weather1967
Supreme Member
- 25 October 2010
- 7,814
Ερώτηση για γνώστες.
Υπάρχουν δύο είδη φυτώρια ελιών κορωνέικων.
Αυτές που είναι μπολιασμένες πάνω σε άγρια ελιά, και αυτές που είναι ένα κλαδάκι που με ορμόνες έχει βγάλει ρίζα και βλαστήσει.
Τι πλεονεκτήματα έχει το ένα είδος και τι το άλλο;
Αν και εγώ ήδη πήρα καμιά 200αριά από αυτές που είναι μπολιασμένες πάνω σε άγρια ελιά με το σκεπτικό ότι θα είναι πιο ανθεκτικές, αλλά απλά να μαθαίνουμε.
Πριν 2 χρόνια είχα πάρει άλλες 100 ίδιες και μου "λάθεψαν" ξεράθηκαν μέχρι τώρα 5. Δύο στο πρώτο δίμηνο μάλλον από το σοκ μεταφύτευσης, και άλλες 3 ούτε και εγώ έβγαλα άκρη από τι, αργότερα.
Με έχει πιάσει μια μανία να αφήσω όσο πιο πολλές ελιές γίνεται έτσι για το γαμώτο κορωνιός εναντίον κορωνέικης.
Διάβασε τό παρακάτω από τό Γεωπονικό πανεπιστήμιο,καί θα καταλάβεις πολλά,καί με λεπτομέρειες.
https://www.aua.gr/roussos/Roussos/Papers PDF/Olive and olive oil.pdf
Γιά εμένα ο καλύτερος πολλαπλασιασμός ελαιόδεντρων είναι μέ μπόλιασμα επάνω σέ κλωνικά υποκείμενα,αλλά επειδή τό κόστος είναι αυξημένο,περισσότερο χρησιμοποιείτε ο πολλαπλασιασμός μέ μοσχεύματα.
