Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Εμάς βγήκε πρασινάκι. Ελικώνα μεριά.
Ίδια περίοδο ξεκινήσαμε με άλλες χρονιές αλλά φέτος ήταν άγουρες οι ελιές.

Λόγω προβλημάτων υγείας πέρυσι δεν τις είχα κλαδέψει κι όπως ήθελα και έχουν ξεράδια πολλά και κάτι βλαστάρια σαν κυπαρίσσια. :furious3:
Και με το ελαιοραβδιστικό ζορίζεται ο καρπός από το τράνταγμα... Οπότε παρέλαβα κι ένα περικάρπιο :flipout:

View attachment 165791View attachment 165792

Καλωφάγωτο και περαστικά.

Τα ίδια και Θεσπιές...

Κριμα, να ηξερε ο κοσμος τι λαδι τρωει....
Μπραβο παιδια που βγαζετε το δικο σας, φετος δε θα μαζεψω και εγω τις δικες μας θα τις δωσω σε ενα φιλο και θα μοιραστουμε την παραγωγη.

Αυτό ακριβώς.
Το χειρότερο είναι τα φυτοφάρμακα.
Να είναι το λάδι φτωχό απο θρεπτικά συστατικά δε πειράζει, πεταμένα λεφτά μόνο.

Δε ξέρω τί γίνεται στην υπόλοιπο Ελλάδα αλλά εδώ Κρήτη το έχουν ξεφτυλίσει.
Όλοι σχεδόν οι παραγωγοί έχουν άλλη καλλιέργεια για τον εαυτό τους και άλλη για την αγορά.
Άλλοι πάλι λένε δεν ψεκάζω και δε βλέπεις στο χωράφι τους ούτε ένα αγριόχορτο!!!!!
Και δεν τηρούν ούτε ένα μέτρο ασφαλείας.

Προσωπικά αγοράζω σε ότι δεν παράγω βιολογικά και προσεύχομαι.

https://www.efsyn.gr/efkriti/koinonia/168290_dilitiriazetai-i-kriti-apo-ta-fytofarmaka

Ηράκλειο (Πεζά) και στα δικά μου λιόφυτα αλλά και σε όσων γνωρίζω τα φυτοφάρμακα είναι απαγορευτικά.
Όχι ότι αυτό που λες δεν ισχύει, κάθε άλλο.
Απλά είμαστε μερικοί (μικρο)παραγωγοί που σεβόμαστε την γη και τρώμε από το ίδιο που πουλάμε.

Απάντηση: Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Λοιπον, Δημητρη, επειδη βλεπω οτι εχεις πολυ πραμα, ειναι ευκαιρια να αναφερω εδω μια πατεντα που εφτιαξε θειος μου, που ειχε να τεμαχισε καμποσους τονους κορμους:
Πηρε εναν γρυλο "βαρεος τυπου" (20 τονων) και τον εστησε πανω σε μια μεταλλικη βαση. Μετα απο πανω εβαλε ενα πλακε σιδερο για να καθονται οι κορμοι και ολο αυτο το εστησε σε ενα σιδερενιο πλαισιο που στο πανω μερος εχει μια μεγαλη σφηνα και στηριζεται σε ροδακια για ευκολη μετακινηση.
Ακουμπας τον κορμο, ανεβαζεις τον γρυλο και σκιζονται σα χαρτια τα ξυλα.
Εχω δει διαφορες πατεντες τετοιες, καποιες μηχανοκινητες, παντως αυτη ειναι απλη στην κατασκευη (πολλες κολλησεις, αλλα οχι κατι ιδαιτερο) και σχετικα φτηνη.
Ιδου και καποιες φωτο.
(No cats were harmed...)
9e411ead26ef8daf97cf08d6f8d99485.jpg
90ee7aa640688e56a5b0433bc298eb16.jpg
f27cb52533faba4ab51853a43be8e1f3.jpg

Στάλθηκε από το SM-G930F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Ηράκλειο (Πεζά) και στα δικά μου λιόφυτα αλλά και σε όσων γνωρίζω τα φυτοφάρμακα είναι απαγορευτικά.
Όχι ότι αυτό που λες δεν ισχύει, κάθε άλλο.
Απλά είμαστε μερικοί (μικρο)παραγωγοί που σεβόμαστε την γη και τρώμε από το ίδιο που πουλάμε.

Πεζά ε ; χμμ.. βγάζετε και ωραίο κρασί εκεί...

Να εδω ... φτιαχνουμε και τις ξυδατες μας?
Αυτο το εργαλειο μου εχει λυσει τα χερια, χαρακωνει τις ελιες σε 4 σημεια. Θα τις δοκιμασουμε σε 25 ημερες.

Attachments

• ΓŽΒΎΓβ€¦ΓŽΒ΄ΓŽΒ±Γβ€žΓŽΒ΅Γβ€š 2019.jpg
    ΓŽΒΎΓβ€¦ΓŽΒ΄ΓŽΒ±Γβ€žΓŽΒ΅Γβ€š 2019.jpg
    56.6 KB · Views: 182
Ωραίο. το ίδιο έχει κι ο κουμπάρος μου από την Καλαμάτα. για πολλές ελιές είναι ότι κι ότι.
Εγώ πάντως για 2-3 κιλά που φτιάχνω τις χαράζω με το μαχαίρι. μια χαρακιά φυσικά.

Καλοφάγωτες. αλλά να ξέρεις άμα το παρακάνεις ανεβάζουν πίεση !!

Δεν ξερω και γω ποτε βγηκε και ποτε προλαβε να μεγαλωσει τοσο πολυ! Δεν θυμαμαι κατι παρομοιο στο κηπο !!!

Αραγε να ειναι food safe? :)
49053827711_fbae5e5914_c.jpg

Ψακώνω στην κρητική διάλεκτο σημαίνει δηλητηριάζω
Αμανιτες είναι τα μανιτάρια (κυρίως αυτά με θόλο)
Ψακαμανιτες = δηλητηριώδη μανιτάρια.

Καλησπέρα, άμα έχει όρεξη η φύση που λένε..

προσπάθησα αρκετές φορές το καλοκαίρι με μόσχευμα αρμπαρόριζας να κάνω νέα φυτά, σχεδόν όλες μου οι προσπάθειες απέτυχαν.

Πριν μια βδομάδα, σουλούπωσα λίγο ένα μικρό θάμνο με το συγκεκριμένο φυτό και έσκαψα με το χέρι γύρω-γύρω να αφρατέψω το χώμα. Σήμερα πήγαν να βγάλω 2-3 μικρές ξινίδες που έκαναν την εμφάνιση τους. Προς έκπληξη μου όμως δεν ήταν ξινίδες αλλά φρέσκα, λαχταριστά, μικρά και βελούδινα φυλλαράκια από αμπαρόριζα...

Προφανώς, κατά το κούρεμα έπεσε στο χώμα κάποιο στέλεχος και βγήκαν 2 νέα μίνι φυτά, πως να μην υποκλιθείς λοιπόν;

Ναι γίνεται Και είναι και καλύτερο το φυτό.
Και όσο για μόσχευμα,γίνεται. Δυο μάτια μέσα, ένα εξω και ορμόνη ριζοβολιας

Περισσότερα θα μαθουμε μόλις έρθει ο καθηγητής!

Last edited by a moderator:
Καλημέρα παιδιά.
Για συγκομηδη Κορωνεικης έχετε αποψη για ραβδι με 12V μπαταρία? Περίπου 300 δέντρα.
Έχω καταληξει σε 2 διαφορετικά μηχανήματα:
1. Αγγελής Aρπυια CF PLUS - 520E
2. Agrotechnic x.Quattro Superveloce - 410E (αχινός)

Ποιο σημαντικό είναι να μην τραυματίζει το δέντρο παρα να έχει 5% περισσότερη απόδοση.
Βλέπω στην Ιταλία το 90% των ραβδιών να είναι τυπου Αρπυια και νομιζω αυτοι είναι πιο ψαγμενοι από εμάς.

Στο ψαξιμο ειμαι κι εγω, γιατι μαλλον πρεπει να αλλαξω τον εξοπλισμο για του χρονου. Εαν δεν τα δω πανω στο δεντρο δεν θα βγαλω ασφαλη συμπερασματα.
Φοβαμαι πως τα τυπου Αρπυια, δεν θα μπαινουν σε ακλαδευτα δεντρα.