Απάντηση: Re: Κεραία FM: Ποιο είναι το σωστό μήκος καλωδίου;
Σήμερα έκανα την τοποθέτηση εξωτερικής κεραίας FM, και προβληματίζομαι.
Το tuner μου είναι το Sony ST-SB920QS, το οποίο έχει 2 υποδοχές για κεραία, switchable.
Με την εξωτερική κεραία, πιάνω πλέον σταθμούς που ούτε ήξερα ότι υπήρχαν πριν, πραγματικά πάρα πολλούς παραπάνω, ανα 0.2-0.3MHz πιάνει και σταθμό.
Επίσης, το σήμα δείχνει εμφανώς ενισχυμένο σε αυτούς που ήδη έπιανα στον μέτρητη του tuner που δείχνει σε db, αλλά ακουστικά, μπορώ να πω ότι ίσως και να είναι μειωμένη η ποιότητα του ήχου σε αυτούς τους σταθμούς που έπιανα και πριν. Αλλάζοντας πχ στον αγαπημένο μου σταθμό από antenna a σε antenna b και ακούγοντας διαφορές, με την εσωτερική ακούγεται λίγο καλύτερα από ότι με την εξωτερική, παρότι το σήμα δείχνει στο tuner να ανεβαίνει από 20-25 db σε 60 στην εξωτερική.
Έτσι έπρεπε να είναι; Έχει κανείς παρόμοια εμπειρία;
Μετά από πολύ καιρό, αλλά επειδή ίσως είναι χρήσιμο (αν είναι σωστή η σκέψη μου):
Η παντοκατευθυντική κεραία σου δίνει από παντού ίδια ενίσχυση και επομένως και πιθανές παρεμβολές.
Τελικά πρέπει να δεί κανένας από ποιά κατεύθυνση εκπέμπουν οι σταθμοί που τον ενδιαφερουν, με τι ένταση φτάνουν στην περιοχή του, αν υπερκαλύπτονται από άλλους ισχυρότερους (με περισσότερα dB στην περιοχή του), και
μετά να δεί τι θα κάνει με την κεραία.
Ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο είναι αυτό.
http://fmscan.org
Εγώ το χρησιμοποίησα ώς εξής:
1. Βρήκα όλους τους σταθμούς που έχω πιθανότητα να πιάσω στην περιοχή μου
2. Μετέφερα (cut & paste) τα στοιχεία σε ένα excel
3. Σορτάρισα με βάση το πρόγραμμα και διέγραψα (delete) αυτούς που πιάνω καλύτερα από άλλο σημείο εκπομπής (π.χ. αν μπορώ να πιάσω από Υμηττό με 80 db και από Αίγινα με 60 db διαγράφω την Αίγινα από το Excel.
4. Τους υπόλοιπους τους σορτάριισα με βάση τη συχνότητα εκπομπής και με μια απλή κεραία (πρακτικά δεν έχει σημασία) είδα ποιοί υπερκαλύπονται από άλλους κοντινούς τους και τους διέγραψα και αυτούς. Π.χ. αν ο Skai 100,30 από Υμητό (82 dB) μου ταπώνει τον POWER 100,20 (22 dB) από Βόλο διαγράφω τον POWER που έτσι κι αλλιώς- με οποαδήποτε κεραία - αποκλείεται να ακούσω.
5. Αυτούς που μείνανε τους σορτάρισα πάλι με βάση το σημείο εκπομπής και είδα ποιοί με ενδιαφέρουν. Στην περίπτωσή μου όλοι οι σταθμοί που είχαν μείνει μετά το ξεσκαρτάρισμα ήταν από Υμηττό και επίσης κάτι λίγοι από Πυροβολεία και η ΕΡΤ ΟΡΕΝ από Πάρνηθα. Από τα Πυροβολεία μονο ο PENIES 88,3 αξίζει για μένα.
Επομένως απλά βλέπω τι κεραία χρειάζομαι για τον PENIES 88,3 που το fmscan.org τον δινει με κατακόρυψη πόλωση, στα 16 χιλιόμετρα, με κατεύθυνση από 275 μοίρες και ισχύ στην περιοχή μου 64 dB. Για τη συχνότητα των 88,30 MHz το ακριβές πλέον μήκος κύματος είναι 300/88,30=3,40 μέτρα, άρα θα χρειαστώ δίπολο 3,40/2=1,70 μέτρα ή 3,40/4=0,85 μέτρα σε κατακόρυφη θέση.
Αν με ενδιαφέρει και ο ΕΡΤ ΟΡΕΝ σκέφτομαι και ενεργώ παρόμοια.
Για τους υπόλοιπους σταθμούς από Υμηττό δεν έχω πρόβλημα, είναι στα 3 χιλιόμετρα...
Δεν ξέρω αν όλα τα παραπάνω είναι σωστά...