Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Αν σ ενοχλεί η οποία επεξεργασία, και μένα μ ενοχλεί μερικές φορές, υπάρχει και το raw.

Έτσι δε κάνουμε και με τις μηχανές μας;

Εγώ ακόμα και με τις dslr-mirrorless τραβάω πάντα raw+jpg γι αυτό το λόγο.

Κι επειδή έχουν πια φακό τελε τα κινητά με μεγάλο διάφραγμα , κάποια πολύ περισσότερο από το iphone, μπορείς να έχεις χωρίς εφέ , ικανοποιητικό bokeh.

Δε χρειάζεσαι ακριβές ή πολλές εφαρμογές....το Adobe lr αρκεί, ακόμα και στην δωρεάν έκδοση.

Έχει πολύ καλή εφαρμογή για τράβηγμα φωτό, αυτόματες και manual ρυθμίσεις και hdr, αν θέλεις.
Τραβάς σε dang και με ένα κλικ έχεις τη φωτό που θέλεις και με τα άπειρα preset που υπάρχουν , ξεμπέρδευες σε ένα λεπτό.

Οι παραπάνω 2 φωτό είναι όπως βγήκαν από την εφαρμογή , χωρίς κάτι ιδιαίτερο... ένα δυο κλικ κι έτοιμες!

Sent from my iPad using Tapatalk Pro

Γιάννη σε raw είναι σαφως πολύ καλύτερα τα πράγματα, τουλαχιστον outdoor! Indoor το βαρυ noise reduction δεν το αποφεύγεις.
Σαφως πιο φυσική εικονα!.

Δεν εχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με dng development στο lightroom mobile, αλλα θα το δω μαζι με αρχεία απο το gcam τι ψαρια πιανει.

Για τα χρήματα που κάνει ένα iPhone και όχι μόνο δεν αναλύεται μόνο με τη λογική ή μάλλον το λογικό επιχείρημα είναι ότι ο καθένας ξοδεύει όσο έχει και όσο τον παίρνει η τσέπη του. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά όχι πρώτης ανάγκης, κανείς ερασιτέχνης δεν χρειάζεται πανάκριβο κινητό ή 2-3 φωτογραφικές απλά έχει το περίσσευμα το οικονομικό να το κάνει γιατί χωρίς λεφτά ούτε αέρα κοπανιστό δεν αγοράζεις πια. Όσον αφορά τις φωτογραφίες που βλέπω από το iPhone αναλογίζομαι αυτό που έλεγα και με τις ακριβές φωτογραφικές ότι δηλαδή δεν παίρνεις σε απόλυτη τιμή την ποιότητα που φαντάζεσαι ότι πληρώνεις. Από ένα σημείο και έπειτα πληρώνεις την υπεραξία της λεπτομέρειας που ενδεχομένως να κάνει και τη διαφορά για κάποιους.

Παναγιωτη ειναι γνωστα αυτα σε ολο το φορουμ... πχ για να παρεις ενα 10% καλυτερο ηχο απο εναν ενισχυτη/ηχειο/ακουστικο π[ρεπει πολλες φορες να ξοδεψεις πολλαπλασια χρηματα.

Επειδη εχω και ενα ipad τωρα , ηθελα και το iphone για καλυτερη συνεργασια.
Αυριο μπορει παλι να το δωσω, αν δε με παιρνει...ή αν θελω να δοκιμασω κατι αλλο.

Περιμενα και το νεο pixel 4 ααλλα δεν εχει υπερ-ερυγωνια καμερα και δεν με ελκυει τοσο πια.

Ηθελα επισης την σταθεροποιηση , γιαν αποφυγω το κουβαλημα καποιου gimbal.
Εχω παρει 2 gimbal μεχρι τωρα για κινητα, και δεν τα χρησιμοποιησα σχεδον καθολου (θελω να κουβαλαω οσο γινεται λιγοτερα).
Ασε που εχεις στο μυαλο σου κι αλλες μπαταριες , καλωδια κλπ.

