Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Απάντηση: Re: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Καλημερα , ψεκαστηρα πλατης τι προτεινετε; αυτα με τις μπαταριες αξιζουν; το θελω μονο για ραντισμα χορτων
 
Για ζιζανιοκτονία υπάρχουν ειδικά που βγάζουν άχνη (ο καλύτερος τρόπος εφαρμογής του κλασικού ζιζανιοκτόνου), των 10 λίτρων, με μπαταρία 1,5 βόλτ χοντρή. Μετά πάμε σε κλασική ψεκαστήρα 15-17 λίτρων για όλες τις χρήσεις. Αν εννοείς αυτές, υπάρχουν με μπαταρία 12βολτη, υπολόγισε οτι έχεις ,παραπάνω βάρος αλλά δουλεύεις ξεκούραστα (δε τρομπάρεις). Αλλά πάντα μετά απο ζιζανιοκτονία ξεπλένουμε αρκετές φορές και όχι με σκέτο νερό μόνο.
 
Απάντηση: Re: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Για ζιζανιοκτονία υπάρχουν ειδικά που βγάζουν άχνη (ο καλύτερος τρόπος εφαρμογής του κλασικού ζιζανιοκτόνου), των 10 λίτρων, με μπαταρία 1,5 βόλτ χοντρή. Μετά πάμε σε κλασική ψεκαστήρα 15-17 λίτρων για όλες τις χρήσεις. Αν εννοείς αυτές, υπάρχουν με μπαταρία 12βολτη, υπολόγισε οτι έχεις ,παραπάνω βάρος αλλά δουλεύεις ξεκούραστα (δε τρομπάρεις). Αλλά πάντα μετά απο ζιζανιοκτονία ξεπλένουμε αρκετές φορές και όχι με σκέτο νερό μόνο.
Ευχαριστώ φίλε, θέλω να πάρω μια που θα την χρησιμοποιώ μόνο για χόρτα, τώρα αυτό με την άχνη δεν το ξέρω, θέλω να μην πέφτει πάνω στα δέντρα, τι προτείνεις;
 
Αν θες μόνο ζιζανιοκτονία, ξέραμα χόρτων δλδ, γιατί υπάρχουν και χόρτα καλλιεργήσιμα που τα ψεκάζουμε για άλλους λόγους, τότε αυτές οι ψεκαστήρες είναι καλές για διάφορους λόγους.
Το βάρος τους είναι ελάχιστο. Το μέγιστο που χωρούν είναι 10 λίτρα. Τα 9 είναι νερό και το ένα το ζιζανιοκτόνο. Μπορείς να βάλεις και λιγότερο και να κάνεις την δουλειά σου, ανάλογα βέβαια την καταπολέμηση. Έχουν ένα μοτεράκι μπροστά, απο αυτά που βρίσκαμε στα παιχνίδια όταν τα χαλούσαμε. Ψεκάζει άχνη, και η περιεκτικότητα σε σκεύασμα είναι μεγάλη. Η επιφάνεια που καλύπτει με αυτές τις δόσεις είναι 3 στρέμματα. Η έκταση για τα 10 λίτρα είναι η μεγαλύτερη που μπορείς να πετύχεις. Με απλή ψεκαστήρα θες να κουβαλάς και 2 βυτία για να καλύψεις την έκταση αυτή. Φυσικά όπως σε όλες τις εφαρμογές ζιζανιοκτονίας πας χωρίς αέρα. Σε αυτή τη περίπτωση, ένας λόγος παραπάνω.
Αν δεν θες να κάνεις ζημιά στα δέντρα, δεν αφήνεις κλαριά να ακουμπούν στο έδαφος ή να είναι αρκετά κοντα, προσέχουμε να μην πέσει το σκεύασμα σε μη ξυλώδη κορμό. Υπάρχουν καλύπτρες αν και δεν το προτείνω.
Κοίτα ψεκαστήτα jucos, fenix, puro, κάπως έτσι ψάξτο. Να είναι αυτή με τα 10 λίτρα, όχι αυτές που κουμπώνουν το 1 λίτρο σκεύασμα κατευθείαν.
Και κάτι τελευταίο. Να μη το παρακάνεις με τα ζιζάνια. Κανένα σκεύασμα δε τα πιάνει όλα. Ετσι δημιουργείς χώρο για αυτά που δεν τα πιάνει και θα γεμίσεις σε λίγο καιρό.
 
Ευχαριστώ φίλε, θα κοιτάξω να πάρω αυτήν που αναφέρεις με 10 λίτρα, με ένα γέμισμα κάνουμε τρία στρέμματα περίπου; καλό αυτό, η αγριάδα μ ενοχλεί πολύ, γίνεται χαμός, με το ριπερ δεν μπορώ να πάω πολύ κοντά στο δέντρο με αποτέλεσμα να έχουμε αγριάδα εκεί, υπάρχει καλύτερη λύση; είναι περίπου 200 δέντρα
 
200 δέντρα μιλάμε για 4-5 στρέμ. δλδ δύο γεμίσματα και δύο ώρρες περίπου δουλειά. Πρέπει να είναι γρήγορο το βήμα σου και ας νομίζεις ότι δεν ρίχνει γιατί δε το βλέπεις. Το ακούς όμως. Κόστος σκευάσματος 20 ευρώ και τελείωσες. Πιό γρήγορο είναι τρακτέρ με καταστροφέα, σκάρτη ώρα και κόστος 20 ευρώ το λιγότερο το στρέμμα γιατί θα βάλεις άνθρωπο με τρακτέρ. Ρίπερ λες τα σκαθάρια που σκάβουν? Τι δέντρα είναι. Τα "ξυνά" θέλουν προσοχή γιατί ο κορμός τους δεν είναι αρκετά ξυλώδης. Τα αμπέλια προσοχή στα έποντα βλαστάρια και τα άγρια που πετάν απο κάτω. όπως επίσης και τα άγρια στην ελιά. Τα ξυνά πιάνουν κυρίως περδικάκι που είναι δύσκολο. Θέλει επανάληψη στο δεκαήμερο. Η αγριάδα θέλει φουζιλέιτ με προσοχή στην εφαρμογή. Πρέπει να είναι μικρή για να κάνει δουλειά και περνά δύσκολα από αυτές τις ψεκαστήρες. Δεν κάνει ζημιά όμως στην καλλιέργεια. Είναι εκλεκτικό, δε πιάνει πλατύφυλλα.
 
Ριπερ εννοώ τον καλιεργητη, τρακτέρ έχω, καταστροφεα επίσης αλλά με αλυσίδες, απλά δεν μπορώ να πάω κοντά στα δέντρα, επίσης με τον καταστροφεα η αγριάδα παραμένει, με καλιεργητη γίνεται καλύτερη δουλειά
 
Αυτό με την αλυσίδα το λέμε (εμείς) σβούρα. Ο καταστροφέας είναι αυτός με τα σφυριά και κάνει δουλειά. Η σβούρα κάνει αέρα στην αγριάδα ειδικά όπως η κομμώτρια δεύτερο πιστολάκι. Καλλιεργητής είναι αυτό που σκαλίζει το έδαφος με τις μύτες του. Οπ´τε καταστροφέας και κοντά στο κορμό σβουράκι με πετονιά είναι η λύση. Μισή μέρα δουλειά.
 
Είναι ενάμιση μέτρο μήκος. Στη μια άκρη έχουν το μοτέρ που δίνει την περιστροφή στην άλλη άκρη του όπου έχει μια κεφαλή που γυρίζει την πετονιά με μια ειδική ζώνη το κρατάς, σκέψου το μοτέρ να είναι πίσω απο την μασχάλη περίπου και να καταλήγει κάτω στην κεφαλή με την πετονιά. Η περιστροφή που κάνει η πετονιά κόβει τα χορτάρια. Ο συνδυασμός καταστροφέα και σβούρας πλάτης είναι ο πιο καλός για εμένα αν δε θες να μπλέξεις με χημικά. Σκέψου μόνο τι μπορεί να βγει στη θέση της αγριάδας. Απλά θέλει ποδιά, γαλότσα, προστατευτικό προσώπου και γάντια. Α! και δυο τρις μπλούζες για να αλλάζεις κάθε φορά που το βγάζεις από την πλάτη σου. ΣΕ κάνει μούσκεμα αν είναι καλοκαίρι και την αρπάζεις εύκολα.
 
εχω και χορτοκοπτικο πλατης, αυτο κανει; με μισινεζα φευγει η αγριαδα; φευγει εξωτερικα ,αλλα εσωτερικα εξακολουθει να ειναι σωστα;
 
Αν πας "ξυστα" στο έδαφος θα καθυστερήσει. Φυσικά από κάτω υπάρχει και είναι σαν πλέγμα. Και αν θες να στο πω απλά, με τα ζιζάνια δεν ξεμπερδεύεις εκτός αν τσιμεντώσεις τον τόπο. Από 3 έως 6 μήνες ανάλογα θες καταπολέμηση. Αν καταπολεμήσεις τα ζιζάνια που έχει ο τόπος και ευνοήσουν οι συνθήκες, δλδ κοβεις και ξεκινήσουν βροχές σε λίγες μέρες, οι σπόροι και μόνο που έχει το έδαφος θα ξεκινήσουν την ζωή τους. Και τα κομμένα επίσης θα βλαστήσουν πάλι. Αν τα αφήσεις και εξελιχτούν έχεις ελιές και είσαι σε περιοχή με υγρασίες, οι μύκητες θα κάνουν πάρτυ και πάει λέγοντας. Και με την ζιζανιοκτονία τα ίδια συν ότι θρέφεις αυτά που δεν καταπολεμάς.
 
Μαλιστα ,μπερδεμα δηλαδη ,απ οτι βλεπω 100% λυση δεν υπαρχει ,ευχαριστω για τις πληροφοριες και τον χρονο σου φιλε
 
Απάντηση: Re: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Και αν θες να στο πω απλά, με τα ζιζάνια δεν ξεμπερδεύεις εκτός αν τσιμεντώσεις τον τόπο.
Δυστυχώς έτσι είναι.
Ή εναλλακτικά οργώνεις σε μεγάλο βάθος με τρακτέρ και ξενοιάζεις για μερικά χρόνια, αλλά όχι μόνιμα.
Ειδικά τα γ@μημέν@ τα βάτα θα σου βγάλουν την πίστη και δουλειά δεν θα κάνεις...
 
ΜΕ το όργωμα και αν ευνοήσον οι συνθήκες (ξηρασία και σωστό ταιμινγκ) θα σε ξεκουράσει μέχρι τον χειμώνα. Υπόψιν ότι τα ζιζάνια έχουν εποχικότητα. Αλλα την άνοιξη άλλα αρχές καλοκαιριού άλλα τέλος κλπ. Να έχεις υπόψιν ότι όργωμα = και σπορά ζιζανίων. Π.χ. η αγριάδα μετά από 2-3 χρόνια θα είναι παντού. Οι ρίζες πο κόβεις τις μεταφέρεις πιο πέρα και τις θάβεις με αυτόν τον τρόπο. 10 εκατοστά ρίζα είναι 3 μάτια. ¨Ενα για ρίζα και ένα για βλάστηση και ένα καβάτζα.
 
αν βαζουμε καλλιεργητη ανα 20 μερες μερες περιπου προλαβαινει να επεκταθει;μιλαω παντα για αγριαδα
 
Απάντηση: Re: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Με το όργωμα σε βάθος (μιλάμε για πάνω από μισό μέτρο) ξεριζώνεις το 70% των φυτών που ήδη έχουν πετάξει κορμό και φύλλα.
Αυτά που θα φυτρώσουν και αυτά που θα απομείνουν και θα ξαναπετάξουν θα χρειαστούν 4-5 χρόνια για να ξαναγίνουν «ενοχλητικά».
Φυσικά ο καιρός, το έδαφος, η συχνότητα βροχόπτωσης κ.λ.π. κ.λ.π. παίζουν ρόλο αλλά κατά μεο όρο για 4 χρονάκια το χωράφι θα είναι αξιοπρεπέστατο.