Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Και οι 2 πλευρές παραδόξως έχουν δίκιο. Ναι οι DSLR είναι καλύτερες και ΝΑΙ τα κινητά παράγουν καλές φωτογραφίες για το 99% του κόσμου. Το θέμα είναι ΕΣΥ τι θέλεις να κάνεις. Πχ εγώ προτιμώ να ζω τη στιγμή. Έχω ελάχιστες προσωπικές φωτογραφίες. Το φτηνό μου κινητό έχει τραβήξει ελάχιστες και όταν είχα πιο καλό πάλι τράβαγα ελάχιστες κυρίως για να τις ανεβάσω στα Social και να κάνω χαβαλέ.

Η ιστορία έχει διδάξει πως ξεκίνησαν View attachment 165482 και που είμαστε σήμερα, ναι στο μέλλον στο μακρύ μέλλον όμως θα τραβούν το φεγγάρι με τα τότε κινητά ή κάτι άλλο. Σήμερα ο λάτρης της φωτογραφίας μόνο κάμερα.

Η αλήθεια είναι πως ξεκίνησαν εντελώς ανάποδα από αυτό που δείχνει η φώτο, που btw είναι και του 1900.

Η ιστορία έχει διδάξει πως ξεκίνησαν View attachment 165482 και που είμαστε σήμερα, ναι στο μέλλον στο μακρύ μέλλον όμως θα τραβούν το φεγγάρι με τα τότε κινητά ή κάτι άλλο. Σήμερα ο λάτρης της φωτογραφίας μόνο κάμερα.

δεν ισχύει φίλε μου. Αυτή ήταν μηχανή ειδικού σκοπού. Οι πρώτες μηχανές ήταν πολύ πιο μικρές από αυτή.

Σε πρώτη φάση κανένα κινητό δεν θα καταργήσει τις μηχανές, μην μπερδεύεσται με τα φιλμ και τις ψηφιακές. Τα κινητά, τις Compact Μηχανές έφαγαν, και αυτοί που τα χρησιμοποιούν αποκλειστικά για φωτογραφία χωρίς να έχουν μηχανή, το πιθανότερο είναι ότι αν δεν τράβαγαν τα κινητά φωτογραφίες, θα είχαν καμία compact και αν, δεν υπάρχει περίπτωση να είχαν μηχανή με εναλλάξιμους φακούς. Αυτοί που έχουμε μηχανές με φακούς πάντα είμασταν λίγοι και λίγοι παραμένουμε, δεν επηρέασε αυτό σε κάτι τα κινητά. Οπως είπε και πριν σωστά ο Κώστας πιο πολλές μηχανές πουλιούνται τώρα από ότι την εποχή του φιλμ....Επίσης δεν είναι θέμα μόνο ποιότητας εικόνας, κανένα κινητό δεν σου προσφέρει την εργονομία, το χειρισμό, το κράτημα και την εμπειρία χρήσης μιας μηχανής και αυτό κατά την γνώμη μου είναι ίσως και πιο σημαντικό από την ποιότητα εικόνας. Προσωπικά και ποιότητα FF Να είχαν τα κινητά πάλι με την μηχανή θα τράβαγα σαν κύριο φωτογραφικό μέσο.

Υ.Γ. Σήμερα το πρωί βρέθηκα σε ένα μοναστήρι, είπα να τραβήξω φωτογραφίες μόνο με το κινητό, έ τράβηξα 5-10 και απλά το έβαλα στην τσέπη, δεν έβλεπα τίποτα σχεδόν από την οθόνη λόγο του υπερβολικού ήλιου και απλά ''στραμπούληξα'' και τα δάχτυλά μου, ε έβγαλα την fuji Μου και αμέσως απόλαυσα την φωτογράφηση και με την χρήση του σκοπεύτρου, έφυγα λοιπόν από το μοναστήρι με καμιά 200αριά φωτογραφίες και το χαμόγελο στα αυτιά, η ποιότητα των φωτογραφιών?? Μικρή σημασία έχει, πέρα ότι είναι μάλλον καλύτερες από ότι θα τράβαγα με οποιοδήποτε κινητό, η χαρά που μου πρόσφερε σε αυτές τις ώρες φωτογράφησης η μηχανή δεν συγκρίνεται με κανένα κινητό...και αυτό είναι για μένα όλο το ζουμί και η διαφορά από το ευχαριστιέμαι και δημιουργώ φωτογραφίες με το αποτυπώνω απλά αυτό που βλέπω...τόσο απλά.

Υ.Γ. Επίσης να προσθέσω τι ακριβώς μας νοιάζει τι κάνει το 99% του κόσμου εκει έξω??, εμείς εδώ σε αυτό το site δεν είμαστε το 99%, αγαπάμε την καλή εικόνα, τον καλό ήχο κλπ...είμαστε μειοψηφία και μας αρέσει και θέλουμε το καλύτερο δυνατό για τα χόμπι που μας αρέσουν και μας ''γεμίζουν''.