Σαφως μπορεις να παρεις πολυ καλο αποτελεσμα με πολυ λιγοτερα χρηματα, αλλωστε εχω βαλει δειγματα απο οικονομικα μοντελα.

Μια δοκιμη κανω, οπως με ολα τα κινητα/μηχανες...

ΥΓ... εκει που υπαρχει μεγαλη διαφορα με το android, οπως το εχουμε ξαναπει, ειναι στις εφαρμογες.... εκει παιζεται για μενα το παιχνιδι.
Πχ με ολα τα android κινητα-ταμπλετ ειχα σοβαρα θεματα να επεξεργαστω φωτο με depth mad data, video παο τις μηχανες μου (sony-fuji κλπ)...ειδικα σε 4κ ειναι αδυνατον .

αντιθετα σε Ios υπαρχουν τρομερες εφαρμογες για κινητα και ταμπλετ, που για μενα, για προσωπικη χρηση, αντικαθιστουν πληρως πια ενα laptop.

Γιάννη σε raw είναι σαφως πολύ καλύτερα τα πράγματα, τουλαχιστον outdoor! Indoor το βαρυ noise reduction δεν το αποφεύγεις.
Σαφως πιο φυσική εικονα!.

Δεν εχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με dng development στο lightroom mobile, αλλα θα το δω μαζι με αρχεία απο το gcam τι ψαρια πιανει.

δε χρειαζεςσαι gcam γι αυτο, μπορεις και μεσα απο το adobe LR να τραβηξεις DNG και να το επεξεργαστεις αμμεσα (ετσι κανω εγω)
Μεγαλη ευκολια, αρκει να υποστηριζει τους φακους του κινητου σου (δεν υποστηριζει τα παντα σε android)

η apple έχει το καλύτερο software (με διαφορά) και αυτό φαίνεται...

πάντως, όπως και στις μηχανές, αλλού υπερτερεί ο ένας, αλλού ο άλλος

Προφανώς λέει για το αποτέλεσμα, που είναι από τα λιγότερο τεχνητά , με τρομερό WB, καλή λεπτομέρεια, πολύ καλό hdr κλπ

Έχει το πιο σταθερό... ανοίγεις εφαρμογή, τραβάς κι έχεις πάντα μια καλή φωτό.
Σπάνια θ αποτύχει. Έχει ράδιο χρώματα, με σχετικά θερμή απόχρωση που είναι πιο αρεστή στα Μαρία, ειδικά στα πορτραίτου.
Έχει το καλύτερο καλιμπραρίσματος μεταξύ των 3 φακών , με διαφορά.
Έχει γενικά σταθερά καλή απόδοση κάτω από τις περισσότερες συνθήκες.

Σε Android έχεις δεκάδες επιλογές, κάποια θα έχει καλύτερη υπέρ ευρυγώνια, κάποια άλλη μεγαλύτερο ζουν, κλπ
Απλά το iphone ΣΥΝΟΛΙΚΑ είναι από τος καλύτερες συσκευές και μπορείς να το εμπιστευτείς ότι θα βγάλει καλή φωτό , ακόμα και ο ανίδεος.

Για προχωρημένες επιλογές υπάρχουν πολλές και καλές εφαρμογές, με πολλές ρυθμίσεις και μεγάλη παραμετροποίηση.

Για το βίντεο δεν υπάρχει σίγουρα κάτι καλύτερο, συνολικά .

Προφανώς λέει για το αποτέλεσμα, που είναι από τα λιγότερο τεχνητά , με τρομερό WB, καλή λεπτομέρεια, πολύ καλό hdr κλπ

Σπάνια θ αποτύχει. Έχει ράδιο χρώματα, με σχετικά θερμή απόχρωση που είναι πιο αρεστή στα Μαρία, ειδικά στα πορτραίτου.
Έχει το καλύτερο καλιμπραρίσματος μεταξύ των 3 φακών , με διαφορά.

Αυτά παθαίνεις άμα βιάζεσαι! :p

Σπάνια θ αποτύχει. Έχει ωραία χρώματα, με σχετικά θερμή απόχρωση που είναι πιο αρεστή στα ματια μας, ειδικά στα πορτραιτα.

