Κόλλες & Υλικά συγκόλλησης

Να επισημανω οτι τις κυανοακρυλικες τις αποθηκευω στο ψυγειο γιατι διατηρουνται πιο ρευστες, επισης εχω παρατηρησει οτι μετα απο 1 - 1,5 χρονια αρχιζουν να χανουν τις ιδιοτητες τους.

Re: Απάντηση: Κόλλες & Υλικά συγκόλλησης

Δεν το κατάλαβα όπως το περιγράφεις.

Μάλλον επειδή Loctite και Pattex τις φτιάχνει η Henkel.

Οι κυανοακρυλικές κόλλες έχουν 1 χρόνο ζωής όταν είναι κλειστές και 1 μήνα όταν ανοιχτούν, οπότε καλό θα είναι να βλέπουμε την ημερομηνία παραγωγής ειδικά σε προσφορές μισοτιμής.
Όσο η κόλλα αν και μη ανοιγμένη πλησιάζει την ημερομηνία τέλους, τόσο το ιξώδες της μεταβάλλεται και η συγκολλητική της δυνατότητα μειώνεται, οπότε για να συγκρίνουμε διάφορες μάρκες θα πρέπει να έχουν την ίδια ημερομηνία παραγωγής.
Για τις απλές κυανοακρυλικές (ομοίων χαρακτηριστικών εννοείται), εγώ νομίζω ότι όλες οι μάρκες έχουν τα ίδια αποτελέσματα.

Να επισημανω οτι τις κυανοακρυλικες τις αποθηκευω στο ψυγειο γιατι διατηρουνται πιο ρευστες, επισης εχω παρατηρησει οτι μετα απο 1 - 1,5 χρονια αρχιζουν να χανουν τις ιδιοτητες τους.
Στην συντήρηση του ψυγείου όντως υπάρχει μια παράταση του χρόνου ζωής αλλά αυτό αφορά κύρια μη ανοιγμένη συσκευασία σε αεροστεγές δοχείο.
Στην πράξη πάντως και εγώ στο ψυγείο τις βάζω, σε τάπερ με silica gel.

Στην κατάψυξη διατηρείται για αρκετά χρόνια.
Επίσης όταν βγει από το ψυγείο πρέπει να την αφήσουμε να αποκτήσει την θερμοκρασία δωματίου πριν την ανοίξουμε, αλλιώς η υγρασία που θα δημιουργηθεί από μια απότομη μεταβολή θερμοκρασίας μειώνει τον χρόνο ζωής δραματικά.

Αυτές οι κόλλες χρησιμοποιούν την υγρασία για να στερεοποιούνται για αυτό και φυσάμε τις gel.

Eχω χρησιμοποιησει κυανοακρυλικη δυο χρονια μετα την ημερομηνια ληξης. Αυτο που διαπιστωσα ηταν μονο οτι αργουσε να κολλησει. Η κολληση ομως οταν στεγνωνε ηταν κανονικη. (Δεν θυμαμαι μαρκα).
Επισης εχω ανοιξει κυανοκρυλικη, την εχω χασει, την ξαναβρηκα -μετα απο κανα τριμηνο και βαλε- και κολλουσε κανονικα, χωρις να εχει χασει τις ιδιοτητες της για κανα διμηνο ακομα μεχρι που τελειωσε.

Γενικα μιλωντας ομως ειναι καλο να τσεκαρουμε τις ημερομηνιες ληξης των κυανοακρυλικων πριν αγορασουμε (οσες εχουν).

Κάποια απ´ αυτές έχει δοκιμάσει κανείς; Τις είδα προχθές στο Φράγκο αλλά δεν ρώτησα τιμή.

InstantBondGroup.sflb.ashx

Ρε μαστορια εχω ενα μπουκαλι tidebond ολο μου κολαει το ρουξουνι με την κολλα και δεν μπορω να το ανοιξω .τελεια κολλα αλλα επρεπε νατο προσεξουν λιγο αυτο.

Βρεγμενο πανακι μετα απο καθε χρηση για να καθαριζεις την κολλα που εχει μεινει και εισαι μια χαρα. Εχω ενα μπουκαλι κοντα 4 χρονια και μια φορα μου κολλησε και δεν ανοιγε μονο.

Περίεργο. Βασίλη, μήπως στο κλείσιμο δεν το κουμπώνεις καλά;
Εγώ δεν είχα ποτέ πρόβλημα, μετά από κάθε χρήση όμως πατάω το καπάκι μέχρι να κουμπώσει και σκουπίζω λίγο τη κόλλα που μένει στη μύτη.

Τι να πω !μαλιστα το τραβηξα με πενσα για να το ξεκολλησω την τελευταια φορα και το ψιλοστραπατσαρισα λιγο .

Δεν το κατάλαβα όπως το περιγράφεις.

Επίσης την Pattex που την βρίσκουμε εύκολα ?