εγώ ξέρω ότι για να τραβήξω καλές φωτογραφίες πρέπει να μην έχω πάνω μου το κινητό. Διότι αλλιώς χτυπά συνέχεια και δεν μπορώ να συγκεντρωθώ.

Πολύ σωστό και αυτό!!, μια σημαντική διαφορά μεταξύ ενός κινητού και μιας μηχανής ξέρεις πια είναι? Οτι με το κινητό απλά καταγραφείς στιγμές, δεν πειραματίζεσαι συνήθως και δεν σε τραβάει να κάνεις κάτι διαφορετικό...απλά πατάς στην οθόνη και περιμένεις το HDR και ότι βγει, με την μηχανή σε τραβάει να φωτογραφίσεις, να πειραματιστείς, να ψαχτείς, να βρεις μέσα από το σκόπευτρο το σωστό κάδρο, να δοκιμάσεις νέα πράγματα, και αυτά έχουν συνήθως το ανάλογο θετικό αποτέλεσμα, δεν είναι όλα iso Και dynamic range...δεν είναι τυχαίο ότι στο Gallery στο Forum μας είναι γεμάτο από εξαιρετικές φώτος που ελάχιστες από αυτές είναι από κινητά που τα έχουμε όλοι μας και συνεχώς μαζί μας....δεν θα έπρεπε να γίνεται το αντίθετο??? Και όμως όχι....τροφή για σκέψη

Για εμένα πάλι αν περιμένεις στο μεγαλύτερο ποσοστό να "εμπνευστείς" πρώτα από το όποιο μηχάνημα και όχι από αυτό που βλέπεις ή γεννάει το μυαλό σου μπορεί να είσαι απλά gadgetάκιας (που αν την βρίσκεις όμως έτσι όλα καλά)

Απάντηση: Re: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Σωστή η παρατήρηση του Χρήστου, τόσο η φωτογραφική μηχανή όσο και το κινητό είναι είτε δημιουργικά εργαλεία είτε Ganget και αυτό εξαρτάται από τον κάτοχο τους αποκλειστικά και την χρήση που τους κάνει . Το 99% (αυθαίρετο νούμερο) μπορεί να θεωρεί δημιουργία ή απλή καταγραφή οτι καταφέρνει και παρουσιαζει με το κινητό του στο διαδίκτυο και το 1% (πάλι αυθαίρετο νούμερο) αντίστοιχα να θεωρεί τέχνη και ανώτερο το αποτέλεσμα από την φωτογραφική μηχανή του που θα το δει σε γιγαντοθόνη υψηλής ευκρίνειας ή τυπωμένο σε αφίσα στο σαλονι του ή σε έκθεση.

Γιατί πρέπει το ένα να είναι σωστό και το άλλο λάθος με κάποιον χρυσό και μοναδικό κοινό κανόνα ? Τον κανόνα ή τους κανόνες (μπορεί να είναι πολλοι) τον/ τους βάζει ο καθένας στον εαυτό του με τις απαιτήσεις, τις γνώσεις του, το μέσο απεικόνισης που θα διαλέξει να εκφραστεί φωτογραφικα Και με τον ίδιο κανονα/ες κρίνει και τα αποτελέσματα των άλλων αν αυτοί το ζητούν, το θέλουν και τους ενδιαφέρει η γνώμη του.

Σε προηγούμενο post ανέφερα οτι σήμερα οι φωτογραφικές παρόλη την επέλαση των κινητών πωλούν ακόμη σε νούμερα αυξημένα από την εποχή του φιλμ. Αυτό τι μας λέει σε πρώτη ανάγνωση αν το καλοσκεφτούμε? Οτι έγινε μια τεράστια έκρηξη στον τομέα της φωτογραφίας με την είσοδο της ψηφιακής εικονας και της μετάδοσης της στο διαδίκτυο και παράλληλα γεννήθηκαν, μεταλλάχθηκαν αλλά και πέθαναν στην πορεία αυτή συσκευές που δεν έκαναν εύκολα και γρήγορα αυτό που ήταν και είναι η σύγχρονη ανάγκη. Αν κάποιος κοιτάξει σήμερα την συνολική εικόνα από ψηλά, θα δει οτι υπάρχει ακόμη αρκετός χώρος εξέλιξης και ανάπτυξης τόσο για τα κινητά όσο και για τις φωτογραφικές μηχανές, απλά πρέπει το καθετί να προσαρμόζεται στον τομέα του και να ακολουθεί το μέτρο που επιτάσσει η εποχή του.

