Κήπος & Αγρός. Εργαλεία, απορίες.

Οι ψύλλοι ειναι πάρα πολυ μικροί...σαν το μάτι της καρφίτσας (στη μεγάλη τους έκδοση).. όταν πηδάνει, κατά 99,99% τους χάνεις γιατί δεν μπορείς να δεις που προσγειώνονται...
αν τους βλεπεις σε ποσότητα, θελει οπωσδήποτε ψέκασμα

Υπάρχουν ζωάκια στο χώρο?

• Like
Reactions: Χιωτης
Αν ήταν ψύλλοι θα σε είχαν γαζώσει. Έχεις προσέξει πότε έχει έντονη δραστηριότητα το έντομο;
Όχι ιδιαίτερα, απλά παρατηρώ όταν περπατάω πάνω στο γκαζον μικρά έντομακια να πηδανε, το ίδιο και αν το χαϊδεύω με το χέρι μου. Η αλήθεια είναι ότι κάνεις μας δεν έχει τσιμπημα ή έστω κνησμό. Θα προσπαθήσω να πάρω και μια φωτογραφία.

Κατάφερα να παγιδεψω 2 σε νερό.

Attachments

• 20240610_135353.jpg
    20240610_135353.jpg
    1.2 MB · Views: 41
  • 20240610_135358.jpg
    20240610_135358.jpg
    1.1 MB · Views: 42
  • 20240610_135631.jpg
    20240610_135631.jpg
    548.2 KB · Views: 41
Καλησπέρα! Σε ένα μεγάλο μέρος του γκαζόν παρατηρώ κάτι μικρά έντομα, σαν ψύλλους. Κάνουν μεγάλα άλματα, δεν πετάνε. Σε κάποια σημεία είναι περισσότερα και σε άλλα λιγότερα. Υπάρχει περίπτωση να ειναι όντως ψύλλοι ή είναι κάτι αλλο;

Γενικά δεν ψεκάζω με χημικά, μόνο με βακιλο θουρουγγιας για την κάμπια, παρόλα αυτά, εαν είναι ψύλλοι, σίγουρα θα πρέπει να ψεκασω.

Πάει κάπου αλλού το μυαλό σας;

Έτσι όπως το αναφέρεις, το πιθανότερο να είναι ψύλλοι (άπτερα έντομα που κινούνται με άλματα) . Δεν είναι όλοι οι ψυλλοι ίδιοι, αλλά δυστυχώς οι απόψεις διίστανται για το ποιοί τσιμπάνε τον άνθρωπο. Τσιμπίματα στην περιοχή των αστραγάλων, συνήθως είναι ψύλλοι. Μόνο από γεωπόνο και κτηνίατρο μπορείς να πάρεις εμπεριστατωμένη άποψη επικινδυνότητας και αντιμετώπισής τους καί όχι από εταιρείες απεντόμωσης. Τα περί μετάδοσης πανώλης, τύφου κτλ είναι όπως οι οδηγίες στο depon. Η μετακίνησή τους γίνεται συνήθως μέσω ζώων (γάτες, σκύλοι κτλ), οπότε αν έχουμε κατοικίδιο θα έρθουν και στο σπίτι.

Με χημικό ψεκασμό μπορείς να έχεις πολύ καλά αποτελέσματα, αλλά τα κουκούλια δεν θα επηρεάσεις ούτε στο ελάχιστο. Παραμένουν "αεροστεγώς" κλεισμένα και ανενεργά μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή επώασης. Δεν τα επηρεάζουν ούτε τα καπνογόνα. Ο μοναδικός τρόπος καταστροφής των κουκουλιών, είναι η φωτιά, αλλά τον αποκλείουμε για ευνόητους λόγους.
Η ηλεκτρική σκούπα (με σακούλα φυσικά) βοηθάει σημαντικά.

Κυκλοφορούν πολλές παγίδες ψύλλων στην αγορά, αλλά δεν γνωρίζω την αποτελεσματικότητά τους. Θα σου πώ όμως τι έκανα εγώ σε έναν εξωτερικό βοηθητικό χώρο όταν τα εντομοκτόνα δεν έκαναν τίποτα. Σε ένα ταψάκι έβαλα νερό με υγρό πιάτων και από επάνω στα περίπου 20-25cm έβαλα ένα φωτιστικό γραφείου από αυτά που καλύπτουν περιφερειακά την λάμπα. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό και το συνέχισα για αρκετές ημέρες, αλλάζοντας σημεία και μέχρι να μην βλέπω ψύλλους στο νερό. Η τσιμεντένια κατασκευή του άδειου χώρου, μου επέτρεψε και την καταστροφή των κουκουλιών.

EDIT: Δεν είχα δει τις φωτό που ανέβασες, οπότε ας πάρουν τον λόγο οι ειδικοί.

Last edited:
Δε νομίζω ότι είναι ακρίδα, και σχεδόν σίγουρα δεν ειναι τζιτζίκι. Περισσότερο για γρύλος/τριζόνι μου κάνει, όμως δεν είμαι ειδικός.
Υπάρχει αυτή η ομάδα στο fb, όπου μπορει να γίνει αναγνώριση του είδους απο φωτογραφίες: https://www.facebook.com/groups/708035362603739/

• Like
Reactions: vlad66
Ψάχνοντας και με το Google Lens μου βγάζει ότι είναι ή τζιτζικακι ή Γρυλίδες. Υποθέτω κ εγω ότι είναι κάτι τέτοιο καθώς δεν τσιμπάνε και δεν ενοχλούν. Θα κοιτάξω να πάω και στο γεωπόνο να μου πει μια γνώμη. Αν είναι ακίνδυνα, εννοείται δεν θέλω να βάλω χημικά.

Δεν είναι ψύλλοι αυτά... Αν ήταν, και είχατε τόσα πολλά, θα τρεχάτε και δεν θα φτάνατε... Κυριολεκτικά....

Η "ακριδουλα" (ή ο, τι είναι τελωςσπαντων) φαντάζει τεράστια μπροστά σε ψύλλο.

1+1 φωτο ψυλλων.....

apentomoseis-psyllon.jpgψύλλος-φωτογραφία-από-στερεοσκόπιο.jpg

Σας ευχαριστώ όλους. Καθώς όπως ειπα δεν ψεκάζω ποτέ με χημικά η γνώμη του γεωπόνου είναι ότι θα πρέπει να γίνει ένας προληπτικός ψεκασμός τώρα και ένας 15 μέρες μετα ώστε να μην υπάρχει φόβος/πιθανότητα για εμφάνιση ψύλλων στο γκαζον. Μου είπε μάλιστα ότι έχουν παρατηρηθεί αρκετές φορές ψύλλοι στο γκαζον, χωρίς όμως να πιστεύει ότι τα συγκεκριμένα έντομα είναι ψύλλοι.

Δεν υφίσταται προληπτικός ψεκασμός με εντομοκτόνα.

Εφόσον δεν είναι ψύλλοι εγώ δεν θα έριχνα τίποτα.
Συμφωνώ, δεν ξέρω όμως εάν πράγματι ήρθε η ώρα που πρέπει να γίνει. Προληπτικά με την εννοια να μειωθει ο πληθυσμός τους.

Απο τη μια, ναι μεν δεν υπάρχουν χημικά και μπορείς να ευχαριστηθείς το γκαζον αλλά απο την άλλη μη τυχών και γεμίσουμε παράσιτα στα ρούχα και στο σπιτι.

Τωρα, και γενικά, ψεκάζω αυστηρά και μόνο με βακιλο θουριγγιας.

Φίλοι για προτείνετε , ψάχνω αξιόπιστο ψεκαστήρα πλάτης μπαταρίας. Λογικά γύρω στα 15 λίτρα είναι οι περισσότεροι, κοίταξα λίγο στο Σκρουτζ.

Για αυτόν εδώ έχω διαβάσει καλά σχόλια. Το σκέφτομαι για μελλοντική αγορά.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Like
Reactions: newbie
Φίλοι για προτείνετε , ψάχνω αξιόπιστο ψεκαστήρα πλάτης μπαταρίας. Λογικά γύρω στα 15 λίτρα είναι οι περισσότεροι, κοίταξα λίγο στο Σκρουτζ.

Πολύ ελαφρύς και με λεκάνη επάνω ώστε σε τυχόν διαρροή από το καπάκι να οδηγεί το υγρό στην έξω πλευρά και όχι στην πλάτη.

Καλησπέρα
Αν και η εποχή δεν ενδείκνυται απόλυτα, ψάχνω κάποιο προιόν για το γκαζόν οπως αυτό, που να συνδυάζει σπόρους γκαζόν, λίπασμα και βελτιωτικό εδάφους.
Υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην ελληνική αγορά, ίσως και πιο προσαρμοσμένο στις δικές μας ποικιλίες κι εδάφη;
Ευχαριστώ

Δεν αναφέρει την σύνθεση του κοκκώδους λιπάσματος. Το οποίο κατά μεγάλη πιθανότητα θα περιέχει και αζωτούχα λίπανση που θα κάψει τις ρίζες των πρωτοεμφανιζόμενων φυτών, Σπόρους μαζί με λίπασμα και χώμα μπορείς να φτιάξεις και εσύ.

• Like
Reactions: tom152
Καθαρισμός Οικοπέδου

Ξεκινήσαμε πρωί πρωί με τα απαραίτητα εργαλεία (το χορτοκοπτικό είχε ήδη φορτωθεί):
20240630_103927.jpg

Προσεγγίσαμε την ευρύτερη περιοχή τηρώντας τα όρια ταχύτητας (αυτό για τους κακεντρεχείς που ισχυρίζονται ότι δεν έχουμε όρια στην επαρχία) :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:
20240630_100839.jpg

Λόγω του ότι μας κυνηγούσε ο χρόνος, ξέχασα να βγάλω φωτογραφίες πριν και μετά :mad:

Ο όγκος βγήκε πάνω από 10m3
37-669.jpg

Και φυσικά ακολούθησε άμεση απομάκρυση από εταιρεία, ώστε να εξασφαλιστεί η απόθεση σε εγκεκριμένο χώρο.
08-705.jpg

Θα μείνω λίγο στα κόστη της απομάκρυσης των υπολειμμάτων του καθαρισμού. Στην Αθήνα οι τιμές που πήρα, ήταν από 100 έως 150€ (πλέον ΦΠΑ) για 3m3!!! Λίγο έξω από την Αθήνα, οι τιμές αυτές είναι για 10+m3. Φυσικά και υπάρχουν "εναλλακτικές" λύσεις, αλλά κατα 99,9% τα υπολείμματα θα καταλήξουν οπουδήποτε αλλού, εκτός του εγκεκριμένου χώρου απόθεσης (ο νοών νοείτω). Φυσικά και έγινε επικοινωνία με τον δήμο, αλλά όπως ήταν επόμενο δεν υπήρχε δυνατότητα. Το θεωρώ απόλυτα λογικό, όταν όλοι θέλαμε τελευταία στιγμή ένα φορτηγό έξω από το οικόπεδο. Επίσης, βάσει νόμου, η μεταφορά είναι υποχρέωση του ιδιοκτήτη.
Το κόστος καθαρισμού, είναι διαφορετικό σε κάθε περίπτωση γιατί μεταβάλλεται η δυσκολία.

Εδώ, θα μπορούσε να ανοίξει μία συζήτηση με τους δήμους, για την αξιοποίηση των υπολειμμάτων (κομποστοποίηση, pellet, οργανοανόργανα λιπάσματα κτλ). Σαφώς και κάποιοι θα γελάσουν, αλλά δεν πρέπει κάποτε να προχωρήσουμε; Όσοι από εμάς έχουν εργαστεί σε μεγάλες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, ξέρουμε πολύ καλά ότι αξιοποιούν οτιδήποτε μπορεί να φέρει όχι μόνο κέρδος, αλλά και κοινωνική υπευθυνότητα (βλ περιβαλλοντικό marketing). Εννοείται ότι η κοινωνική υπευθυνότητα, αποσκοπεί στον επηρεασμό συγκεκριμένου target group, δηλαδή αύξηση πελατών, αλλά μεταξύ δύο κακών.......
Τώρα θα μου πείτε, στην Ελλάδα της πολυνομίας και της διαφθοράς, εσύ θέλεις οι δήμοι να προχωρήσουν σε μελέτες και επενδύσεις, όταν σε μόνιμη βάση ζητάνε επιπλέον προσωπικο (γιατί άραγε) και ΠΟΤΕ αυτοματοποιήσεις ώστε να αυξήσουν την παραγωγικότητα. Είμαι σίγουρος ότι θα πεθάνω ελπίζοντας να αλλάξει κάτι, αλλά θα συνεχίσω να ελπίζω.

Αφού ολοκληρώσαμε τον καθαρισμό και καλύψαμε τις φιλοσοφικέςς αναζητήσεις, πάμε στον gov να δηλώσουμε επίσημα πλέον ότι καθαρίσαμε το οικόπεδο. Έχω ΚΑΕΚ, το βρήκα στον χάρτη του κτηματολογίου οπότε προχωράω εύκολα στην δήλωση. Αμ δε.
1ο μήνυμα «Δεν βρέθηκε οικόπεδο ή δεν έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση του»!!! Μα με τον ΚΑΕΚ το βρήκα στον χάρτη του κτηματολογίου, γιατί δεν το δέχεται; (αναρωτιέσαι τώρα εσύ).
Αφού δεν δέχεται τον ΚΑΕΚ, θα πάω με τις συντεταγμένες (Χ,Υ) για να τελειώνω. Ναι καλά.
2ο μήνυμα: «Οι συντεταγμένες που εισάγατε ανήκουν σε οικόπεδο που δεν έχει ακόμα καταχωρηθεί στο Ελληνικό Κτηματολόγιο». Εσύ συνεχίζεις να αναρωτιέσαι και παράλληλα ψάχνεις στο internet ή ρωτάς κάποιον γνωστό μηχανικό, τοπογράφο κτλ, για να πάρεις την απάντηση: καταχώρησε τις συντεταγμένες (Χ,Υ) και θα προχωρήσει.
Με βάση το τοπογραφικό, πας να καταχωρήσεις τις συντεταγμένες. Ποιές απ όλες; Το σύστημα δέχεται δύο (2) και το τοπογραφικο έχει πολύ περισσότερες. Ξανά τηλέφωνα, για να καταλήξεις στο: βάλε τις δυο πρώτες και @@@@@@

Πάμε παρακάτω να συμπληρώσουμε τα πεδία που απαιτεί η φόρμα. Όποιος διαβάσει τα πεδία, καταλαβαίνει ότι η επιβολή προστίμου επαφίεται στην διάθεση του κάθε υπαλλήλου.

Και το κερασάκι στην τούρτα, ΔΕΝ συγχωρούνται λάθη. Ότι, καταχώρησες και τέλος.