Κοσμολογία και Κβαντομηχανική!

Απάντηση: Διαστημικά - Αστρονομικά Νέα

Πάντα το ήξερα οτι ήμουν η προβολή ενός θεόσταλτου γεγονότος κάπου στο σύμπαν, αλλά με όσους το συζήτησα, με είπαν τρελό... Τώρα θα μπορώ να τους το τρίψω στην μούρη...

Re: Διαστημικά - Αστρονομικά Νέα

σε ένα άπειρο σύμπαν , οι διαστάσεις του δεν θα είναι άπειρες;

Δεν υπαρχει απειρο .... ουτε μηδεν υπαρχει (απολυτη ανυπαρξια).
Υπαρχουν τεραστια πραγματα με τεραστιες διαστασεις (σε δυναμεις του 10).
Ενα απο αυτα τα υποθετικα τεραστια πραγματα ειναι το MegaVerse (ΜεγαΣυμπαν ?)
που οπως πολυ απλα αντιλαμβανεστε ειναι ενας "χωρος" που περιεχει πολλα και
διαφορα συμπαντα (με διαφορετικες νομοτελειες).

Το ολογραφικο συμπαν εξηγει (η προσπαθει να ιχνηλατησει)
1) πως (και αν) επικοινωνουν αυτα τα συμπαντα μεταξυ τους
2) εαν ολα οσα βλεπουμε στο παρον συμπαν ειναι ΟΛΑ οσα υφιστανται.
Δηλαδη μηπως ολα οσα βλεπουμε ειναι προβολες αλλων "αντικειμενων" που ΔΕΝ βλεπουμε.

Eαν οντως υπαρχει απειρο συμπαν (πολυ χλωμο) .... ΝΑΙ οι διαστασεις του θα ηταν απειρες.
Αλλα ξεκινουν αλλα προβληματα (ερμηνειας) με τις απειριες (και τους απειροστικους λογισμους).

Δηλαδη μηπως ολα οσα βλεπουμε ειναι προβολες αλλων "αντικειμενων" που ΔΕΝ βλεπουμε.

Eαν οντως υπαρχει απειρο συμπαν (πολυ χλωμο) .... ΝΑΙ οι διαστασεις του θα ηταν απειρες.
Αλλα ξεκινουν αλλα προβληματα (ερμηνειας) με τις απειριες (και τους απειροστικους λογισμους).
Γιατι ενα "περιορισμενο" συμπαν μας εχει δωσει ολες τις απαντησεις και ερμηνευεται πανευκολα :flipout:

Τι ειναι πιο ευκολο να δεχτεις; Ενα απειρο συμπαν ή ενα συμπαν που εχει ορια και μεγαλωνει ( που μεγαλωνει; ) ; Προσεξε. Αλλοι δεχονται ευκολα οτι ενας αχρονος θεος επλασε ολα αυτα, πολυ πιο φυσικα απο ενα αχρονο συμπαν.

Δεχομαι οτι το φως απο τις εσχατιες του δικου μας συμπαντος (δηλαδη, στα 46 δις ετη φωτος απο μας)
ποτε δεν προκειται να μας φτασει. Αυτο ομως ΔΕΝ το καθιστα απειρο. Το καθιστα πολυ μεγαλυτερο απο
τον κοσμολογικο οριζοντα που μπορουμε να δουμε (13.74 δις ετη φωτος). Επισης δεχομαι οτι ΔΕΝ ειμαστε
το κεντρο του συμπαντος. :p Aρα αυτο το νουμερακι (46 δις ετη φωτος) ενδεχεται να τροποποιηθει μελλοντικα.

I guess ... :hmmmm:

Δεχομαι οτι το φως απο τις εσχατιες του δικου μας συμπαντος (δηλαδη, στα 46 δις ετη φωτος απο μας)
ποτε δεν προκειται να μας φτασει. Αυτο ομως ΔΕΝ το καθιστα απειρο. Το καθιστα πολυ μεγαλυτερο απο
τον κοσμολογικο οριζοντα που μπορουμε να δουμε (13.74 δις ετη φωτος). Επισης δεχομαι οτι ΔΕΝ ειμαστε
το κεντρο του συμπαντος. :p Aρα αυτο το νουμερακι (46 δις ετη φωτος) ενδεχεται να τροποποιηθει μελλοντικα.

I guess ... :hmmmm:
Βαλε στο μυαλο σου ενα αλλο concept. Σκεψου την υλη και το φως σαν ενα μωρο που γεννηθηκε μεσα σε μια απειρη, αχρονη μητρα.