Έχει το καλύτερο καλιμπραρίσμα μεταξύ των 3 φακών , με διαφορά.

Εντάξει εννοείται ότι είναι πολύ καλό τηλέφωνο το Iphone 11 pro Και συνολικά και φωτογραφικά και ένα από τα καλύτερα όσον αφορά την φωτογραφία, άλλα οκ βρε παιδιά κάνει ένα σκασμό λεφτά μια μικρή περιουσία, αυτό έλειπε να μην ήταν....το θέμα είναι ότι με το φτωχό Xiaomi note 7 με τον αισθητήρα 1/2 της ιντσας και την Gcam έχω αντίστοιχα αποτελέσματα ή έστω πολύ κοντά, ειδικά σε raw ίσως και καλύτερα με το σχεδόν 1/10 των χρημάτων, ενώ και το Honor 8X που έχω επίσης σαν δεύτερο τηλέφωνο είναι εξαιρετικό με την Gcam και σαν τηλέφωνο πάει σφαίρα, ανοίγει τα πάντα ακαριαία και με τεράστια χορταστική οθονάρα....για μένα θα το ξαναπώ, αν κάποιος δεν ενδιαφέρεται για το καλύτερο δυνατό βίντεο σε κινητό, μπορεί φωτογραφικά να καλυφτεί μια χαρά ή και καλύτερα με πολύ λιγότερα χρήματα, λύσεις υπάρχουν πολλές.....κάθε χρόνο δοκιμάζω για 5-10 μέρες το νέο iphone (μου το δίνουν εταιρικό λίγο καιρό αφού κυκλοφορήσει) και ούτε μια χρονιά δεν με έπεισε να το κρατήσω και να μην το πουλήσω άμεσα. Ίσως να είμαι περίεργος, άλλα δεν μπορώ με τίποτα να χωνέψω τα λεφτά που ζητάει και οτι αν το πουλήσω τι πράγματα μπορώ να πάρω....

Είπαμε, για μικρές βελτιώσεις συνήθως πληρώνεις πολλά .
Επίσης, το βίντεο είναι σημαντικό για τους περισσότερους.
Τέλος, υπάρχουν και οι εφαρμογές ..εκεί δεν έχει αντίπαλο.
Υπάρχουν εφαρμογές, κάποιες νομίζω έβαλα παραπάνω, που απογειώνουν τις δυνατότητες.

Είναι και πολλά αλλα, αλλά δεν είναι του παρόντος....

Ας συνεχίσουμε απλά παραθέτοντας εμπειριες , φωτός, βίντεο κλπ.

Τελευταία προειδοποίηση να είστε προσεκτικοί στις διατυπώσεις σας , ειρωνία και προσωπικές επιθέσεις θα πανε άκλαυτες μαζι με τον συντάξαντα.

Είπαμε, για μικρές βελτιώσεις συνήθως πληρώνεις πολλά .
Επίσης, το βίντεο είναι σημαντικό για τους περισσότερους.
Τέλος, υπάρχουν και οι εφαρμογές ..εκεί δεν έχει αντίπαλο.
Υπάρχουν εφαρμογές, κάποιες νομίζω έβαλα παραπάνω, που απογειώνουν τις δυνατότητες.

Είναι και πολλά αλλα, αλλά δεν είναι του παρόντος....

Ας συνεχίσουμε απλά παραθέτοντας εμπειριες , φωτός, βίντεο κλπ.

Εχω εντελώς διαφορετική άποψη ειδικά όσον αφορά το βίντεο που ελάχιστοι ασχολούνται σοβαρά και οι περισσότεροι δεν ξέρουν να ξεχωρίσουν 1080P σε σχέση με 4Κ ή ψάχνουν να ρυθμίσουν το κουμπί rec της μηχανής του σε κάτι άλλο...άλλα οκ πάμε παρακάτω.

δεν λεω μονο για τη ποιοτητατου βιντεο, αλλα και για τη σταθεροποιηση πχ που ειναι πολυ καλη .

Λεω επισης για τη δυνατοτητα να τραβας χωρις χρονικο περιορισμο 4κ 60π που ακομα πολλα flagship κινητα δε μπορουν (πριν λιγες μερες δοκιμασα το oneplus 7 pro με τετοιο περιορισμο!!!).

Λεω για την ευκολια που διορθωνεις πια μικρες ατελειες εντος τηλεφωνου -και στο βιντεο πια , χωρις εξτρα εφαρμογη (διορθωνεις πολλα πραγματα πια, απο exposure και saturation Μεχρι saharpnes, vignette κλπ) .

Λεω για το πολυ καλο HDR σε ολες τις καμερες, που δε καιει τους ουρανους σε backlit καταστασεις.

Και μη κρινουμε παντα απο εμας τους ιδιους μονο....

Οπως εσυ δεν ενδιαφερεσαι πολυ για το βιντεο, υπαρχουν αλλοι που δεν ενδιαφερονται τοσο για τη φωτο!
Ενα κλικ, και τερμα.

Δεν θα δουν τις μικροδιαφορες σε 100% μεγεθυνση , σε κανενα μονιτορ, στα ακρα του καρε!

Βλεπεις λοιπον οτι ολα ειναι σχετικα...εγω βλεπω το συνολο.

Τα επιμερους τ αναλυουμε εδω φυσικα για οποιον ενδιαφερεται.

ειναι παντως ακομψο να μας τη λες συνεχεια... ειπαμε , για εσενα κανενα κινητο δεν ειναι οκ, αλλα δεν εισαι το μετρο για ολους!

ΥΓ... εχω παψει προ πολλου να ειμαι στο οικοσυστημα της Apple, για διαφορους λογους.
Δοκιμαζω τα παντα, εχουν περασει απο τα χερια μου ολα σχεδον τα flagship κινητα και tablet.
Το νεο Iphone ειναι μια δοκιμη ακομα, τιποτα παραπανω.
Αν βγει κατι νεοτερο-καλυτερο, αν μπορεσω βεβαια, θα το δοκιμασω και θα μεταφερω εντυπωσεις.

Το xiaomi mi 9t αποτελει τρομερο VFM σαν κινητο και για τη φωτογραφια. Το Iphone δεν ειναι προφανως VFM , αλλα κανενα flagship Κινητο δεν ειναι.
Να πω επισης οτι ακομα δεν εχουμε καποιο οικονομικο κινητο με τριπλη καμερα και OIS στους 2 πιο σημαντικους φακους απ τους 3.
Αν βγει, εδω ειμαστε να το δοκιμασουμε κι αυτο.

Το oneplus 7 pro, μπορει να ηταν τρομερο τηλεφωνο, αλλα κι αυτο μετριο φωτογραφικα, χωρις καλη υποστηριξη απο gcam.
Και ειχα κι αλλα θεματα, οπως οτι στην Ελλαδα δεν υποστηριζει VOLTE kai VOWIFI (Vodafone) που για μενα ειναι πολυ σημαντικα, λογω κακου σηματος στη περιοχη μου!

Οι αλλαγες , οπως βλεπεις, οφείλονται και αλλου, οχι μονο στη καμερα...

για να διευκρινήσω, όταν έγραψα για το software της apple ειδικά για το κομμάτι της φωτογραφίας/βίντεο, το οποίο μας ενδιαφέρει εδώ, μιλούσα για τα εξής:

- σε computational photography χτυπάει και πολλές φορές ξεπερνάει τα flagship του android, που έχουν "καλύτερο" hardware - μεγαλύτερους αισθητήρες, φωτεινότερους φακούς κλπ
- καλιμπράρισμα των 3 φακών ώστε να δίνουν όσο το δυνατό πιο ίδιο output το κάνει μόνο αυτή
- κόλπα όπως το audio zoom in που τα ξεκίνησαν άλλοι, η apple φαίνεται να τα κάνει σωστότερα
- στο post-processing, τα dedicated apps για επεξεργασία είναι σε άλλο επίπεδο