Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Ερώτηση για γνώστες.
Υπάρχουν δύο είδη φυτώρια ελιών κορωνέικων.
Αυτές που είναι μπολιασμένες πάνω σε άγρια ελιά, και αυτές που είναι ένα κλαδάκι που με ορμόνες έχει βγάλει ρίζα και βλαστήσει.
Τι πλεονεκτήματα έχει το ένα είδος και τι το άλλο;

Αν και εγώ ήδη πήρα καμιά 200αριά από αυτές που είναι μπολιασμένες πάνω σε άγρια ελιά με το σκεπτικό ότι θα είναι πιο ανθεκτικές, αλλά απλά να μαθαίνουμε.
Πριν 2 χρόνια είχα πάρει άλλες 100 ίδιες και μου "λάθεψαν" ξεράθηκαν μέχρι τώρα 5. Δύο στο πρώτο δίμηνο μάλλον από το σοκ μεταφύτευσης, και άλλες 3 ούτε και εγώ έβγαλα άκρη από τι, αργότερα.

Με έχει πιάσει μια μανία να αφήσω όσο πιο πολλές ελιές γίνεται έτσι για το γαμώτο κορωνιός εναντίον κορωνέικης.

Διάβασε τό παρακάτω από τό Γεωπονικό πανεπιστήμιο,καί θα καταλάβεις πολλά,καί με λεπτομέρειες.

https://www.aua.gr/roussos/Roussos/Papers PDF/Olive and olive oil.pdf

Γιά εμένα ο καλύτερος πολλαπλασιασμός ελαιόδεντρων είναι μέ μπόλιασμα επάνω σέ κλωνικά υποκείμενα,αλλά επειδή τό κόστος είναι αυξημένο,περισσότερο χρησιμοποιείτε ο πολλαπλασιασμός μέ μοσχεύματα.

Απάντηση: Re: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Αυτές οι παρομοιώσεις σου είναι ανεπανάληπτες !! :worshippy:

Πράγματι. το χει αυτό ο Μιχάλης. !

Το εργαλείο πάντως σκίζει. ότι κι ότι για τέτοιες ψιλοδουλειές στον κήπο.
Έχεις τσεκάρει χρόνο ενέργειας μπαταρίας ; μέχρι πόσα τετραγωνικά ας πούμε κάνει δουλειά μέχρι να αρχίσει να πέφτει αισθητά η απόδοση ;

Re: Απάντηση: Re: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Πράγματι. το χει αυτό ο Μιχάλης. !

Το εργαλείο πάντως σκίζει. ότι κι ότι για τέτοιες ψιλοδουλειές στον κήπο.
Έχεις τσεκάρει χρόνο ενέργειας μπαταρίας ; μέχρι πόσα τετραγωνικά ας πούμε κάνει δουλειά μέχρι να αρχίσει να πέφτει αισθητά η απόδοση ;

Ετσι ακριβώς γιά ψιλοδουλειές είναι μιά χαρά.
Μέ τήν μεγαλύτερη μπαταρία AK30 βγάζει κάπου 1 ώρα περίπου,ανάλογα τήν διατομή τού χορταριού,τήν πυκνότητα κ.τ.λ.
Η μπαταρία δέν έχει να πέφτει η απόδοση Γιώργο,η πού θα δουλεύει καί θα κόβει χόρτα,η πού ξαφνικά θα σταματήσει,έχει κύκλωμα προστασίας πού όταν η μπαταρία φτάσει σέ χαμηλά επίπεδα σταματάει να λειτουργεί γιά να μην γίνει βαθειά εκφόρτιση τής μπαταρίας.

Εχω αυτη τη κεφαλη.
Ποια μεσινεζα νομιζετε ειναι καλυτερη να αντεχει στη φθορα?
Τωρα βαζω μια στρογγυλη 3mm απο αυτοτροφοδοτουμενη κεφαλη και δεν ειχα θεμα φθορας λογω αμεσης προωθησης και αντικαταστασης.

Στριφτή 3mm βάζω εγώ σχεδόν από to 2006 που ξεκίνησα το χορτοκοπτικό.
Στα κτήματα τα δικά μας που είναι γεμάτα πέτρες κρατάει περισσότερο από τετράγωνες, στρόγγυλες, οδοντωτές που έχω δοκιμάσει κατά καιρούς.

EDIT: Επειδή αυτή η πλαστική μου "τρωγόταν" με την χρήση... Και πολλές φορές έσφιγγαν τα πλαστικά, άλλαξα και πήρα αυτήν την αλουμινίου που αντέχει πολύ παραπάνω και ξεβιδώνεις μια βίδα άλεν μόνο.

Και εγώ την ίδια κεφαλή έχω, αντικατέστησα με αυτήν, μια παλιά ημιαυτόματη που είχε φάει τα ψωμιά της.

Από τη μάνα της είχε μια χοντρούτσικη που ήταν αρκετά ανθεκτική χωρίς να κάνει ζημιές στη μάντρα.
επειδή έχω απόθεμα, βάζω προς το παρόν τη σχετικά λεπτότερη Stihl 2.4mm αλλά θέλει αντικατάσταση αρκετά συχνά για τα γούστα μου.

όταν λες δεν είχες θέμα φθοράς λόγω άμεσης προώθησης τι εννοείς;

Και εγώ την ίδια κεφαλή έχω, αντικατέστησα με αυτήν, μια παλιά ημιαυτόματη που είχε φάει τα ψωμιά της.

Από τη μάνα της είχε μια χοντρούτσικη που ήταν αρκετά ανθεκτική χωρίς να κάνει ζημιές στη μάντρα.
επειδή έχω απόθεμα, βάζω προς το παρόν τη σχετικά λεπτότερη Stihl 2.4mm αλλά θέλει αντικατάσταση αρκετά συχνά για τα γούστα μου.

όταν λες δεν είχες θέμα φθοράς λόγω άμεσης προώθησης τι εννοείς;

Εννοω οτι μολις ενοιωθα οτι δεν αποδιδει, ταπ μια κατω και εβγαινε ενα ποντο εξω οποτε επανερχοταν στο μηκος

Α με συγχωρείς Νεκ, δεν κατάλαβα τι κεφαλή είναι. Νομίζα ότι ήταν από αυτές που έχεις μικρά κομματάκια μισινέζας στην τσέπη σου και τα βάζεις μέσα όποτε σπάνε τα παλιά, και όχι από αυτές που βάζεις εξ αρχής μέσα μεγαλύτερη ποσότητα και όταν κόβεται, πατάς μία κάτω και βγάζουν καινούριο.
Προσωπικά αυτές τις ανατροφοδοτούμενες τις βαρέθηκα, και έχω πάει σε λύση τύπου Flush Cutter αλλά με μισινέζα που κόβεις και βάζεις χειροκίνητα και όχι αυτά τα έτοιμα μαχαιράκια, που μου έχουν φανεί ακριβά.
https://agro-net.gr/%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CF%82-%CF%87%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%80%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CE%B8%CE%B1%CE%BC%CE%BD%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%80%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%85/116-atilina-%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%AE-%CF%87%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%80%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-.html

Μπάμπη αν έχεις τη Flush Cutter....αντέχουν τα μαχαιράκια ή κάθε τρεις και λίγο αλλάζεις;

Μπάμπη αν έχεις τη Flush Cutter....αντέχουν τα μαχαιράκια ή κάθε τρεις και λίγο αλλάζεις;

Εγώ έχω σωθεί.
Και πρίν απ´ αυτά είχα δοκιμάσει ό,τι πετονιά κυκλοφορούσε στον πλανήτη, μέχρι συρματόσχοινα.
Κόβει τα πάντα, από βάτα μέχρι σταλωμένα χονρά χόρτα ενός πόντου, και αντέχει πολύ περισσότερο απ´ την καλύτερη πετονιά.
Με ένα σακουλάκι των 10 θα καλυφθείς για χρόνια.
Άν μάλιστα έχεις φυσιολογικά χόρτα, κι όχι βάτα καλάμια κλπ, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείς και τα 4 μαχαίρια, και τα 2 κάνουν θαυμάσια δουλειά.

Νεκτάριε πάρε να δοκιμάσεις 2,7 mm η 3 mm τής Stihl CF 3 pro
Μιάς πού τήν έχουν καί προσφορά,πάρε ένα καρούλι λιγα μέτρα καί 2,7 mm καί 3 mm άφησε τα 24 ωρες πριν κόψεις μεσα σε ενα κουβά νερό να μαλακώσουν,αυτό δίνει περισσότερο αντοχή στήν μεσηνέζα.
Καί άν μείνεις ευχαριστημένος αγοράζεις καρούλι μέ πολλά μέτρα.

Αλλά καί εσύ μήν είσαι διά πάσαν νόσον καί πάσα μεσηνέζα,όταν έχεις δύσκολα χόρτα,κομπλάρισε έναν δίσκο επάνω στό μηχάνημα.

Μετά από αυτά, νομίζω θα τσιμπήσω και εγώ μια flush cutter το καλοκαίρι.
Τους δίσκους δεν τους χώνεψα ποτέ, με κυριεύει η σκέψη ότι θα χτυπήσω κάτι περισσότερο άκαμπτο από αυτόν και θα διαλύσω ή τον δίσκο ή τη γωνιακή μετάδοση.

Νεκτάριε πάρε να δοκιμάσεις 2,7 mm η 3 mm τής Stihl CF 3 pro
Μιάς πού τήν έχουν καί προσφορά,πάρε ένα καρούλι λιγα μέτρα καί 2,7 mm καί 3 mm άφησε τα 24 ωρες πριν κόψεις μεσα σε ενα κουβά νερό να μαλακώσουν,αυτό δίνει περισσότερο αντοχή στήν μεσηνέζα.
Καί άν μείνεις ευχαριστημένος αγοράζεις καρούλι μέ πολλά μέτρα.