EΣΥ .... μπορεις να το οπτικοποιησεις αυτο που εγραψες ?
Ξερω γω;... Να πω σαν ενα πυροτεχνημα(υλη, φως, ενεργεια) που σκαει στον νυχτερινο ουρανο ( χωρος-συμπαν); Το ματι βλεπει ως οριο το ομορφο σχεδιο που αφηνει το πυροτεχνημα. Ειναι ομως αυτο το οριο του ουρανου εκεινη την στιγμη; Ως εκει που φτανει η λαμψη και βλεπει το ματι μας;

Καταρχην,
μια αχρονη μητρα δεν αντιλαμβανομαι πως μπορει να γεννησει κατι που εχει διαδοχη γεγοτων (πυροτεχνημα) αρα χρονο.
Επισης, εαν βρισκεσαι εξω απο το πυροτεχνημα (αρα την διαδοχη γεγονοτων -> αρα τον χρονο -> αρα τον χωρο)
ΠΩΣ εισαι σιγουρος για το τι, ακριβως, βλεπεις. Το πυροτεχνημα ... ειναι ενα σπασιμο συμμετριας. Εσυ βρισκεσαι ΕΞΩ
απο αυτο το σπασιμο συμμετριας. Μεσα σε μια ισοπεδωτικη συμμετρια. Οντας εκει μεσα ... αντιλαμβανεσαι τα παντα
ως ΜΙΑ Φαση. Το πυροτεχνημα ειναι σχεδον αναριθμητες φασεις.

ΠΩΣ καν αντιλαμβανεσαι την διαφορα Ενικου και Πλυθηντικου (γεγονοτων, φασεων, ετεροτητων .... you name it) ?

Καταρχην,
μια αχρονη μητρα δεν αντιλαμβανομαι πως μπορει να γεννησει κατι που εχει διαδοχη γεγοτων (πυροτεχνημα) αρα χρονο.
Επισης, εαν βρισκεσαι εξω απο το πυροτεχνημα (αρα την διαδοχη γεγονοτων -> αρα τον χρονο -> αρα τον χωρο)
ΠΩΣ εισαι σιγουρος για το τι, ακριβως, βλεπεις. Το πυροτεχνημα ... ειναι ενα σπασιμο συμμετριας. Εσυ βρισκεσαι ΕΞΩ
απο αυτο το σπασιμο συμμετριας. Μεσα σε μια ισοπεδωτικη συμμετρια. Οντας εκει μεσα ... αντιλαμβανεσαι τα παντα
ως ΜΙΑ Φαση. Το πυροτεχνημα ειναι σχεδον αναριθμητες φασεις.

ΠΩΣ καν αντιλαμβανεσαι την διαφορα Ενικου και Πλυθηντικου (γεγονοτων, φασεων, ετεροτητων .... you name it) ?

1) Τι σχεση εχει ή πως επιρρεαζει την αχρονη μητρα ο χρονος που δημιουργηθηκε στο πυροτεχνημα και μονο για το πυροτεχνημα; Ή ακομη και για αλλα πυροτεχνηματα; Ενα μωρο σε μια μητρα συμβαδιζει με τον χρονο οπως τον μετραει η μητερα του ή εχει δικο του χρονο; Εσυ αντιλαμβανεσαι καθε κυτταρο του οργανισμου σου;
2) Αν ειμαι μεσα στο πυροτεχνημα ομως; Μπορω να κατανοησω ή να δω τον υπολοιπο ουρανο περα απο τα ορια λαμψης του πυροτεχνηματος; Δεν ειπα οτι ειμαι σιγουρος τι βλεπω. Ειπα οτι βλεπω ενα πυροτεχνημα σε εναν αχανη ουρανο που του βαζω οριο μεχρι εκει που μπορω να δω την λαμψη.Ως εσωτερικος παρατηρητης. Αν ημουν εξωτερικος μπορει να εβλεπα και αλλα πειροτεχνηματα και να αντιλαμβανομουν διαφορετικα τον χωρο. Προς το παρον με "τυφλωνει" το πυροτεχνημα που ειμαι μεσα του.

Λέμε τώρα...

Αυτό δε μπορεί να στέκει γιατί μέσα στο νου υπάρχει έμφυτη η γνώση της απειρίας, αν δεν υπήρχε άπειρο και ο νους θα είχε αρχή και τέλος.
Εσύ όμως λες ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα ποσά (και αρνητικά ποσα το ίδιο). Ίσως μια μέρα φτάσουμε στο τέρμα του νου ή στο τέρμα των αισθήσεων μας..
Όμως, τα μετράς με αριθμούς (σε δυνάμεις του δέκα), οι αριθμοί όπως είναι γνωστό δε τερματίζουν.

Στο 1,
Σε ένα άπειρο σύμπαν, υπάρχουν όρια στο τι γίνεται? Ναι λοιπόν στην επικοινωνία των κόσμων, (με άπειρες διαστάσεις).Σύμφωνοι.
Στο 2,
σίγουρα όχι, με ένα απλό παράδειγμα, ένας γιατρός όταν θα δει μια ακτινογραφία θώρακος θα καταλάβει που είναι το κρύωμα, εγώ πάλι θα δω σκιές. Ίσως αυτό που κατανοούμε δεν πλησιάζει το ελάχιστο του απείρου.
Εκτός αν εννοείς κάτι άλλο και δε κατάλαβα.

Προβλήματα ερμηνείας θα υπάρχουν μπορεί να βγαίνει κάποιο αποτέλεσμα βάζοντας αντί για αριθμό, το άπειρο.
Το πιο ωραίο είναι πως ότι λέμε, πρέπει να το στηρίξουμε με μαθηματικές πράξεις γιατί μπορεί να βλέπεις κάτι και να αποκτάς την εμπειρία αλλά (όπως έγραψες και εσύ στο 2) δεν μπορείς να γνωρίζεις τι ακριβώς βλέπεις.
Κανένας μαθηματικός δεν υπάρχει να μας εξηγήσει :hmmmm2:

1) Τι σχεση εχει ή πως επιρρεαζει την αχρονη μητρα ο χρονος που δημιουργηθηκε στο πυροτεχνημα και μονο για το πυροτεχνημα; Ή ακομη και για αλλα πυροτεχνηματα; Ενα μωρο σε μια μητρα συμβαδιζει με τον χρονο οπως τον μετραει η μητερα του ή εχει δικο του χρονο; Εσυ αντιλαμβανεσαι καθε κυτταρο του οργανισμου σου;

Στην περιπτωση μητρας-εμβρυου και τα δυο μοιραζονται χρονο. Ασχετα αν δεν κυλλαει ο χρονος το ιδιο και για τα δυο.
Στην περιπτωση μας ομως ... εισαι σιγουρος οτι εκτος συμπαντος (δηλαδη πυροτεχνηματος) κυλλαει οτιδηποτε ?
Για να "κυλλαει" οτιδηποτε πρεπει να υπαρχει καποια διαδοχη γεγονοτων. Πως μπορουμε να το αποδειξουμε αυτο
για κατι εκτος συμπαντος (δηλαδη, εκτος γεγονοκρατιας και διαδοχης).

2) Αν ειμαι μεσα στο πυροτεχνημα ομως; Μπορω να κατανοησω ή να δω τον υπολοιπο ουρανο περα απο τα ορια λαμψης του πυροτεχνηματος; Δεν ειπα οτι ειμαι σιγουρος τι βλεπω. Ειπα οτι βλεπω ενα πυροτεχνημα σε εναν αχανη ουρανο που του βαζω οριο μεχρι εκει που μπορω να δω την λαμψη.Ως εσωτερικος παρατηρητης. Αν ημουν εξωτερικος μπορει να εβλεπα και αλλα πειροτεχνηματα και να αντιλαμβανομουν διαφορετικα τον χωρο. Προς το παρον με "τυφλωνει" το πυροτεχνημα που ειμαι μεσα του.

Δεν μπορεις να βλεπεις με τα ιδια "ματια" το αχρονο με το χρονισμενο.
Τα ματια στην διαδοχη γεγονοτων, σ'αυτο το συμπαν, στηριζονται σε διαδοχικα φωτονια (η διαδοχικους φορεις πληροφοριας).
Τα ματια στο αχρονο .... σε τι στηριζονται για να παραξουν μια εικονα ? Ακομα και αν "δεις" το πυροτεχνημα (που δεν ειμαι
καθολου σιγουρος οτι θα το δεις) ΔΕΝ θα φανταζει ως πυροτεχνημα. Να εισαι εντελως σιγουρος γιαυτο !

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Αυτό δε μπορεί να στέκει γιατί μέσα στο νου υπάρχει έμφυτη η γνώση της απειρίας

OXI εμφυτη ! Επικτητη ... μεσω μαθησης. Ενας ανθρωπος στην φυση δεν αντιλαμβανεται απειριες.
Μονο μεγαλα και μικρα πραγματα/ποσοτητες. Ενας μαθηματικος, διαθετει επικτητη γνωση ....
ωστε να χρησιμοποιει εννοιες ως αριθμους. Το μηδεν και το απειρο ειναι εννοιες. Μην σου διαφευγει.

αν δεν υπήρχε άπειρο και ο νους θα είχε αρχή και τέλος.
Εσύ όμως λες ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα ποσά (και αρνητικά ποσα το ίδιο). Ίσως μια μέρα φτάσουμε στο τέρμα του νου ή στο τέρμα των αισθήσεων μας..
Όμως, τα μετράς με αριθμούς (σε δυνάμεις του δέκα), οι αριθμοί όπως είναι γνωστό δε τερματίζουν.

O αριθμος ειναι κατι ΕΞ'ΟΡΙΣΜΟΥ ορισμενο. Οταν λες 5 δεν εννοεις 7. Εννοεις 5.
Οταν λες απειρο δεν εννοεις μια συγκεκριμενη ποσοτητα. Αλλα μια υπερβαση
οποιουδηποτε συγκεκριμενου αιριθμου. Πως ποσοτικοποιεις αυτην την υπερβαση
ωστε να την συσχετισεις με αριθμους ? Ο νους (τουλαχιστον ο δικος μας) εχει
αρχη και τελος. Αντιλαμβανεσαι τα παντα ως ενα (ολοτητα) και ταυτοχρονα ως
αδιαιρετη ολοτητα ? Αρα εισαι πεπερασμενη αντιληψη/διαννοια που αναγκαζεται
να επιμερισει. Αν αρχισεις να επιμεριζεις .... εχεις σιγουρα αρχη και τελος.

Σε ένα άπειρο σύμπαν, υπάρχουν όρια στο τι γίνεται? Ναι λοιπόν στην επικοινωνία των κόσμων, (με άπειρες διαστάσεις).
Προβλήματα ερμηνείας θα υπάρχουν μπορεί να βγαίνει κάποιο αποτέλεσμα βάζοντας αντί για αριθμό, το άπειρο.
Κανένας μαθηματικός δεν υπάρχει να μας εξηγήσει :hmmmm2:

Aυτο θα ηταν και δικη μου επιθυμια .... δεν ειμαι Πυθαγορειο πνευμα (ουτε ξωφαλτσα). Πολλα πραγματα ΑΓΝΟΩ !

Xαριτολογωντας .....

ειναι τετοια η μανια των μαθηματικων να "ελεγξουν" εννοιες ωστε ..... -0 = Aπειρο.
To Μηδεν ειναι κατι που οριζεται ως ανυπαρξια. Πως βαζεις προσημο στην ανυπαρξια ?
ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ! Απλα ψαχνεις (στην πεπερασμενη σου αντιληψη) την αντιθετη εννοια
μιας εννοιας. Και επειδη στα αφηρημενα, οι ανθρωποι εχουμε μια φυσικη εφεση ...
κανουμε ΠΟΛΛΕΣ τετοιες νοητικες ακροβασιες. Και αυθαιρεσιες ...

Δεν ειναι ασχημο, ουτε επιζημιο .... ως παιχνιδι.

Η δικη μου αποψη ειναι η εξης > ΑΝ η αντιθετη εννοια του Ανυπαρκτου ειναι το Υπαρκτο
τοτε περιεχει ΜΟΝΟ μετρησιμα μεγεθη. Ναι αλλα το Απειρο ανηκει στα ΜΗ μετρησιμα.
Αρα το Απειρο δεν περιεχεται στον ορισμο του Υπαρκτου, αρα δεν μπορει να συσχετισθει
και με το αντιθετο του Ανυπαρκτου (μηδεν).

Παω για υπνο ..... (γιατι εχω και 38 πυρετο, απ'το πρωι :icon15:)

-bye-

Last edited:

Στην περιπτωση μητρας-εμβρυου και τα δυο μοιραζονται χρονο. Ασχετα αν δεν κυλλαει ο χρονος το ιδιο και για τα δυο.
Στην περιπτωση μας ομως ... εισαι σιγουρος οτι εκτος συμπαντος (δηλαδη πυροτεχνηματος) κυλλαει οτιδηποτε ?
Για να "κυλλαει" οτιδηποτε πρεπει να υπαρχει καποια διαδοχη γεγονοτων. Πως μπορουμε να το αποδειξουμε αυτο
για κατι εκτος συμπαντος (δηλαδη, εκτος γεγονοκρατιας και διαδοχης).
Μπορει και να μην κυλαει τιποτα. Δεν μπορουμε να το αποδειξουμε. Μπορεις να αποδειξεις οτι το συμπαν εχει ορια; Και αν εχει , πισω απο αυτα δεν υπαρχει τιποτα; Αυτο δηλαδη το απολυτο τιποτα πισω απο τα ορια του συμπαντος το δεχεσαι πιο ευκολα απο ενα χωρις ορια συμπαν;
Μηπως το συμπαν μας αν σου το παρομοίαζα με ενα μπαλονι που φουσκωνει; Εμεις μεσα στο μπαλονι με τον χρονο μας και την υλη μας και την ενεργεια μας που οσο και αν μεγαλωνει Δεν επιρρεαζει τον εξω χωρο. Ενα μπαλονι προσθετει περισσοτερο αερα ή χωρο οταν το φουσκωσουμε σε ενα δωματιο( σκεψου το δωματιο χωρις τοιχους για να μην μου λες μετα οτι εχει ορια ); :chinscratch:

Δεν μπορεις να βλεπεις με τα ιδια "ματια" το αχρονο με το χρονισμενο.
Τα ματια στην διαδοχη γεγονοτων, σ'αυτο το συμπαν, στηριζονται σε διαδοχικα φωτονια (η διαδοχικους φορεις πληροφοριας).
Τα ματια στο αχρονο .... σε τι στηριζονται για να παραξουν μια εικονα ? Ακομα και αν "δεις" το πυροτεχνημα (που δεν ειμαι
καθολου σιγουρος οτι θα το δεις) ΔΕΝ θα φανταζει ως πυροτεχνημα. Να εισαι εντελως σιγουρος γιαυτο !
Δηλαδη με το μοντελο του συμπαντος με ορια μπορει να υπαρξει παρατηρητης εξω απο αυτα τα ορια που θα δει την εικονα του συμπαντος εκει που δεν εχει ακομη υπαρξει χωρος και χρονος; Σαν την εικονα που εβαλες περικα Post πριν;
Στο δικο μου μοντελο υπαρχει ο χωρος. Απλα ο χρονος εξαρταται απο τον παρατηρητη και την θεση του και υπαρχει μονο γι αυτον. Ειτε μεσα στο πυροτεχνημα ειτε εξω απο αυτο. Και περιοριζεται σε αυτο. Δεν μπορει να δει το "αχανες" του χωρου( σκοτεινος ουρανος) παρα μονο το μερος που εχει "σκασει" ενα πυροτεχνημα. Ενας φαρος στο σκοταδι.

Φυσικα και ΔΕΝ ξερω τι υπαρχει εξω απο το συμπαν.
Απλα εχω πεισθει σε κατι που αφορα εμενα (που ΔΕΝ ειμαι θεος).
Για να αντιληφθω οτιδηποτε ... πρεπει να υπαρξει καποιο γεγονος.
Ποιο γεγονος (γεγονοτα) υφιστανται ΕΚΤΟΣ συμπαντος ?

Εαν μου περιγραψεις εστω και ΕΝΑ ... μπορω μετα να το συσχετισω
με το "μεσα", με μας, με το δικο μας συμπαν και νομοτελεια.
Αλλιως ..... τι ακριβως προσπαθω να ιχνηλατησω ?
Τι ακριβως προσπαθω να περιγραψω και τι να συγκρινω ?

Θα παρακαλουσα τον Πετειναρακη (η οποιον moderator φρονει πως ειναι αναγκαιο)
να μεταφερει τα ποστ απο του Πετειναρακη (#1602) μεχρι τουδε .... στο νημα της Κοσμολογιας >
http://avclub.gr/forum/showthread.p...E9+%EA%E2%E1%ED%F4%EF%EC%E7%F7%E1%ED%E9%EA%E7

Εκτος ισως του Χρηστου (#1614) για την επιβραδυνση του Ηλιου.

:worshippy::worshippy::worshippy:

Υμνουμεν σε .... δοξολογουμεν σε .... :rip:

(εχει μεινει ενα ακομα ποστακι στο αλλο νημα ... το #1602)

Ok .... it's all set ! :proud:

Perfecto ! :a0210: