Laser Engravers/Cutters & CNC -Κατασκευές.

Το 1 με ταχύτητα 200 mm/s και ένταση 20%
Το 2 με ταχύτητα 100 mm/s και ένταση 13%
Το 3 με ταχύτητα 70 mm-s και ένταση 9%

310EBDAC-A810-41CE-8FAF-5D98C25AB998.jpeg

Δε ξέρω τι πάει λάθος… μπορεί να φταίει το πλακάκι, μπορεί να φταίει το spray, μπορεί να φταίει η ποσότητα, οι στρώσεις, που του πέρασα, μπορεί να φταίει το αρχείο, μπορεί να φταίει κι ο Δίας που αυτή την ώρα περνάει πάνω απ’τον Αχλαδόκαμπο… τι ναπώ;
Ό,τι και να φταίει εγώ δεν το ξέρω. ☹️

• Like
Reactions: Giannis mkds
Γιατι χαμηλωνεις την ταχυτητα και ταυτοχρονα χαμηλωνεις και την ενταση? Ενα απο τα δυο νομιζω οτι πρεπει να ειναι σταθερο για τις δοκιμες.
Καλυτερα κρατα μια ταχυτητα σταθερη, πχ. 70μμ/δ και αυξανε την ενταση στο 15 και 20%

Απο κει και περα τι μπορει να φταιει στο αρχειο, ισως περισσοτερo contrast?
Το spray? ισως λιγοτερη ποσοτητα? Αλλο ασταροειδες/μπογια? Τι χρωμα εχει το ασταρι σπρευ? Δεν πιστευω να ειναι αχρωμο/διαφανες?
Πλακα πλακα μπορει να φταιει και η επικαλυψη του πλακακιου.. :)

Παντως μην το αφησεις, εαν πετυχει τελικα θα ειναι πολυ εντυπωσιακη δουλεια.

• Like
Reactions: enduras1
Το 1 με ταχύτητα 200 mm/s και ένταση 20%
Το 2 με ταχύτητα 100 mm/s και ένταση 13%
Το 3 με ταχύτητα 70 mm-s και ένταση 9%

View attachment 208063

Δε ξέρω τι πάει λάθος… μπορεί να φταίει το πλακάκι, μπορεί να φταίει το spray, μπορεί να φταίει η ποσότητα, οι στρώσεις, που του πέρασα, μπορεί να φταίει το αρχείο, μπορεί να φταίει κι ο Δίας που αυτή την ώρα περνάει πάνω απ’τον Αχλαδόκαμπο… τι ναπώ;
Ό,τι και να φταίει εγώ δεν το ξέρω. ☹️
Ρε φίλε το 3 είναι μια χαρά τουλάχιστον από την φωτό.
Εγώ θα δοκίμαζα 70mm/sec και ένταση 13%

Συνεχίζω να προσπαθώ…
Σήμερα πήγα στο Leroy αλλά δυστυχώς το συγκεκριμένο spray (2 σε 1 primer+paint) που συστήνουν όλοι δεν το φέρνει.
Έτσι, αναγκαστικά, χρησιμοποίησα διάφορους συνδυασμούς με χρώμα και primer που ήδη είχα.
Χώρισα ένα πλακάκι στα 4 και δοκίμασα στο 1/4 primer στο άλλο 1/4 primer και χρώμα απο πάνω, στο άλλο σκέτο χρώμα και στο 4ο πάλι σκέτο χρώμα σλλά ένα πολύ λεπτό στρώμα, μόλις δύο γρήγορα περάσματα.
Στο κέντρο, σε σχήμα σταυρού, δεν τυπώθηκε τίποτε, ή μάλλον κάτι φαίνεται πολύ αμυδρά επειδή είχα τη χαρτοταινία που χώριζε το πλακάκι στα 4.

1EE2E1D8-4D2E-47FC-86FF-2E5C282098A7.jpeg

Το σταμάτησα πριν τελειώσει γιατί είδα αυτό που ήθελα.
Σε γενικές γραμμές αυτό που κατάλαβα είναι οτι θέλει αρκετά χαμηλή ένταση, αργή ταχύτητα και λεπτή στρώση χρώμματος ή primer.
Τελείως μαύρο αποτέλεσμα δεν κατάφερα να πάρω, αυτό που βλέπω όμως είναι σχεδόν ικανοποιητικό.
Πιστεύω οτι στη συνέχεια, με τις δοκιμές, θα βελτιωθεί κι αυτό.
Κάποιες περίεργες γραμμές που βλέπω τις αποδίδω στο πλακάκι, δεν μπορώ να καταλάβω τι άλλο φταίει, η ένταση του laser μου φαίνεται δύσκολο να μεταβλήθηκε απο μόνη της χωρίς να τη πειράξω.

Μετά δοκίμασα κάτι που ήταν και ο σκοπός μου εξ αρχής, τη φωτογραφία.
Με ικανοποίησε πολύ το αποτέλεσμα, όχι γι’αυτό που είδα αλλά γι’αυτό που πιστεύω οτι τελικά θα πετύχω όταν βρώ το σωστό spray, τη σωστή κάλυψη, τη σωστή ένταση και τη σωστή ταχύτητα.
Πιστεύω οτι κάπου ανάμεσα σ’αυτές τις δύο παρακάτω φωτογραφίες θα καταλήξω.
Αυτό που μου άρεσε πάρα πολύ είναι οτι το πλακάκι το πλένεις με ασετόν, το spray καθαρίζει εντελώς αλλά η φωτογραφία δεν επηρεάζεται καθόλου. Ακόμα κι αν δοκιμάσεις να το βγάλεις δεν βγαίνει, ακόμα κι αν το ξύνεις το με τα νύχια σου, είναι πλέον ανεξίτηλα ψημένο πάνω στο πλακάκι.

Η διαφορά των δύο φωτογραφιών είναι λόγω έντασης, η πρώτη είναι στο 8% και η δεύτερη στο 12%.
Πιστεύω γύρω στο 10-11% θα είναι ΟΚ.

08D9C583-0FF0-4BAD-B12F-757C860B7702.jpegF47B2031-5DD3-4EE1-A7FD-A4383395CC9D.jpeg

Last edited:
Πολυ καλο το αποτελεσμα και μαλιστα θα ελεγα οτι το καταμαυρο θα το παρεις περνωντας το καμμενο σχημα με ανεξιτηλο μαυρο μαρκαδορο. Το δοκιμασα σημερα στο πλακακι που ειχα καψει τις προαλλες και ειχε σημαντικη διαφορα, πολυ καλυτερο το αποτελεσμα, πιο εντονο και πιο μαυρο.

Σήμερα δοκίμασα κάτι διαφορετικό.
Μαύρο πλακάκι αντί για άσπρο και βάψιμο με άσπρο spray σμάλτο.
Όλα πήγαιναν μια χαρά και το τελικό αποτέλεσμα πιο καλά απ’οτι περίμενα.
Δυστυχώς όμως είχα τη φαεινή ιδέα να το σκουπίσω αμέσως και τα σκάτωσα…
Το κατέστρεψα, ειδικά στο πρόσωπο τα χέρια και στο αυτοκινητάκι φαίνεται έντονα. 🙁
Δε πειράζει όμως, μου αρκεί που είδα οτι δουλεύει κι αυτός ο τρόπος και θα δοκιμάσω να τον βελτιώσω τώρα που είδα και πως λειτουργεί.
Εδώ το κατεστραμμένο πλακάκι, δυστυχώς δεν το φωτογράφησα πρίν το σκουπίσω, μια ιδέα όμως μπορείτε να την πάρετε.

E61EFE16-2B3C-43A4-A1CF-06B1558E8633.jpeg

Όχι, δεν δοκίμασα, ασχολούμαι από λίγο κάθε φορά, νομίζω όμως οτι μαύρος μαρκαδόρος σε άσπρο πλακάκι δεν θα έχει αποτέλεσμα.
Αν αυτά που καίει βγαίνουν μαύρα κι αυτά που δεν καίει παραμένουν μαύρα τι αποτέλεσμα θα δώσει;
Ή θα βγάλει αρνητική εικόνα, ή εντελώς μαύρη.

Αυτα που καιει δεν βγαινουν μαυρα, βγαινουν πιο ανοιχτοχρωμα. Με τον μαρκαδορο η καμμενη επιφανεια αποκτα μεγαλυτερο contrast, μαυριζει εντελως,
Κατοπιν με ασετον βγαζεις το υπολοιπο μελανι απο το πλακακι και μενει μονο στο καμμενο μερος. Σε εμενα δουλεψε μια χαρα αυτος ο τροπος.

Δεν υπαρχει πλεον το το δειγματακι που ειχα φτιαξει..
Παντως πριν το πεταξω το ειχα βαψει με μαρκαδορο γιατι ηταν λιγο αχνο, δεν ειχε δυναμη το λέιζερ να σκαψει ολο το σμαλτο, και πραγματικα εκανε διαφορά.

Το αχνό ή το έντονο τις περισσότερες φορές δεν έχει να κάνει με τη δύναμη του laser αλλά με την εντολή που παίρνει απ’ το αρχείο.
Πόσο μαύρο είναι δηλαδή το μαύρο που βλέπουμε στην εικόνα.
Σ’αυτές τις περιπτώσεις, όσο ανεβάζεις την ένταση, δεν μαυρίζει περισσότερο αλλά σκάβει βαθύτερα.
Κάνε μια δοκιμή… ρίξε ελάχιστο βόρακα σε λίγο νεράκι σ’ένα πλαστικό ποτήρι, ανακάτεψε το και βρέξε το σημείο που θα κάψεις.
Άστο λίγο να στεγνώσει και ξεκίνα…

Εγώ συνεχίζω πάντως… αργά αλλά σταθερά.

8D7CD64F-60C7-4099-9408-9172C2CD1418.jpeg

Μερικές μουτζούρες που φαίνονται είναι επειδή το πλακάκι είναι αυτό που κάνω τις δοκιμές, ξανα χρησιμοποημένο δηλαδή, και φαίνονται και οι παλιές εκτυπώσεις.
Καλά πάει νομίζω… θα τη βρω την άκρη νομίζω.

Το πάνω κομμάτι της εικόνας είναι ότι πιο κοντινό έχω πάρει στην πρωτότυπη φωτογραφία.
Ίσως λίγο πιο σκούρο.
6176999D-589A-49D8-9D73-8B935F5AEED9.jpeg

Αυτό είναι με ένταση 11%.
Δοκιμάζοντας να το κάνω λίγο πιο ανοιχτόχρωμο μείωσα την ένταση απ’το 11% στο 9% αλλά, δυστυχώς, μετά τον καθαρισμό του πλακακιού έδειξε οτι ήταν λάθος, πολύ καλύτερο αποτέλεσμα έπαιρνα στο 11%.
Ίσως το ιδανικό να είναι το 10% αλλά κι αυτό χρειάζεται δοκιμή για να διαπιστωθεί.
Άσε που από αρχείο σε αρχείο αυτές οι τιμές μπορεί να μεταβάλλονται.
Και μπορεί οι μεταβολές να είναι πολύ μικρές στο αποτέλεσμα όμως οι διαφορές είναι μεγάλες.
Ούφ… βαρέθηκα. :(

Τι βλέπουμε εδώ?

Πλακάκι… Ideal Standard 😂

Σ’αυτό μπήκε το πλακάκι και κάηκε στο laser χωρίς κάποια προεργασία, κι αφού έφυγε το σμάλτο, το πέρασα με μαρκαδόρο.
Κόκκινο το Coca-Cola και μαύρο το Avclub.
Στη συνέχεια σκούπισα καλά το μαρκαδόρο κι ενώ το πλακάκι καθάρισε στο σημείο που το laser «έκαψε» το σμάλτο το χρώμα έμεινε.