Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Re: Απάντηση: Εργαλεία Κήπου

Αν έχεις τροχήλατη μηχανή του γκαζόν, μπορείς να τα θρυμματίζεις με αυτήν...τα τριμμένα φύλλα βιοδιασπώνται πολύ πιο γρήγορα και είναι ωραιότατο φυσικό λίπασμα.

Αν η μηχανή σου έχει σύστημα χορτολίπανσης ακόμη καλύτερα, αλλά και να μην έχει, χρησιμοποίησέ την όπως είναι, χωρίς το καλάθι, πάλι κάτι κάνει**

**(edit) αν και καλύτερα στην τελευταία περίπτωση να κάνεις κάποια πατέντα για να μπλοκάρεις την πίσω "εξαγωγή" των φύλλων, για να πέφτουν κάτω και να μην πετιούνται προς τα πόδια σου...

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Εργαλεία Κήπου

Αν έχεις τροχήλατη μηχανή του γκαζόν, μπορείς να τα θρυμματίζεις με αυτήν...τα τριμμένα φύλλα βιοδιασπώνται πολύ πιο γρήγορα και είναι ωραιότατο φυσικό λίπασμα.

Αν η μηχανή σου έχει σύστημα χορτολίπανσης ακόμη καλύτερα, αλλά και να μην έχει, χρησιμοποίησέ την όπως είναι, χωρίς το καλάθι, πάλι κάτι κάνει**

**(edit) αν και καλύτερα στην τελευταία περίπτωση να κάνεις κάποια πατέντα για να μπλοκάρεις την πίσω "εξαγωγή" των φύλλων, για να πέφτουν κάτω και να μην πετιούνται προς τα πόδια σου...

Τα φύλλα είναι πολλά! Πάρα πολλά. 10+ πλατάνια σε 2 στρέμματα. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να εξαφανιστεί ότι πράσινο χορτάρι υπάρχει στον χώρο.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Εργαλεία Κήπου

Μα δε χρειάζεται να κουρέψεις σύριζα, αρκεί και μια πιο υψηλή ρύθμιση. Γιατί να εξαφανιστεί; Θα μείνει ωραιότατη πρασινάδα κουρεμένη στο καθορισμένο ύψος.
Απλά αυτό προϋποθέτει να έχεις σχετικά μεγάλες ακάλυπτες εκτάσεις, αν έχεις παντού δέντρα/μπαχτσέδες/λουλούδια δεν είναι εύκολο.

Δες εδώ για παράδειγμα, πόσο απλό είναι
https://www.youtube.com/watch?v=6_SgqyBAPv0

Και δε χρειάζεται να έχεις κανονικό γκαζόν, οποιαδήποτε πρασινάδα κοντοκουρεμένη μια χαρά δείχνει.

Re: Εργαλεία Κήπου

Αν μιλάμε για στοίβες ολόκληρες πάω πάσο, τότε θα ζορίζεται να προχωρήσει και η ίδια η μηχανή.
Σε λογικά όμως πλαίσια, το έχω δει με τη δικιά μου μηχανή, τα τεμαχίζει τόσο καλά τα φύλλα που είναι πεσμένα κάτω που στο τέλος δεν φαίνεται σχεδόν τίποτα, παρά μόνο αν το παρατηρήσεις προσεκτικά. Και αυτό το λίγο, σε λίγες μέρες βιοδιασπάται.

Επίσης η χορτολίπανση έχει νόημα αν μπορεί να γίνεται τακτικά, πριν πολυμεγαλώσει το χορτάρι. Αν δεν υπάρχει δυνατότητα τακτικής περιποίησης τότε δεν είναι η καλύτερη λύση.

Υπάρχουν βέβαια και ακόμη πιο δραστικές λύσεις, αλλά το κόστος εκτινάσσεται...πάντως το φύλλο που φαίνεται στο παρακάτω βίντεο, μια χαρά το θρυμματίζει και μια ωθούμενη/αυτοκινούμενη κλασική μηχανή. Το τρακτεράκι απλά επιταχύνει τη διαδικασία.
https://www.youtube.com/watch?v=R0c1ziR8wSY

Απάντηση: Εργαλεία Κήπου

Δεν έχεις άδικο Ramius σχετικά με την μηχανή γκαζόν που μπορεί να κάνει "σκόνη" τα φύλλα. Να αναφέρω ότι φέτος θα αγοράσω νέα μηχανή και θα φροντίσω να έχει αυτήν τη δυνατότητα.

