Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Πρώτη φορά δούλεψα φέτος τύπου αρπυια το atrax 4.
Πρέπει να είναι κλαδεμενο αραιό το δέντρο για να μην το πληγιαζει.
Περισσότερο είδα να φεύγει ο εξωτερικός φλοιός του κλαδιού, Δέκατα του χιλιοστού σε σημεία που ψιλομαγκωνε και τριβόταν πάνω στο κλαδί.
Σε καλά κλαδεμενες ελιές χωρίς ξεραδια δεν είδα να τις πληγιαζει

Στάλθηκε από το Mi A2 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Re: Απάντηση: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Πρώτη φορά δούλεψα φέτος τύπου αρπυια το atrax 4.
Πρέπει να είναι κλαδεμενο αραιό το δέντρο για να μην το πληγιαζει.
Περισσότερο είδα να φεύγει ο εξωτερικός φλοιός του κλαδιού, Δέκατα του χιλιοστού σε σημεία που ψιλομαγκωνε και τριβόταν πάνω στο κλαδί.
Σε καλά κλαδεμενες ελιές χωρίς ξεραδια δεν είδα να τις πληγιαζει

Στάλθηκε από το Mi A2 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Παντως απο τον τροπο που κινειται μαλλον κανει λιγοτερη ζημια αφου εχει καθε βεργα περιοσισμενη κινηση και το καθε κλαρι καποια ελαστικοτητα. Ο αχινος που κανει πολυ μεγαλυτερη κινηση αν αρπαξει καπου θα πρεπει ή να σταματησει/λυγισει ή να σπασει το κλαρι. Νομιζω πως ο αχινος στηριζεται περισσοτερο στο απευθειας χτυπημα του καρπου ενω η αρπυια περισσοτερο στην δονηση του κλαριου και σε μικρο ποσοστο στην αμεση επαφη με τον καρπο.
Παντως αφου αυτο του Αγγελη εχει 6 ταχυτητες θα μπορει να ρυθμιστει και λιγο καλυτερα στην αναλογια αποδοση/ζημια στο δεντρο.

Re: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Το δουλεύω δεύτερη χρονιά το atrax4. Την πρώτη χρονιά έκανα εγώ είκοσι μέρες και το έδωσα σε φίλο αρκετές ακόμα. Φέτος θα το δουλέψω λιγότερο λόγω χαλαζιού. Ρίχνει λιγότερο φύλλο από άλλα. Αν και αυτό εξαρτάτε από την ποικιλία, το τρόπο της καλλιέργειας αλλά και τον καλλιεργητή. Αν έχει ξερά το δέντρο θα τα ρίξει. Επίσης αν είναι φορτωμένη η ελιά ,δηλαδή δύο σακιά ας πούμε, ένα επιτόπιο αραίωμα είναι απαραίτητο. Θα καβαλάει η μία κλάρα την άλλη. Ούτε με το χέρι και χτενάκι δε δουλεύεται. Και έχω την εντύπωση από το τρία και επάνω δεν έχει διαφορά.

Στάλθηκε από το Redmi Note 7 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Ποιες ποικιλιες εχεις, πριν απο το atrax ειχες αχινο ή νυφαδα?
μου ειπε καποιος οτι το atrax κανει ενοχλητικο θορυβο ... ιχυει?

Στην χρήση του δεν μου φάνηκε ενοχλητικός ο θόρυβός του.
Συγκριτικά εδώ εκεί άκουγα Atrax από τα 200-300 μέτρα ευθεία μακρυά.
Ενώ ένα άλλο (δεν ξέρω τι ήταν, είδα μόνο που είχε το μοτέρ στο κάτω μέρος του) από τα 500-600 μέτρα το άκουγα συνέχεια.

Καλησπέρα, άμα έχει όρεξη η φύση που λένε..

προσπάθησα αρκετές φορές το καλοκαίρι με μόσχευμα αρμπαρόριζας να κάνω νέα φυτά, σχεδόν όλες μου οι προσπάθειες απέτυχαν.

Πριν μια βδομάδα, σουλούπωσα λίγο ένα μικρό θάμνο με το συγκεκριμένο φυτό και έσκαψα με το χέρι γύρω-γύρω να αφρατέψω το χώμα. Σήμερα πήγαν να βγάλω 2-3 μικρές ξινίδες που έκαναν την εμφάνιση τους. Προς έκπληξη μου όμως δεν ήταν ξινίδες αλλά φρέσκα, λαχταριστά, μικρά και βελούδινα φυλλαράκια από αμπαρόριζα...

Προφανώς, κατά το κούρεμα έπεσε στο χώμα κάποιο στέλεχος και βγήκαν 2 νέα μίνι φυτά, πως να μην υποκλιθείς λοιπόν;

Γιώργο ο πολλαπλασιασμός τής αρμπαρόριζας γίνεται όπως σωστά λέει ο Πάνος μέ μόσχευμα δύο μάτια η καί τρία μάτια μέσα καί ένα έξω καί ορμόνη ριζοβολίας,αλλά λάθος τό έκανες καλοκαίρι γιαυτό είχες αποτυχία,τα μοσχεύματα τα βάζουμε τήν Ανοιξη.
Αν έχεις όρεξη βγάλε μιά φωτογραφία νά δώ αυτά τά νέα μικρά φυτά αρμπαρόριζας πού είδες.

Ναι γίνεται Και είναι και καλύτερο το φυτό.
Και όσο για μόσχευμα,γίνεται. Δυο μάτια μέσα, ένα εξω και ορμόνη ριζοβολιας

Περισσότερα θα μαθουμε μόλις έρθει ο καθηγητής!

Πάνω στήν αρμπαρόριζα δέν έχω δεί νά βγαίνουν κατωρύζια σάν τόν δυόσμο κ.τ.λ,καί να γεμίζει περιμετρικά τό χώμα.
Μήπως εννοείς καταβολάδα δηλαδή ένα κλαδί να ακουμπάει στό χώμα καί ελαφρός να σκεπαστεί μέ χώμα καί εκεί πού ακουμπάει στό χώμα να βγάλει ρίζα,αυτό γίνεται μέ τήν αρμπαρόριζα.

Γιώργο ο πολλαπλασιασμός τής αρμπαρόριζας γίνεται όπως σωστά λέει ο Πάνος μέ μόσχευμα δύο μάτια η καί τρία μάτια μέσα καί ένα έξω καί ορμόνη ριζοβολίας,αλλά λάθος τό έκανες καλοκαίρι γιαυτό είχες αποτυχία,τα μοσχεύματα τα βάζουμε τήν Ανοιξη.
Αν έχεις όρεξη βγάλε μιά φωτογραφία νά δώ αυτά τά νέα μικρά φυτά αρμπαρόριζας πού είδες.

Πάνω στήν αρμπαρόριζα δέν έχω δεί νά βγαίνουν κατωρύζια σάν τόν δυόσμο κ.τ.λ,καί να γεμίζει περιμετρικά τό χώμα.
Μήπως εννοείς καταβολάδα δηλαδή ένα κλαδί να ακουμπάει στό χώμα καί ελαφρός να σκεπαστεί μέ χώμα καί εκεί πού ακουμπάει στό χώμα να βγάλει ρίζα,αυτό γίνεται μέ τήν αρμπαρόριζα.

Δεν θυμάμαι. Ίσως ήταν και απ αυτό.Παντως ήταν πολύ παλιές.

Re: Απάντηση: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Ερώτηση : τις λεμονιές πότε τις κλαδεύουμε ;

Τήν Ανοιξη μετά τίς παγωνιές Γιώργο,καί πρίν βγάλουν άνθος.

Οσο δουλεύω αυτό τό επαναφορτιζόμενο "πριονάκι" Stihl λέω γιατί δέν τό είχα τόσο καιρό,έκοψα σήμερα ξερό λευλάντη 15 cm διάμετρο σάν βούτυρο.Πού τό ξερό δέντρο δέν έχει χυμούς καί είναι πιό δύσκολη πάντα η κοπή του από το χλωρό.

st111.jpg

st211.jpg

Kαλη δουλεια Δημητρη, αλλο πραμα τα εργαλεια μπαταριας..:)))

Πολυ αχαρο δυστυχως το ξυλο του Leyland. Ειναι και πολυ ευαισθητο δεντρο, ξεραινεται σχετικα ευκολα. Εχω χασει 5 απο τα 7 που εχω στον κηπο.

Σκουλίκι βλέπω Μήτσο... Κρίμα κι έχει ωραία νερά...

Δέν είναι σκουλήκι Μπάμπη.

Kαλη δουλεια Δημητρη, αλλο πραμα τα εργαλεια μπαταριας..:)))

Πολυ αχαρο δυστυχως το ξυλο του Leyland. Ειναι και πολυ ευαισθητο δεντρο, ξεραινεται σχετικα ευκολα. Εχω χασει 5 απο τα 7 που εχω στον κηπο.

Αλλό πράγμα Μιχάλη όντως (ούτε καυσαέρια,ούτε θόρυβος,ούτε χειρόμιζες,ούτε καλώδια,ούτε συντήρηση) καί δή τά 36 βολτα !!.
Ευαίσθητο όντως,πρέπει να είσαι τό καλοκαίρι μέ τά μυκητοκτόνα συνέχεια
Ξενόφερτο δέντρο,πού γιά τά ζεστά καί υγρά κλίματα μας έχει προβλήματα,υπάρχει το κυπαρίσσι τό γλαυκό πού γίνεται φράχτης καί αντέχει στό κλίμα μας.
Αλλά υπάρχει πιό ωραίο δέντρο από τό κυπαρίσσι το κλασσικό τό ορθόκλαδο (αρσενικό) ,η τό κυπαρίσσι τό οριζοντιόκλαδο (θηλυκό) πανέμορφο επιβλητικό δέντρο πού είναι και υπεραιωνόβιο,αλλά είναι παρεξηγημένο λόγο πού υπάρχει επί το πλείστον στά κοιμητήρια.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Τήν Ανοιξη μετά τίς παγωνιές Γιώργο,καί πρίν βγάλουν άνθος.

Οσο δουλεύω αυτό τό επαναφορτιζόμενο "πριονάκι" Stihl λέω γιατί δέν τό είχα τόσο καιρό,έκοψα σήμερα ξερό λευλάντη 15 cm διάμετρο σάν βούτυρο.Πού τό ξερό δέντρο δέν έχει χυμούς καί είναι πιό δύσκολη πάντα η κοπή του από το χλωρό.

Ευχαριστώ. έχω μία στο χωριό που έχει ξεφύγει σε διαστάσεις και πρέπει οπωσδήποτε να κλαδευτεί εφέτος. (ή μάλλον του χρόνου)

Όσο για το πριονάκι σου είπαμε. έχεις Stihl και κόβεις με στυλ !! :ernaehrung004:

Re: Απάντηση: Re: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Σαν τι σου φαίνεται αυτό δηλαδή;

Σκουπιδάκι είναι Μπάμπη,η κομματάκι λασποχώματος πού τούς έριχνα κάτω τούς κορμούς.

Αλλο ένα ωραίο επαναφορτιζόμενο εργαλείο Stihl έν δράση,τό μπορντουροψάλλιδο HSA 56.

sti1a10.jpg

Aρχοντοεργαλειο, οχι σαν το δικο μου το τσιπικο Ryobi :))

Δημητρη αυτο το 56 εχει να κανει με το μηκος κοπης? Μεχρι ποσο φτανουν τα μπορντουροψαλιδα της Stihl?