Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Re: Απάντηση: Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Τα κινητά νομίζω ότι πλέον έχουν δώσει το τελειωτικό χτύπημα στις compact, ακόμη και το ταπεινό redmi note 8 που έχω σκοτώνει κάθε σκέψη για επαναγορά της Rx100iii που είχα.

Μεχρι εκει ομως .

Για να τα βαλουν με τις compact καλα ειναι .

Re: Κινητά με καλή φωτογραφική απόδοση

Ποιος παίρνει πια κάτι άλλο όμως;

Εκτός από μας βέβαια....σχεδόν κανείς.

Δες τη κατρακύλα των DSLR παγκοσμίως....

Το αστείο είναι ότι αρκετές φορές προτείνω φωτοκινητό αντι φωτογραφική.

Το αστείο είναι ότι αρκετές φορές προτείνω φωτοκινητό αντι φωτογραφική.

Προσωπικά σχεδόν πάντα Βασίλη πλέον προτείνω κινητό αντί για μηχανή, δεν έχει νόημα πλέον για τους περισσότερους να πάρουν μηχανή, αυτοί που ενδιαφέρονται πραγματικά για την φωτογραφία, τεχνικές και συνολικά για την εμπειρία φωτογράφησης έχουν ήδη φωτογραφική και δεν περιμένουν να ρωτήσουν στα πρόχειρα για το τι θα πάρουν. Οπότε όταν με ρωτάει κάποιος τι να πάρει λέω απλά ένα καλό κινητό και τέλος.

Μεχρι εκει ομως .

Για να τα βαλουν με τις compact καλα ειναι .

Και αυτό εξαρτάται, αν δουλεύεις μηχανή σχεδόν αποκλειστικά με τον απλό φακό κιτ που ήρθε μαζί με την μηχανή σου, ε δεν ξέρω πόσο καλύτερα αρχεία παίρνεις σε σχέση με ένα καλό φωτογραφικό κινητό, και εννοώ καλό κινητό όχι π.χ. Xiaomi των 150 ευρώ. Σε βίντεο μάλιστα είναι πιθανό να έχεις καλύτερο με ένα καλό κινητό όπως π.χ. Iphone, galaxy s10 κλπ.

Ετσι είναι Γιάννη, και εμείς ακόμα αρχίζουμε και κοιτάμε σοβαρά τα κινητά και αρκετοί από εμάς ελαχιστοποιούν την χρήση μηχανής. Σκέψου ότι από τότε που πήρα το Iphone SE, για βίντεο πλέον δεν χρησιμοποιώ καμία μηχανή μου και σχεδόν μόνο το Iphone και σε φώτος έφτασα πλέον στο 50% Iphone Και 50% όλες οι άλλες μηχανές που έχω και αυτό κυρίως λόγω υπερυρυγώνιο, Bokeh, τηλεφακό, low light κλπ.

Last edited by a moderator:
Παιδιά να θυμίσω ότι δίπλα σε κάθε post υπάρχει το κουμπί της πολλαπλής παράθεσης, χρησιμοποιήστε το παρακαλώ όταν θέλετε να απαντήσετε σε πολλαπλά post συνεχόμενα.

Ναι αλλα με την φωτογραφια δεν ασχολειται αυτος που θα αγοραζε μια compact για να βγαζει την οικογενεια του ετσι κι αλλιως.

Ασχολουνται αν οχι οι επαγγελματιες αυτοι που θελουν το κατι παραπανω. Να εχουν πληρη ελεγχο της εκθεσης, της επιλογης του φακου και των χαρακτηριστικων τους, την αξιοπιστια και σταθεροτητα ενος συστηματος κοκ.

Τωρα αν θα βαλουμε στο τραπεζι την κατρακυλα των dslr (ενω ανεβαινουν οι ακαθρεπτες που το παραγνωριζουμε) για να πεισουμε/πειστουμε οτι τα κινητα ειναι η νεα ταξη πραγματων στην φωτογραφια κινδυνευουμε να χαρακτηριστουμε αλλοιθωροι ως προς τι βολευει την δικη μας αποψη περι αγορας.

Ναι αλλα με την φωτογραφια δεν ασχολειται αυτος που θα αγοραζε μια compact για να βγαζει την οικογενεια του ετσι κι αλλιως.

Ασχολουνται αν οχι οι επαγγελματιες αυτοι που θελουν το κατι παραπανω. Να εχουν πληρη ελεγχο της εκθεσης, της επιλογης του φακου και των χαρακτηριστικων τους, την αξιοπιστια και σταθεροτητα ενος συστηματος κοκ.

Τωρα αν θα βαλουμε στο τραπεζι την κατρακυλα των dslr (ενω ανεβαινουν οι ακαθρεπτες που το παραγνωριζουμε) για να πεισουμε/πειστουμε οτι τα κινητα ειναι η νεα ταξη πραγματων στην φωτογραφια κινδυνευουμε να χαρακτηριστουμε αλλοιθωροι ως προς τι βολευει την δικη μας αποψη περι αγορας.

Προφανώς και δεν θα εξαφανιστούν οι μηχανές, απλά με την πρόοδο των κινητών όλο και λιγότερος κόσμος θα τις χρησιμοποιεί, τα μερίδια τους πέφτουν συνεχώς και οι πωλήσεις μηχανών σπάνε το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, αν βάλεις και στην εξίσωση ότι η πρόοδος των μηχανών ειδικά όσον αφορά την ποιότητα εικόνας πάει με ρυθμούς χελώνας, ε έδεσε το γλυκό, στην πράξη κάποιος που δεν ενδιαφέρετε για βίντεο μπορεί να έχει άριστη ποιότητα εικόνας και με μια αρχαία 10ετίας Nikon D7000, ελάχιστα έχει να ζηλέψει, ειδικά αν τραβάς raw, από οποιαδήποτε σύγχρονη μηχανή crop.

Και αυτό εξαρτάται, αν δουλεύεις μηχανή σχεδόν αποκλειστικά με τον απλό φακό κιτ που ήρθε μαζί με την μηχανή σου, ε δεν ξέρω πόσο καλύτερα αρχεία παίρνεις σε σχέση με ένα καλό φωτογραφικό κινητό, και εννοώ καλό κινητό όχι π.χ. Xiaomi των 150 ευρώ. Σε βίντεο μάλιστα είναι πιθανό να έχεις καλύτερο με ένα καλό κινητό όπως π.χ. Iphone, galaxy s10 κλπ.

Ειναι απολυτως βεβαιο οτι μια μηχανη με φακο κιτ ειναι μια αρχη. Κανεις που θα παρει το χομπυ στα σοβαρα δεν θα μεινει σε αυτον.Απλα ειναι το φθηνο μεσο για να ξεκινησεις. Το ιδιο ειναι και τα κινητα. Δεν θα παρεις ποτε ενα κινητο των 150 ευρω για να βγαλεις καλες φωτογραφιες. Θα αναγκαστεις να πας να σκασεις 800+ ευρω !!! για να παρεις πχ το P40 ενω με αυτα λεφτα θα αγοραζες εναν εξαιρετικο φακο που θα απογειωνε την μηχανη που ασθμαινει με τον κιτ φακο.

Ετσι είναι Γιάννη, και εμείς ακόμα αρχίζουμε και κοιτάμε σοβαρά τα κινητά και αρκετοί από εμάς ελαχιστοποιούν την χρήση μηχανής. Σκέψου ότι από τότε που πήρα το Iphone SE, για βίντεο πλέον δεν χρησιμοποιώ καμία μηχανή μου και σχεδόν μόνο το Iphone και σε φώτος έφτασα πλέον στο 50% Iphone Και 50% όλες οι άλλες μηχανές που έχω και αυτό κυρίως λόγω υπερυρυγώνιο, Bokeh, τηλεφακό, low light κλπ.

Εσεις ειστε μια κατηγορια χρηστων που ειτε βαρεθηκατε να κυνηγατε τις εξελιξεις και το κοστος τους ειτε απλα βαρεθηκατε το χομπυ αυτο καθαυτο νομιζω.

Εγω ακομα βλεπω νεα παιδια που ψαχνουν κατι διαφορετικο που αν δεν εχουν φωτογραφικη μηχανη με εναλλαξιμους φακους δεν μπορεις να το πετυχεις με κανενα κινητο.

Συμπληρωματικα μονο μπορω να δεχθω οτι λειτουργει. Αποκλειστικα για εναν φωτογραφο ποτε.

Προφανώς και δεν θα εξαφανιστούν οι μηχανές, απλά με την πρόοδο των κινητών όλο και λιγότερος κόσμος θα τις χρησιμοποιεί, τα μερίδια τους πέφτουν συνεχώς και οι πωλήσεις μηχανών σπάνε το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο,

Δεν θα εβγαζα συμπερασματα για τον κλαδο τωρα.

Ειμαστε σε μια παγκοσμιως νεα φαση γενικα για τις αγορες και το κυριοτερο ειμαστε σε μεταβατικη φαση απο την μια γενια μηχανων στην αλλη.

Το ποσος χρονος χρειαζεται για να μεταβει ενας χρησης- αν μεταβει- απο τις dslr στις mirrorless δεν το ξερει κανεις.

Ποσο μαλλον τωρα με την πανδημια να αλλαζει τα παντα.

στην πράξη κάποιος που δεν ενδιαφέρετε για βίντεο μπορεί να έχει άριστη ποιότητα εικόνας και με μια αρχαία 10ετίας Nikon D7000, ελάχιστα έχει να ζηλέψει, ειδικά αν τραβάς raw, από οποιαδήποτε σύγχρονη μηχανή crop.

Συμφωνω απολυτως.

Το θεμα ειναι η ορεξη για εμενα οχι το μεσο. Δεν λειπουν τα μεσα αλλα η πραγματικη ορεξη να δημιουργησεις.

Τωρα αν μιλαμε για τους οικογενειαρχες που θελουν να τραβουν τα παιδια τους απλως ε τοτε οχι μονο ενα κινητο αλλα και μια απλη vindeocamera την ιδια ικανοποιηση θα τους δωσει χωρις να τους "τονωνει" την καταναλωτικη τους μανια.

Last edited:
Το θέμα είναι ότι βλέπεις πολύ κόσμο εκει έξω απλά μόνο με τον φακό κιτ, μην πω ότι η συντριπτική πλειοψηφία είναι απλά με τον κιτ φακό. Δες εδώ ακόμα και στο Forum που ασχολούμαστε, θα δεις αρκετό κόσμο που έχουν τον κιτ φακό και άντε ίσως και έναν Prime οικονομικό και μέχρι εκει.
Τα 800 ευρώ που θα σκάσεις π.χ. για το P40 δεν τα δίνεις μόνο για τις φώτο/βίντεο δυνατότητες του άλλα για μια ολοκληρωμένη λύση που κάνει ένα σκασμό πράγματα. Για αυτό το λόγο βλέπεις αρκετό κόσμο να δίνει και χίλια ευρώ για κινητό, ενώ τα τσιγκουνεύεται να τα δώσει για έναν μόνο φακό.
Από εκει και πέρα προσωπικά δεν είναι ότι έχω ακριβώς βαρεθεί, απλά πλέον δεν έχω τόσο χρόνο, ειδικά για επεξεργασία, χρησιμοποιώντας dslr εδώ και 15 χρόνια, έχω περάσει από όλα τα στάδια και πλέον δεν έχω τον ίδιο ενθουσιασμό, ειδικά από την στιγμή που δεν βλέπω και τίποτα μεγάλες εξελίξεις στην ποιότητα εικόνας τα τελευταία τουλάχιστον 5 χρόνια.
Σαφώς η όρεξη είναι πάνω από όλα, σίγουρα δεν θα εγκαταλείψω τις μηχανές και θέλω πάντα να έχω 1-2 στην κατοχή μου με τους ανάλογους φακούς, απλά θα περιοριστεί η χρήση τους σε σχέση με το παρελθόν.

Υ.Γ. Προφανώς το κόστος που ανέφερες παίζει και αυτό ένα πολύ μεγάλο ρόλο, όταν πλέον φτάσαμε στο σημείο να θες για μια καλή crop μηχανή 1.500 ευρώ και για 1 καλό φακό 700 ευρώ ε τότε καταλαβαίνεις ότι αρκετοί από εμάς δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε και ή θα μείνουμε με τις παλιές μηχανές μας ή θα κοιτάξουμε και άλλες λύσεις (κινητά).

Υ.Γ. Για καλές φώτος και βίντεο με το κινητό εννοείται ότι πρέπει να σκάσεις minimum 500+ ευρώ, τίμια και VFM π.χ. τα Xiaomi των 150-250 ευρώ άλλα δεν έχουν σχέση φωτογραφικά με κινητά όπως τα p30/p40, galaxay s10/s20, one plus 7/8, iphone 11, mi 10 κλπ.

Πέρα από τους καλύτερους φακούς στο tele και στο wide στη φωτογραφία τουλάχιστον δεν βλέπω τόσο μεγάλη ψαλίδα μεταξύ των 64mp του Note 8 Pro και ενός κινητού των 1000 ευρώ.
Αν θυμάστε είχα βάλει μια σύγκριση μεταξύ του Samung S10 και του Νοτε 8 Pro.
Όσον αφορά το Mi Note 10 των 108mp που μας είχε δείξει ο Γιάννης σίγουρα τα διπλά χρήματα του P40 δεν δικαιολογούν και διπλάσια απόδοση στον κύριο φακό.
Βέβαια στην τεχνολογία αυτή την ελάχιστη λεπτομέρεια την χρυσοπληρώνεις χωρίς συχνά να αξίζει τη διαφορά.

Νομίζω όταν τα περισσότερα κινητά αρχίζουν να ενσωματώνουν τηλεφακούς και ευρυγώνιος της προκοπής, ανέβουν λίγο σε μέγεθος αισθητήρα και βάλουν ίδια mpx σε κάθε κάμερα θα είναι πολύ πιο ανταγωνιστικά σε χρήση από τις φωτογραφικες, για πορτρέτα κ τοπία.
Ήδη οι φωτό του Γιάννη με τον 100mm δείχνει αξιοπρεπέστατο, απλά έχει λίγα mpx.

Πέρα από τους καλύτερους φακούς στο tele και στο wide στη φωτογραφία τουλάχιστον δεν βλέπω τόσο μεγάλη ψαλίδα μεταξύ των 64mp του Note 8 Pro και ενός κινητού των 1000 ευρώ.
Αν θυμάστε είχα βάλει μια σύγκριση μεταξύ του Samung S10 και του Νοτε 8 Pro.
Όσον αφορά το Mi Note 10 των 108mp που μας είχε δείξει ο Γιάννης σίγουρα τα διπλά χρήματα του P40 δεν δικαιολογούν και διπλάσια απόδοση στον κύριο φακό.
Βέβαια στην τεχνολογία αυτή την ελάχιστη λεπτομέρεια την χρυσοπληρώνεις χωρίς συχνά να αξίζει τη διαφορά.

Στον βασικό φακό πράγματι δεν έχουν μεγάλες διαφορές, άλλα στους υπόλοιπους Παναγιώτη έχουν και είναι μεγάλες οι διαφορές, π.χ. ο τηλεφακός και ο ευρυγώνιος φακός του P40 pro δεν έχει σχέση με τους αντίστοιχους φακούς κανενός Xiaomi. Επίσης μην ξεχνάς το βίντεο, σχεδόν κανένα κινητό Xiaomi Και γενικότερα κανένα κινητό κάτω από 300 ευρώ δεν έχει πολύ καλό βίντεο. Αν θες με λίγα λόγια και καλό βίντεο και καλή απόδοση με πιστότητα και σταθερότητα ανάμεσα σχεδόν σε όλους τους φακούς αναγκαστικά πρέπει να πας στα 500+ ευρώ. Αν σε καλύπτει μόνο ο βασικός φακός και το βίντεο το βάζεις σε δεύτερη μοίρα τότε είναι μια χαρά σχεδόν οποιοδήποτε κινητό από 150 ευρώ και πάνω.

Επίσης μην ξεχνάς ότι σχεδόν κανένα κινητό μέχρι 250-300 ευρώ δεν έχει OIS πράγμα πολύ βασικό τόσο στο βίντεο όσο και στην Low light φωτογράφηση.

Επιπλέον μην ξεχνάς και αυτό που έγραψε ο Γιάννης ότι στα Android κινητά εαν ενδιαφέρεσαι σοβαρά για βίντεο έχεις θέμα με τις εφαρμογές, ή δεν υπάρχουν ή όσες υπάρχουν έχουν σοβαρά θέματα και ελλείψεις σε σχέση με τις εφαρμογές σε IOS.

Τα βάζει λοιπόν κάποιος όλα αυτά στην εξίσωση και ανάλογα αποφασίζει.

Νομίζω όταν τα περισσότερα κινητά αρχίζουν να ενσωματώνουν τηλεφακούς και ευρυγώνιος της προκοπής, ανέβουν λίγο σε μέγεθος αισθητήρα και βάλουν ίδια mpx σε κάθε κάμερα θα είναι πολύ πιο ανταγωνιστικά σε χρήση από τις φωτογραφικες, για πορτρέτα κ τοπία.
Ήδη οι φωτό του Γιάννη με τον 100mm δείχνει αξιοπρεπέστατο, απλά έχει λίγα mpx.

Σιγά σιγά πάμε προς αυτή την κατεύθυνση, π.χ. ο ευρυγώνιος του P40 prο έχει και μεγάλο αισθητήρα και καλά οπτικά, απλά αυτές οι υλοποιήσεις θα είναι ακριβές για τα επόμενα 1-2 χρόνια, θα περάσει κάμποσος καιρός για να δούμε ποιοτικό σετ φακών σε κινητά των 200-250 ευρώ.
Πιστεύω ότι ίσως ύστερα από 2-3 χρόνια να δούμε κινητά με 3-4 φακούς πάνω σχεδόν 1 ίντσας και με OIS σε όλους τους φακούς και με εξαιρετικά οπτικά, αν προσθέσουμε ότι το software βελτιώνεται και συνεχώς, έχουμε να δούμε πάρα πολλά από τα κινητά και αν δεν βελτιωθούν σύντομα οι φωτογραφικές μηχανές δεν θα αργήσει η μέρα που ίσως μείνουν πίσω από τα κινητά όπως κοντεύει να γίνει στο κομμάτι βίντεο που ήδη έχουν αρχίσει και υπολείπονται αρκετές από αυτές.

Το κινητο ειναι ενα μεσο διευκολυνσης κατι σαν πολυεργαλειο πλεον.Ειναι και λυση αναγκης.Χρησιμοποιειται για ομιλια,παιχνιδια,gps,φωτογραφια-βιντεο κτλ.

Δεν ισχυει οτι οποιος ασχολειται με την φωτογραφια θα παρει ενα καλο κινητο.Με το κινητο αποθανατιζεις οικογενειακες στιγμες ή ενα συμβαν της στιγμης κτλ.Αυτος που τραβαει μονο με κινητο θεωρω οτι ειναι ομηρος των likes του facebook και του instagram...Η φωτογραφια εχει ιστορια.Για καποιους ειναι ψυχοθεραπεια!Ειναι η ολη διαδικασια απο το κλικ μεχρι την επεξεργασια για να βγαλεις αυτο που σε εκφραζει...

Θα διαφωνισω φιλε karamela για για το οτι πολλοι παιρνουν φωτογραφικη και μενουν με τον κιτ φακο η εναν απλο prime και θεωρειται αυτο κακο.Να σου θυμισω οτι πολλοι μεγαλοι φωτογραφοι που τα εργα τους εχουν μεινει στην ιστορια δουλευαν με ενα και μονο συγκεκριμενο φακο (κυριως prime) 50αρη η 35αρη.Επισης οταν δουλευεις ενα προτζεκτ καλο ειναι να μην δουλευεις με 10-20 φακους αλλα με εναν αντε δυο.Αλλα απο την αλλη δεν ειναι κακο να εχεις και πολους φακους αρκει να μην χανεις την μπαλα..

Γενικα ειναι ακριβο αθλημα η φωτογραφια-βιντεο.Δεν αντεχουν πολλοι να ακολουθουν για αυτο μενουν σε εναν κιτ.

Re: Απάντηση: Κινητά vs φωτογραφικές, υπέρ και κατά

Το κινητο ειναι ενα μεσο διευκολυνσης κατι σαν πολυεργαλειο πλεον.Ειναι και λυση αναγκης.Χρησιμοποιειται για ομιλια,παιχνιδια,gps,φωτογραφια-βιντεο κτλ.

Δεν ισχυει οτι οποιος ασχολειται με την φωτογραφια θα παρει ενα καλο κινητο.Με το κινητο αποθανατιζεις οικογενειακες στιγμες ή ενα συμβαν της στιγμης κτλ.Αυτος που τραβαει μονο με κινητο θεωρω οτι ειναι ομηρος των likes του facebook και του instagram...Η φωτογραφια εχει ιστορια.Για καποιους ειναι ψυχοθεραπεια!Ειναι η ολη διαδικασια απο το κλικ μεχρι την επεξεργασια για να βγαλεις αυτο που σε εκφραζει...

Θα διαφωνισω φιλε karamela για για το οτι πολλοι παιρνουν φωτογραφικη και μενουν με τον κιτ φακο η εναν απλο prime και θεωρειται αυτο κακο.Να σου θυμισω οτι πολλοι μεγαλοι φωτογραφοι που τα εργα τους εχουν μεινει στην ιστορια δουλευαν με ενα και μονο συγκεκριμενο φακο (κυριως prime) 50αρη η 35αρη.Επισης οταν δουλευεις ενα προτζεκτ καλο ειναι να μην δουλευεις με 10-20 φακους αλλα με εναν αντε δυο.Αλλα απο την αλλη δεν ειναι κακο να εχεις και πολους φακους αρκει να μην χανεις την μπαλα..

Γενικα ειναι ακριβο αθλημα η φωτογραφια-βιντεο.Δεν αντεχουν πολλοι να ακολουθουν για αυτο μενουν σε εναν κιτ.

Οσα γράφεις ισχύουν και δεν το συζητάμε ότι η όλη εμπειρία χρήσης μιας μηχανής δεν έχει σχέση με ένα κινητό, για αυτό το λόγο δεν πρόκειται να αποχωριστώ και τις μηχανές μου, από εκει και πέρα όμως ένα καλό κινητό έχει πλησιάζει πλέον αρκετά έως πολύ σε ποιότητα εικόνας με μια Dslr/Mirrorless ειδικά αν μιλάμε για μέτριους κιτ φακούς και εκει μπαίνει το θέμα για το μέσο χρήστη που δεν ''καταλαβαίνει'' αυτά που λέμε εμείς για ''απόλαυση'', ''ψυχοθεραπεία'' κλπ. γιατί να πάρει μια μηχανή με έναν κιτ φακό και να μην πάρει ένα καλό κινητό που πέρα από καλές φώτος και βίντεο θα του καλύψει και άλλες ανάγκες και θα το έχει και πάντα μαζί του?

Δεν ξέρεις πόσους γνωστούς έχω που πήραν μηχανή (είτε από δική μου παρότρυνση είτε απλά μόνοι τους) και απλά μετά κάθεται σπίτι και σκονίζεται, αυτό φαίνεται δυστυχώς και στις πωλήσεις των μηχανών που όσο πάνε και χειροτερεύουν, όπως πάει πέρα από τους επαγγελματίες και από κάποιους σαν εμάς όλοι οι υπόλοιποι απλά θα πάνε με το κινητό.

Προσωπικά πάντως μιλώντας πλέον δεν μπορώ να ακολουθήσω και χρηματικά τις νέες μηχανές, επειδή με ενδιαφέρει και το βίντεο για να πάρεις μια καλή νέα μηχανή και 1-2 καλούς φακούς θέλεις πάνω από 2.000 ευρώ, ποσό που δεν μπορώ να τα διαθέσω πλέον για μια συσκευή που τραβά φώτος και βίντεο και έτσι αναγκαστικά μένω με παλιό εξοπλισμό, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει με πάρα πολύ κόσμο.

Θυμήστε μου τι dynamic range έχει ένα κινητό... έτσι για να γελάσουμε λίγο.

Πού ακριβώς έχει πλησιάσει το κινητό έστω την D3300 με τον kit 18-55 VR II ?

( μην μου πείτε βλέποντας την φωτό στην οθόνη του κινητού ή σε τηλεόραση 1080p :D )

Θυμήστε μου τι dynamic range έχει ένα κινητό... έτσι για να γελάσουμε λίγο.

Πού ακριβώς έχει πλησιάσει το κινητό έστω την D3300 με τον kit 18-55 VR II ?

( μην μου πείτε βλέποντας την φωτό στην οθόνη του κινητού ή σε τηλεόραση 1080p :D )

Δες π.χ. το ποστ 592 του Γιάννη σε αυτό το νήμα (σελίδα 60), τα κινητά με τις τεχνικές πολλών λήψεων μαζί φτάνουν πολλές φορές σε Dynamic range ακόμα και καλή FF. Η computerized photography είναι το μέλλον και αν οι κατασκευαστές μηχανών δεν το πάρουν χαμπάρι άμεσα θα φύγει το καράβι.

Πέραν από στατικά κάδρα οι πολλαπλές λήψεις απλά δεν.

Επίσης δεν είναι το ίδιο βολικό, ούτε έχει το ίδιο sharpness ( όταν έχεις κινούμενα αντικείμενα ).

Αν πιστεύετε πως κινητό σε τρίποδο ( LOL ) θα αντικαταστήσει DSLR/Mirrorless για επαγγελματική/ημί-επαγγελματική χρήση, εντάξει, τότε και η γη είναι επίπεδη :D

Πέραν από στατικά κάδρα οι πολλαπλές λήψεις απλά δεν.

Επίσης δεν είναι το ίδιο βολικό, ούτε έχει το ίδιο sharpness ( όταν έχεις κινούμενα αντικείμενα ).

Αν πιστεύετε πως κινητό σε τρίποδο ( LOL ) θα αντικαταστήσει DSLR/Mirrorless για επαγγελματική/ημί-επαγγελματική χρήση, εντάξει, τότε και η γη είναι επίπεδη :D

Κανένας δεν είπε ότι το κινητό θα αντικαταστήσει μια μηχανή ενός επαγγελματία ή σε τρίποδο, αυτό έλειπε, απλά για τον απλό κόσμο τα κινητά πλέον σε πάρα πολλές συνθήκες αποδίδουν σχεδόν ανάλογα και σε κάποιες περιπτώσεις και καλύτερα από μια dslr/mirrorless Μηχανή, και τα κινητά μήνα με τον μήνα, χρόνο με τον χρόνο κάνουν άλματα, η ψαλίδα κάθε χρόνο κλείνει όλο και πιο πολύ.
Τώρα αν τραβάς sport, σε ακραίες συνθήκες κλπ. ε προφανώς πάς με μηχανή και πανάκριβους φακούς, χοντρικά όμως στο 90% των περιπτώσεων ένα καλό κινητό όπως π.χ. το Huawei p30 pro αποδίδει σχεδόν το ίδιο με μια dslr μηχανή με έναν κιτ φακό.

Υ.Γ. Για το τρίποδο ρώτα αν θες εδώ μέσα που είμαστε και άτομα που ασχολούμαστε πόσοι χρησιμοποιούν συστηματικά τρίποδα, ελάχιστοι.
Υ.Γ. Για τις πολλαπλές λήψεις μην το λες, η τρομερή επεξεργαστική δύναμη των κινητών τα κάνει πλέον σε κάποιες περιπτώσεις να τραβάνε άνετα πολλαπλές λήψεις και ανθρώπους ακόμα και κινούμενα αντικείμενα που κινούνται αργά, θέμα χρόνου είναι να τραβάνε ίσως και sport με πολλαπλές λήψεις εδώ θα είμαστε και θα το δούμε.

Υ.Γ. Γενικά την ίδια άποψη είχα και εγώ με τα κινητά που έχεις και εσυ πριν καιρό, άλλα διαβάζοντας, κοιτώντας δείγματα και κυρίως δουλεύοντας με σύγχρονα κινητά και ψάχνοντας εντυπωσιάστηκα, τα κινητά έχουν κάνει τρομερό άλμα, το είδες και στο παράδειγμα του Γιάννη, φτάσαμε σε σημείο (έστω και σε στατικό θέμα) ένα κινητό να φτάνει ή και να ξεπερνάει σε Dynamic range μια καλή και σύγχρονη FF....απίστευτο, ενώ σε λεπτομέρεια να σου πω ότι το π.χ. Note 8 pro των 180 ευρώ που έχω ''ξερνάει'' αρχεία 64mp με τόση λεπτομέρεια που δεν τα έχω με καμία από τις μηχανές που έχω που τερματίζουν στα 24mp, ειδικά αν κάνεις crop και μεγάλο ζουμ, το κινητό τα ισοπεδώνει.

συνεχιζω με αυτο που ξερω (?) να κανω... παραδειγματα.

Sony a7 + tamron 28-75 VS Huawei P40 pro

Oλα ειναι με default ρυθμισεις, JPG στη καλυτερη ποιοτητα, στο αυτοματο.

Αριστερα η Sony, δεξια το huawei (κυρια καμερα)

original size

100% crop (κανονικοποιημενα , σε ιδιο δηλ. μεγεθος παρουσιασης/εκτυπωσης)

original

100%

original

100%

original

100%

δεν ξερω αν ειχα επιλεξει κατα λαθος το ISO 1600 στη μηχανη.... στο αυτοματο ηταν το προγραμμα, αλλα δε κοβω το κεφαλι μου , μηπως ειχα επιλεξει manual ρυθμιση για ISO στην Α7.

Αλλιως, ολα τα υπολοιπα ηταν στο default και το αποτελεσμα το βλεπετε.

Ο καθενας βγαζει τα δικα του συμμπερασματα.