Απλά όπως αναφέρει και ο Enduras1, φοβάμαι ότι κάποια στιγμή από την μεγάλη ποσότητα φύλλων που πέφτουν θα αρχίσει να φαίνεται το διαλυμένο φύλλο.
Επίσης, επειδή δεν ποτίζω όλη την έκταση, κάποια στιγμή προς το τελείωμα του καλοκαιριού δεν θα έχω φουντωτή πρασινάδα που να κρύβει το διαλυμένο πλατανόφυλλο.

ΟΚ, για την έκτασή σου να φροντίσεις η μηχανή εκτός από χορτολίπανση να είναι οπωσδήποτε και αυτοκινούμενη (αυτοπροωθούμενη) για να γίνεται πιο ξεκούραστα η δουλειά σου.

Αν δεν έχει φουντωτή πρασινάδα ή θα έχει ελάχιστη πρασινάδα η χώμα, δε νομίζω να φαίνεται τόσο άσχημα, αλλά εσύ ξέρεις το μέρος και την κατάσταση και σαφώς μπορείς να κρίνεις καλύτερα.

Μια τελευταία λύση που μπορώ να προτείνω είναι, ιδίως στα σημεία που φοβάσαι ότι μπορεί να φαίνονται άσχημα με τη χορτολίπανση, να τα περνάς με τη μηχανή του γκαζόν σε λειτουργία συλλογής (δηλ. με το καλάθι της). Όταν γεμίζει ή θα τα πετάς ή θα τα στοιβάζεις σε μια γωνιά (ακόμη καλύτερα, σε έναν κάδο κομποστοποίησης), για να φτιάξεις λίπασμα και να έχεις μετά να βάζεις στα φυτά σου.

Από κει και πέρα το μηχάνημα που έβαλες και εσύ ίσως είναι μια άλλη λύση, αλλά σαφέστατα πιο χρονοβόρα.

Αναφέρθηκε κάποια στιγμή για "ειδικούς καταστροφείς φύλλων" (leaf shredders)...

Στο εξοχικό έχω 10+ πλατάνια. Όπως καταλαβαίνεται, από τον Μάιο έως και τώρα γίνεται χαμός από τα τεράστια πλατανόφυλλα που ξεραίνονται και πέφτουν. Προσπάθησα να διαχειριστώ με διάφορους τρόπους τον τεράστιο όγκο φύλλων αλλά δεν κατάφερα να βρω μία καλή λύση. Αυτό που εφαρμόζω (και θέλω απαραίτητα να το αλλάξω) είναι μάζεμα των φύλλων με τσουγκράνα και κάψιμο.

Τι λύση μπορώ να εφαρμόσω; Είδα για παράδειγμα το Stihl SH 86, κατηγορίας κοπτικών αναρροφητήρων.
Έχετε να με προτείνεται κάποια δοκιμασμένη λύση;

Καλησπέρα καί χρόνια πολλά
Γιά μένα χρειάζεσαι ένα φυσητήρα πλάτης νά πηγαίνουν όλα τά φύλλα σέ ένα σημείο,καί μετά ένα αναροφητήρα νά τα μαζέψει οπως ειναι ολα κοντα συγκεντρωμενα,καί μετα μέσα σέ ένα η αρκετούς κάδους κομποστοποίησης γιά οργανικό λίπασμα
Οσο πιο τακτικα το κανεις το παραπανω τοσο λιγοτερο κοπο θα εχεις,αν τα αφησεις 3 μηνες καταλαβαινεις οτι θα κουραστεις επιπλεον να τα μαζεψεις

Τα πλατάνια ρίχνουν τά φύλλα τους αρκετά οταν ξεκινάνε οι πολλές ζέστες 1-10 Ιουλιου μέχρι και τέλη Αυγούστου,κανουν ενα σχετικό στοπ μετα,και η γενική φυλλόπτωση τους ειναι απο αρχές-μέσα Νοέμβρη μέχρι 15 Γενάρη (στις νοτιοτερες περιοχές) και μετά τελος.

Ωραία, ποιον αναρροφητήρα να χρησιμοποιήσω έτσι ώστε να μπορώ να μαζέψω τα ξερά πλατανόφυλλα;

Δεν θα σου πρότεινα αναρροφητήρα καθώς λόγω όγκου όπως λες θα γεμίζει πανεύκολα και θα μπουκώνει από το μέγεθος των φύλλων (ειδικά τα πλατανόφυλλα είναι τεράστια και αρκετά σκληρά).

Αντ' αυτού όπως σου προτείνουν και τα υπόλοιπα παιδιά, προτίμησε έναν ισχυρό φυσητήρα πλάτης με ισχύ άνω των 2 ίππων ,έτσι ώστε να τα συγκεντρώνεις σε σορούς και τα λίγα που μένουν κάτω να τα περνάς με την μηχανή να γίνονται λίπασμα. Έπειτα μπορείς να φτιάξεις ένα μεγάλο κάδο κομποστοποίησης από παλέττες και να τα ρίχνεις μέσα έτσι ώστε και να τα καμουφλάρεις για να μην σε ενοχλούν οπτικά αλλά και να τα χρησιμοποιείς μελλοντικά ως κόμποστ.

Πολυνθα ηθελα να δω αυτο το κηπο με τα πλατανια!

Δεν έχω κάποια καλή φώτο για να ανεβάσω... Ένα όμως έχω να πω, χαλάλι τα φύλλα που ρίχνει. Δεν καταλαβαίνουμε ζέστη το καλοκαίρι.

Επί ευκαιρίας, Για χώρο 2 στρεμμάτων με άγρια χόρτα, όχι κάτι το σκληρό, τι κουρευτική μηχανή θα προτείνατε;

Σίγουρα θα έχει τη λειτουργία της χορτολίπανσης και θα είναι αυτοκινούμενη. Κάποιο άλλο χαρακτηριστικό που πρέπει να προσέξω; Κάτι σε συγκεκριμένη μάρκα;

Δεν έχω κάποια καλή φώτο για να ανεβάσω... Ένα όμως έχω να πω, χαλάλι τα φύλλα που ρίχνει. Δεν καταλαβαίνουμε ζέστη το καλοκαίρι.

Επί ευκαιρίας, Για χώρο 2 στρεμμάτων με άγρια χόρτα, όχι κάτι το σκληρό, τι κουρευτική μηχανή θα προτείνατε;

Σίγουρα θα έχει τη λειτουργία της χορτολίπανσης και θα είναι αυτοκινούμενη. Κάποιο άλλο χαρακτηριστικό που πρέπει να προσέξω; Κάτι σε συγκεκριμένη μάρκα;

free upload image

Χλοοκοπτικό χρειάζομαι.
Από χορτοκοπτικό έχω το Stihl FS 90.

Επειδή το έψαξα πάρα πολύ όταν πήρα τη δική μου, σου γράφω μερικές συμβουλές.

Εφόσον μιλάμε για κλασική μηχανή και όχι τρακτεράκι, και εν όψει της έκτασής σου, να φροντίσεις το πλάτος κοπής να είναι μεγάλο, για να κάνεις τη δουλειά σου πιο γρήγορα. Νομίζω 50-51 cm είναι το μεγαλύτερο που θα βρεις εύκολα.

Οι κινητήρες της Briggs & Stratton, της Honda και της Kawasaki είναι εγγύηση.
Από τη Β&S, όσοι έχουν το "e" και "ex" στο τέλος του μοντέλου, είναι από την οικολογική σειρά. Επειδή οι μηχανές του γκαζόν είναι από τους πιο ρυπογόνους κινητήρες (αναλογικά με το μεγεθός τους), έχει γίνει μια προσπάθεια τα τελευταία χρόνια για περιορισμό των εκπομπών ρύπων.

Επίσης κάποιοι κινητήρες έχουν σύστημα για εκκίνηση χωρίς να χρειάζονται τρομπάρισμα της φούσκας ούτε να χρησιμοποιήσει κανείς το τσοκ, είναι πολύ βολικό. H B&S το λέει readystart νομίζω.
Ως προς την αυτοπροώθηση, αν δώσεις κάποια παραπάνω λεφτά μπορείς να πάρεις μηχάνημα που να προσαρμόζεται στην ταχύτητα του βηματισμού σου (autowalk), αλλά δε νομίζω ότι είναι απαραίτητο.
Από μάρκες μπορώ να προτείνω τη Husqvarna, τη McCulloch, τη Honda και τη Stiga. Φαντάζομαι βέβαια ότι και αυτά της Stihl (Viking) θα είναι μια χαρά.

Αυτό που έβαλε ο Νεκτάριος είναι θαμνοκοπτικό, καλό για ψηλή βλάστηση αλλά δεν κάνει για χορτολίπανση.

Κάποιο συγκεκριμένο από αυτές τις μάρκες στα 300 έως 400 ευρώ;

Έψαξα για τη δικιά μου αλλά έχει πάει στα 420 και δεν πρέπει να θεωρείται "νέο μοντέλο" πλέον. Είδα τη McCulloch M51-190WRPX με αντίστοιχες δυνατότητες αλλά και αυτή βγαίνει στα ~430. Με ~350 βρίσκεις σε όλες τις μάρκες απλά με μικρότερο πλάτος κοπής (46 cm), αν θες 50-53 cm θα πρέπει να το ψάξεις για μια ευκαιρία ή προσφορά απ' ό,τι φαίνεται.
Δυο-τρια στοιχεία ακόμη που θα άξιζε να προσέξεις, ανάλογα με τις ανάγκες σου:
1. ρύθμιση ύψους κοπής με ένα μόνο μοχλό (όχι ένας ξεχωριστός μοχλός για κάθε τροχό)
2. αν οι πίσω τροχοί είναι λίγο μεγαλύτεροι από τους μπροστά, βοηθάει αν έχεις λακκούβες και γενικά ανώμαλο έδαφος
3. αν δεν έχεις πολύ χώρο για αποθήκευση, βοηθάει τα χερούλια να μπορούν να αναδιπλωθούν.

Καλησπέρα. Όλοι όσοι είστε παθιασμένοι με τα εργαλεία κήπου μακάρι να μπορούσατε νσ δείτε την αποθήκη με τα εργαλεία της Κοινοπολιτειακης Επιτροπής στρατιωτικών τάφων στην Καλαμαριά που φροντίζει τα κοιμητήρια. Όταν την πρωτοείδα έπαθα κοκομπλοκο όχι μόνο με την ποικιλία αλλά και την τακτοποίηση και τον προγραμματισμό χρήσης.

Όταν θα ξαναπαω θα σας έχω φωτο

Έχω δει μερικά απ' αυτά που χρησιμοποιούν στο Βρετανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο δίπλα στο στρατόπεδο Νταλίπη...μπράβο που έχουν τέτοιο εξοπλισμό και μπράβο που τα χρησιμοποιούν (κάποιοι τουλάχιστον) με τις δέουσες προφυλάξεις (γυαλιά, ακουστικά)!!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Εργαλεία Κήπου

Έψαξα για τη δικιά μου αλλά έχει πάει στα 420 και δεν πρέπει να θεωρείται "νέο μοντέλο" πλέον. Είδα τη McCulloch M51-190WRPX με αντίστοιχες δυνατότητες αλλά και αυτή βγαίνει στα ~430. Με ~350 βρίσκεις σε όλες τις μάρκες απλά με μικρότερο πλάτος κοπής (46 cm), αν θες 50-53 cm θα πρέπει να το ψάξεις για μια ευκαιρία ή προσφορά απ' ό,τι φαίνεται.
Δυο-τρια στοιχεία ακόμη που θα άξιζε να προσέξεις, ανάλογα με τις ανάγκες σου:
1. ρύθμιση ύψους κοπής με ένα μόνο μοχλό (όχι ένας ξεχωριστός μοχλός για κάθε τροχό)
2. αν οι πίσω τροχοί είναι λίγο μεγαλύτεροι από τους μπροστά, βοηθάει αν έχεις λακκούβες και γενικά ανώμαλο έδαφος
3. αν δεν έχεις πολύ χώρο για αποθήκευση, βοηθάει τα χερούλια να μπορούν να αναδιπλωθούν.

Είσαι μέσα στο μυαλό μου...

Έχω τις λακουβίτσες, άρα θα κοιτάξω να έχω μεγάλους πίσω τροχούς.
Έχω θέμα αποθήκευσης, άρα θα πρέπει να είναι αναδιπλούμενο.

Το ότι είμαι κοντά στη θάλασσα μήπως θα πρέπει να με κάνει να κοιτάξω σκελετό από αλουμίνιο;