Τελικά το linux απαιτεί ακρίβεια χειρισμών αλλά στο τέλος σε ανταμοίβει!
Έχω πλέον dual boot windows 7 και openelec από τον σκληρό μου δίσκο.
Θα πει κανείς σιγά τα αυγά! Και όμως είναι πολύ σημαντικό!
Σκέψου να κάθεσαι στην άνεση του καναπέ σου και να ανοίγεις το xtreamer ulta με το τηλεχειριστήριο με επιλογή boot.
Για μένα αυτό ήταν το ζητούμενο και με αυτό εκπλήρωσα και τον σκοπό για τον οποίο πήρα το ultra.
Για την ιστορία, το πρόβλημα που είχα είχε να κάνει με ένα γραμματάκι που το είχα γραμμένο μικρό αντί κεφαλαίο στις ρυθμίσεις του extlinux.cfg. Κατά τα άλλα έχω bootάρισμα του openelec και εμφάνιση του XBMC από τον σκληρό σε 23sec μόνο! Αν οσκληρός ήταν SSD φαντάζομαι πως ο χρόνος θα ήταν λιγότερο από τον μισό. Έχω ήχο από την HDMI στην τηλεόραση (ταινίες και μενού) και έλεγχο από τηλεκοντρόλ και μινι πληκτρολόγιο καθώς και πλήρη συμβατότητα με το ultra. Α και κάτι ακόμη! Για κάποιον λόγο που δεν μπορώ να καταλάβω, το putty με συνδέει με το openelec μέσω ssh. Αυτό που πιθανολογώ είναι πως το πρόβλημα έχει να κάνει με το μέσο εκκίνησης. Όταν είναι usb τότε δεν έχω σύνδεση ενώ όταν boοtάρω από τον σκληρό τότε είναι εφικτή.
Αυτό που θα κάνω, αφού πρώτα πειραματιστώ λίγο ακόμη, είναι να γράψω έναν μικρό οδηγό βήμα-βήμα για το πως εγκαθιστούμε το Openelec στο Ultra είτε σε usb είτε σε σκληρό με δυνατότητα multi boot στο Xtreamer ultra.
Πραγματικά συγχαρητήρια και μπράβο για την επιμονή σου. Όντως το Linux σε ανταμείβει πολλαπλά και κυρίως για τον κόπο και χρόνο να φέρεις το μηχάνημα στα μέτρα σου, κάτι που δεν είναι εφικτό από Windows. Τo XBMC είναι θεϊκό στην διαχείριση πολλών αρχείων και κυρίως βιβλιοθήκης ταινιών και ήρθε η ώρα να το ευχαριστηθείς νομίζω.
Πως να έχω dualboot (windows -openelec) ενώ είμαι άσχετος από linux:
Θα πρέπει οπωσδήποτε να έχω κατ´ελάχιστον τα παρακάτω:
2 κενά usb sticks, τo ένα αρκεί να είναι 1Gb για να εγκαταστήσουμε το boot του openelec (δεν απαιτεί περισσότερο από 256Mb ελέυθερα) ενώ το δεύτερο δε θα πείραζε να έχει 2+ Gb χωρητικότητα μιας και θα εγκαταστήσουμε το ubuntu (Μη τρομάζετε είναι πολύ απλό)
Στο σενάριό μας υποθέτουμε πως τα windows έχουν εγκατασταθεί ήδη στον σκληρό μας που είναι χωρισμένος σε ένα partition ή και σε περισσότερα.
Θα ήταν καλό να έχουμε πρόχειρο έναν υπολογιστή με windows.
Λίγο θεωρία για αρχή γιατί η μασημένη τροφή μπορεί να οδηγήσει σε σφάλματα και ταλαιπωρία (όπως στην περίπτωσή μου)
Ο σκοπός μας είναι, όπως είπαμε, να έχουμε τη δυνατότητα είτε με το openelec στο usb, είτε στο σκληρό δίσκο, να έχουμε dual boot με τα windows.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει να δημιουργήσουμε την κατάλληλη δομή είτε στο usb είτε στον σκληρό μας δίσκο. Η δομή αυτή συνίσταται σε δύο νέα ext3 partitions. Το ένα είναι το BOOT και το άλλο το STORAGE. Το openelec απαιτεί και τα δύο για να λειτουργήσει και αυτό είναι κάτι που το κατάλαβα δια της επίπονης οδού (αποτυχία στην αποτυχία).