Αν προσέξεις την φωτογραφία πού έχει ανεβάσει ο Μιχάλης, οι δύο άλλες κόλλες είναι σωληνάρια. Η Pattex μπουκαλάκι το οποίο έχει δύο μαύρα πλαϊνά για να πιέζονται και να βγαίνει η κόλλα. Αν σχίσεις το μπουκάλι και το ανοίξεις έχει μέσα σωληνάριο Loctite.

Μιας και δουλεύω Χρόνια κυανοακριλικες, θεωρώ τις καλύτερες του bob smith industries.ακριβες αλλά καλές.

Στάλθηκε από το SM-T810 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Αν προσέξεις την φωτογραφία πού έχει ανεβάσει ο Μιχάλης, οι δύο άλλες κόλλες είναι σωληνάρια. Η Pattex μπουκαλάκι το οποίο έχει δύο μαύρα πλαϊνά για να πιέζονται και να βγαίνει η κόλλα. Αν σχίσεις το μπουκάλι και το ανοίξεις έχει μέσα σωληνάριο Loctite.

Ok ! Τώρα το έχω. Σε ευχαριστώ.

Απάντηση: Re: Κόλλες & Υλικά συγκόλλησης

Μιας και δουλεύω Χρόνια κυανοακριλικες, θεωρώ τις καλύτερες του bob smith industries.ακριβες αλλά καλές.

Στάλθηκε από το SM-T810 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Αντώνη κι εγώ έχω χρησιμοποιήσει κυανοκρυλικές με τις κούτες και έπαιρνα ακριβές, μέχρι που ανακάλυψα κατά λάθος τα κινέζικα καταστήματα που δίνουν τα 20ml 1 την λεπτόρευστη και 1 επίσης 12 σωληνάκια των 3 ml την παχύρευστη και έμεινα ευχαριστημένος. εσύ ξέρεις τουλάχιστον ότι στην κατασκευή του αεροπλάνου χρησιμοποιήτε περισσότερο η κυανοκρυλική και άλλο να δίνεις 30 μόνο για κόλλα κι άλλο 3 .

Re: Απάντηση: Re: Κόλλες & Υλικά συγκόλλησης

Αντώνη κι εγώ έχω χρησιμοποιήσει κυανοκρυλικές με τις κούτες και έπαιρνα ακριβές, μέχρι που ανακάλυψα κατά λάθος τα κινέζικα καταστήματα που δίνουν τα 20ml 1 την λεπτόρευστη και 1 επίσης 12 σωληνάκια των 3 ml την παχύρευστη και έμεινα ευχαριστημένος. εσύ ξέρεις τουλάχιστον ότι στην κατασκευή του αεροπλάνου χρησιμοποιήτε περισσότερο η κυανοκρυλική και άλλο να δίνεις 30 μόνο για κόλλα κι άλλο 3 .
Κοίτα, έχω βρει έναν καλτσά στην Σοφοκλέους, οι 3, 5 , λεπτορευστες, κολλάνε σε 5 δεύτερα και είναι τέλεια για αεροτομες.
Αλλά έχω και του Bob 10 η μία για άλλες καταστάσεις.

Το κακό με τις κολλες αυτές είναι 2.
1. Θέλει μάσκα και γυαλιά γιατι οι αναθυμιασεις αποροφουνται από τα μάτια και έχει άσχημα αποτελέσματα στην υγεία.
2. Από την στιγμή που ανοιχτεί, θέλει δροσιά η ψυγείο για να κρατήσει και πάλι μετά από 1 χρόνο χαλαει

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Πολυ σωστα.

Γιαυτο δεν αξιζει να στοκαρουμε ασχετα αν το κανω και εγω.

Koλλησα ενα ρεταλι απο ραφακι ~10 εκ. μηκος στον τοιχο για να παρκαρω την φωτογραφικη μηχανη.
Αντι να ανοιξω τρυπα στο τσιμεντο και να το βιδωσω, χρησιμοποιησα κολλα montage kit της bison.

25608605508_46da007fc3_c.jpg

Mε ενα σκαρπελακι, εγδαρα λιγο την πισω πλευρα του ξυλου καθως και την επιφανεια του τοιχου για καλυτερη προσφυση.
Το ραφακι κολλησε πολυ γερα στον τοιχο.

Σε παλαιοτερη στερεωση ξυλου σε τοιχο, το ξυλο αποκολληθηκε μαζι με την μπογια. Για αυτο ειναι σημαντικο να υπαρχει προσφυση της κολλας απ'ευθειας με τον σοβα. Πρεπει να ξυστει το λεπτο στρωμα του χρωματος δηλαδη, τουλαχιστον σε καποια σημεια.

Και γιατί να μην κάνεις τρύπα αν είναι να καταστρέψεις την επιφάνεια του τοίχου;
Πάντως εγώ Μιχάλη τη φωτογραφική μου δεν υπήρχε ούτε μια στο εκατομμύριο να την αφήσω πάνω σ´αυτό το κολλημένο ξύλο.:laugh: