Κόλλες & Υλικά συγκόλλησης

παιδια, πως αντιμετωπιζουμε την ξηρανση και στερεοποιηση της κυανοακρυλικης?
Σε σωληναριο και μπουκαλακι?
Γιαιτ νομιζω οτι το προβληαμδνε ειναι ποσοσ καλα σφραγιζιε το καπακι αλλα το ποσο φραγιζει το ρουξουνι?
 
Αν μιλας για το βούλωμα του ρουξουνιού μόνο, το ξεβουλώνεις με ένα λεπτό συρματάκι.
Για ολόκληρο το μπουκαλάκι τώρα, όταν το χρησιμοποιείς πρώτη φορά μετά έχει περιορισμένο χρόνο ζωής. Με μεγάλα μπουκαλάκια (από μοντελομάγαζα) είχα καλύτερη τύχη σε σχέση με τα μικρά σωληνάρια των 2-3gr. Κάποιοι προτείνουν να φυλάσσεται σε ψυγείο αλλά είναι μανούρα αν δεν έχεις στο εργαστήρι.
 
παιδια, πως αντιμετωπιζουμε την ξηρανση και στερεοποιηση της κυανοακρυλικης?
Σε σωληναριο και μπουκαλακι?
Γιαιτ νομιζω οτι το προβληαμδνε ειναι ποσοσ καλα σφραγιζιε το καπακι αλλα το ποσο φραγιζει το ρουξουνι?
Mετα απο αρκετες δοκιμες (εχω και ψυγειο στο εργαστηριο) καθως κανω μεγαλη χρηση απο κολλες γενικοτερα, κατεληξα οτι ο καλυτερος τροπος να αποθηκευεις την κυανοακρυλικη ειναι σε αεροστεγες πλαστικο δοχειο με silica gel μεσα τα οποια απορροφουν την οποια υγρασια μενει μεσα. Βρηκα αυτη την λυση πιο αποτελεσματικη απο το να μπαινοβγαινουν στο ψυγειο που ειναι πολυ πιο αβολο και αμφιβολου αξιοπιστιας.

Το ιδιο εχω κανει για διαφορες αλλες κολλες που δεν εχω ανοιξει ακομα, εποξικους στοκους και καποιες ταινιες.
 
  • Like
Reactions: dk31 and nikfor
Για silicon gel υποθέτω πως βάζεις αρκετή ποσότητα στο κάθε δοχείο. Από που αγοράζουμε silicon gel;
 
Oχι δεν βαζω μεγαλη ποσοτητα, ενα μικρο σακουλακι εχω δει οτι ειναι αρκετο.
Τα βρισκω σε διαφορα πραματα που αγοραζω και τα κραταω. Τα τελευταια σακουλακια ηταν μεσα στην συσκευασια νηματος που αγορασα για τον 3D εκτυπωτη.

Εχω διαβασει οτι καποιοι χρησιμοποιουν ρυζι μεσα στα βαζα καθως και αυτο λεγεται οτι συγκρατει την υγρασια. Αλλα δεν το εχω ψαξει :)
 
Είχα πάντως παλιότερα ένα φίλο χημικό που έκανε διάφορα πειράματα και χρειαζόταν αρκετή ποσότητα silica gel (την είχε χύμα) και θυμάμαι πως κάθε τόσο έβαζε τα "μπιλάκια" σε ένα ταψάκι στο φούρνο, σε χαμηλή θερμοκρασία, ώστε να φύγει και πάλι η υγρασία που είχαν συγκεντρώσει.

Θέλω να πω δηλαδή πως αυτά που έχουν μέσα οι συσκευασίες, έχουν συγκεκριμένο χρόνο ζωής.
Μετά θα πρέπει με κάποιο τρόπο να αφαιρεθεί η υγρασία τους για να χρησιμοποιηθούν και πάλι.
 
  • Like
Reactions: enduras1 and KOSSTV
Το να αφαιρεθει η υγρασια απο τα σακουλακια ειναι το πιο ευκολο πραμα και το κανεις με ενα θερμοπιστολο/πιστολακι μαλλιων για λιγοτερο απο ενα λεπτο.
Ομως δυσκολα θα φτασουν συντομα στο οριο τους καθως το πλαστικο/γυαλινο δοχειο ειναι θεωρητικα αεροστεγες και η μονη υγρασια ειναι αυτη που εχει κλειστει μεσα.
 
  • Like
Reactions: nikfor
Καλησπέρα, αγόρασα ένα μαρμαροστοκο της Super Leim για να φτιάξω ένα μικρό σπάσιμο στον πάγκο της κουζίνας.

Καθώς χρησιμοποίησα ελάχιστο υλικό από την κολλα δεν υπολόγισα σωστά την ποσότητα 1-2% για το σκλυρηντικο όπως αναφέρουν οι οδηγίες. Εβαλα πολύ παραπάνω (σίγουρα ένα 20%) καθώς ήταν σαν αλοιφή και όχι σταγόνα όπως νόμιζα και μου έπεσε πολύ.

Τι θέμα προκύπτει γενικά με τον παραπάνω σκλυρηντη; Μόνο στο δούλεμα έχει διαφορά ή και στις ιδιότητες;20210730_191538.jpg20210730_191546.jpgreceived_892754938341232.jpg
 
Last edited:
Προσωπικη αποψη απο την 30χρονη εμπειρια 2 θειων μου σε μωσαικα και μαρμαρα...
Όσο περισσότερος σκλήρυντης μπαίνει τόσο πιο αυτόνομο γίνεται το συγκεκριμενο υλικό ως προς στο σημειο τοποθετησης..αυτό ισχυει γενικότερα σε όλα τα υλικά που περνούν σκλήρυντη...
Ο λόγος που θέλει συγκεκριμένη ποσότητα είναι ώστε να γίνει ελαστικό στο σημείο το υλικο το οποίο στοκαρεις ώστε να δέσει με το παλιο μάρμαρο...
Οπότε κάνοντας το πιο σκληρό αυξάνεται ο κινδυνος αποκόλλησης σε γρηγορότερο διάστημα...Και αυτό γιατί είναι σε γωνια...
Κατά το δούλεμα το πρόβλημα που δημιουργηται είναι ότι έχεις λιγότερο χρόνο εργασιμοτητας....
 
Last edited:
Συνάδελφοι, για μια κατασκευή που σχεδιάζω, θα χρειαστεί να κολλήσω αυτά τα ξύλινα κυβάκια (του Jumbo) με: Plexiglass, κόντρα πλακέ και ίσως με και με κάτι γυάλινες ψηφίδες.
Χρειάζομαι δηλαδή μια κόλλα που να κολλάει όλα αυτά τα υλικά μεταξύ τους.

unnamed2.jpg

Κάνει κάτι από τις πιο κάτω (και ποια; ), ή πρέπει να αγοράσω κάποια άλλη; :unsure:
(θα ειναι πολλά, δεκάδες, τα κολλήματα που θα χρειαστούν)

unnamed.jpg
 
Nομιζω οτι η εποξικη κολλα δυο συστατικων ειναι η καλυτερη επιλογη και θα αντεξει και στα ζορια.
Ομως εχω κολλησει με επιτυχια ξυλο σε πλαστικο και με βενζινοκολλα.

Δοκιμασε και με τις δυο και την εποξικη των 5 λεπτων και την Bison Plastic που ειναι καλη και διαφανη βενζινοκολλα για πλαστικα.
 
Last edited:
  • Like
Reactions: nikfor
Προέκυψε ανάγκη κόλλησης 2 πλαστικών τμημάτων μεταξύ τους σε πλαστικά ποδιάς σε παπάκι (έχουν σπάσει όπως καταλαβαίνετε). Πρόκειται για τμήματα μέσω των οποίων συνδέεται το πλαστικό (μάσκα τιμονιού) με το αντίστοιχό του κομμάτι. Επειδή το τμήμα αυτό τρώει ζόρισμα προφανώς, σκέφτηκα να κάνω τα 2 τμήματα που θα κολληθούν "σάντουιτς" με 2 λεπτά μεταλλικά ελάσματα που θέλω να κολληθούν γύρω τους ώστε να τα περιβάλλουν για καλύτερη αντοχή. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει κατάλληλη κόλλα που να μπορεί να κολλήσει πλαστικό με μεταλλική λαμαρίνα, αλλά η ίδια κόλλα και πλαστικό με πλαστικό. Έχετε κάτι ανάλογο υπόψη, ιδανικά για χρήση σε πλαστικά μοτό;
 
Θέλω κι εγώ να κάνω μερεμέτια στην ποδιά του παπιού οπότε πριν από λίγο καιρό έκανα μια έρευνα.
Φαίνεται πως η νέα τάση για τέτοιες διορθώσεις (πλαστικό με πλαστικό) είναι η κόλλα παρμπρίζ.
Άλλος τρόπος είναι η συρραφή με το λιώσιμο πλαστικού. Ψάξε στο youtube, υπάρχει πληθώρα από βίντεο. Πρέπει όμως το «γαζί» να είναι φτιαγμένο από τα ίδια υλικά με τα φέϊριγκ. Κάπου σε κάποια άκρη του παπιού σου θα το λέει. Συνήθως κάτω από τη σέλα το γράφουν.
 
Κι εγώ την κόλληση με λιώσιμο πλαστικού με ηλεκτρικό κολλητό σκέφθηκα καταρχάς. Η κλασική εποξικη 2 συστατικών παίζει γενικά ως ικανοποιητική επιλογή;
 
Nομιζω οτι η εποξικη κολλα δυο συστατικων ειναι η καλυτερη επιλογη και θα αντεξει και στα ζορια.
Ομως εχω κολλησει με επιτυχια ξυλο σε πλαστικο και με βενζινοκολλα.
Καλυτερα βενζινοκολλα. Η εποξικη πιανει ελαχιστα στο πλεξιγκλας. Βασικα ξεκολαει με λιγο ζορι.