Αλλά καί εσύ μήν είσαι διά πάσαν νόσον καί πάσα μεσηνέζα,όταν έχεις δύσκολα χόρτα,κομπλάρισε έναν δίσκο επάνω στό μηχάνημα.

Εγώ έχω σωθεί.
Και πρίν απ´ αυτά είχα δοκιμάσει ό,τι πετονιά κυκλοφορούσε στον πλανήτη, μέχρι συρματόσχοινα.
Κόβει τα πάντα, από βάτα μέχρι σταλωμένα χονρά χόρτα ενός πόντου, και αντέχει πολύ περισσότερο απ´ την καλύτερη πετονιά.
Με ένα σακουλάκι των 10 θα καλυφθείς για χρόνια.
Άν μάλιστα έχεις φυσιολογικά χόρτα, κι όχι βάτα καλάμια κλπ, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείς και τα 4 μαχαίρια, και τα 2 κάνουν θαυμάσια δουλειά.

Βρε πες στον Νικολακη να σου στειλει μια Flush cutter να βρεις την υγεια σου.
Απλα χορταρακια κοβω Μπαμπη, στα τσαλια εχω δισκο αλλα σπανια μου χρειαζεται.
να φανταστειτε η μιση εκταση ειναι χορτο που θα το εκοβα σαν γκαζον. Η υπολοιπη εχει λιγο μεγαλυτερα χορτα, σε υψος και ποσοτητα, οχι σε διαμετρο.

Re: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Το flash cutter είναι πολύ καλό, το έμαθα από εδώ και το πήρα και εγώ.

Παρόλα αυτά, έχω άλλη μια κεφαλή που μπορείς να βάλεις πετονιά. Είναι εξίσου εύκολη στη χρήση καθώς μπορείς να έχεις κόψει μερικά κομμάτια και με μια μόνο βίδα Άλεν να σφίγγεις και να ξεσφιγγεις για να την αλλάζεις.

Τις αυτοτροφοδοτουμενες κεφαλές,ειδικά με μισινεζα τις βαριέμαι απίστευτα, πιο πολύ ώρα ασχολούμαι με το να τη φτιάχνω πάρα να κόβω χόρτα.

Η καλύτερη πετονιά που έχω δουλέψει μέχρι στιγμής είναι η παρακάτω που τη βρίσκω σε τοπικό κατάστημα. Μου αρέσει πολύ και βγάζει πολύ δουλειά, έχει μέσα σύρμα.
e1826815d2df60f106c4f932ae576642.jpg
d50a4f4bab8795f25de0dec0279fb2b8.jpg

Επίσης μια ερώτηση, αν μπορεί να βοηθήσει και ο @weather1967. Πώς γίνεται καλλωπιστικό φυτό, όπως μια καρισα να προσβληθεί από κοκκοειδες και ειδικότερα κηροπλαστη(https://www.google.com/search?q=κηρ...iw=412&bih=755&dpr=3.5#imgrc=4oocA0L_XnXjAM); έχω 3 στη σειρά που έχουν αυτό το σιχαμένο έντονο το οποίο είναι και παχουλο παχουλο. Έβγαλα τα περισσότερα με το χέρι. Να ψεκασω με θερινό πολτό;
Στάλθηκε από το SM-G973F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

...
Επίσης μια ερώτηση, αν μπορεί να βοηθήσει και ο @weather1967. Πώς γίνεται καλλωπιστικό φυτό, όπως μια καρισα να προσβληθεί από κοκκοειδες και ειδικότερα κηροπλαστη(https://www.google.com/search?q=κηρ...iw=412&bih=755&dpr=3.5#imgrc=4oocA0L_XnXjAM); έχω 3 στη σειρά που έχουν αυτό το σιχαμένο έντονο το οποίο είναι και παχουλο παχουλο. Έβγαλα τα περισσότερα με το χέρι. Να ψεκασω με θερινό πολτό;

Για το φυτο σου, σε αυτη τη φαση, ο θερινος πολτος δεν θα κανει και πολλα πραγματα, πιο αποτελεσματικο ειναι να ψεκασεις με decis, ή καποιο αλλο πιο φτηνο που θα σου προτεινουν στο γεωπονικο καταστημα

Η καλύτερη πετονιά που έχω δουλέψει μέχρι στιγμής είναι η παρακάτω που τη βρίσκω σε τοπικό κατάστημα. Μου αρέσει πολύ και βγάζει πολύ δουλειά, έχει μέσα σύρμα.

Εάν έχει σύρμα και την κόψεις με απλό ψαλίδι αυτό θα κάνει δόντι , για δοκίμασε να μας πεις .

Re: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Kαλημέρα
Θα χρησιμοποιήσεις θερινό πολτό μαζί όμως μέ ένα εντομοκτόνο γιά καλύτερη δραστικότητα,ο θερινός πολτός έχει τήν ιδιότητα εκτός από ελαφρύ εντομοκτόνο νά προσκολάει στά φύλλα,καί έτσι νά γίνεται καλύτερη θεραπεία από έντομα,ακάρεα,ψώρες κ.τ.λ