skai 100,30 από Υμητό (82 dB) μου ταπώνει τον POWER 100,20 (22 dB) από Βόλο διαγράφω τον POWER που έτσι κι αλλιώς- με οποαδήποτε κεραία - αποκλείεται να ακούσω.
5. Αυτούς που μείνανε τους σορτάρισα πάλι με βάση το σημείο εκπομπής και είδα ποιοί με ενδιαφέρουν. Στην περίπτωσή μου όλοι οι σταθμοί που είχαν μείνει μετά το ξεσκαρτάρισμα ήταν από Υμηττό και επίσης κάτι λίγοι από Πυροβολεία και η ΕΡΤ ΟΡΕΝ από Πάρνηθα. Από τα Πυροβολεία μονο ο PENIES 88,3 αξίζει για μένα.

Επομένως απλά βλέπω τι κεραία χρειάζομαι για τον PENIES 88,3 που το fmscan.org τον δινει με κατακόρυψη πόλωση, στα 16 χιλιόμετρα, με κατεύθυνση από 275 μοίρες και ισχύ στην περιοχή μου 64 dB. Για τη συχνότητα των 88,30 MHz το ακριβές πλέον μήκος κύματος είναι 300/88,30=3,40 μέτρα, άρα θα χρειαστώ δίπολο 3,40/2=1,70 μέτρα ή 3,40/4=0,85 μέτρα σε κατακόρυφη θέση.

Αν με ενδιαφέρει και ο ΕΡΤ ΟΡΕΝ σκέφτομαι και ενεργώ παρόμοια.

Για τους υπόλοιπους σταθμούς από Υμηττό δεν έχω πρόβλημα, είναι στα 3 χιλιόμετρα...

Δεν ξέρω αν όλα τα παραπάνω είναι σωστά...