Laser Engravers/Cutters & CNC -Κατασκευές.

Με ταλαιπωρησε λιγο για να βρω μια φωτογραφια ενος σαξοφωνιστα με τον σκυλο του και να την μετατρεψω σε αρχειο lightburn για λειζερ

Τελικα βγηκε καλη νομιζω.
CbYt4LSh.jpg

Η βασικη λεπτομερεια που ηθελα να πετυχω ηταν το φως στην λαμπα. Τo φως κοπηκε ξεχωριστα ωστε να βαφτει και να μπει στη λαμπα.
p5KeYHwl.jpg

Αυτο ηταν το πρωτοτυπο σε μικρο δοκιμαστικο μεγεθος (8χ4εκ.) και λεπτο ξυλο 3μμ.
wI8Bn7kl.jpg

Το κανονικο εργακι θα εχει υψος 10εκ. και παχος 5-6μμ ωστε να στεκεται ανετα.

Το πιο πιθανό είναι να έχει ειπωθεί χίλιες φορές αλλά την μαυρίλα που αφήνει το laser πώς την αντιμετωπίζετε??μόνο ελαφρό τρίψιμο ?η κάτι άλλο που δεν μπορώ να σκεφτώ?

Δυο T-puzzles (..και απαντηση στο πιο πανω ερωτημα του Βαγγελη)**

Απο ξυλο κερασιας παχους 6μμ.
Εδω το σχεδιο απο το ιντερνετ του ενος που το μετετρεψα σε αρχειο .lbrn (με email αν το θελει καποιος) και εδω του αλλου puzzle απο τον Steve.
IdLvUfdh.jpg

** Το ξυλο ειναι κερασια και περιμετρικα στα κουτια η μαυριλα εχει αφαιρεθει με χρηση κυκλικου τριβειου.
Στα 'Τ΄ η μαυριλα εχει αφαιρεθει με γυαλοχαρτο, αλλα επειδη ηταν πιο δυσκολο, βαρεθηκα και δεν το προχωρησα.
Συνηθως την αφηνω, καθως στις περισσοτερες κατασκευες δεν με ενοχλει και δεν λερωνει. Αν θες περασε τη μαυριλα με ενα πανακι ή ψιλο γυαλοχαρτο μονο και μονο για να μην λερωνει -αν και σπανια αφηνει ιχνη- αναλογα το ξυλο.

Η κερασια κοβεται παρα πολυ ευκολα στον laser. Παχος 6μμ κοβεται με ενα περασμα και ταχυτητα απο 100 εως 150mm/s σε laser 10w.
8kd4irih.jpg

Οι ακμες του κουτιου περαστηκαν στο επιτραπεζιο ρουτερ για να στρογγυλεψουν
sZh0gxzh.jpg

Εν τελει περαστηκαν και γυαλιστηκαν ολα τα τεμαχια με κερι, δυο χερια, της Mercola (παρα πολυ καλο κερι).
6z5Oumih.jpg

Εδω το πισω μερος. Στο τετραγωνο εκτυπωθηκε και η λυση που δεν σου παει το μυαλο οτι ειναι η λυση λογω μοτιβου.
9wBlkNCh.jpg

Μιχάλη, μη γράφεις με αυτό το σκατουλί χρώμα γιατί αν έχεις ανοιχτόχρωμο profile δεν διαβάζονται.

Αρχικα ειχα βαλει κοκκινο, αλλα το αλλαξα σε κιτρινο επειδη στο σκουρο προφιλ που εχω δεν διαβαζονται τα κοκκινα!! :D

Το αλλαξα σε γκρι για καλυτερα ?

Με ταλαιπωρησε λιγο για να βρω μια φωτογραφια ενος σαξοφωνιστα με τον σκυλο του και να την μετατρεψω σε αρχειο lightburn για λειζερ

Τελικα βγηκε καλη νομιζω.
CbYt4LSh.jpg

Η βασικη λεπτομερεια που ηθελα να πετυχω ηταν το φως στην λαμπα. Τo φως κοπηκε ξεχωριστα ωστε να βαφτει και να μπει στη λαμπα.
p5KeYHwl.jpg

Αυτο ηταν το πρωτοτυπο σε μικρο δοκιμαστικο μεγεθος (8χ4εκ.) και λεπτο ξυλο 3μμ.
wI8Bn7kl.jpg

Το κανονικο εργακι θα εχει υψος 10εκ. και παχος 5-6μμ ωστε να στεκεται ανετα.
Χιώτης καλησπέρα. Εχεις κάποιο link που να δείχνει πως μετατρέπεις μια φωτό σε αρχείο για laser με το lightburn, καθώς νομίζω ότι κάτι δεν κάνω καλά εγώ με το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Mεγάλη δουλεια το απλοϊκο οnline δωρεαν προγραμματακι για κατασκευη ξυλινων κουτιων, σε οποια διασταση θελεις!!

Σε λιγα δευτερολεπτα, αφου δωσεις τις επιθυμητες διαστασεις, το προγραμμα παραγει ενα αρχειο που διαβαζεται και εκτελειται απο το Lightburn
WQBHvDUl.jpg

Αυτο εδω εχει διαστασεις 11 χ 7 χ 2.5 εκ. και παχος 3μμ κοντρα πλακε για να χωρεσει ακριβως τον σαξοφωνιστα.
ukA9OFwh.jpg

Για να διευκολυνεται το ανοιξε κλεισε του καπακιου, μπηκε μια καρφιτσα με κεφαλη χαντρας.
pHxjkYsh.jpg

Χιώτης καλησπέρα. Εχεις κάποιο link που να δείχνει πως μετατρέπεις μια φωτό σε αρχείο για laser με το lightburn, καθώς νομίζω ότι κάτι δεν κάνω καλά εγώ με το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Yπαρχουν καποια video αλλα γενικως ειναι μια -χρονοβορα και επιπονη καποιες φορες- διαδικασια κατα την οποια 'καθαριζεις' (background removal/crop/vectorize etc) την φωτο σε ενα αλλο προγραμμα επεξεργασιας φωτο και μετα την εισαγεις στο Lightburn oπου την επεξεργαζεσαι παλι με το tools/adjust image και τελικα με το tools/trace.

Aπο εκει και περα, αν χρειαζεται περαιτερω επεξεργασια, θα χρειαστει να κανεις node editing, ενα πολυ δυνατο σημειο του Lightburn oπου μπορεις να αλλαξεις/διαμορφωσεις το σχεδιο σε οποιο σημειο θελεις.

Αν εχεις κολλησεις σε καποιο σχεδιο, μπορεις να μου το στειλεις να το προσπαθησω και εγω. Στειλε pm.

• Like
Reactions: Giannis mkds
Mετα απο ενα ταξιδι στο βελγιο και επισκεψη στο Dinant , την πολη που γεννησε το σαξοφωνο, οι ταξιδιωτες δεν βρηκαν σουβενιρ μαγνητακια γιατι ηταν κλειστα τα μαγαζια την ωρα που εφευγαν, οποτε τους εφτιαξα εγω μερικα.

ftQOEPql.jpg

To σαξοφωνο επρεπε να εχει χωρο να γραφτουν τα ονοματα τους και το ονομα της πολης. Εδω η φωτο που βρηκα στο διαδικτυο και ταιριαζε.
ZEyjgzGl.jpg

Ευτυχως δεν ηθελε καμμια μετατροπη και με ενα trace στο Lightburn ηταν ετοιμη. Απλα πρεπει να επιλεξεις ποια σημεια θα κοπουν και ποια θα χαραχτουν.

Το ξυλο ειναι κερασια παχους 6μμ και το μηκος του σαξοφωνου ειναι 8 εκατοστα.
x1QtS9xh.jpg

Στο συγκεκριμενο τεμαχιο δεν εκλεισα την ροη του αερα κατα την χαραξη οποτε τα γραμματα δεν βγηκαν πολυ καθαρα. Το ξανατυπωσα..
Το air assisst ειναι πολυτιμο κατα την κοπη, οπου βοηθαει σημαντικα στην καλυτερη και καθαροτερη κοπη, αλλα δεν βοηθα στην χαραξη.

Απο αυτη την ευκαιρια αναζητησης για σαξοφωνο, ανακαλυψα και τον σαξοφωνιστα με το φαναρι και τον σκυλο που μου αρεσε πολυ.

Yπαρχουν καποια video αλλα γενικως ειναι μια -χρονοβορα και επιπονη καποιες φορες- διαδικασια κατα την οποια 'καθαριζεις' (background removal/crop/vectorize etc) την φωτο σε ενα αλλο προγραμμα επεξεργασιας φωτο και μετα την εισαγεις στο Lightburn oπου την επεξεργαζεσαι παλι με το tools/adjust image και τελικα με το tools/trace.

Aπο εκει και περα, αν χρειαζεται περαιτερω επεξεργασια, θα χρειαστει να κανεις node editing, ενα πολυ δυνατο σημειο του Lightburn oπου μπορεις να αλλαξεις/διαμορφωσεις το σχεδιο σε οποιο σημειο θελεις.

Αν εχεις κολλησεις σε καποιο σχεδιο, μπορεις να μου το στειλεις να το προσπαθησω και εγω. Στειλε pm.
Ετσι το πάω και εγώ......... "επίπονα". Ελεγα μπάς και υπάρχει πιο εύκολος τρόπος που μου ξεφεύγει... Στο ίδιο μήκος είμαστε....:giggle:

• Like
Reactions: Χιωτης
Τρεις κατασκευουλες εκ των οποιων μονο το shadow box με τα ελαφακια ειναι δικο μου. Τα αλλα ειναι για αλλους.

ο ταλαιπωρος, το shadow box και ο κορκοδειλος :)
I4bUznWh.jpg

Ολα απο κοντρα πλακε λευκας παχους 3μμ. Καποτε υπηρχε σε αφθονια και κοστιζε μολις 5 ευρω το τετραγωνικο, ομως πλεον δεν υπαρχει.

To Shadow box με θεμα το δασος αποτελειται απο 6 επιπεδα και οταν βαφτει θα γινει ενα απιθανο και πολυ ιδιαιτερο καδρακι.
9kMQRIoh.jpg

Τo κροκοδειλακι βγηκε πολυ αστειο🐊
0crP1J9h.jpg

Ο ταλαιπωρος μεταφερει, εκτος απο τον ογκολιθο, και ενα σοφο μηνυμα 🤖
REyUZpqh.jpg

..και το λογοτυπο των thundercats με μαγνητακι!
Σχεδια υπαρχουν πολλα στο διαδικτυο που μετατρεπονται ευκολα σε vector για κοπη στο laser.

zkYbuSdh.jpg

Το καθε κομματι βαφτηκε ξεχωριστα
1CJnDaTl.jpg

και κατοπιν ενωθηκαν με λιγη κολλα
LVc87Kwh.jpg

Καλησπέρα σας, έχω ένα λειζερ Κ40, το αγόρασα το 2020. Γενικά δεν το έχω χρησιμοποιήσει πολύ, πέρα από τον τελευταίο καιρό όπου έχω αρχίσει να κόβω 3-4χιλ ξύλο από ελιά… όλα πήγαιναν μια χαρά. Προχθές προσπάθησα να κόψω, στην αρχή έκοβε τέλεια, σιγά σιγά άρχισε να μη μπορεί να κόψει το ξύλο, δλδ από εκεί που ήθελε 1-2 περάσματα, τώρα πια και 6 φορές να το περάσω δεν το κόβει. Η μόνη διαφορά που είχε εκείνη η ημέρα, ήταν πολύ χαμηλή θερμοκρασία, δλδ είχε 3-4 βαθμούς (το χρησιμοποίησα σε εξωτερικό χώρο). Σήμερα προσπάθησα και πάλι τα ίδια δεν είχε δύναμη να κόψει… Η ερώτηση μου είναι η εξής, τι μπορεί να συνεβει; Χάλασε η λάμπα λόγω χαμηλής θερμοκρασίας; Απλά έφτασε η ημερομηνία λήξης; Έχετε κάτι να μου προτείνεται ως λύση; Έκανα πολλές προσπάθειες με διαφορετικές ταχύτητες διαφορετική ένταση και τπτ… ούτε σημύδα 3χιλ δεν κόβει.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Η λάμπα δεν πέφτει τόσο γρήγορα, αδύνατον.
Όταν λές δεν κόβει αυτό συμβαίνει σε όλη την επιφάνεια ή σε κάποιο σημείο κόβει και σε κάποια όχι;
Υποψιάζομαι οτι, ίσως στη μεταφορά, κάποιο κάτοπτρο έχασε τη σύγκλιση.
Με τι πρόγραμμα κόβεις και με τι ρυθμίσεις;
Πχ τι ρυθμίσεις χρησιμοποιείς για 3mm σημύδα και τι για 3-4mm ελιά;

• Like
Reactions: Xaris Geo
Η λάμπα δεν πέφτει τόσο γρήγορα, αδύνατον.
Όταν λές δεν κόβει αυτό συμβαίνει σε όλη την επιφάνεια ή σε κάποιο σημείο κόβει και σε κάποια όχι;
Υποψιάζομαι οτι, ίσως στη μεταφορά, κάποιο κάτοπτρο έχασε τη σύγκλιση.
Με τι πρόγραμμα κόβεις και με τι ρυθμίσεις;
Πχ τι ρυθμίσεις χρησιμοποιείς για 3mm σημύδα και τι για 3-4mm ελιά;
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.
Χρησιμοποιώ το Corel draw laser του 2022.
Για σημύδα 3μμ μου την έκοβε με ταχύτητα 5 και δύναμη 20% την έκοβε όμορφα χωρίς καψίματα.
Για την ελιά 3-4μμ, ταχύτητα 3 και δύναμη 35%. Συνήθως χρειαζόταν 1-2 επαναλήψεις ανάλογα το κομμάτι, αν είχε ροζους κλπ.
Αυτό σκέφτηκα κ εγώ μήπως κάτι έγινε με τους καθρέφτες, η αλήθεια είναι ότι παρατήρησα ένα μικρό κούνημα. Το ξανά ρύθμισα, νομίζω ότι ρίχνει σωστά την ακτίνα. Ωραία κάθετη ακτίνα. Παρόλα αυτά και με 90% που δοκίμασα, πάλι δεν έκοβε ούτε τη σημύδα. Δλδ το κόψιμο έφτανε στο 1μμ βάθος

Περίεργο μου φαίνεται.
Την σωστή ρύθμιση δεν είναι εύκολο να τη δεις με το μάτι. Αν έχεις τεστάρει οτι στις τέσσερις γωνίες και στο κέντρο και η κουκίδα της ακτίνας συμπίπτει σε ένα σημείο…
IMG_0841.jpeg
…τότε δοκίμασε και κάποιο άλλο πρόγραμμα. πχ το δικό του, το Whisperer, να δείς μήπως κάτι έχει συμβεί με το πρόγραμμα και δεν σου δίνει σωστά το power.
Δύσκολο μου φαίνεται να είναι λυχνία, αλλά άν δοκιμάσεις τα παραπάνω και εξακολουθείς να έχεις πρόβλημα ίσως θα μπορούσα να σου δώσω να δοκιμάσεις μια 40W που έχω, αν είσαι Αθήνα βέβαια.

• Like
Reactions: Xaris Geo
Περίεργο μου φαίνεται.
Την σωστή ρύθμιση δεν είναι εύκολο να τη δεις με το μάτι. Αν έχεις τεστάρει οτι στις τέσσερις γωνίες και στο κέντρο και η κουκίδα της ακτίνας συμπίπτει σε ένα σημείο…
View attachment 247859
…τότε δοκίμασε και κάποιο άλλο πρόγραμμα. πχ το δικό του, το Whisperer, να δείς μήπως κάτι έχει συμβεί με το πρόγραμμα και δεν σου δίνει σωστά το power.
Δύσκολο μου φαίνεται να είναι λυχνία, αλλά άν δοκιμάσεις τα παραπάνω και εξακολουθείς να έχεις πρόβλημα ίσως θα μπορούσα να σου δώσω να δοκιμάσεις μια 40W που έχω, αν είσαι Αθήνα βέβαια.
Ευχαριστώ πολύ για την πρόταση σας, θα παλέψω πάλι με τις ρυθμίσεις κ αν δεν τα καταφέρω θα σας στείλω μήνυμα, ευχαριστώ και πάλι

• Like
Reactions: Babis K.
Ενα ωραιο θεμα για κατασκευη, απο την αρχειοθηκη τους Steve. Train Station.

Eφτιαξα αρκετα τραινακια, απο καρυδια (2μμ) και κοντρα πλακε 3μμ). Στη φωτο ειναι καρυδια.
PsXN3YIl.jpg

Διασταση περιπου 10χ11 εκατοστα.

Τα σχεδια απο κοντρα πλακε τα εβαψα μαυρα. Κολληθηκαν πανω σε βαση απο κοντρα πλακε.
OWTS4Anh.jpg

Τα τραινακια απο καρυδια δεν τα εβαψα καθολου. Φτιαχτηκαν βασεις κορνιζας για να καθονται.
WmIZZ6P.jpg

Τα φωτα του τραινου και της σημανσης βαφτηκαν με ακρυλικα χρωματα και περαστηκαν με υγρο γυαλι και φαινονται εντυπωσιακα απο κοντα.

Πρεπει να ειναι απο τα καλυτερα και πιο εντυπωσικα εργακια που εχω φτιαξει στον Laser!

Πιανο με ουρα με εξαιρετικα ρεαλιστικα πληκτρα! Εχουν κοπει ξεχωριστα τα μαυρα και ξεχωριστα τα ασπρα!
vCX9JSTh.jpg

Δυστυχως μου εχει μεινει μονο αυτη η φωτο καθως τις αλλες τις εσβησα κατα λαθος, τις οποιες ομως θα ανακτησω συντομα με καποιο recovery program.

Εδω το σχεδιο που πετυχα τυχαια ψαχνοντας καθως εχω φτιαξει αρκετα μουσικα οργανα, αλλα πιανο ποτε καθως δεν μου αρεσαν τα σχεδια.

Ελπιζω συντομα να ανακτησω τις υπολοιπες φωτογραφιες απο την διαδικασια της κατασκευης.

Παρα πολυ ωραιο βγηκε.....!!!
Πρεπει να τις ανακτησεις γιατι ειμαι 100% σιγουρος οτι εχεις φωτο απο απο τα πληκτρα που ηταν κομμενα αψεγαδιαστα και μπορουσες απο την ευελιξια να το λυγισεις ..δηλ το κομματι ηταν σαν ανοιγε και εκλεινε σαν αρκοντεον..!!!
Εαν δεν το ειχα δει δεν θα πιστευα οτι απο laser κοπη μπορει να επιτευχθει τετοια αποτελεσμα...απιστευτο πραγματικα...!!!!
Ευγε Μιχαλη που αναδεικνυεις τις δυνατοτητες που μπορουμε να παρουμε απο αυτα τα μηχανακια...

• Love
Reactions: Χιωτης