Κατ'αρχάς θα πρέπει να αποφασίσουμε πως θέλουμε να έχουμε το dual boot, από τον σκληρό ή από το usb.
Εδώ να καταθέσω την προσωπική μου εμπειρία που λέει πως και οι δύο λύσεις είναι σχεδόν ισοδύναμες σε πρακτικότητα και ταχύτητα.
Η εγκατάσταση σε usb δίνει την ίδια ταχύτητα σχεδόν με την εγκατάσταση σε ένα εσωτερικό sata δίσκο.
Ο χρόνος εκκίνησης από το usb είναι 5-10% μεγαλύτερος από του σκληρού ο οποίος δε ξεπερνά τα 20sec μετά την επιλογή του openelec στον boot manager! Εδώ βέβαια μια εγκατάσταση σε έναν SSD θα μείωνε ακόμη περισσότερο το χρόνο αλλά δε θεωρώ πως θα άξιζε τα παραπανίσια , και βέβαια είναι μια άλλη συζήτηση!
Αν αποφασίσουμε λοιπόν να έχουμε dual boot με το openelec στο usb τότε τα πράγματα είναι σχετικά πιο απλά γιατί η διαδικασία της δημιουργίας των partitions και τις εγκατάστασης του openelec είναι μερικώς αυτοματοποιημένη και δεν απαιτεί τόσα όσα η περίπτωση εγκατάστασης στον σκληρό δίσκο:
BHMA 1. Ακολουθούμε τη διαδικασία όπως περιγράφεται εδώ. Μας αφορά η εγκατάσταση σε usb stick! Θα χρειαστούμε τα δύο στικ που έχουμε αλλά στο τέλος μόνο ένα (αυτό με το boot του openelec) θα δεσμευτεί. Δοκιμάζουμε να μπουτάρουμε και αν είμαστε εντάξει και δούμε το XBMC προχωράμε στο επόμενο βήμα
ΒΗΜΑ 2. Κατεβάζουμε από εδώ το νεώτερο ubuntu (αυτή τη στιγμή είναι το 11.10) για 32bit και από εδώ το Universal usb installer για να το εγκαταστήσουμε σε ένα από τα δύο usb sticks που έχουμε (σε αυτό που μας περισσεύει από το BHMA 1). Έχοντας πλέον το στικ με το ubuntu αφαιρούμε κάθε άλλο stick και bootάρουμε από το ubuntu stick. Αν όλα έχουν πάει καλά έχουμε στην οθόνη μας το GUI του ubuntu. Εδώ καλό είναι να πάρουμε μια ανάσα γιατί τα επόμενα βήματα είναι τα πιο σημαντικά.
BHMA 3. Αυτό το βήμα είναι λίγο πιο απαιτητικό γιατί μας ζητά να εξοικιωθούμε και να χειριστούμε εντολές και προγράμματα linux. Αυτό ακούγεται βαρύ αλλά στην πράξη δεν αποτελεί κάτι πολύ δύσκολο, τουλάχιστον όχι για κάποιον σχετικά εξοικειωμένο με τους H/Y.
Ενώ λοιπόν έχουμε εκκινήσει το htpc μας με το stick του ubuntu, ενεργοποιούμε τον root χρήστη δίνοντας ένα νέο password.
O χρήστης root στo linux είναι αυτός με τα περισσότερα δικαιώματα και στο ubuntu είναι ανενεργός προς αποφυγή σφαλμάτων που μπορούν να οδηγήσουν σε καταστροφή του συστήματος. Μη φοβάστε αυτό είναι απίθανο να συμβεί ακολουθώντας αυτό τον οδηγό. Το πολύ πολύ να χρειαστεί να επαναλάβουμε το BHMA 2 αν πάει κάτι στραβά.