Και κάτι ακόμη να συμπληρώσω. Όπως έκαναν τον κύκλο τους οι φωτογραφικές μηχανές πιστεύω οτι κάποια στιγμή θα κάνουν τον κύκλο τους και τα φωτογραφικά κινητά που είναι και το σημερινό trend αφού οι κατασκευαστές κινητών τερμάτισαν σε εξέλιξη τις υπόλοιπες λειτουργίες.
Τα μέσα απεικόνισης εξελίσσονται και μεγαλώνουν και μαζί θα μεγαλώνουν και οι απαιτήσεις. Οι δυνατότητες που μπορούν να ενσωματωθούν σε ένα κινητό με την σημερινή μορφή είναι μάλλον πεπερασμένες. Αλλά αυτό ας περιμένουμε να το δούμε, μην προτρέχουμε τόσο.

ΥΣ
Για να αφήσουμε λοιπόν την κουβέντα να συνεχιστεί απροβλημάτιστα θα παρακαλέσω να λείπουν σχόλια εκατερωθεν τι είναι λογικό και τι όχι. Τα post σβήνονται από τη διαχείρηση άμεσα, δεν διορθώνονται.

Last edited:
Kωστα, οι δυνατοτητες των κινητων "εκτιμω" οτι θα εκτιναχθουν κι αλλο (φωτογραφικα εννοω)...ειδικα με ταχυτερους επεξεργαστες και πιο περιπλοκο softtware.

Σας ετοιμαζω μια εκπληξη (μαλλον) που θα σας δωσει να καταλαβετε γιατι , και που μπορουν να φτασουν τα κινητα !

Απάντηση: Re: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Μακάρι Γιάννη. Όπως θα εχεις καταλαβει κανεις μας δεν εύχεται να μείνουν στάσιμα. Αυτό πιθανόν θα βοηθήσει και τις φωτογραφικές μηχανές να καλυτερέψουν. Ήδη μεγάλες φωτογραφικές εταιρίες προσαρμόζουν τα προϊόντα τους και στις φωτογραφικές δυνατότητες των κινητών. Πρόσφατο παράδειγμα η profoto που έβγαλε εξειδικευμένα φλας συνεργασίας με κινητά που άμεσα αντέγραψαν οι Κινέζοι.

Ok το βρήκαμε, iphone 11 pro αλλά ως ποιότητα δεν λέει και πολλά παρότι μέρα με καλό φως. Νομίζω ότι το "μαγείρεμα" που γίνεται μέσα στην συσκευή και προκύπτει το έτοιμο .jpeg είναι "όλα τα λεφτά" προς το παρόν...

edit: κάνουμε και κόλπα? :flipout:

το exif λέει iphone, αλλά αυτό ενδεχομένως μπορεί να το αλλάξει κάποιος,

επίσης η ανάλυση είναι 24 mp , δε νομίζω να έχει τόση το iphone,

αν είναι από iphone, είναι προϊόν επεξεργασίας, μέσα στο τηλέφωνο ή με κάποιο πρόγραμμα που ανεβάζει τηνα ανάλυση (πχ topaz ; )

όπως και να έχει, εμένα δε μου αρέσει, από την άποψη ότι είναι πολύ, δεν ξέρω πως λέγεται, το αντίθετο του sharp, σα θολή κάπως,
όταν τη βλέπω σε μεγάλη έκταση της 24ρας οθόνης που έχω (λόγω ratio δεν την καταλαμβάνει όλη)

αν είναι από κάμερα, τότε μιλάμε για φακό χάλια ή με ελάχιστη κίνηση ή όχι καλά εστιασμένη

αν είναι από το iphone δεν ξέρω τι μπορεί να κάνει, αλλά πιστεύω μπορεί να βγάλει και πιο καθαρή φωτο

kiriak θα συμφωνήσω μαζί σου, ούτε κιτ φακός δεν. Επίσης για να πιάσουν τις φωτογραφικές χρειάζονται δυο πράγματα αισθητήρα και φακούς.... πάντα με τα σημερινά δεδομένα.
... το exif αλλάζει άνετα.

για να το κανω πιο δυσκολο.... κατεβαστε αυτες τις 2 φωτο (σε tif)
Ονομαζονται 1 και 2, πειτε ποια ειναι ποια.

Εχω βγαλει το exif (νομιζω) , και πειτε μου ποια ειναι με iphone και ποια με fuji !

Η fuji ειναι απο RAW , επεξεργασμενη στοιχειωδως για να ερθουν πιο κοντα οι 2 φωτο χρωματικα (και σε εκθεση, πολυ μικρες αλλαγες).

Του iphone δε λεω ακομα πως εγινε...

https://drive.google.com/open?id=1TNtSFPa7YfBwITefWu-HCMaqbkA48fsU

https://drive.google.com/open?id=146qgHD56k_D4pTnesoItwfyY-Mmul9sv

tA2Ntxj.jpg

ολα ειναι σχετικα... το πρωτο απο μονο του δε λεει κατι.
Δικο μου λαθος, που το εβαλα χωρις να εχω το ιδιο καρε απο τις 2 μηχανες (fuji-iphone).

Κατεβαστε τις 2 και βαλτε τες διπλα διπλα... και πειτε μου ποια ειναι ποια...και αν εχει νοημα η συγκριση πια!