Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Από θόρυβο πώς πάνε αυτά τα μηχανήματα σε σχέση με μηχανές γκαζόν/θαμνοκοπτικά; Θέλουν και αυτά ακουστικά;
Επίσης αν δεν κάνω λάθος κυκλοφορούν και πετρελαιοκίνητα σκαπτικά στην αγορά;

Από θόρυβο πώς πάνε αυτά τα μηχανήματα σε σχέση με μηχανές γκαζόν/θαμνοκοπτικά; Θέλουν και αυτά ακουστικά;
Επίσης αν δεν κάνω λάθος κυκλοφορούν και πετρελαιοκίνητα σκαπτικά στην αγορά;

Ο θόρυβος είναι ανεκτός (λόγω λιγότερων στροφών είναι πιο γλυκός από δίχρονο κινητήρα. Ξέχασα να πάρω μαζί μου τα ακουστικά και για 4ωρη συνεχή χρήση (με 2, πεντάλεπτα διαλείμματα) τα αυτιά μου ήταν μια χαρά.
Υπάρχουν πετρελαιοκίνητα αλλά είναι τα φτηνά είναι κινέζικα. Εκτός αυτού είναι πολύ βαριά και δεν είναι και ότι καλύτερο για 2-3 στρέμματα χωράφι.

Ωραίο το βιντεάκι !!!!

Εγώ Νικόλα έχω ένα φρεζάκι τέτοιο:
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Το είχα φέρει από USA πριν απο καμιά 25αρια χρόνια με Briggs & Stratton 5 hp και βλέποντας αυτό το βίντεο παρατήρησα ότι παρ' όλο που έχουν περάσει τόσα χρόνια σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει σε αυτού του τύπου τα μηχανάκια. Σκελετός,μαχαίρια,κουβούκλιο,ταχύτητες,ρόδες όλα ίδια.
Η δουλειά γίνεται πολύ ξεκούραστα ...εσύ απλώς σπρώχνεις προς τα κάτω ανάλογα με το βάθος που θέλεις να σκάψεις.

Ευχαριστώ Νικ.

Το θέμα είναι όμως ότι εσύ έχεις καλλιεργητή ενώ εγώ σκαπτικό-φρεζάκι.
Δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Αυτό που έχεις εσύ είναι πιο ξεκούραστο από το δικό μου αλλά έχει μικρότερο βάθος εκσκαφής (σχεδόν το μισό), μικρότερο πλάτος εργασίας (κάτω του μισού) και λίγο μικρότερη ιπποδύναμη.
Το κάθε ένα βέβαια έχει διαφορετικό λόγο ύπαρξης.

Ωραίος ο Νίκος,βλέπω τό χώμα δέν είναι πολύ σκληρό-πατημένο,δέν χρειάζεται νά τήν κρατάς τήν φρέζα στό ίδιο σημείο αρκετά γιά νά πάνε τά μαχαίρια κάτω,κατεβαίνει σχετικά εύκολα.
Παίρνει καί υνί γιά αυλάκια ?

Απάντηση: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Το χειμωνα με τα κρυα, ειδικα σε εμας εδω πανω το χωμα παγωνει οπου υπο συνθηκες ειναι ποιο δυσκολο να παει βαθεια η φρεζα. Εχω και γω ενα παρομοιο καλλιεργητη με briggs&stratton μηχανη και σε βαθος νομιζω παει ποιο βαθεια απο φρεζακι. Μειονεκτημα ειναι η διασταση φυσικα της φρεζας που ειναι στενο.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

image hosting 5mb

Αγορασμενο γυρω στο 1994-1995 απο Ελλαδα. Εχει οργωσει για μια δεκαετια περιπου 300-400 στρεμματα χωραφι με καπνα! Μετα αποσυρθηκε καινχρησιμοποιειται μονο για μπαξε οπου τον κανει αλοιφη!

Ωραίος ο Νίκος,βλέπω τό χώμα δέν είναι πολύ σκληρό-πατημένο,δέν χρειάζεται νά τήν κρατάς τήν φρέζα στό ίδιο σημείο αρκετά γιά νά πάνε τά μαχαίρια κάτω,κατεβαίνει σχετικά εύκολα.
Παίρνει καί υνί γιά αυλάκια ?

Δημήτρη, επειδή έχει καιρό να βρέξει και λόγω ύπαρξης επιφανειακής υγρασίας σου φαίνεται ότι είναι μαλακό ενώ δεν είναι. Γύρω στα 5 εκατοστά δούλεψα στα περισσότερα σημεία, ωστόσο σε άλλα έφτασα 15.
Παίρνει αλλά δεν έχω βάλει γιατί θέλει έναν αντάπτορα που δεν έχω. Έχω αγοράσει και ρόδες για να το βολτάρω αλλά από εκεί που της πήρα, είχαν μόνο με εξάγωνο (στην φωτό είναι με στρόγγυλο) σωλήνα και τις έχω μόνο διακοσμητικές!

Το χειμωνα με τα κρυα, ειδικα σε εμας εδω πανω το χωμα παγωνει οπου υπο συνθηκες ειναι ποιο δυσκολο να παει βαθεια η φρεζα. Εχω και γω ενα παρομοιο καλλιεργητη με briggs&stratton μηχανη και σε βαθος νομιζω παει ποιο βαθεια απο φρεζακι. Μειονεκτημα ειναι η διασταση φυσικα της φρεζας που ειναι στενο.

image hosting 5mb

Αγορασμενο γυρω στο 1994-1995 απο Ελλαδα. Εχει οργωσει για μια δεκαετια περιπου 300-400 στρεμματα χωραφι με καπνα! Μετα αποσυρθηκε καινχρησιμοποιειται μονο για μπαξε οπου τον κανει αλοιφη!

Δεν πάει πιο βαθιά σύντροφε. Αν θες να τα συγκρίνουμε όμως!!!

Ορμωμενος απο τις αγροτικες εργασιες του Νικου, ειπα και γω να φρεζαρω αημερα μιας και η θερμοκρασια ανεβηκε και η μερα προμηνυονταν καλη.

Μια εικονα του οικοπεδου

Και ξεκιναμε

Εδω φαινεται το βαθος που μπορει να φτασει με το πρωτο περασμα χωρις να εχουμε το φαινομενο ιπταμενου σκαλιστικου.

Εδω βλεπουμε το βαθος που μπορει να φτασει με λιγη βοηθεια γιατι βρισκει το διαφορικο και μπορει να κολλησει στη θεση. Αυτο ειναι δυνατο μονο σε δευτερο περασμα συνηθως μιας και το χωμα θα εχει αναμοχλευθει ηδη μια φορα.

Οι ροδες γυρνανε ταυτοχρονα με τη φρεζα, σε λιγοτερες στροφες εννοειτε. Σκοπος τους ειναι να φρεναρουν το σκαλιστικο γιατι με τη ταχυτητα περιστροφης της φρεζας θα ειχαμε το φαινομενο του ιπταμενου σκαλιστικου. Το φαινομενο αυτο δεν ειναι τιποτα αλλο απο το κυνηγητο μιας και η φρεζα δεν θα μπορει να κρατηθει και να μπει στο χωμα με συνεπεια να κλωτσησει και να αρχισουμε να κηνυγαμε το σκαλιστικο στο χωραφι μεχρι να σταματησει μιας καινθα εχουμε αφησει απο τα χερια τους μοχλους κινησης.

ΥΣ. Οπου σκαλιστικο βαλτε καλλιεργητης.

Και το αποτελεσμα με περασμα μια φορα στα περισσοτερα σημεια.

image hosting without account

Μπράβο σύντροφε, πολύ καλό αποτέλεσμα.

Ωραιοτατα Νεκταριε!
μακαρι να ειχα και εγω ενα τετοιο καλιεργητη!

Να σου στείλω έναν husqvarna?
Με μόνο 990 ευρώ δικός σου!!!

Άσχετη ερώτηση. Γιατί φρεζάρετε τώρα μέσα στο χειμώνα?

Θανάση, ακόμα και τώρα υπάρχουν αρκετά χόρτα στην επιφάνεια του εδάφους τα οποία καλό θα είναι να απομακρυνθούν. Επίσης με την αναμόχλευση του εδάφους (όχι βαθιά) βοηθάς να αναπτυχθεί το ριζικό σύστημα των δέντρων (αν έχεις βέβαια).

Εγώ φρεζάρω 1-2 φορές το καλοκαίρι (όλο το χωράφι κυρίως για τα χόρτα και για να φυτέψω και κανένα λαχανικό) και 1 φορά τον χειμώνα όπως καλή ώρα χθες για τον ίδιο λόγο.

Μπράβο σύντροφε, πολύ καλό αποτέλεσμα.

Να σου στείλω έναν husqvarna?
Με μόνο 990 ευρώ δικός σου!!!

Θανάση, ακόμα και τώρα υπάρχουν αρκετά χόρτα στην επιφάνεια του εδάφους τα οποία καλό θα είναι να απομακρυνθούν. Επίσης με την αναμόχλευση του εδάφους (όχι βαθιά) βοηθάς να αναπτυχθεί το ριζικό σύστημα των δέντρων (αν έχεις βέβαια).

Εγώ φρεζάρω 1-2 φορές το καλοκαίρι (όλο το χωράφι κυρίως για τα χόρτα και για να φυτέψω και κανένα λαχανικό) και 1 φορά τον χειμώνα όπως καλή ώρα χθες για τον ίδιο λόγο.

Νίκο και γω έκανα πάνω-κάτω το ίδιο, ( έχω ένα κτηματακι με ελιές στο εξοχικό της γυναικας) , ώσπου ο γεωπόνος μου είπε να σταματήσω το χειμερινό φρεζαρισμα γιατί μονο ζημια κάνει ( δεν ξέρω αν είναι σωστό αυτό, γι' αυτό ρώτησα). Τώρα, φρεζάρω μια φορά την άνοιξη και έχω αντικαταστήσει τα υπόλοιπα φρεζαρισματα με χορτοκοπες.
), τυχαίνει να έχω δυο φρεζες, μια στο εξοχικό των γονιών μου (ίδια μάρκα με του Νεκτάριου, μόνο που είναι το μεγαλύτερο μοντελο) και η άλλη που έχω για το κτήμα με τις ελιές είναι ολόιδια με τη δικη σου. Μου έχει κάνει εντύπωση το ποσο εύκολα παίρνει μπροστά ακόμα και μετά από μήνες ακινησίας!

Η βλαστηση αναπτυσεται το χειμωνα και οργωνοντας την αφομοιωνουμε στη γη. Τωρα αν ειναινκαλο αυτο να γινει με το νεο ετος στο τελος του χειμωνα ή και ποιο νωρις δεν ξερω. Τωρα ξανα την ανοιξη.

Νίκο και γω έκανα πάνω-κάτω το ίδιο, ( έχω ένα κτηματακι με ελιές στο εξοχικό της γυναικας) , ώσπου ο γεωπόνος μου είπε να σταματήσω το χειμερινό φρεζαρισμα γιατί μονο ζημια κάνει ( δεν ξέρω αν είναι σωστό αυτό, γι' αυτό ρώτησα). Τώρα, φρεζάρω μια φορά την άνοιξη και έχω αντικαταστήσει τα υπόλοιπα φρεζαρισματα με χορτοκοπες.
), τυχαίνει να έχω δυο φρεζες, μια στο εξοχικό των γονιών μου (ίδια μάρκα με του Νεκτάριου, μόνο που είναι το μεγαλύτερο μοντελο) και η άλλη που έχω για το κτήμα με τις ελιές είναι ολόιδια με τη δικη σου. Μου έχει κάνει εντύπωση το ποσο εύκολα παίρνει μπροστά ακόμα και μετά από μήνες ακινησίας!

Οι γεωπόνοι πολλά ξέρουν και λίγα κάνουν. Έχω πετύχει πολλούς που δεν ξέρουν τι τους γίνεται, άλλο τους ζητάς και άλλο σου δίνουν με βάση την δική τους λογική. Κάνεις τα δικά σου αφού έχεις διαβάσει μερικά βιβλία και βλέπεις από το αποτέλεσμα. Δεν μπορώ να δω τι κακό κάνει και επίσης δες πόσοι αγρότες αυτήν την εποχή ετοιμάζουν τα χωράφια τους. Είναι δυνατόν όλοι αυτοί να κάνουνε λάθος?
Και ειδικά για το επιφανειακό φρεζάρισμα που κάνω εγώ όπου δεν πειράζω τόσο τις ρίζες των φυτών παρά το επιφανειακό τους μέρος.

Και εγώ κόβω τα χόρτα και αποφεύγω το συχνό φρεζάρισμα.

Η βλαστηση αναπτυσεται το χειμωνα και οργωνοντας την αφομοιωνουμε στη γη. Τωρα αν ειναινκαλο αυτο να γινει με το νεο ετος στο τελος του χειμωνα ή και ποιο νωρις δεν ξερω. Τωρα ξανα την ανοιξη.

Για την ακρίβεια αναπτύσσεται η χειμερινή βλάστηση. Οι αγριάδες κλπ, έχουν κάνει τον κύκλο τους και διαχειμάζουν.

Εγώ προσωπικά από τότε που οργώνω δεν έχω δει ούτε μία αγριάδα... Παλιά το χωράφι μου ήταν γεμάτο...

Νεκτάριε πρέπει να ανεβάσεις και βίντεο.
Έχεις δοκιμάσει τον καλλιεργητή γύρω από τον κορμό του δέντρου σε μικρό βάθος να δεις τι ωραία γούβα κάνει ?? Φέρε 1-2 γύρους και πες μου.

Κυριάκο μήπως να μεταφερθούν στα εργαλεία κήπου τα σχόλια. ?

Όχι δεν δοκίμασα αλλά το φαντάζομαι γιατί κάνει ωραία τσαλιμια όταν ξεφύγει από την ευθεια

Το γυρίζω 2-3 φορές γύρω από τον κορμό σχεδόν κολλητά και σκάβει σπρώχνοντας το χώμα από την μια μεριά επάνω στον κορμό και από την άλλη εξωτερικά κάνοντας πολύ ωραία γούβα για πότισμα.

Απάντηση: Εργαλεία Κήπου

Το πως στελνει το χωμα εξωτερικα το καταλαβαινω, σαν να κανει κυκλες μια Ε36 με μπλοκε διαφορικο. Αλλα το να ριχνει χωμα στο κορμο πως γινετε? αφου ολο το χωμα παει προς τα πισω?