Για να ενεργοποιήσουμε τον χρήστη root, ανοίγουμε την εφαρμογή teminal. Για να την βρούμε πολύ απλά στο dash (το εικονίδιο επάνω αριστερά στην μπαρα εικονιδίων του ubuntu) γράφουμε στο search terminal και μας εμφανίζει την εφαρμογή. Αν είστε οπαδοί του πληκτρολογίου θα γλυτώσετε πολλά κλικ πατώντας Ctrl+Alt+T!
Τρέχοντας τo πρόγραμμα, ανοίγει ένα παράθυρο τερματικού (κονσόλα εισαγωγής εντολών) με τη γραμμή προτροπής να περιμένει τις εντολές μας.
Γράφουμε την εντολή
και μας ζητά το password που θέλουμε να δώσουμε στον root. Δίνουμε κάτι εύκολο π.χ. 1234 και πατάμε enter. Μας ξαναζητά το password επαναλαμβάνουμε το ίδιο και πατώντας enter έχουμε πλέον ενεργό τον χρήστη root με password 1234.
Κανουμε logout και ξαναμπαίνουμε στο ubuntu ως root με password 1234 (ή ότι θέσαμε ως password λίγο πριν) To logout θα το βρούμε στο εικονίδιο με το γρανάζι επάνω δεξιά.
Όταν ολοκληρώσουμε το login ως root ξαναμπαίνουμε στο gui του ubuntu.
BHMA 4. Έχοντας ολοκληρώσει το login στο ubuntu ως root είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε ότι αρχείο θέλουμε με τον απλό γραφικό τρόπο που γνωρίζουμε από τα windows (copy-paste, drag-drop, edit κλπ). Κάνουμε κλικ στο εικονίδιο Home στην μπάρα του ubuntu και μας ανοίγει το αντίστοιχο με το "my computer" των windows. Στο παράθυρο αριστερά βλέπουμε κατακόρυφα τοποθετημένα τα στοιχεία των δίσκων που έχουμε στο σύστημά μας καθώς και κάθε άλλου συνδεδεμένου usb με ονόματα που αντιστοιχούν στα Labels του κάθε μέσου.
Εκεί βλέπουμε το windows partition (win7 ή όπως αλλιώς ονομάζεται), το SYSTEM, το BOOT κλπ. με τα χαρακτηριστικά εικονίδια του HDD στα αριστερά τους
Τα δύο τελευταία που ανέφερα αφορούν partition του usb ubuntu και δεν πρέπει να τα συγχέουμε με άλλα που θα συναντήσουμε παρακάτω.
Δε θα ήταν κακό να περιηγηθούμε λίγο στα περιεχόμενα του καθενός (γίνεται απλά όπως και στα windows) με την ιδιαίτερότητα πως όταν κάνουμε πάνω τους κλικ αυτά γίνονται mount (βλέπε την παραπάνω εικόνα) για να εξοικειωθούμε λίγο με το file manager του ubuntu.
ΒΗΜΑ 5. Σε αυτό το βήμα μπαίνουμε στην ουσία αυτού που θέλουμε να κάνουμε δηλαδή την τροποποίηση των αρχείων μας για να έχουμε dual boot.
Αφήνουμε ανοικτό το παράθυρο του filemanager στο Home (ΒΗΜΑ 4) και εισάγουμε το usb του openelec που φτιάξαμε στο BHMA 1 και παρατηρούμε πως στο file manager εμφανίζονται δύο ακόμη partition με το όνομα BOOT και STORAGE που διαφέρουν από τα άλλα partitions λόγω του usb stick εικονιδίου που έχουν δίπλα τους. Εδώ δώστε λίγο προσοχή! Άλλο το BOOT του ubuntu άλλο του BOOT του openelec!
Άλλο το STORAGE του ubuntu και άλλο το STORAGE του openelec.
Αν ανοίξουμε το BOOT του openelec θα δούμε μέσα σε αυτό τα εικονίδια που φαίνονται στην παραπάνω εικόνα. Σκοπός μας είναι να αντιγράψουμε μέσα σε αυτό το αρχείο chain.32 το οποίο δυστυχώς δεν υπάρχει στην εγκατάσταση του openelec όπως έγινε με το οδηγίες που μας έδωσαν οι ίδιοι. Το αρχείο θα το βρείτε ως περιεχόμενο σε κάποια έκδοση του syslinux (bootmanager του linux) αλλά μπορείτε να το κατεβάσετε μεμονωμένα από εδώ.
Χρησιμοποιώντας την εμπειρία που έχετε ήδη με την περιήγησή σας στο filemanager του ubuntu, αντιγράφεται ώς έχει το chain.32 στο φάκελο της παραπάνω εικόνας που αντιστοιχεί στον ριζικό (root) φακελο του BOOT partition του usb openelec.
ΒHMA 6. Σε αυτό το βήμα θα αλλάξουμε το syslinux.cfg (σε άλλους οδηγούς θα το βρούμε ως extlinux.cfg) το οποίο είναι υπεύθυνο για την δημιουργία μενού επιλογής και κατεύθυνσης του booting.
Έχοντας ολοκληρώσει το ΒΗΜΑ 5 και ενώ έχουμε ανοικτό το filemanager στο BOOT partition του usb openelec κάνουμε αριστερό κλικ και ανοίγουμε για editing το αρχείο syslinux.cfg το οποίο έχει 3-4 γραμμές εντολών.
Σβήνουμε τα πάντα και γράφουμε τα παρακάτω :
MENUDEFAULT linux
PROMPT 0
TIMEOUT 50
MENU TITLE Menu Title
MENU TITLE Boot Menu
LABEL linux
MENU LABEL ^OPENELEC
KERNEL /KERNEL
APPEND BOOT=LABEL=System disk=LABEL=STORAGE quiet
LABEL win7
MENU LABEL ^Windows7
KERNEL chain.c32
APPEND hd0 1
Σώζουμε, επανεκκινούμε και τελειώσαμε ή σχεδόν τελειώσαμε γιατί υπάρχει περίπτωση το booting των windows να μην λειτουργεί.
Για να βρούμε το σωστό configuration πρέπει να πατήσουμε TAB στο μενού με επιλεγμένο το Windows 7 και να δοκιμάσουμε κάποιον συνδυασμό στην τελευταία γραμμή ΑPPEND hdX Υ όπου x=0,1,2,3...και y=0,1,2,3.. αν έχουμε επιτυχία τότε ξαναλλάζουμε την γραμμή αυτή μόνιμα, δυστυχως επαναλλαμβάνοντας όλο το BHMA 3 και τις ενέργειες του παρόντος βήματος.
Η διαδικασία που παρέθεσα δείχνει πιο περίπλοκη από ότι είναι στην πράξη και αποτελεί συρραφή οδηγών και ενεργειών που έχω βρει εδώ και εκεί αλλά που δε σε οδηγούσαν στο τελικό επιθυμητό δηλαδή στο dual boot από usb και HDD.
Αν θέλετε να κάνετε το ίδιο αλλά χωρίς usb δηλαδή dual boot από τον HDD τότε ανατρέξτε στον επίσημοοδηγό
Στο ΒΗΜΑ 5 μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ενσωματωμένο στο ubuntu firefox και τα λινκ που έδωσα για το κατέβσμα του chain.32 αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα usb stick για τη μεταφορά του από ένα windows PC.
Όλος ο οδηγός θα μπορούσε να γίνει πιο σύντομος αν σας έδινα μόνο τις εντολές μέσω του terminal αλλά τότε φοβάμαι πως θα είχαμε πάρα πολλές υποπεριπτώσεις και παραπομπές που θα το έκαναν δυσανάγνωστο και πιο ακαταλαβίστικο για κάποιον άσχετο με linux (όχι βέβαια πως εγώ είμαι και σχετικός) LOL
Το XBMC Eden πλησιάζει, και οι πρώτες πληροφορίες έρχονται με την Beta να είναι προ των πυλών. Το νέο Logo είναι ανανεωμένο https://github.com/xbmc/xbmc/commit/379d13c8e9a0e64f1f36b3fb216e5caedb0df73e και βέβαια η Live διανομή θα πατάει πάνω στο Ubuntu Oneiric εγκαινιάζοντας και τον LightDM που μειώνει σημαντικά την ταχύτητα εκκίνησης. Αναμένονται αρκετές βελτιώσεις σε σχέση με την προηγούμενη Live έκδοση και διορθώσεις σε αρκετά Bugs και προσωπικά ελπίζω σε μια έκδοση με ευκολία στην εγκατάσταση (σαν τις τελευταίες Ubuntu εκδόσεις) και βέβαια με σταθερότητα πάνω απ' όλα.
Πως είναι όλα καλά αν δεν μπορείς να συνδέσεις ένα synology με το xbmc!??
Υποτίθεται πως η διαδικασία είναι σχετικά απλή, ανεξαρτήτως NAS. Για δώσε καμιά πληροφορία!
Πως προσπαθείς να το συνδέσεις? Τι έκδοση XBMC έχεις και σε τι μέσο την τρέχεις?
Θα σου έλεγα καταρχάς να εξετάσεις τα settings του synology όσο αφορά στη δικτύωση. Να είναι ενεργή η samba (ορισμένο workgroup) όπως επίσης να είναι ενεργή η samba στο openelec (λογικά είναι by default και αυτό το ελέγχεις από το openelec addon που θα βρεις στα προγράμματα) με το ίδιο workgroup.
Αν δεν βλέπεις το workgroup, προσπάθησε να φτιάξεις χειροκίνητα τις θέσεις δικτύου. Προσωπικά είχα ένα θέμα με την samba (μέσω workgroup) αλλά το έλυσα με την χειροκίνητη δημιουργία της θέσης δικτύου. Απαιτεί να γνωρίζεις την IP του NAS και το κοινόχρηστο πόρο (π.χ. \Public).
Για τους Linuxάδες χρήστες κυκλοφορεί ένα preview της έκδοσης Eden XBMCuntu http://xbmcfreak.binkey.nl/XBMCbuntu-v12.zip. Όποιος ενδιαφέρεται για δοκιμές ας προσέλθει. Εγώ προσωπικά θα ξεκινήσω τις δοκιμές με XBMCuntu (aka XBMC Live) και βέβαια Openelec με την επίσημη κυκλοφορία των εκδόσεων.
Στη θεωρία αδειάζεις το partition που έχεις το Openelec και στη θέση του περνάς με copy - paste τα αρχεία KERNEL και SYSTEM απ' το συμπιεσμένο .zip αρχείο του Openelec Eden που κατέβασες.
Στη θεωρία αδειάζεις το partition που έχεις το Openelec και στη θέση του περνάς με copy - paste τα αρχεία KERNEL και SYSTEM απ' το συμπιεσμένο .zip αρχείο του Openelec Eden που κατέβασες.
Όταν βγει ή openelec έκδοση για ultra (υπάρχουν κάτι beta ήδη) τότε πράγματι μπορείς να κάνεις αυτό που λέει ο Αυγερινός. Ευτυχώς το openelec είναι πολύ απλό.
Για τους χρήστες της AMD μόλις κυκλοφόρησε απ' το XBMCfreak νέα έκδοση του XBMC για Linux (XBMCbuntu) η οποία παρουσιάζει το Xvba (X-Video Bitstream Acceleration). Σχεδιασμένο απ' την ATI για να χτυπήσει το VDPAU. Ουσιαστικά είναι ένα backend του VAAPI μόνο που ο ανοικτός του κώδικας δώθηκε απ' την AMD τον Φεβρουάριο του 2011. Υπόσχεται καλύτερες επίδοσεις απ' το VAAPI και βέβαια η πορεία θα δείξει αν θα πιάσει σε απόδοση και VDPAU της Nvidia. Για τους χρήστες της AMD μια πρώτη έκδοση από εδώ http://xbmcfreak.binkey.nl/XBMCbuntu-Xvba-v01.zip. Για περισσότερες πληροφορίες βέβαια στο http://www.xbmcfreak.nl/?lang=en
Μια ακομα ερωτηση απο εμενα σε καποια σκιν σου επιτρεπει να βλεπεις το τρειλερ τις ταινιας πατωντας το info στο τηλεκοντρολ το προβλημα μου ειναι οτι θελω να οριζω τα τρειλερ να τα ψαχνει κατευθειαν απο το youtube...πως το κανω?