Λάμπα σε βουβάλι...(απορίες)

ότι θαντοφάς, θαντοφάς το ξύλο....:Banane0:
τι καλώδια βρε άρρωστοι...:smash:
έχω 347 μέτρα ic....πολύ είναι?:bigcry:
άντε να κόψω κανα ενά μισυ μέτρο...

Να σε πω την αλήθεια δεν ξέρω αν το 100 Ω που λέει ο κίτρινος είναι καλό ή το 1000 είν το καλό ή το 10000....
από χωρίο είμαι λέμεεεεε
:worshippy:

να αυτός είναι με τα 5534......(έχει καμιά 30αριά μέσα και άλλα τόσα siemens ρελεδάκια.... - διαπλοκή... πόρωση.....):drummer:

Με λάμπα! και balanced!!!!! και χαμηλή αντίσταση εξόδου!!!! και αν γίνεται με δύο mullard ecc182 που έχω ακόμα καλύτερα!

:idea:

ρε σεις οι σοφοί....
ΓΙΑΤΙ πρέπει το στάδιο να έχει χαμηλή αντίσταση εξόδου?
η έξοδος είναι έξοδος ....τσουλάει, ρέει...

στην περίπτωση αυτή μας νοιάζει (γιά το στάδιο) ποιά είναι η αντίσταση εισόδου του προ που θα βρεί μπροστά του...

ΤΙ μας νοιάζει τι βρίσκει (προς τα πίσω) ο προ, που παίρνει, ρουφάει το σηματάκι από το στάδιο ?

Ανάθεμα αν τα κατάλαβα ποτέ αυτά τα κωδικά....:bigcry:

ρε σεις οι σοφοί....
ΓΙΑΤΙ πρέπει το στάδιο να έχει χαμηλή αντίσταση εξόδου?
η έξοδος είναι έξοδος ....τσουλάει, ρέει...

στην περίπτωση αυτή μας νοιάζει (γιά το στάδιο) ποιά είναι η αντίσταση εισόδου του προ που θα βρεί μπροστά του...

ΤΙ μας νοιάζει τι βρίσκει (προς τα πίσω) ο προ, που παίρνει, ρουφάει το σηματάκι από το στάδιο ?

Ανάθεμα αν τα κατάλαβα ποτέ αυτά τα κωδικά....:bigcry:

Εγώ ξέρω ότι τουλάχιστον ένα 10χ πρέπει να το έχουμε! = αξίωμα
πες ότι διαβάζεις μαθηματικά! Αν καταφέρουμε να παίζουμε με αυτά ή έστω να τα μετράμε τότε παύει να είναι αξίωμα!!!!

δηλ?
αν έχουμε αντίσταση εξόδου 100, στην είσοδο πρέπει να έχουμε 1000?

και άν έχουμε 4Κ να έχουμε 40 Κ?

τι μας επιτρέπει ο λόγος 10/1?

οχι 10χ με τιποτα.

απο 70χ και πανω και οσο περισσοτερο τοσο καλυτερα.

να το δεχτώ.
:ernaehrung004:

μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει όμως τι εννοούμε, τι επιτυγχάνουμε, γιατί έχει σημασία.
Ως αξίωμα είπαμε: Δεκτόν.
Να μαθαίνουμε κι όλας.:idea:

να το δεχτώ.
:ernaehrung004:

μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει όμως τι εννοούμε, τι επιτυγχάνουμε, γιατί έχει σημασία.
Ως αξίωμα είπαμε: Δεκτόν.
Να μαθαίνουμε κι όλας.:idea:

δημητρη εχει να κανη με το συνολικο damping factor (καταχρηστικα

χρησιμοποιω τον ορο) του συστηματος.

οπως ενας ενισχυτης πρεπη να εχει οσο γινεται μικροτερη αντισταση

εξοδου για να ελεγχη το μεγαφωνο το ιδιο ισχυη και για καθε βαθμιδα

σε σχεση με την επομενη.

H αντίσταση που βλέπει στην έξοδό του ένα στάδιο, αλλάζει το φορτίο (το μικραίνει, γιατί μπαίνει παράλληλα με το ήδη υπάρχον) με το οποίο δουλεύει η λάμπα ή το τρανζίστορ, φετ, κ.λ.π που έχει.

Όταν υπολογίζεις τις παραμέτρους ενός π.χ. προ με λάμπα, πρέπει να χρησιμοποιήσεις και μια αντίσταση για φορτίο, πάνω στην οποία αναπτύσσεται η τάση εξόδου από τις μεταβολές της εισόδου.
Έστω ότι για μια 6SN7 π.χ είναι 50 κιλοώμ (περίπου τόσο θέλει για να δουλέψει σωστά, δηλ μικρές παραμορφώσεις και αρκετή έξοδο).

Αν τώρα συνδέσεις την έξοδο του εν λόγω σταδίου με έναν τελικό που έχει αντίσταση εισόδου 50 κιλοώμ, η ταλαίπωρη λάμπα βρίσκεται να δουλεύει με 25 ΚΩ! (50//50). Για αυτό και κανείς δεν φτιάχνει προ με 6sn7 με έξοδο από άνοδο (κι αν φτιάχνει κακώς).

Αυξημένες παραμορφώσεις (πολύ στο παράδειγμά μας, το φορτίο έγινε το μισό!) μειωμένο voltage swing.

Αν η αντίσταση που βλέπει το στάδιο είναι δεκαπλάσια από αυτή που έχει ήδη "μέσα του" σαν φορτίο, τότε το τελικό φορτίο πάνω στο οποίο δουλεύει είναι R//10*R=0,9*R, δηλαδή το 90% αυτού που θέλαμε όταν το φτιάχναμε.

Εμπειρικά, η χειροτέρευση των επιδόσεων σε αυτή την περίπτωση είναι μικρή και θεωρείται αποδεκτή (εξ ου και ο εμπειρικός κανόνας τουλάχιστον χ10)

Φυσικά όσο μεγαλύτερη η αντ φορτίου (Rload) τόσο το καλύτερο. Είπαμε, μπαίνει παράλληλα με αυτή που ήδη έχουμε βάλει μέσα στο μηχάνημα.

Πάντα η τελική αντίσταση που θα δει η π.χ. λάμπα είναι μικρότερη από αυτή που θέλαμε στην αρχή, λόγω του φορτίου. Όσο όμως μεγαλύτερο είναι αυτό, τόσο το τελικό νούμερο θα είναι όλο και πιο κοντά στο αρχικό.

Re: Απάντηση: Λάμπα σε βουβάλι...(απορίες)

H αντίσταση που βλέπει στην έξοδό του ένα στάδιο, αλλάζει το φορτίο (το μικραίνει, γιατί μπαίνει παράλληλα με το ήδη υπάρχον) με το οποίο δουλεύει η λάμπα ή το τρανζίστορ, φετ, κ.λ.π που έχει.

Όταν υπολογίζεις τις παραμέτρους ενός π.χ. προ με λάμπα, πρέπει να χρησιμοποιήσεις και μια αντίσταση για φορτίο, πάνω στην οποία αναπτύσσεται η τάση εξόδου από τις μεταβολές της εισόδου.
Έστω ότι για μια 6SN7 π.χ είναι 50 κιλοώμ (περίπου τόσο θέλει για να δουλέψει σωστά, δηλ μικρές παραμορφώσεις και αρκετή έξοδο).

Αν τώρα συνδέσεις την έξοδο του εν λόγω σταδίου με έναν τελικό που έχει αντίσταση εισόδου 50 κιλοώμ, η ταλαίπωρη λάμπα βρίσκεται να δουλεύει με 25 ΚΩ! (50//50). Για αυτό και κανείς δεν φτιάχνει προ με 6sn7 με έξοδο από άνοδο (κι αν φτιάχνει κακώς).

Αυξημένες παραμορφώσεις (πολύ στο παράδειγμά μας, το φορτίο έγινε το μισό!) μειωμένο voltage swing.

Αν η αντίσταση που βλέπει το στάδιο είναι δεκαπλάσια από αυτή που έχει ήδη "μέσα του" σαν φορτίο, τότε το τελικό φορτίο πάνω στο οποίο δουλεύει είναι R//10*R=0,9*R, δηλαδή το 90% αυτού που θέλαμε όταν το φτιάχναμε.

Εμπειρικά, η χειροτέρευση των επιδόσεων σε αυτή την περίπτωση είναι μικρή και θεωρείται αποδεκτή (εξ ου και ο εμπειρικός κανόνας τουλάχιστον χ10)

Φυσικά όσο μεγαλύτερη η αντ φορτίου (Rload) τόσο το καλύτερο. Είπαμε, μπαίνει παράλληλα με αυτή που ήδη έχουμε βάλει μέσα στο μηχάνημα.

Πάντα η τελική αντίσταση που θα δει η π.χ. λάμπα είναι μικρότερη από αυτή που θέλαμε στην αρχή, λόγω του φορτίου. Όσο όμως μεγαλύτερο είναι αυτό, τόσο το τελικό νούμερο θα είναι όλο και πιο κοντά στο αρχικό.

τωρα τον αποτελειωσες.:smash:

Re: Απάντηση: Λάμπα σε βουβάλι...(απορίες)

η αντίσταση εξόδου είναι αυτή του μηχανήματος που θα ακολουθήσει?
Τότε δεν πρέπει να είναι καθορισμένη...διότι προφανώς εξαρτάται από το τί θα βάλεις μετά. Πχ το στάδιο αυτό λεει ο κατασκευαστής οτι έχει κάτω από 100Ω. Δηλαδή τι εννοεί?
Είναι κάτι χειροπιαστό ή όχι?
Όταν λέμε δηλ έχει το στάδιο αντίσταση εξόδου 100 εννοούμε ότι αυτή είναι η προτιμητέα? και τότε τι πρέπει να έχει ο προ μετά?
Αν ισχύει το χ10 ή το Χ100 γιατί να μη λέμε με τη μία 1000 ή 10000?
Εγώ με το φτωχό μου μυαλό λέω "αντίσταση εξόδου 100" τότε να βάλω κάτι με αντίσταση εισόδου 100.
Προφανώς αυτή η απλοποιημένη φράση είναι λάθος. Αλλά και το άλλο είναι πολύ πολύπλοκο και πάω να το πιάσω από κάπου....

πρέπει να χρησιμοποιήσω τι σημαίνει? να την βάλω κάπου?
πού?

άλλες άγνωστες λέξεις...αφού έχουμε 50-50 τί είναι το 25ΚΩ?
Τι σημαίνει έξοδο από άνοδο?
Γιατί? από που πρέπει να έχουμε έξοδο?

εδω κάτι δεν πιάνω με τον τύπο....αυτό το // τί είναι?

προσπαθώ....αλλά:ears:

Το // σημαίνει αντιστάσεις παράλληλα. 50κω παράλληλα με 50κω κάνει 25 κω.

Ο κατασκευαστής δηλώνει αντίσταση εξόδου, στην περίπτωση του κυκλώματος που έχεις,
100 ωμ: Είναι κάτι πραγματικό, μετριέται κιόλας.

Το επόμενο στάδιο έχει αντίσταση εισόδου. Η οπόια, όπως λες, δεν είναι γνωστή (εξαιρούνται οι πομποί).
Πρέπει όμως η τιμή της να κινείται σε κάποια όρια, δες παρακάτω.

Η αντίσταση εξόδου εξαρτάται από το ενεργό εξάρτημα που χρησιμοποιεί στην έξοδο του κυκλώματός του ο κατ/τής (λάμπα, τρανζίστορ, φετ) και την "αντίσταση" (απλουστευτικά) που ρωτάς που να βάλεις: Δεν την βάζεις εσύ, την έχει βάλει αυτός μέσα στη συσκευή.
Στο παράδειγμά μου με τη λάμπα 6sn7 "ήρθαμε -και καλά- στη θέση του" την ώρα που το έφτιαχνε.
Η "έξοδος από άνοδο" είναι τεχνική λεπτομέρεια, την ανέφερα για λόγους πληρότητας, δεν μας ενδιαφέρει εδώ.

Δεν λέμε με τη μία για το φορτίο χ10000, γιατί συχνά δεν είναι καθόλου πρακτικό: Για συσκευή με αντ. εξόδου 1κω, θα σήμαινε για την επόμενη αντ. εισόδου 10Μω.
Συσκευή με αντίσταση εισόδου 10ΜΩ είναι ο ιδανικός θορυβοσυλλέκτης: Θα "πιάνει" από κοσμική ακτινοβολία μέχρι ραδιόφωνο ΑΜ.

Ήδη με αντίσταση εισόδου 1ΜΩ (παλμογράφοι, μετρητικά) θέλει "μαγκιά" στη σχεδίαση για να είναι το κύκλωμα αθόρυβο.

Επιπλέον, ειδικά στα τρανζίστορ, αυτό δεν γίνεται: από κατασκευής έχουν αντιστάσεις εισόδου το πολύ 20-30 ΚΩ

Για τη δική σου περίπτωση με τα 100 Ωμ: Αν του βάλεις στην έξοδο 100, θα πέσει η τάση που μπορεί να δώσει στο μισό και οι παραμορφώσεις θα ανέβουν πολύ!

Quote:
Εγώ με το φτωχό μου μυαλό λέω "αντίσταση εξόδου 100" τότε να βάλω κάτι με αντίσταση εισόδου 100.

Και θα έκανες άριστα, αν ο προ σου ήταν πομπός και τα 100 ωμ η "αντίσταση" της κεραίας. Θα είχες τη μέγιστη δυνατή μεταφορά ισχύος στο φορτίο. Ισχύς είναι τάση επί ρεύμα.

Στην περίπτωσή μας δεν μας ενδιαφέρει η ισχύς!! Στο επόμενο στάδιο (ενισχυτή ή προ) θέλουμε να στείλουμε τάση στην είσοδο (απλουστεύω), αυτό χρειάζεται μόνο, με όσο το δυνατόν λιγότερο ρεύμα (ρεύμα = τάση δια αντίσταση εισόδου-νόμος ωμ), για να μη διαταράξουμε τη λειτουργία του προηγούμενου σταδίου (δηλαδή του line που αγόρασες).

Γιατί γι'αυτό γίνεται όλος ο καυγάς με τις αντιστάσεις. Ιδανικά, ένα στάδιο line πρέπει να βλέπει άπειρο φορτίο. Μόνο τότε δουλεύει άριστα.
Αυτό δεν γίνεται, αλλά και το απλώς πολύ μεγάλο φορτίο έχει πρόβλημα θορύβου (δες πιο πάνω).
Πρακτικά, με φορτίο από το επόμενο π.χ χ100 της αντίστασης εξόδου ενός σταδίου είμαστε πάρα πολύ κοντά στην άριστη λειτουργία με άπειρο φορτίο (στο 99% αυτής)

χμμμμ
σαν να κατακάθησε αρκετά η σκόνη...:worshippy:

πολύ κατατοπιστικά...
Βέβαια Κώστα, ένα λές... 5 απορίες γεννιώνται.:Banane0:

Ήδη πάντως κατανόησα κάποια βασικά.
Θα το μελετήσω μετά, τώρα έχει πέσει λίγη δουλίτσα.

Ευχαριστώ γιά την υπομονή:ernaehrung004:

χμμμμ
σαν να κατακάθησε αρκετά η σκόνη...:worshippy:

πολύ κατατοπιστικά...
Βέβαια Κώστα, ένα λές... 5 απορίες γεννιώνται.:Banane0:

Ήδη πάντως κατανόησα κάποια βασικά.
Θα το μελετήσω μετά, τώρα έχει πέσει λίγη δουλίτσα.

Ευχαριστώ γιά την υπομονή:ernaehrung004:

δημητρη ετσι μαθαινουν ολοι.

οσο μαθαινης γενιουνται αποριες που σε κανουν

να ψαχνεσαι και να διαβαζης συνεχως.

κανεις δεν τα ξερη ολα αλλα εχει και αυτο

την ομορφια του.:music-smiley-005:

Περιμένοντας τον κ. Τζιμάκο. Εγώ βέβαια περιμένω και το κυκλωμα με τις Ε182CC!

Τα πράγματα εως τώρα εχουν έτσι και απόλυτα ικανοποιημένος! Χωρίς θορύβους και καλώδια στον αέρα! (τα καουντερ και ακόμαπιο πίσω να πήγαιναν ακόμη καλύτερα!)

Περιμένωντας τον κ. Τζιμάκο. Εγώ βέβαια περιμένω και το κυκλωμα με τις Ε182CC!

Τα πράγματα εως τώρα εχουν έτσι, απόλυτα ικανοποιημένος! Χωρίς θορύβους και καλώδια στον αέρα!

kkhhhh.jpg

Περιμένωντας τον κ. Τζιμάκο. Εγώ βέβαια περιμένω και το κυκλωμα με τις Ε182CC!

Τα πράγματα εως τώρα εχουν έτσι, απόλυτα ικανοποιημένος! Χωρίς θορύβους και καλώδια στον αέρα!

kkhhhh.jpg

γιά να καταλαβαίνουμε τί βλέπουμε...

1. να θεωρήσω ότι ο τοροειδής τροφοδοτεί το βουβάλι.
αλλιώς τί συμμετρία....
2. αλλά μιά και λέμε γιά συμμετρία, γιατί τα τροφοδοτικά των αντιστίξεων είναι διαφορετικά ?
3. πίσω βλέπω εκείνους τους σουηδικούς μτσ?
4. Εκείνο το τυλιγμένο πράγμα στην μέση τι είναι? το rg59?