Κόλλες & Υλικά συγκόλλησης

Νομιζω οτι θα κανεις καλη δουλεια με την saratoga oπως και με την μονταζοκολλα bison που βγαινει και αυτη σε σωληναριο για να μην αγοραζεις φυσιγγα. Και η logo πρεπει να κανει αλλα δεν θυμαμαι να την εχω δοκιμασει.

Σε τοσο στενη επιφανεια εχω κολλησει σε πλακακι μπανιου εαν αντιστοιχο πλαστικο στηριγμα -που κραταει χρονια τωρα- μια full size ξυριστικη μηχανη Philips. Tο εχω κολλησει με ταινια διπλης οψης της 3Μ.

Δυστυχως δεν ειμαι σπιτι για να δω ποιες αλλες μονταζοκολλες εχω στο εργαστηριο να σου προτεινω.

• Like
Reactions: aetosa
Moυ εστειλε τωρα τη φωτο με viber ο φιλος που του εφτιαξα το καλωδιο.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

H δουλεια επρεπε να γινει με οτι υλικο υπηρχε εκεινη τη στιγμη στο σπιτι του.
Οποτε καποιος που θα εχει χρονο και διαθεση μπορει να αυτοσχεδιασει πανω στην ιδεα με σαφως καλυτερο αισθητικα αποτελεσμα.

Πήρα του μικρου μου ενα καραβι πυροσβεστικής της Playmobil.
Το μπροστινο του ρελι δεν εχει καλο σχεδιασμο και βγαινει για πλακα.

Τι να κανω τι να κανω, θυμηθηκα πως ο μικρος Wurkkos V10 εχει και υπερυθρες και εχω ενα μπουκαλακι υγρο γυαλι UV που ειχα παρει για δοκιμη ακομα αθικτο.

Τα αποτελεσματα πολυ ενθαρρυντικά!

Μπηκε μια λωριδα αναμεσα στο κιτρινο ρελι και το κοκκινο σκαφος και κόλλησε με επιτυχία μεσα σε δευτερολεπτα.

IMG20250126205602.jpg

Eιναι παρα πολλες οι χρησεις του υγρου γυαλιου ενος συστατικου (UV) εν ειδει συγκολλητικου υλικου. Σωστος ο Κυριακος (y)
Εγω εχω γεμισει με υγρο γυαλι ενα μπουκαλακι με λεπτο ρυγχος και το χρησιμοποιω σαν κολλα ειδικων περιπτωσεων και οπου χρειαζεται μεγαλη ακριβεια.

Μονο που ο UV φακος πρεπει να εκπεμπει στο φασμα των 365nm και οχι στα 395nm, οπως οι περισσοτεροι, γιατι δεν θα στερεοποιειται (ευκολα/καθολου) το υγρο γυαλι. Eπισης ο φακος πρεπει να ειναι πανω απο 10w για να στεγνωνει το υγρο γυαλι γρηγορα. Ιδανικα να ειναι 20w.

• Like
Reactions: newbie
Ηταν λεπτη η στρωση και στεγνωσε αμεσως.
Ειχα κανει και δοκιμη προτυτερα σε μια σταγονα.
Για μεγαλυτερες και παχυτερες εφαρμογες εχω πάρει και φουρνακι που παραμενει στο κουτι του...

Κολληση -ή καλυτερα- ενισχυση ενος αδυνατου σημειου σε πλαστικο εξαρτημα.

Εδω το σημειο που χρηζει ενισχυσης. (απο εκτυπωση 3D printer)
8GJ5XVul.jpg

Mια καλη λυση ειναι η εμφυτευση ειδικων ατσαλινων συρματων με το πιστολι συγκολλησης πλαστικων.
2Rt3XfPh.jpg

Υπαρχει το πιστολι ρευματος και μαλιστα σε πολυ καλη τιμη πλεον και στην Ελλαδα.

Υπαρχει και στο Τemu το μικρο, ασυρματο πιστολι μπαταριας που ειναι εξ'ισου αποτελεσματικο και απειρως βολικοτερο απο του ρευματος.
Z1MVoiKh.jpg

Συνισταται ανεπιφυλακτα!

Mπορει να βαλει κανεις, αν θελει, οσα συρματα χωρανε.
a6wuybfh.jpg

Στο ενα εξαρτημα εκοψα συριζα τα συρματα, στο αλλο (φωτο) τα αφησα λιγο για να πιασει (ισως) καλυτερα το νημα που θα λιωσω απο πανω για εξτρα ενισχυση.
e4gKhLih.jpg

Στο εξαρτημα που θα ενισχυθει με εποξικη κολλα, προσθεσα στο μιγμα glass bubbles για να γινει πιο πηχτη/σκληρη η κολλα και .....
gJXyzQih.jpg

...fumed silica για να αυθηθει το ιξωδες της κολλας, να γινει πιο πηχτη δηλαδη και να μην τρεχει οταν την βαλεις. Πολυ χρησιμο ιδιως σε καθετες κολλησεις.

Οι σκονες αναμιγνυονται γρηγορα και ευκολα, αλλα επειδη ειναι παρα πολυ ελαφριες χρειαζεται λιγη προσοχη να μην σκορπισουν κατα το ανακατεμα.
pzmINobh.jpg

Εδω το εξαρτημα ετοιμο και με την εποξικη κολλα δυο συστατικων του Lidl να εχει στεγνωσει.
XFxWlH9h.jpg

Στο αλλο εξαρτημα η εξτρα ενισχυση εγινε εκχυση πλαστικου PLA με την βοηθεια ενος 3D pen.
l4YPzYwh.jpg

Eδω το αποτελεσμα δεν ειναι και πολυ αισθητικο, αλλα το νημα εχει γινει ενα σωμα με το εξαρτημα.
tjbyLXkh.jpg

Για να ομαλοποιηθει λιγο η κατασταση, περαστηκε με υγρο γυαλι και βαφτηκε ασημί.

Εδω τα δυο εξαρτηματα βαμμενα και ετοιμα
p2Y0fnRh.jpg

Συνοψιζοντας, η βασικη κολληση/ενισχυση εγινε με συρματα και το πιστολι συγκολλησης πλαστικων και επικουρικα εγινε ενισχυση με κολλα δυο συστατικων καθως και με εκχυση πλαστικου με το 3d pen. H ενισχυση με το 3D pen ειναι πιο γρηγορη καθως στεγνωνει αμεσα, αλλα δεν γνωριζω αν ειναι πιο ισχυρη απο την εποξικη κολλα.

Επισκευη -με την μαγικη JB Weld- ενος μικρου φερμουαρ απο σακβουαγιαζ, απο το οποιο φερμουαρ ειχε ξεκολλησει μονο το πανω μερος, αυτο δηλαδη που τραβαμε για να ανοιγοκλεισει.
hQt4w1Lh.jpg

Η κολλα με το παξιμαδι εγιναν πλεον ενα σωμα με το φερμουαρ. Πανω στο παξιμαδι μπορει να βαλει ο ενδιαφερομενος οτι θελει, κρικο, κορδονακι κλπ.
aOCpbWMh.jpg

Ειτε το αφηνεις ως εχει, καθως το παξιμαδακι των 4μμ μπορει να πιαστει ευκολα και σκετο οπως ειναι.

Ιδανικες για γενικη χρηση οι κυανοακρυλικες κολλες του Jumbo, και η ρευστη, αλλα ειδικα η Gel.
Το προβλημα στα περισσοτερα παρομοια σωληναρια, ειναι οτι μετα τις πρωτες χρησεις, συνηθως ξεβιδωνει και το κατω μερος, οχι μονο το καπακι.

Οπότε βαζεις λιγη UV ρητινη γυρω γυρω και ο φακος UV την στεγνωνει σε ελαχιστα δευτερολεπτα.
8VN3oT6h.jpg

Και δεν φαινεται και τιποτα!
0vzilQsh.jpg

Να πω οτι ενω την UV ρητινη την αγοραζα για κατασκευες σαν ταχυστεγνωστο υγρο γυαλι, πλεον κατα 90+% την χρησιμοποιω σαν κολλα. Εξαιρετικα βολικη και χρησιμη σε πολλες περιπτωσεις.
Μεγαλο πλεονεκτημα οτι πρωτον ειναι παχυρευστη και δευτερον και κυριωτερο οτι στεγνωνει μονο οταν την φωτισεις με UV φως. Και αρχιζει να στερεοποιειται σχεδον αμεσως.

ιΕπισκευη -με την μαγικη JB Weld- ενος μικρου φερμουαρ απο σακβουαγιαζ,

Ωραίος,
Αν θες ποτέ να αλλάξεις φερμουάρ (το εξάρτημα που τραβάμε μόνο), υπάρχει κάποιος κωδικός πάνω τους με 3 ψηφία για να ψάξεις για ανταλλακτικό. Μεγάλη ποικιλία είχα βρει στον Αργυρόπουλο.

Αξια φαρασιου με κονταρι: <1,50 ευρω απο τη λαϊκη. Αξία και χαρα επισκευης: Aνεκτιμητα :)

Σπασμενο φαρασακι που θα πηγαινε κατ΄ ευθειαν στα σκουπιδια αν δεν υπηρχαν τα παιχνιδια συγκολλησης πλαστικων!
925amYGl.jpg

Εδω το πιστολακι μπαταριας συγκολλησης πλαστικων.
JMNKNj0l.jpg

Η μαυρη γραμμη εγινε με μαρκαδορο για να φαινεται που θα μπουν τα σιδερακια.

Χρησιμοποιηθηκαν τα πολυ λεπτα κατσαρα σιδερακια (0.6μμ) γιατι η επιφανεια του φαρασιου ειναι πολυ λεπτη.
YyEVccQh.jpg

Τα πιο χοντρα κατσαρα συνδετηρακια εχουν παχος 0,8μμ.

Κεντημα λεμε..
Wf90lokh.jpg

Κοπηκαν τα ακρα των συνδετηρων με απλο λυγισμα.
nvcfsDEh.jpg

Εδω θα μπορουσε καλλιστα να τελειωσει η επισκευη, αλλα...

.....επειδη δεν μας ενοχλει καθολου η αισθητικη στον πατο του φαρασιου, μπηκε απο πανω και λιγη εποξικη κολλα δυο συστατικων.
6gu5ZUFh.jpg

Είχαμε κάνει λόγο τις προάλλες για ξυλόκολλα αραιωμένη με νερό, προκειμένου να αργήσει να στεγνώσει και να έχεις περισσότερο χρόνο εργασίας όταν κάνεις πολύπλοκα μονταρίσματα.
Έκανα σήμερα το εξής πείραμα:
Έβαλα δύο καβίλιες χωρίς να τις τερματίσω στον πάτο της τρύπας, η μία με απλή ξυλόκολλα (mercola) και η άλλη με αραιωμένη με νερό (10%). Μετά από 10 λεπτά τις πίεσα με έναν σφιγκτήρα για να τερματίσουν μέσα στην τρύπα.
Και στις δύο περιπτώσεις, η κόλλα είχε "μαγκώσει" την καβίλια και αρχικά δεν κουνιότανε. Μετά από περισσότερη πίεση, έκαναν ένα θόρυβο σαν να έσπασε η κόλλα και τερμάτισαν. Όταν πέρασε μία ώρα, οι καβίλιες είχαν κολλήσει κανονικά στην καινούρια θέση.
Συμπέρασμα:
-δεν είδα καμιά διαφορά με την αραίωση 10% ούτε και με 25% νερό που δοκίμασα στην συνέχεια
-έχεις ένα χρόνο 10-15 λεπτά που τα ξύλα μπορούν να μετακινηθούν πιέζοντας με σφιγκτήρα, είτε αραιώσεις είτε όχι
-αυτή η απότομη μετακίνηση μετά το "μάγκωμα" που έγραψα πριν, δεν μου άρεσε - υποψιάζομαι ότι η κόλληση δεν είναι το ίδιο δυνατή.

Κάποια στιγμή θα δοκιμάσω την titebond extend από περιέργεια, να δω πόση διαφορά κάνει.

20250511_182308.jpg

Καλημέρα. Έχω μια αντλία αλουμινίου η οποία έχει κάνει μια ρωγμή μήκους περίπου 2cm και πλάτους 0,5cm. Είχα δοκιμάσει με κόλλα μετάλλου 2 συστατικών (Permatex) αλλά κράτησε περίπου 1 χρόνο. Ισως δεν είχα κάνει καλή προεργασία. Τι προτείνεται να κάνω;

Να δοκιμάσεις την κολλα μετάλλου JB weld, μακραν καλυτερη απο την Permatex. Προφανως θα κανεις και την καταλληλη προετοιμασια επιφανειας βασει οδηγιων.

Όχι. Αυτή εδώ

Εχθές έκανα ξανά την κόλληση με την υπόλοιπη permatex που είχα. Πιστεύω με καλή προετοιμασία (καθάρισμα με ισοπροπυλική, τρίψιμο με γυαλόχαρτο, ξανά καθάρισμα με ισοπροπυλική και γέμισμα).
Αν ξαναέχω πρόβλημα θα δοκιμάσω και την JB Weld.

Last edited: