Κόλλες & Υλικά συγκόλλησης

Κυριοι,
προς τιμην του με πηρε τηλ ο ίδιος ο Πεδιαδιτακης μου ανέφερε πως δεν θα έχουμε κανένα θέμα κατα την χρήση τους αλλά αν έχουμε κάποιο λόγο να του τις στείλουμε πισω αλλά όλο το στοκ που έχει είναι από αυτές τις ημερομηνίες.
Τώρα παιδια ότι θέλετε.
Προσωπικά μόλις τελείωσα μια του 2017 ανοιγμενη εδώ και 3 χρόνια και δεν είχα κανένα θέμα ακόμα και στον τορνο όπου κολλουσα κομμάτια πανω σε ξυλο στο face plate όπου έτρωγαν τρελό κοπανημα.

Και γω ακομη εχω μια του 2017 και ακομη κολλαει μια χαρα :p , τελειωνει οσονούπω πάντως εντος της παρούσας κυβερνησης :D

Κυριάκο άσχετα με το εάν έχει θέμα η κόλλα ή όχι (το οποίο και ασπάζομαι), για να ήταν σωστός και έντιμος ο πωλητής θα έπρεπε να είχε ενημερώσει κατά την παραγγελία ότι οι κόλλες που θα μας στείλει έχουν ξεπεράσει το εύρος ζωής τους (self life) και να ρωτήσει εάν συμφωνούμε.
Ξαναγράφω ότι δεν θεωρώ ότι έχει πρόβλημα η κόλλα αλλά το σωστό να λέγεται.
Άλλωστε το εργοστάσιο παραγωγής αναγράφει αυτό στο έντυπο που ανέβασε ο Νίκος παραπάνω: "Ethical marketing practices have always been the foundation of all Titebond product categories."

Oι ξυλοκολλες κατασσονται πλεον συμφωνα με τα ευρωπαικα προτυπα (DIN), αναλογα και με την αδιαβροχοτητα τους (D1, D2, D3,D4).

Με λιγα λογια οι ξυλοκολλες διαβαθμισμενες σαν D1/D2 ειναι για κολλησεις εσωτερικου χωρου σε ξυλα χωρις πολυ υγρασια (<18%)
Οι κολλες D3/D4 (weather proof/water proof) ειναι καταλληλες και για εξωτερικους χωρους.

Eδω ενα πινακακι με τις titebond, οπου η κοκκινη ειναι D2 (εσωτερικων χωρων), η μπλε D3 (ανθεκτικη στο νερο) και η πρασινη D4 (αδιαβροχη).
Glue_Chart_3.jpg

Οι περισσοτερες μαρκες κολλας εχουν τετοιες διαβαθμισεις D2-D4. D1 δεν εχει τυχει να δω καμμια.
Προσωπικα θεωρω τις titebond τις πιο δυνατες ξυλοκολλες.
Eπισης εχω αριστη εντυπωση απο τις ξυλοκολλες UHU και Atlacol ανεξαρτητως απο τις διαβαθμισεις τους περι αδιαβροχοτητας.

Σε ξυλοκολα τι προτεινετε που να μην ειναι δυσευρετη;
Εγώ χρησιμοποιώ αυτή:
συνήθως σε μικρότερη συσκευασία.
Είμαι πολύ ευχαριστημένος και τη βρίσκω παντού.

Εγώ χρησιμοποιώ αυτή:
συνήθως σε μικρότερη συσκευασία.
Είμαι πολύ ευχαριστημένος και τη βρίσκω παντού.
Πριν πάρω την Titebond χρησιμοποιούσα αυτήν.. Πολύ καλή και φτηνή..

Ειχα αγορασει στο παρελθον απο τον Αχιλλεα-Metallica ενα κιλο Racoll.

Η κολλα απλα ειναι εξαιρετικη.

Ειδικα αυτη ειναι εφαμιλη με την Μπλε Titebond.

H κόλλα είναι αδιάβροχη για συγκόλληση ξύλων σύμφωνα με DIN 204-D3

Screenshot_3.png

Bρηκα μια παλαιοτερη φωτο οπου ειχα κολλησει με διαφορες ξυλοκολλες αρκετα σανιδακια και μετα δοκιμαζα ποια κολλα ηταν η πιο ανθεκτικη.

Εδω ενα στιγμιοτυπο των δοκιμων οπου η UHU αντεξε στο σφυρι περισσοτερο απο τις κολλες της Henkel και Mercola (δεν θυμαμαι τωρα ποια κολλα της Merkola και ποια της Henkel)
iVcJQYCh.jpg

Η UHU μαζι με την Titebond πρασινη ηταν παντα οι δυο καλυτερες ξυλοκολλες απο τις πολλες που εχω δοκιμασει.
H πρασινη Titebond ειναι ενα τουλαχιστον σκαλι ανωτερη βεβαια. Ειναι και αδιαβροχη με rating D4.

λοιπόν ερωτηση.
θελω να συγκολησω στυπιοθληπτη (πολυαμιδιο) σε ενα πλαστικο κουτί (abs) ωστε να μην γυριζει οταν βιδώνεις ξεβιδώνεις. εχω διαθεσιμες τις εξης κόλλες. αν δεν κάνουν, θα προσπαθησω να παρω ότι προτείνετε.

Στάλθηκε από το SM-A528B μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
005a05abe21cb2015fa42a3f6e49ef18.jpg

Δεν καταλαβαινω τι πας να κολλησεις και τι ζορι θα τραβαει στο βιδωμα ξεβιδωμα. Εχεις φωτο? ...Η ορολογια δεν βοηθαει και πολυ :)

Δεν καταλαβαινω τι πας να κολλησεις και τι ζορι θα τραβαει στο βιδωμα ξεβιδωμα. Εχεις φωτο? ...Η ορολογια δεν βοηθαει και πολυ :)
τεινω προς την bison κολλα πλαστικων λεει
69f6d91425144d20321972b755548ec6.jpg

η φωτο πριν κανω τρυπα στο πλαστικο κουτι
Στάλθηκε από το SM-A528B μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Επειδη μιλαμε για πλαστικο, κοιτα να αγριεψεις τις επιφανειες προς συγκολληση, ειτε με γυαλοχαρτο ειτε με λεπιδα. Θα κανει τεραστια διαφορα.
Για αρχη δοκιμασε την Bison που λες. Αν δεν κανει και δεν πιασει σωστα, δοκιμαζεις εποξικη δυο συστατικων.

Αν αγριέψεις το κουτί εκεί που ακουμπάνε τα πλαστικά παξιμάδια και προσθέσεις κόλλα κατα το βίδωμα δε νομίζω να πάει πουθενά.
Οποιαδήποτε κόλλα που όταν ξεραθεί γίνεται σκληρή να μήν έχει τζόγους.

• Like
Reactions: mikemtb
Δεν ειμαι ιδιαιτερα ικανοποιημενος απο τις υφασματινες ταινιες τις 3Μ, οποτε ειπα να κανω μια δοκιμη συγκρινοντας τις με μια ταινια κοντα 50 ετων, Αμερικανικη. Η συγκεκριμενη γερικη ταινια ειναι ο,τι πιο δυνατο εχω συναντησει σε υφασματινη ταινια μεχρι σημερα και απο αντοχη του υλικου αλλα και απο συγκολλητικη δυναμη!!

Σε εναν μεταλλικο κυλινδρο κολλησα ενα τεμαχιο απο καθε ταινια.
cFjiqx5h.jpg

nJS6LP9h.jpg

Η Αμερικανικη εταιρεια Νational tape company απο την Λουιζιανα που εβγαζε την ταινια Action, μαλλον εχει κλεισει.
eypndM8h.jpg

Το κυλινδρακι τοποθετηθηκε πανω σε μια μουσμουλια και ειναι εκτεθειμενο στα καιρικα φαινομενα.
zpz45hwh.jpg

Μετα απο κανα μηνα, η και λιγοτερο, θα ενημερωσω για την κατασταση :)

ξερεις τι αλλο τεστ μπορεις να κανεις?
να παρεις 3 ιδιους κυλινδρους και να κανεις 2-3 γυρες με την καθε μια ταινια...θα αφησεις και ουρα και απο εκει θα κρεμασεις τυος κυλινδρους....με τον καιρο θα ξεκολλγσουν και θα πεσουν. κατα διαστηαμτα μετρας και παρατηρεις...

(το εχω παθει με τιαναι που την στηριξα ετσι στην ακμη του παγκου οσο δουλευα, την ξεχασα και την βρηκα ξετυλιγμενη μεχρι το πατωμα)