Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

σωφρον εγω ακρη εχω βγαλει, ευτυχως για μενα. ουτε μπερδεμενα τα εχω
δεν εχω να γραψω αλλα κατεβατα σε τουτο το θρεντ.
εγραψα πριν λιγο καιρο και στην ηλεκτροκολληση και μου την μπηκες επειδη η κουβεντα ειχε ξεφυγει στις ασφαλειες του σπιτιου μου λες και το ρευμα ειναι αλλο θεμα απο την ηλεκτροκολληση και σταματησα και εκει οπως ειδες.
ετσι σταματω κι εδω, απλα κατεθεσα καποια εμπειρια που εχω απο τον χωρο χωρις να ειμαι αγροτης.

αν ειπα ανοησιες, ο καθε ενας ας κρινει, δεν θα του βαλω εγω τα δικα μου μυαλα που μπορει να ειναι λαθος.
ο καθε ενας με το μυαλο του πορευεται. εγω επρεπε να παθω εμφραγμα πριν 3,5 χρονια για να αρχιζω να αλλαζω μυαλα και παλι δεν εβαλα νιονιο :)
πιθανα να ενοχληθηκες λογω οικογενειακης επιχειρησης, δεν ξερω, βλεπω ομως οτι ενοχληθηκες και δεν εχω λογο να συνεχισω.
ομως μην νομιζεις οτι δουλευουν οι περιξ του χωρου ολα μαυρα. φυσικα και δουλευουν και μαυρα αλλιως θα επρεπε τα πραγματικα βιολογικα να εχουν τριπλη τιμη
και για ακομα μια φορα βλεπω οτι τα βιολογικα αντιμετωπιζονται ως κατι εχθρικο.

καλα να περναμε, αγαπη και ειρηνη

Φιλε τα κακαλα τα εχουν αυτοι που ειναι σωστοι και στην ποιοτητα και στην εφορια.
Να μου συγκρινεις τιμες και ποιοτητα προιοντων σε σωστη βαση, μη τσουβαλιαζεις τους κακαλουχους με αυτους που πουλανε μαυρα και οταν γινει η στραβη, λογω μη ιχνιλασιμοτητας κλπ., δεν θα τον βρει κανενας!
Και να ξεκαθαρισω οτι δεν ειμαι εχθρικος απεναντι στα βιολογικα. Ολα ειναι θεμα διαχειρισης, να σκεφτεις οτι τα μαρουλια μου και τα μπροκολα τα τρωω χωρις να τα πλυνω.
Επισης, επαναλαμβανω, μη τσουβαλιαζεις τον υδροφορο οριζοντα ολης της Αττικης, οταν εγω κανω 2 αναλυσεις υδατων το χρονο, χωρις να με υποχρεωνει κανεις!
Μπορεις καλλιστα να μιλησεις για καποιον αλλο υδροφορο οριζοντα που γνωριζεις με αποτελεσματα.
Και να θυμασε οτι σου εγραψα για την καλλιεργεια της ντοματας
Καληνυχτα

καληνυχτα.
ειπα αφου ενοχληθηκες δεν θα συνεχισω, κλεινοντας ομως εδω, να πω οτι δεν συγκρινα τιμες. ανεφερα τιμες.
μπραβο σου που δεν δουλευεις μαυρα.
μη ιχνηλασιμοτητα στα βιολογικα δεν υπαρχει. καθε πραγμα που θα βρεις σε ενα μαγαζι βιολογικων εχει χαρτια παραγωγου και πιστοποιηση παραγωγου αλλιως την δικια μου θα την εκλειναν με τοσους ελεγχους που της κανουν.
δεν αμφισβητω τους ελεγχους σου στα νερα σου, χαιρομαι που εχεις καλα νερα σε αντιθεση με αλλους στην αττικη. καταλαβα οτι θιχτηκες οταν ειδα οτι εισαι στο κορωπι μετα το προηγουμενο ποστ σου οπου εμαθα οτι διατηρεις οικογενειακη επιχειρηση καλλιεργειας. να υποθεσω κλασικης?
εγω σαν απλος καταναλωτης και μονο που ξερω οτι εκει στην αττικη εξω απο την αθηνα ειναι τα περισσοτερα εργοστασια της χωρας, ειμαι διστακτικος αλλά αφου το λες, δεν εχω λογο να αμφισβητησω την ποιοτητα των νερων σου και των προϊοντων σου.
τωρα το αν καλλιεργεις κλασικα, το αν ριχνεις roundup στο χωραφι ή παρομοιες ουσιες, εσυ ξερεις. πολλοι ενω δεν ριχνουν τιποτα κακο, δεν μπορουν να παρουν πιστοποιηση βιοκαλλιεργειας αν και θελουν, επειδη πρεπει να περασουν χρονια. το ξερεις αυτο. ελπιζω και εσυ να αποφευγεις ολα αυτα τα δηλητηρια σαν το ραουνταπ ή παρομοια. γιατι βαση νομοθεσιας, φυσικα το ραουνταπ και τα συν αυτο επιτρεπονται, για καποιους ομως αυτο, πιστευουν οτι ειναι καταστροφικο για την υγεια τους.
χαιρομαι που εισαι ευσυνειδητος οπως λες και μακαρι να ησαν ολοι σαν εσενα, εγω ομως προσωπικα δεν θα ετρωγα μαρουλια και μπροκολα χωρις να τα πλυνω σε ενα χωραφι κλασικης καλλιεργειας...
και γενικα λαχανικα μη βιολογικα.

τωρα για την ντοματα, δεν εχω να σου πω τιποτα, αλλά αν ποτε ερθεις απο πατρα, θα χαρω να ερθεις απο το σπιτι να σου κοψω ντοματα να μοσχοβολησει το σπιτι οπως τοτε που ημασταν πιτσιρικαδες. :)
οχι δικια μου, εγω δεν καλλιεργω, απο βιοκαλλιεργητη ομως που ξερει.
κι αν βρουμε και κανα "μπεμπυ" το μικρο μαυρο καρπουζι που ειναι το μονο αυθεντικο καρπουζι και οχι κολοκυθοκαρπουζο, θα μυρισει και στο δρομο! και θα κρατησεις τα κουκουτσια να τα φυτεψεις μιας και τα κουκουτσια απο κολοκυθοκαρπουζο δεν φυτρωνουν.

αυτα απο μενα, καλα να περνας, και να θυμασαι αυτο που ειπες. ευσυνειδησια χρειαζεται. γιατι οταν εχεις στα χερια σου διατροφη ανθρωπων και μαλιστα παιδιων, τοτε η ευθυνη ειναι τεραστια.
χαιρομαι που εισαι ευσυνειδητος, θα ευχομουν να εισαι και βιοκαλλιεργητης . φιλια

Δεν τιθεται θεμα εχθρικης αντιπαραθεσης αλλα ποιοτικης αντιπαραθεσης οπου μονο καλο μπορει να βγει.

Οποτε ολα καλα.

Εγω χαιρομαι αυτους που σε καποια χερσα "οικοπεδα" στου Ρεντη βαζουν μπροκολα και κουνουπιδια.
Πιο βιολογικα δεν γινεται.

Re: Απάντηση: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

μαστροχαλαστη μου ναι το κοστος ειναι το βασικο θεμα αλλά οχι, μια οικογενεια μινιμουμ την κοβω να θελει μονο κανα 1500 το χρονο παραπανω. ισως 2000
ενταξει μπορει και οσα λες βεβαια, αν τρωει καθε τρεις και λιγο βιολογικα κρεατα ή ψαρια. αλλα μιλωντας για οπωρολαχανικα κλπ μπορει και λιγοτερο. ενα λιτρο βιολογικο γαλα εχει 2.20 οταν το απλο εχει 1.20
δεν ειναι τρελες οι διαφορες τιμων.
ρυζι? οκ διπλη τιμη κι εκει, αλλά ποιος ξερει τι σου πετανε μεσα οι κινεζοι, οταν ειναι γνωστο οτι στα ζωα τους δινουν τα ισχυροτερα νοσοκομειακα αντιβιοτικα που υπαρχουν? ολα σχεδον τα ρυζια και οι ξηροι καρποι της ελλαδας απο κινα ερχονται. τα οσπρια ως επι των πλειστων απο νοτια αμερικη αλλά και κινα

ασε και οι γευσεις. εγω δεν ετρωγα γιαουρτι. φαε το βιολογικο κατσικισιο της "τεμπη" και πες μου. καμια σχεση με τα απλα. για να μην πω για σαλατες και τετοια

η δικια μου εχει πελατες, ευκαταστατοι βεβαια οι περισσοτεροι, που δεν ρωτανε ποσο κανει. συνηθως καποιοι γιατροι, δικηγοροι, πρωην καρκινοπαθεις που εχουν μια σχετικη ανεση, καποιοι ψαγμενοι, και καποιοι μεροκαματιαρηδες αλβανοι!
οσο και αν φαινεται παραξενο, πολλοι αλβανοι επειδη δουλευαν χωραφια και ξερουν τι βαζουν οι δικοι μας μεσα, (εχουν χασει και κανα αφεντικο απο καρκινο), ιδιαιτερα στα αυγα και στα γαλατα και στα ζαρζαβατικα βεβαια, τρωνε βιολογικα. περισσοτερο αυτοι που εχουν παιδια!
και το παραξενο ειναι οτι ενω τρωνε συνηθως βρωμικο κρεας εξω, στα οπωροκηπευτικα προσεχουν.

δυστυχως οι περισσοτεροι δικοι μας μεροκαματιαρηδες αλλα και μεσαιοι, κοιμουνται "υπνο του δικαιου" ακομα.
ακομα και αυτοι που περασαν απο καποια μορφη καρκινου, δεν το πολυψαχνουν, αρκετοι ειναι ομως που "ξυπνησαν" απο ενα τετοιο γεγονος που ετυχε στους ιδιους ή σε καποιον δικο τους.

τωρα για τα μεταλλαγμενα, ακομα δεν εχουμε σαφεις αποδειξεις (αλλωστε αφηνουν οι μεγαλοι να υπαρχουν?), ενδειξεις ομως πολλες.
γινεσαι οτι τρως. αν τρως κατι αφυσικο οπως τα μεταλλαγμενα, τοτε πως αντιδρα το σωμα σου?

τελευταια ανακαλυπτουν οτι οι βιταμινες κλπ συμπληρωματα διατροφης, δεν κανουν και πολλα και ομως το θεμα θαβεται γιατι απο πισω υπαρχουν τζιροι δισεκατομμυριων
και αυτο γιατι το σωμα δεν τα αναγνωριζει και δεν τα μεταβολιζει σωστα. εχουν γραφτει πολλα αρθρα πανω σε αυτο. καπου διαβαζα οτι μονο το 2-5% των ουσιων των συμπληρωματων διατροφης αποροφονται απο τον οργανισμο. δεν ξερω κατα ποσο αληθευει. δεν ειμαι διατροφολογος ή γιατρος
δεν θα μπερδευτει με τα μεταλλαγμενα? πολλοι ειναι αυτοι που κρουουν τον κωδωνα του κινδυνου για το θεμα των μεταλλαγμενων και τα συνδεουν με καρκινους κλπ

ενταξει, μονο με το γαλα μια οικογενεια με δυο παιδια μπορει να θελει 30-50 ευρω παραπανω το μηνα. αν βαλεις και τα υπολοιπα μπορει να θελει και 100-150 ευρω παραπανω το μηνα.
το καλο εδω στην επαρχια ειναι οτι συνηθως βρισκουμε απο φιλους ή γνωστους πολυ αγνοτερα προιοντα απο αυτα που φτανουν στα μεγαλα αστικα κεντρα και τα σουπερμαρκετ.
αλλά τουλαχιστον μπορει καποιος και σε αστικο κεντρο να ζει, επιλεκτικα να αποφυγει τις στραβες - χοντραδες
οκ, δεν εχουν ολοι για βιολογικο γαλα, αλλά βρε παιδια, πατατες, καροτα και γενικα οτι ειναι υπογειο, ντοματες-μαρουλια, φραουλες (απο τα πλεον κακα σε χημικα φρουτα), δεν ειναι καποιο τρελο κοστος για να προστατευτουμε αγοραζοντας βιολογικα ή κατι-σαν-βιολογικα τουλαχιστον.

μπορει να μην ειμαστε απολυτα σιγουροι αν δεν τα καλλιεργουμε οι ιδιοι, αλλά μειωνουμε τις πιθανοτητες. οπως μπορεις να παθεις τροχαιο αλλά αν εχει καλο αμαξι μπορει να μειωσεις τις πιθανοτητες τραυματισμου, ετσι και πολυ περισσοτερο η διατροφη. λαθος διατροφη, λαθος πρωτη υλη, ειναι θεμα τυχης το ποτε θα σκασει το προβλημα.

τελος παντων ελπιζω να μην σας στενοχωρησα, αλλα στο θρεντ αυτο επειδη γραφουν ανθρωποι που εχουν κηπο ή χωραφια περισσοτερο απο αλλους, ειναι καλο να θυμομαστε να βαζουμε αν εχουμε το χωρο και κανα ζαρζαβατικο και ας παιδευτουμε λιγο, και ας μας στοιχισει παραπανω απο το να το αγορασουμε ετοιμο :)
Καλησπέρα.
Ίωσς δεν είμαστε το ιδανικό νήμα, αλλά μου έκανε εντύπωση το σχόλιο σου για τα βιολογικά ή και γαλακτοκομικά γενικότερα “Τέμπη».
Αν έχεις σαφή άποψη για την εταιρεία, αξίζει να μας την πεις εφόσον η ίδια το δικαιούται

nickolas όπως έχουμε πεί πολλές φορές ο έλεγχος είναι ο μόνος τρόπος για να επιβεβαιώσει κάποιος ότι είναι ασφαλές ένα προϊόν είτε βιολογικής είτε συμβατικής καλλιέργειας

αφού σε βρήκαμε και έχεις φίλη με κατάστημα βιολογικών, μπορείς να μας πείς τί ελέγχους κάνουν στο κατάστημα της και κάθε πότε?
τσεκάρουν τιμολόγια ή παίρνουν προϊόντα απο το ράφι και κάνουν αναλύσεις?

για το σούπερ μάρκετ που έβαλα παραπάνω ξέρω σίγουρα ότι κάνουν χημικές αναλύσεις (το ίδιο το σούπερ μάρκετ και όχι κάποιος φορέας) γιατί έτυχε να έχω πάει νερό για χημική ανάλυση και τότε έψαχναν κάτι αλλοιώσεις που έβρισκαν σε εμφιαλωμένο νερό στο ράφι σε σύγκριση με το εργοστάσιο

Re: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Πήρα από ένα φυτώριο το παρακάτω σκεύασμα για διαφυλλικό ψεκασμό του γκαζον μετά από κάθε κούρεμα τώρα το καλοκαίρι. Όπως βλέπετε την ετικέτα, θα είναι ΟΚ; Το 10% σε θειο είναι υπερβολικο;

Διαφορετικά τι προτείνετε για θρέψη τους καλοκαιρινους μήνες;

75a92f52a1e84fb09ca3836d082bdae3.jpg
da2b43cc5770a86ab2978ea2f9417547.jpg

Στάλθηκε από το SM-G973F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Χρησιμοποίησα εχτές το συγκεκριμένο "λίπασμα" όπως αναφέρεται πάνω στη συσκευασία. Όπως πολύ σωστά ειχε πει ο @fanis123 πιο πολύ για βιολογικό αποτρεπτικό κάνει πάρα για λιπάσμα.

Σε πολλά site το βάζουν στην κατηγορία των εντομοκτόνων - μυκητοκτόνων. Οπως επίσης σε κάποια άλλα για 100% βιολογικη απαλλαγή της Tuta absoluta.

Οπως είχα πει το πήρα για το γκαζον. Ψεκασα ένα κομμάτι για να δω πως θα πάει. Η μυρωδιά πάντως είναι ανυπόφορη, μυρίζει σαπίλα σάπιου αβγού. Φαντάζομαι λόγω περιεκτικοτητας θείου. Ελπίζω να φύγει η μυρωδιά σύντομα.

Καλησπέρα.
Ίωσς δεν είμαστε το ιδανικό νήμα, αλλά μου έκανε εντύπωση το σχόλιο σου για τα βιολογικά ή και γαλακτοκομικά γενικότερα β€œΤέμπη».
Αν έχεις σαφή άποψη για την εταιρεία, αξίζει να μας την πεις εφόσον η ίδια το δικαιούται

φιλε μου οχι, δεν εχω σαφη αποψη για την εταιρια. μου το εφερε η κυρά στο σπιτι μια μερα να το δοκιμασω και επαθα πλακα!
το συγκεκριμενο ερχονται και το παιρνουν και ανθρωποι που δεν ειναι θιασωτες των βιολογικων, απλα λογω γευσης επειδη ετυχε να το δοκιμασουν σε καποιο φιλο τους.
αυτο που ξερω ειναι οτι το συγκεκριμενο φευγει οσο και να φερει και ποτε δεν ικανοποιει τη ζητηση.
αφου κι εγω παω και βουταω κανενα απο το ψυγειο της :flipout: οταν το πετυχω
περισσοτερα δεν ξερω καθως ελαχιστα ασχολουμαι με το μαγαζι της, περισσοτερο της κανω κανα ντελιβερι αν λειπει ο ντελιβερας.
δουλευει συνηθως απο το τηλεφωνο, για αυτο ειπα οτι δεν ρωτανε συνηθως οι πελατες τις τιμες. απλα παραγγελνουν ποσοτητες.
αλλά στα 3+ χρονια που ειμαστε μαζι, εχω δει καποια πραγματα

αν ομως θελεις να τη ρωτησω για κατι συγκεκριμενο οταν ξαναπαω πατρα, πες μου να μαθω να σου πω

αφού σε βρήκαμε και έχεις φίλη με κατάστημα βιολογικών, μπορείς να μας πείς τί ελέγχους κάνουν στο κατάστημα της και κάθε πότε?
τσεκάρουν τιμολόγια ή παίρνουν προϊόντα απο το ράφι και κάνουν αναλύσεις?

δεν εχω τυχει μπροστα σε ελεγχο, κανουν ομως αραια και που και περισσοτερο υποκινουμενες απο ανταγωνιστες.
η δικια μου ειναι της εκκλησιας, και αριστερη, και παρα του οτι γνωριζει πολλα δεν τα καταγγελνει. αυτο ομως δεν ισχυει και αντιστροφα.
ετσι πριν λιγο καιρο καποια στιγμη που ενας μεγαλοπελατης ηρθε σε αυτην επειδη καταλαβε τι επαιζε με τα φτηνα βιολογικα, επεσε και καλα καρφωτη.
αλλά απο οτι μου λεει συνηθως καθε 3-6 μηνες περνανε για ελεγχο. τα μαγαζια ειναι λιγα και παντα ανοιχτα
οι καλλιεργητες πολλοι περισσοτεροι φυσικα, για αυτο στο πρωτο ποστ ειπα οτι "ποιοι ελεγχοι" ? μονο αν γινει καρφωτη απο το συλλογο βιοκαλλιεργητων κανουν για καποιον που κανει κουτσουκελες
βεβαια αν γινει καποια χοντρη στραβη φυσικα γινεται ελεγχος στους παραγωγους

φυσικα δεν της βρισκουν τιποτα ποτε, καθως σου ειπα ειναι απο αποψη, αυτη η δουλεια της.
εχει περασει και δυο φορες καρκινο στη ζωη της, οπότε καταλαβαινεις δεν θα κατσει να παιξει με τη ποιοτητα...
θα ρωτησω ομως οταν παω πατρα ξανα αν θες σε τι γινεται ο ελεγχος και πως. ξερω οτι κανουν και χημικες αναλυσεις.
σιγουρα κοιταζουν τα χαρτια παραγωγου και τιμολογια αγορας
μαλιστα παλια η ιδια ειχε ενα μηχανημα ακριβο που εριχνε εκει μεσα ενα προιον (σαν σε μια μικρη μπανιερα με νερο) και απο εκει αναλογα το χρωμα του υρου καταλαβαινε αν υπαρχουν χημικα και τετοια.
το χρησιμοποιουσε οταν ηταν να συνεργαστει με καποιον καινουριο. αυτο ομως χαλασε πριν κανα δυο χρονια και το πουλησε. μια αλλη φορα που ηθελε να αγορασει πολυ μελι, εστειλε ενα βαζο στο πανεπιστημιο πατρων για αναλυση σε κατι γνωστους της καθηγητες εκει.

δεν αναφερομαι φυσικα σε ελεγχους απο το σδοε που κοιταζουν μονο τιμολογια, ή ποιοι δουλευουν κλπ αυτοι περνανε οποτε το θυμηθουν ή τους βγαλει ο δρομος

παντως καθε πραγμα που ειναι στο μαγαζι (οπως και σε καθε μαγαζι πωλησης βιολογικων υποθετω), μπορει να ιχνηλατηθει και πρεπει να ειναι βιολογικο
μπορει να πουλησει και μη βιολογικα αν εχει στο ραφι κοκκινη ταμπελα, αναφερεται ρητα οτι κατι δεν ειναι βιολογικο κλπ
αλλά η συγκεκριμενη δεν το κανει.
και λογω εμπειριας της καθως ηταν το παλαιοτερο τετοιο μαγαζι στη πατρα, τωρα ξερει που και ποσα καλλιεργει ο καθενας.
και με το ματι ξερει που λενε... :)
θυμαμαι προπερσι τηςλεει ενας οτι θα την καλυψει οσο καρπουζι και να ζητησεις γιατι θα βαλει πολυ. κατι καταλαβε επειδη τον ηξερε, πηγε ειδε την εκταση και τον εκοψε γιατι ηξερε οτι σε αυτη την εκταση δεν γινεται να βγαλει την παραγωγη που της ελεγε, αν δεν εριχνε τα καινουρια μη ανιχνευσιμα λιπασματα
και αυτο που κανει η συγκεκριμενη, δουλευει περιπου 80% με το τηλεφωνο. παλιοι και ευποροι πελατες που απλα παιρνουν τηλεφωνο και λενε θελω τοσο απο αυτα

παντως παιδια αν ψαχνετε αυθεντικες γευσεις του παλιου καιρου, μονο σε καποια βιολογικα θα βρειτε. οχι σε ολα βεβαια , αλλά υπαρχουν και καποιοι που καλλιεργουν ακομα παλια αυθεντικα κομματια!
υπαρχει και ενα κινημα που συγκεντρωνει και διανεμει σπορους αυθεντικους σε οποιον θελει να φυτεψει ο ιδιος στο κηπο του.
γκουγκλαριστε το, αν μη τι αλλο θα εχει πλακα (με τη καλη εννοια) για οποιον εχει κηπο να βγαλει κατι δικο του αυθεντικο, οπως ας πουμε μερικα πραγματικα καρπουζια!

Δεν τιθεται θεμα εχθρικης αντιπαραθεσης αλλα ποιοτικης αντιπαραθεσης οπου μονο καλο μπορει να βγει.

Οποτε ολα καλα.

Εγω χαιρομαι αυτους που σε καποια χερσα "οικοπεδα" στου Ρεντη βαζουν μπροκολα και κουνουπιδια.
Πιο βιολογικα δεν γινεται.

χαιρομαι που το βλεπεις κι εσυ ετσι οπως κι εγω, για αυτο απαντησα στους φιλους πιο πανω
να εισαι καλα!

(υγ ) αναγκαστικά βγηκαν πολλα τα ποστς αν θελεις ενοποιησε τα

Last edited by a moderator:
Re: Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Χρησιμοποίησα εχτές το συγκεκριμένο "λίπασμα" όπως αναφέρεται πάνω στη συσκευασία. Όπως πολύ σωστά ειχε πει ο @fanis123 πιο πολύ για βιολογικό αποτρεπτικό κάνει πάρα για λιπάσμα.

Σε πολλά site το βάζουν στην κατηγορία των εντομοκτόνων - μυκητοκτόνων. Οπως επίσης σε κάποια άλλα για 100% βιολογικη απαλλαγή της Tuta absoluta.

Οπως είχα πει το πήρα για το γκαζον. Ψεκασα ένα κομμάτι για να δω πως θα πάει. Η μυρωδιά πάντως είναι ανυπόφορη, μυρίζει σαπίλα σάπιου αβγού. Φαντάζομαι λόγω περιεκτικοτητας θείου. Ελπίζω να φύγει η μυρωδιά σύντομα.

Η μυρωδιά του δεν είναι άσχημη όπως λες. Έντονη ναι, αλλα είναι από αιθέρια έλαια και δεν είναι άσχημη. Και φυσικά θέλει καλό κούνημα πριν την χρήση.

Φανη, είναι σα να ψέκασα με κλούβια αυγα!

φιλε μου οχι, δεν εχω σαφη αποψη για την εταιρια. μου το εφερε η κυρά στο σπιτι μια μερα να το δοκιμασω και επαθα πλακα!
το συγκεκριμενο ερχονται και το παιρνουν και ανθρωποι που δεν ειναι θιασωτες των βιολογικων, απλα λογω γευσης επειδη ετυχε να το δοκιμασουν σε καποιο φιλο τους.
αυτο που ξερω ειναι οτι το συγκεκριμενο φευγει οσο και να φερει και ποτε δεν ικανοποιει τη ζητηση.
αφου κι εγω παω και βουταω κανενα απο το ψυγειο της :flipout: οταν το πετυχω
περισσοτερα δεν ξερω καθως ελαχιστα ασχολουμαι με το μαγαζι της, περισσοτερο της κανω κανα ντελιβερι αν λειπει ο ντελιβερας.
δουλευει συνηθως απο το τηλεφωνο, για αυτο ειπα οτι δεν ρωτανε συνηθως οι πελατες τις τιμες. απλα παραγγελνουν ποσοτητες.
αλλά στα 3+ χρονια που ειμαστε μαζι, εχω δει καποια πραγματα

αν ομως θελεις να τη ρωτησω για κατι συγκεκριμενο οταν ξαναπαω πατρα, πες μου να μαθω να σου πω
Ευχαριστώ και πάλι.
Ο,τι μάθεις, πες μας

======

Καρπούζι.
Καθώς πλησιάζει ο καιρός του, ήθελα να ρωτήσω τους πιο ειδικούς κατά πόσο ο καρπός αυτός θεωρείται επικίνδυνος κι επιβαρυμένος τουλάχιστον στις συνηθισμένες καλλιέργειες..
Οι βιολογικές του καλλιέργειες αξίζει να αγοραστούν;

Last edited by a moderator:
ειδικος δεν ειμαι, αλλά ειπα πριν λιγες σελιδες οτι καποιοι παραγωγοι, πλεον βαζουν μεσα χρωμα για να γινεται κατακοκκινο
ενα αλλο προβλημα ειναι οτι ο υδροφορος οριζοντας του καμπου, ειναι γεματος με νιτρικα αλατα απο τα τοσα χρονια εντατικων καλλιεργιων. δυστυχως εχουμε κακα νερα πια εδω κατω στα χωραφια και πρεπει κανεις να κατεβει πολυ χαμηλα τη γεωτρηση για να βρει καλα νερα. απο 180 μετρα και κατω συνηθως

οταν το μασας φυσικα δεν καταλαβαινεις κατι γιατι το ζουμι του καρπουζιου μαζι με το σαλιο το διαλυουν και το καταπινεις.
οσοι ομως φορανε μασελα, συνηθως οι γεροι που τις βγαζουν μετα το φαγητο για να τις πλυνουν, πολλες φορες βλεπουν οτι στο εσωτερικο τμημα της πανω μασελας, αυτο που εφαπτεται του ουρανισκου, εκει που μενουν υπολυματα, υπαρχει κοκκινο χρωμα που δεν βγαινει και ευκολα. αυτο δεν γινεται σε ολα τα καρπουζια, αλλα σε καποια συγκεκριμενων παραγωγων.
χρονια τωρα εχω φαει χιλιαδες καρπουζια, δεν θυμαμαι παλιοτερα κατι τετοιο
δεν ξερω πως το κανουν. σκεφτηκα την υδροπονια, μπορει ομως να ειναι καποιο μεταλλαγμενο (γεννετικα τροποποιημενο οπως λενε οι φιλοι εδω) υβριδιο

τωρα το αν αξιζουν την τιμη τους τα βιολογικα? δεν ξερω, ειναι προσωπικο θεμα του καθε ενος.
καποια για μενα αξιζουν την τιμη τους, καποια οχι. και το λεω αυτο γιατι ειναι οντως πολυ πιο ακριβα απο τα κλασικα
αν τα πληρωνα, απο καποιους παραγωγους δεν θα αγοραζα οχι γιατι ειναι κατι κακο, αλλά μερικα δεν εχουν την νοστιμαδα που περιμενεις, ή τα εχουν κοψει πιο νωρις απο ο,τι πρεπει για να μην ρισκαρουν προβλημα.
εχει βεβαια σημασια και το τι φυτο βαζουν , που το καλλιεργουν κλπ. ο καμπος της ηλειας εχει την μεγαλη τυχη να δεχεται τον δυτικο ανεμο απο τη θαλασσα, για αυτο καθε τι που βγαινει εδω ειναι ανωτερο σε γευση.
εδω εννοω και αχαια και μεσσηνια, κοντα στα παράλια.
καρπουζι αμαλιαδας, φραουλες μανωλαδας, συκα αχαιας και αιτωλοακαρνανιας και πολλα άλλα ειναι κορυφες
εχουν να κανουν με το μικροκλιμα της καθε περιοχης, αλλά ολες εχουν αυτο το κοινο , να δεχονται τον θαλασσιο δυτικο ανεμο

το καρπουζι ειναι πραγματικα τεχνη και μπελας αν θελεις να φτιαξεις κατι πολυ καλο. θυμαμαι οταν ημουν πιτσιρικας ο πατερας ενος κουμπαρου μου που ηταν και καρπουζας, μακαριτης πια, πηγαινε σε καθε φυτο διπλα 10-20 ποντους πιο περα και ανοιγε μια μικρη λακουβα. εκει εβαζε νερο και τα λιπασματα και μετα την εκλεινε. πολυ μπελαλιδικο αυτο. και οταν τον ρωτουσα το γιατι, μου ελεγε οτι ετσι βγαινουν τα καλα καρπουζα ρε νικολα, φιλτραρει το χωμα τις ουσιες.
και πραγματι τα καρπουζα του δεν παιζονταν.
σιγα μην κατσουν οι συγχρονοι καλλιεργητες να κανουν κατι τετοιο οταν κυνηγουν την ποσοτητα. και ποσοι γνωριζουν τετοια κολπα?
καποιοι ομως τρελοι το κανουν. ε, δεν θα πληρωθουν? βιολογικο και το δικο τους, βιολογικα και τα αλλα.

τωρα για τα κλασικης καλλιεργειας, οκ θα φαω και κανα τετοιο οταν ερχομαι στο χωριο οπως τωρα, συνηθως απο φιλους ή μπαρμπαδες που κρατανε καποια συριτια για το σπιτι τους και τους φιλους τους ( ο νοων νοειτω)

Πιστεύω πως ο καθένας ακόμη κι από το υστέρημα του θα μπορούσε να πληρώσει ένα «ανώτερο», βιολογικό προιόν.
Το ζήτημα είναι πως δε γνωρίζουμε όπως θα έπρεπε το ποιόν του κάθε πωλητή και καλλιεργητή.

H EE έχει βάλει στόχο το 25% των καλλιεργειών να είναι βιολογικές σε διάστημα 15 χρόνων. Επίσης βγάζει από την αγορά παλιάς κοπής φάρμακα και επιδοτεί και με το παραπάνω τους αγρότες για μια πενταετία από φέτος για την αγορά νέων τρόπων αντιμετώπισης των εχθρών. Για να μη σας κουράζω να πω μόνο ότι σου δίνουν λεφτά να αγοράσεις παγίδες αποτροπής ζευγαρώματος της ευδεμίδας στο αμπέλι ή της τούτας στη τομάτα, και με τα λεφτά αυτά μπορείς να αγοράσεις και παγίδες ψευδόκοκκου (όσον αφορά το αμπέλι). Δύο χρόνια βάζεις παγίδες και δηλητήρια, και τρία χρόνια μόνο παγίδες. Έτσι φεύγουν απο τα προγράμματα ψεκασμών 4 και 2 δηλητήρια.
Στην αγορά μπαίνουν φάρμακα άλλης τεχνολογίας. Φιλικής στο περιβάλλον. Παράδειγμα, ψεκασμός με κουφάρια κυττάρων ζυμομύκητων για την ενεργοποίηση της αντίστασης των φυτών. Ο καολίνης έχει δώσει άριστα αποτελέσματα στην ελιά για την αποτροπή του δάκου και των μεγάλων θερμοκρασιών.
Ένας τρόπος πάντως να πειστείτε για το αν είναι βιολογικά αυτά που σας πασάρει ο όποιος, είναι να του ζητήσετε το πιστοποιητικό του.

H EE έχει βάλει στόχο το 25% των καλλιεργειών να είναι βιολογικές σε διάστημα 15 χρόνων. Επίσης βγάζει από την αγορά παλιάς κοπής φάρμακα και επιδοτεί και με το παραπάνω τους αγρότες για μια πενταετία από φέτος για την αγορά νέων τρόπων αντιμετώπισης των εχθρών. Για να μη σας κουράζω να πω μόνο ότι σου δίνουν λεφτά να αγοράσεις παγίδες αποτροπής ζευγαρώματος της ευδεμίδας στο αμπέλι ή της τούτας στη τομάτα, και με τα λεφτά αυτά μπορείς να αγοράσεις και παγίδες ψευδόκοκκου (όσον αφορά το αμπέλι). Δύο χρόνια βάζεις παγίδες και δηλητήρια, και τρία χρόνια μόνο παγίδες. Έτσι φεύγουν απο τα προγράμματα ψεκασμών 4 και 2 δηλητήρια.
Στην αγορά μπαίνουν φάρμακα άλλης τεχνολογίας. Φιλικής στο περιβάλλον. Παράδειγμα, ψεκασμός με κουφάρια κυττάρων ζυμομύκητων για την ενεργοποίηση της αντίστασης των φυτών. Ο καολίνης έχει δώσει άριστα αποτελέσματα στην ελιά για την αποτροπή του δάκου και των μεγάλων θερμοκρασιών.
Ένας τρόπος πάντως να πειστείτε για το αν είναι βιολογικά αυτά που σας πασάρει ο όποιος, είναι να του ζητήσετε το πιστοποιητικό του.
Καλησπέρα.
Πιστοποιητικό πωλητή ή καλλιεργητή;
Είναι κάποιο τυποποιημένο έγγραφο ώστε κι ο άσχετος να μπορεί να το αναγνωρίσει και να το εμπιστευτεί;
Ευχαριστώ

Πιστεύω πως ο καθένας ακόμη κι από το υστέρημα του θα μπορούσε να πληρώσει ένα «ανώτερο», βιολογικό προιόν.
Το ζήτημα είναι πως δε γνωρίζουμε όπως θα έπρεπε το ποιόν του κάθε πωλητή και καλλιεργητή.

φιλε τομ, το ΣΜ ειναι μια καλη αρχη.
οι τιμες του δεν ειναι απαγορευτικες και διατηρει ενα μινιμουμ ποιοτητας λογω ελεγχων σε σχεση με τα κλασικης καλλιεργειας.
αν ενα πραγμα μπορουσες να αγορασεις, αυτο ας ηταν η πατατα που τρωμε πολλες, περισσοτερο τα μικρα παιδια . τα δε χημικα της κατεβαζουν ρινοκερο, ποσο μαλλον ανθρωπο :flipout:
θα ελεγα και τα καροτα και ολα βεβαια, αλλά ποσα καροτα θα φας? (εγω βεβαια τρωω περισσοτερα καροτα απο πατατες αλλά ο κοσμος τρωει αλλιως)
ενω πατατες ειναι απο τα πλεον επιβαρυμενα προϊοντα. και προτιμησε να τις τηγανιζεις (αν τρως τηγανιτες) με επωνυμο καλαμποκελαιο και οχι ηλιελαιο ;)
δεν ειναι μονο θεμα γευσης...
εγω βεβαια τις τρωω περισσοτερο βραστες. αν φαω (αραια και που) τηγανισμενες, ειναι σε ελαιολαδο που μετα το πεταμε. μια τηγανια και γεια...
αλλά λιγοι μπορουν να το κανουν αυτο, οπότε αν εχεις πιτσιρικια, πες στη κυρα να βαζει μονο επωνυμο καλαμποκελαιο.

Πιστοποιητικό παίρνει όποιος είναι στην αλυσίδα της διακίνησης. Παραγωγός, συσκευαστήριο, πώληση. Για περισσότερες πληροφορίες σε έναν απο τους πιστοποιητικούς φορείς. http://www.dionet.gr/
Και μη ζητάτε αναλύσεις συνέχεια. Στα 150 ευρώ είναι περίπου η κάθε ανάλυση. Και γίνετε ανα παραγωγό, όχι κτήμα. Δηλαδή ο παραγωγός να εξεταστεί για υπολείμματα σε ένα χωράφι και κόβει.

και μιας και ειπα για πατατες τηγανιτες, ακουστε ενα καλο κολπο. :)
η δικια μου ειναι μαγειρισσα, γεννηθηκε με αυτο το ταλεντο
πολλοι της λενε να βαζει να μαγειρευει ενα δυο φαγητα τη μερα εκει στο μαγαζι, φυσικα ολα βιολογικα. να τα παιρνουν σπιτι.
υπαρχουν πολλοι φιλοι της καθηγητες πανεπιστημιου, γιατροι, μοναχικοι περισσοτερο ανθρωποι, και τετοιοι που την παρακαλανε να το κανει
αν καμια φορα της τη βιδωσει φτιαχνει κανα ταψι και στελνει σε πελατες φιλους. απο καλη καρδια αλλά της βγαινει και σε καλο εμπορικα.
υπαρχουν πολλοι ανθρωποι που ειναι μονοι εκει εξω , ειτε γιατι δεν παντρευτηκαν ποτε, ειτε γιατι χωρισαν, ειτε γιατι η ομορφη κυρια του κυριου καθηγητη δεν ξερει να βραζει ουτε αυγο κλπ

ενα κολπακι της λοιπον στη τηγανιτη πατατα, ειναι οτι αφου τις καθαρισει και κοψει, τις πεταει μεσα σε μια κατσαρολα με παγωμενο νερο.
αμεσως βαζει τη κατσαρολα στη καταψυξη για 10-15 λεπτα, να γινει το νερο δηλαδη λιγο πριν πιασει παγο
βγαζει τη κατσαρολα και τις πεταει μεσα σε καυτο λαδι
το θερμικο σοκ που παθαινει η πατατα της αλλαζει τη γευση και βγαζει μια υπεροχη γευση!
τουλαχιστον η βιολογικη. με κλασικη δεν ξερω τι θα βγει, μαλλον κατι παρομοιο.
αν μαλιστα την τηγανισει με ελαιολαδο καλο, παθαινεις εσυ σοκ μετα :flipout:

βλεπεις το καλο λαδι (οχι αυτα του εμποριου) ειναι το μυστικο πισω απο τα νοστιμα φαγητα

δοκιμαστε το με καλη πατατα και θα με θυμηθειτε ;)

Σιγά μην κάτσουμε τώρα να κάνουμε τόση διαδικασία. καλά, βάζοντας τις υγρές πατάτες στο τηγάνι δεν θα γίνει χάλια ο τόπος από τις πιτσιλιές ;

Πιστεύω ότι η γεύση της πατάτας και ιδιαιτέρως της τηγανιτής βρίσκεται στην ποικιλία κατά πρώτον, και στο λάδι που τις τηγανίζεις.

ε , τις σουρωνει πρωτα για λιγο. γινεται αν δεν τις σουρωσεις να τις πεταξεις μεσα? θα γινει ναπαλμ :flipout: