Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Το σκαθάρι (προνύμφη) εισχωρεί με τρύπα στον κορμό, και όχι ένα. Σε ένα κορμό θα δεις πολλές τρύπες. Μόλις μπουν μέσα δημιουργούν στοές όπως όλα τα ξυλώδη έντομα και δεν μπορείς να τα βρεις να τα σκοτώσεις, εκτός αν είναι νωρίς και με ένα σύρμα τα τρυπήσεις. Αλλά είναι πολλά. Σκευάσματα υπάρχουν αλλά κανένα με έγκριση γιατί είναι νωρίς. Ούτε η πυρεθρίνη μπορεί να κάνει κάτι κατα την γνώμη γιατί ο πύρεθρος είναι για τα ενήλικα, αλλά και πάλι στην τρύπα πως θα το βρεις; Μια ίσως λύση είναι αυτή που εφαρμόστηκε στους φοίνικες. Τρύπα με τρυπάνι κοντά στις τρύπες και έκχυση διασυστηματικού δηλητηρίου. Το ακτάρα που έκανε δουλειά αποσύρθηκε από την αγορά (κυκλοφορεί με περιορισμούς) γιατί είναι νικοτινοειδή. Εχουν βγει άλλα όμως που μπορεις να κάνεις δουλειά. Ενα άλλο βιολογικό που κάνει δουλειά στις προνύμφες είναι ο βάκιλος της θουριγγίας που μπορεί να δουλέψει αλλά πρέπει να φτάσει στη προνύμφη (νύμφη τώρα πια) και να το καταναλώσει. Να τραφει δλδ, αλλά ούτως ή άλλως ξύλο τρώει, θα τραφεί αν την βρεις.
Μπάμπη αυτό που αναφέρεις μου κάνει για τροφικό πρόβλημα ή μπλοκάρισμα του εδάφους απο νερά με απορρυπαντικό. Μπορεί να είναι και σκουλίκι, αλλά στο έδαφος. Με επιφύλαξη πάντα.

Ώχ!!! ☹️
Λες να φταίει που είναι δίπλα στο βόθρο;
Εκεί σίγουρα έχει απορρυπαντικά το νερό, κι επειδή είναι και άργιλος το χώμα το νερό εγκλωβίζεται.

Ρίξε μια χούφτα πέτρα χαλκό ( μια χούφτα είναι πολύ για ένα μικρό δέντρο και λίγη για ένα αρκετά μεγάλο) τώρα που είναι χειμώνας και την νέα χρονιά βλέπεις πως θα αντιδράσει. Οι άκρες απο τα κλαριά, ειναι κίτρινες και καμένες; αν ναι είναι ένας ακόμα λόγος να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα είναι κάτω.

Να προσθέσω και κάτι. Στις μουριές με σκαθάρι βλέπεις το δέντρο πράσινο, εκτός από μερικές βέργες που είναι ξερές. Αυτό συμβαίνει γιατί το σκαθάρι έχει κόψει "αρτηρία" που τροφοδοτεί το υπάρχον κλαρί.

Αν είναι σκαθάρι θα πρέπει να έχει πολλές τρύπες
Εννοείς ότι θα 'πρεπε να είναι κάπως έτσι:
xylotrechus-2.jpg

Όχι δεν είναι έτσι άρα δεν είναι το νεοεισαχθέν 'σκαθάρι της μουριάς'.

Μπορεί να είναι και μυκητολογική ασθένεια που προκλήθηκε απο την τομή, γιατί τομή πρέπει να ήταν εκεί και βγήκαν καταφύγιο έντομα.
Είναι μια πιθανότητα.
Ξερές κλάρες έχεις;
Την κλαδέψαμε πριν κανένα δεκαήμερο. Κάνα-δυο ξερά κλαδιά είχε.

Μου πρότειναν ένα γεωπόνο οπότε μόλις πάω σας ενημερώνω.

Ρίξε μια χούφτα πέτρα χαλκό ( μια χούφτα είναι πολύ για ένα μικρό δέντρο και λίγη για ένα αρκετά μεγάλο) τώρα που είναι χειμώνας και την νέα χρονιά βλέπεις πως θα αντιδράσει. Οι άκρες απο τα κλαριά, ειναι κίτρινες και καμένες; αν ναι είναι ένας ακόμα λόγος να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα είναι κάτω.

Να προσθέσω και κάτι. Στις μουριές με σκαθάρι βλέπεις το δέντρο πράσινο, εκτός από μερικές βέργες που είναι ξερές. Αυτό συμβαίνει γιατί το σκαθάρι έχει κόψει "αρτηρία" που τροφοδοτεί το υπάρχον κλαρί.

OK… θα το κάνω αυτό με το χαλκό στις γιορτές που θα ξατέβω στο χωριό.
Τα φύλα δεν είναι πράσινα ζωηρά, παπνε προς το κίτρινο και μερικά είναι όντως κίτρινα.
Τα προβληματικά βλαστάρια όσο πας προς τις κορυφές γίνονται εντελώς ξερά.

Ενα μπλοκαρισμένο έδαφος δημιουργεί πολλά προβλήματα. Αν ρίχνεις λίπασμα και παρόλα αυτά έχεις τροφικά προβλήματα, τότε αυτό συμβαίνει. Και όχι οπωσδήποτε σε κακά εδάφη. Ας πούμε τα δέντρα και κυρίως τα εσπεριδοειδή που είναι μέσα σε γκαζόν. Αν το γκαζόν είναι μέχρι τον κορμό, το δέντρο έχει πολλές πιθανότητες να μην τρέφεται σωστά.

Εμάς στο πεζοδρόμιο και τις δύο μουριές γέμισαν τρύπες και ξεράθηκαν .Ήρθε ο δήμος και τις έκοψε.

Το κομπλεζάλ κάνει για όλα. Την άνοιξη όμως που ξεκινά την βλάστηση ρίξε και λίγη αμμωνία γιατί την έχει ανάγκη, μαζί με λίγο σίδηρο.
Να δούμε ποιές θα επιβιώσουν σε μια πενταετία γιατί το σκαθάρι έχει βρει περιβάλλον να πολλαπλασιαστεί. Θα γίνει όπως στους φοίνικες, για αυτό αν δείτε τρύπες δράστε αμέσως με σύρμα όσο είναι νωρίς.

Λοιπόν, μου είπε μυκητίαση.
Μου έδωσε δύο εντομοκτόνα:
Shooter 200 SL Διασυστηματικό εντομοκτόνο
Paraffin oil Εντομοκτόνο - Ακαρεοκτόνο

1 ml από το πρώτο, 5 ml από το δεύτερο σε ένα λίτρο νερό, ψέκασα σήμερα τα σημεία που φαίνονται να έχουν πληγεί και γύρω γύρω στον κορμό.
Θα επαναλάβω το ίδιο σε 10 μέρες.
Μετά πάλι το ίδιο την Άνοιξη.

Entomoktono1.jpg

Entomoktono2.jpg

Τα εντομοκτόνα σκοτώνουν έντομα. Τα μυκητοκτόνα σκοτώνουν μύκητες.
Αν είναι μύκητες όπως είδε, το καλύτερο θα ήταν να καθαρίσει την "πληγή" και να περάσει ένα βορδιγάλειο σε μορφή πάστας.

Τα εντομοκτόνα σκοτώνουν έντομα. Τα μυκητοκτόνα σκοτώνουν μύκητες.
Να σου πω την αλήθεια κι εγώ αυτό σκέφτηκα όταν είδα ότι αυτά που μου χε δώσει ήταν εντομοκτόνα... Αλλά μετά λέω αυτός είναι ειδικός, κάτι παραπάνω θα ξέρει...

Το Shooter, για την ακρίβεια το Sivanto, μιας και το Shooter είναι γεννόσημο, είναι ένα απο αυτά που αντικατέστησαν τα νικοτινοειδή και μπορεί να κάνει για το σκαθάρι. Αυτό όμως που δεν ξέρουμε είναι ΠΟΤΕ πρέπει να γίνει η εφαρμογή.

Εχοντας σχεδον ολα τα απαραιτητα εργαλεια για το τρακτερ ... μου ελειπε ενα πολυ σημαντικο ... ο στελεχοκοπτης
Αφου μιλησα με φιλους χρηστες τετοιου μηχανηματος περιγραφοντας μου τα θετικα αλλά και τα αρνητικα των εργαλειων τους και αφου ειδα τι υπαρχει σε παγκοσμιο επιπεδο, αρχισα να συλλεγω φωτογραφιες και video για να παρω ιδεες απο σχεδια.
Αφου κατεληξα στο σχεδιο, εφτιαξα ενα σκαριφημα και ξεκινησα. Η σκεψη ηταν να μην υπαρχει σκαρωμα στην κατω πλευρα ωστε να κυκλοφορει ο αερας / χορτα ανεμποδιστα. Ετσι ολη η ενισχυση θα ηταν απο την πανω πλευρα, χωρις ομως να εγκλωβιζονται νερα και χορτα, κατι που ευνοει την οξειδωση της κατασκευης.

Για αρχη αγορασα το γκρουπ μεταδοσης της κινησης και την κεντρικη πλακα ενισχυσης 40Χ40Χ0,10cm, την λαμαρινα 160Χ150cm παχους 4mm (ευτυχως την αγορασα φτηνα τον Ιουνιο του 21) που στραντζαρισα και ανοιξα την τρυπα για το γκρουπ. Το 21 πριν φυγω για διακοπες κολλησα την πλακα ενισχυσης, κολλησα κιλοδοκους μπρος πισω (κατω επιφανεια) και το εβαλα στην αποθηκη.
Κατα εναν περιεργο λογο το ξαναεπιασα στα χερια μου το καλοκαιρι του 22 :ROFLMAO: ... με στοχο να το τελειωσω!

Το μετεφερα στο μηχανουργειο ενος φιλου, γιατι εχει ολες τις μηχανες ηλεκτροκολλησης, εχει γερανογεφυρα και πολλα άλλα καλουδια.
Ξεκινησα με τις δεστρες (παχους 20mm) για το σταβαρι που πιανουν τα μπρατσα του τρακτερ και ακολουθησαν τα δεσιματα της πανω επιφανειας με λαμα 60Χ10mm . Μετα με την ιδια λαμα στραντζαρισα το σταβαρι, ανοιξα τις τρυπες, κολλησα και το τοποθετησα.
Στη συνεχεια με στραντζαριστη λαμαρινα 4mm εφτιαξα τα πλαινα πεδιλα, τα οποια είναι ρυθμιζομενα για +5cm υψος κοπης.

Τελος το ετριψα καλα, απολιπανα, ασταρωσα με Redox και εβαψα 2 χερια το πανω με Mobilac (μπλε) και 3 χερια με Gumilac (μαυρο) το κατω, τα πεδιαλα και το σταβαρι.

Επιπλεον η μονη εκρεμοτητα είναι να τοποθετησω την κουρτινα με γαλβανιζε αλυσιδες 10mm που δεν εχω ολοκληρωσει. Η κουρτινα κοβει την ορμη της πετρας. Χωρις την κουρτινα οι πετρες εξφενδονιζονται προς πασα κατευθυνση και με απροβλεπτα αποτελεσματα!

Το εργαλειο κοβει πλατος 140cm με τρεις ατσαλινες αλυσιδες 10mm. Δοκιμαστηκε πολυ σκληρα και εμεινα απολυτα ικανοποιημενος.

Attachments

• 01 [1280x768].jpg
    01 [1280x768].jpg
    228.3 KB · Views: 42
  • 02 [1280x768].jpg
    02 [1280x768].jpg
    203.8 KB · Views: 44
  • 03 [1280x768].jpg
    03 [1280x768].jpg
    124.5 KB · Views: 44
  • 4 [1280x768].jpg
    4 [1280x768].jpg
    265.7 KB · Views: 45
  • 5 [1280x768].jpg
    5 [1280x768].jpg
    203.4 KB · Views: 46
  • 8 [1280x768].jpg
    8 [1280x768].jpg
    361.1 KB · Views: 49
  • 9 [1280x768].jpg
    9 [1280x768].jpg
    219.9 KB · Views: 49
  • 6 [1280x768].jpg
    6 [1280x768].jpg
    246.2 KB · Views: 46
Ρε κουμπάρε… αφού ήθελες να φτιάξεις καταστροφέα γιατί μας λές «στελεχοκόπτης» και μας μπερδεύεις; 😛

Κι όχι στελεχοκόφτης… στελεχοκόπτης παρακαλώ..
Μη μας νομίζουν και αμόρφωτους…😂

• Haha
Reactions: Σωφρον
Νικο, θα αργησω να κατεβω στα μερη σου :ROFLMAO:

Μπαμπη, παρατηρεις εεεε!
Εαν προσεξεις εχω 2 δεστρες για το σταβαρι. Ετσι οπως το εχω στις φωτο, το εργαλειο ειναι στο κεντρο, ομως εαν βαλω το σταβαρι στις αντιστοιχα διπλανες θεσεις (λυνει δενει με 2 βιδες) το εργαλειο βγαινει +15cm προς τα δεξια ωστε να παω κοντα σε περιφραξεις κλπ. Το συρματοσχοινο (6mm) ειναι ενιαιο και περναει μεσα απο ραουλο που δουλευει ελευθερα (βαση- περαστη βιδα) πανω στο σταβαρι. Επιπλεον με το συρματοσχοινο (οπως και αλλα εργαλεια με σκετη αλυσιδα) το εργαλειο ακολουθει το αναγλυφο του χωραφιου. Στην μια πλευρα το συρματοσχοινο καταληγει σε αλυσιδα για να ρυθμιζω και απο 'κει πως θελω να σταθει το εργαλειο.