Κόλλες & Υλικά συγκόλλησης

Αν εννοεις την JB weld, στα ασπροκοκκινομαυρα σωληναρια με την μορφη παστας, και μενα μου κανει εντυπωση καθως η κολλα αυτη ειναι πανισχυρη αλλα για μεταλλα, χωρις ιχνος ελαστικοτητας.

και ομως ακολουθουσε την μικρη ελαστικοτηατ στο σημειο εκεινο της γαλοτσας... για να την βγαλω εβαλα φαλτσετα

Ένα update σε παλαιότερα posts μου εδώ, για όποιον τυχόν ενδιαφέρεται:

1. Κόλληση εκείνης της κουτάλας (ξύλο με αλουμίνιο και πλαστικό με αλουμίνιο), που με είχε ταλαιπωρήσει και όλο ξεκόλλαγε. Τελικά, η πολυουρεθανική φαίνεται ότι έκανε το θαύμα της, αφού 2-3 μήνες και πολλά πλυντήρια μετά, η κουτάλα μένει κολλημένη. Εντυπωσιάστηκα, γιατί ούτε με 2 συστατικών δεν είχε κολλήσει. Ίσως αυτό που έκανε την διαφορά ήταν η διαστολή της πολυουρεθανικής.

2. Κόλληση με την καλή JB Weld του πλαστικού που κρεμιέται το τηλέφωνο του μπάνιου. Μετά από 1-2 μήνες, σε συνθήκες...σάουνας (δεν θέλετε να μάθετε πόσα πληρώνω για θερμοσίφωνα), η δύσκολη αυτή κόλληση, "χτίσιμο" καλύτερα, κρατάει μια χαρά. Το γράφω περισσότερο για τον φίλο που είχε πει ότι μετά από ένα διάστημα σε μπάνιο, κάπως μαλάκωσε η 2 συστατικών.

Καλημέρα,
Η κόρη μου φτιάχνει μια κατασκευή, ένα ξύλινο σπιτάκι
https://www.amazon.com/ULT-unite-SEA-LAND-3-D-Wooden-Puzzle/dp/B00YODGMFQ

Αλλα δεν μπορεί να κρατήσει τα κομμάτια στην θέση τους. Θέλω να της δώσω κόλα, αλλά πρέπει να μπορεί να την βάψει μετά.
Τι μπορώ να χρησιμοποιήσω;

Οτι κολλα και να βαλει θα επηρρεασει το βαψιμο. Η μονη λυση ειναι να βαζει λιγη για να μην ξεχειλιζει απο τις ενωσεις.
Θα προτεινα κολλα στιγμης κυανοακρυλικη σε μορφη jel για να εχει και λιγο χρονο για μονταρισμα.

Ωραιο το σπιτακι :)

ευχαριστω και τους δυο

Αν τελειώσει, θα βγάλω μια φώτο. Με λαμπάκια μέσα είναι ότι πρέπει για χριστουγεννα

με επιμελια, και με ενα μισοβρεγμενο πανι, να σκουπιζετε την κολλα που θα τρεχει

Καλημέρα,
Η κόρη μου φτιάχνει μια κατασκευή, ένα ξύλινο σπιτάκι
https://www.amazon.com/ULT-unite-SEA-LAND-3-D-Wooden-Puzzle/dp/B00YODGMFQ

Αλλα δεν μπορεί να κρατήσει τα κομμάτια στην θέση τους. Θέλω να της δώσω κόλα, αλλά πρέπει να μπορεί να την βάψει μετά.
Τι μπορώ να χρησιμοποιήσω;

Αν το βάψει με χρώμα δεν θα έχει προβλήματα.
Αν θέλει εμποτισμου χρώματα για να φαίνεται το ξυλο και τα νερά του μόνον θα έχει θέμα όπου έχει πεσει η κόλλα.

Παντως, μια λυση για τα εμποτισμου (αλλα και γενικα) ειναι να βαψεις τα επιμαχα κομματια πριν κολληθουν.
Ακομα κι αν θελουν κι αλλο χερι μετα, σιγουρα θα ειναι πιο κοντα στο υπολοιπο τελικο χρωμα.

παιδια, στο ασταρι προετοιμασιας για βενζινοκολλες εχουεμ αναφερθει?

https://www.charlesbirch.com/p-5372-tek-10-primer-1-litre.aspx

Eαν μπορεις να αγριεψεις την επιφανεια του πλαστικου πριν την χρηση βενζινοκολλας με ενα γυαλοχαρτο ~80-120grit θα ειναι εξ'ισου καλο αν οχι καλυτερο.

Την ιδια οχι, αλλα χρησιμοποιω παρομοια της Durostick. Πρεπει να ειναι καλη.
Οι πολυουρεθανης ειναι αδιαβροχες (το μεγαλο πλεονεκτημα) και κολλανε καλα.
Προσοχη, τεινουν να διαστελλονται λιγο οταν πηζουν, κατι που μπορει να ειναι καλο ή κακο, αναλογα τη χρηση.
Επισης, λερωνουν πολυ και δεν βγαινουν με τιποτα μετα απο τα χερια. Βαλε γαντια. 🙂

Re: Απάντηση: Κόλλες & Υλικά συγκόλλησης

Aν δεν υπαρχει πραγματικα ενας ειδικος λογος που θελεις τετοια κολλα, θα ελεγα να την αποφυγεις εντελως.

Ουτως η αλλως ειναι πιο αδυναμη απο τις κοινες ξυλοκολλες (PVA κολλες) και καθαριζουν δυσκολα καθως δεν ειναι βασης νερου. Ασε που εχουν πολυ περιορισμενη διαρκεια ζωης, δεν ειναι σαν τις κοινες ξυλοκολλες που μπορουν να ζησουν χρονια.

κια απο επιπλοποιο εχω μαθει οτι δεν την χρησιμοποιουμε σε συνδεσεις που εχουν ταση/ελαστικοτητα. πχ ποδια καρεκλας.

Σε ολα τα υπολοιπα συμφωνω με τα παιδια (για την διαρκεια ζωης δεν ξερω καθολου).
Αλλα στη δυναμη, δεν ειμαι σιγουρος. Το ξερεις με σιγουρια, Μιχαλη, οτι ειναι πιο αδυναμη απο μια (μεση) ξυλοκολλα; Εμενα μου φανηκε πολυ δυνατη η D90.
Οπωσδηποτε ειναι ακριβη (ακριβες) και αν δεν εχει λογο, προφανως δεν χρειαζεται, ασχετως δυναμης και λοιπων μειονεκτηματων.
Παντως, εμενα η διαστολη που κανει με βολεψε σε μια περιπτωση.

Δες σε ποσα psi αντιστοιχουν τα 100Κg/cm2 και συγκρινε το με τις Titebond.
Γενικως διαβαζω οτι οι ξυλοκολλες PVA ειναι πιο ισχυρες, αυτο λενε και τα specs και οι ειδικοι.

titebond-chart.png

Δεν εχω χρησιμοποιησει ποτε αυτη την ξυλοκολλα γιατι δεν εχει καποιο ιδιαιτερο χαρακτηριστικο που με ενδιαφερει για εφαρμογες σε ξυλο.
Για ξυλοκολλα γενικης χρησης, κατα την αποψη μου, οι κοινες PVA κολλες, κολλες με βαση το νερο, ειναι οι καλυτερες και οι πιο ευκολοχρηστες σε σχεση με την αλλη.

Eγω παντως χρησιμοποιω κυριος την ξυλοκολλα της Atlacoll...
Πανiσχυρη και και ταχεια πηξεως....
Εναλλακτικα χρησιμοποιω και της Mercola...

Aυτο που πρεπει να προσεξουμε ιδιαιτερα ειναι η διαβαθμιση των ξυλοκολλων απο D1 εως D4 και αφορα την αντοχη σε υγρασια/εκθεση σε νερο.
Μια ξυλοκολλα τυπου D4 πχ ειναι αδιαβροχη, οπως η παραπανω πολυουρεθανικη ξυλοκολλα.

Εδω ενα λινκ με την περιγραφη των 4 τυπων αδιαβροχοτητας ξυλοκολλας που εξηγει τι ειναι το D1 D2 D3 kai D4 που βλεπουμε πανω στις συσκευασιες με τις ξυλοκολλες.
http://www.constructionchemicals.co.uk/blog/2015/07/13/what-are-d1-d2-d3-d4-adhesives/