Laser Engravers/Cutters & CNC -Κατασκευές.

Mπραβο βρε Παναγιωτη!!! Χρονια πολλα και για τις προαλλες 🥂

framefixer.jpg

Χρειαστηκα μια θηκη για τις επαναφορτιζομενες μπαταριες κουμπια τυπου CR 3025 για να μην ειναι χυμα στο κουτι τους με τους φορτιστες.
Υπαρχουν αρκετα σχεδια για 3D printers στο thinginverse, αλλα κοιταξα μηπως υπαρχει κατι για Laser και οντως υπηρχε!

Το σχεδιο εκτυπωθηκε σε τσιπικο κοντρα πλακε λευκας 3μμ.
a8RMgdih.jpg

Εγιναν καποιες μετατροπες στο σχεδιο αναφορικα με τις θεσεις των μπαταριων που μειωθηκαν στις 9.

Για να μην φευγουν οι μπαταριες απο την θηκη, αλλαξα το μεγεθος σε μια απο τις επιφανειες καθως στο αρχικο σχεδιο το πλατος ηταν μεγαλυτερο του παχους των μπαταριων.
OEW2S6Qh.jpg

Τα τεμαχια κολληθηκαν με ξυλοκολλα και βγηκε αυτο το περιποιημενο κουτακι για τις μπαταριες.
aYHSzo2h.jpg

Ενα καδράκι με εναν ιππόκαμπο του Αμαζονίου. Το σχεδιο δεν υπηρχε, βγηκε μετα απο αρκετη επεξεργασια φωτογραφιας. Αν το θελει καποιος, το στελλω με email.
qsakXY9h.jpg

Ο ιππος ειναι απο δρυ 3μμ και η βαση απο κοντρα πλακε 2.5μμ.

Ο ιπποκαμπος βαφτηκε με χρυσο σπρεϊ και η βαση με μπλε ακρυλικο χρωμα.
jEgI1YFh.jpg

Συνηθως ο,τι βαφω με χρωμα, ειναι φτηνο υλικο πχ. κοντρα πλακε η MDF.
Ομως η περιπτωση του ιπποκαμπου ηταν διαφορετικη καθως στο σχεδιο υπαρχουν πολλες κοπες η μια διπλα απο την αλλη, οποτε η κατασκευη χρειαζοταν ενα σκληρο ξυλο.

Eνα ωραιο puzzle που πρεπει να χωρεσεις ενα μικρο τριγωνο στον ηδη γεματο χωρο του μεγαλου τριγωνου!

OcfKNuUl.jpg

Δεν υπηρχε ετοιμο σχεδιο, οποτε το εφτιαξα στο lightburn απο φωτογραφιες που υπαρχουν στο διαδικτυο.
28HRsn1h.jpg

Απο οξια 4μμ παχους. Τα γραμματα βγηκαν καπνισμενα καθως δεν ειχα κλεισει την παροχη αερα κατα το engraving (air assist).

Eδω τα κομματακια. Το πισω μερος του puzzle (το ανοιχτοχρωμο) ειναι απο κοντρα πλακε 2μμ παχος.
WQlwnKOl.jpg

Το puzzle περασε απο το επιτραπεζιο ρουτερ και στρογγυλεψαν οι ακμες. Επισης περαστηκε με κερι.
qUyw5bfh.jpg

Εαν παρατηρησετε, στην δεξια πλευρα του τριγωνου εχει προστεθει ενα εξτρα κομματι ξυλου για να μικρυνει το τριγωνο.
Κατα το κοψιμο του σχεδιου στο λεϊζερ, υπηρχαν κενα μεταξυ των κομματιων, οποτε αυτο δημιουργησε ενα κενο, που διορθωθηκε :)

Πνευματα του δασους!!
M6AUZ1gh.jpg

Για να εξευμενισω στον κηπο ολα εκεινα τα ατιμα στοιχεια που μου μαραζωνουν τα πολυτιμα σπαρτα μου :)

Yπαρχουν 5 διαφορετικα θεϊκα πνευματα προς κατασκευη, απο την βιβλιοθηκη του Steve.
BROdJ2Fl.jpg

Το παρακατω εγινε απο καρυδια 1μμ παχος η προσοψη και κ/π λευκας 3μμ παχος η βαση.
3s1syUeh.jpg

Το φοβισιμο πνευμα εγινε απο κοντρα πλακε καρυδιας 2.5μμ παχος η προσοψη και κ/π λευκας 2.5μμ παχος η βαση.
Wkcznzyh.jpg

Τα μεγεθη ειναι περιπου 10 και 7εκ. αντιστοιχα.
pp1HsMHh.jpg

Θα φτιαξω και τα υπολοιπα πνευματα γιατι εχουν πλακα!

Εφτιαξα ενα ξυλινο κουτι για να βαλω μεσα μια κατασκευη που δεν ηταν ωραιο να την εβαζα σε πουγκι.

Απο κ/π λευκας και με εναν ξυλινο φιογκο απο δρυ, αντι για χερουλι.
39FlRvHh.jpg

Το αχαρο κοντρα πλακε πηρε μια πολυ ιδιαιτερη αποχρωση οταν το περασα με το κερι της Liberon αποχρωσης Πευκο αντικέ (εχει καταργηθει).

Μεσα στο κουτι ειναι ενα βιολοντσελο που ειχα φτιαξει παλαιοτερα, μαζι με μια βαση και το δοξαρι.
WAmFSVsh.jpg

Στον πατο του κουτιου εχει μπει αυτοκολλητο βελουδο που δινει μια πολυ ωραια αισθηση στο κουτι.

-το κουτι φτιαχτηκε με ενα πολυ απλο αλλα αποτελεσματικο online προγραμματακι
-o φιογκος φτιαχτηκε απο ενα σχεδιο του Steve απο το οποιο εκτυπωσα μονο τον φιογκο.

Δυο ομορφα σχεδιάκια, το ενα απο Steve και το αλλο μου το εστειλαν. Για μια εκδηλωση που θα γινει του χρονου σε ενα σχολειο.

Αυτα ειναι τα δειγματα. Οξια 4μμ
rdHgYINh.jpg

Αφου καταληξουμε στα χρωματα, θα γινουν εικοσι τεμαχια απο το καθε ενα.

Το παζλακι ειναι απο 2 φυλα οξιας των 2μμ. Το εσωτερικο μικρο παζλ (2μμ παχος) εχει βαφτει με ακρυλικο.
80XUFuwh.jpg

Στο ενα σχεδιο, το εσωτερικο μικρο puzzle (4μμ και αυτο) εχει κοπει απο καρυδιά ωστε να μην γινει χρηση χρωματος.
VJCB3B1h.jpg

Χειμωνιατικα πουλοβερακια, απο κ/π παχους 3μμ για μπρελοκ, μαγνητακια, Xριστουγεννιατικα στολιδια και αλλες χρησεις!
rKLv1oKh.jpg

Πολυ ομορφο το σχεδιο αλλα ταλαιπωρει πολυ το laser λογω της μεγαλης λεπτομερειας και μεγαλης ταχυτητας εκτυπωσης.
jwO4PJAh.jpg

Tα πουλοβερακια ειναι απο την ιστοσελιδα 3axis.co που εχει πολλα δωρεαν σχεδια.

Γλυκα γεροντάκια στο παγκακι με φοντο ενα Χριστουγεννιατικο δεντρο και τον εναστρο ουρανο!
zwN31t4h.jpg

Εφτιαξα αυτο το καδρακι για ενα φιλικο ζευγαρι που περασε τα πενηντα😬 🧓👵

To πισω μερος το εντυσα με αυτοκολλητο πλαστικο απο Jumbo που μοιαζει απιστευτα με ξυλο καρυδιας!
Vrvp5Hnh.jpg

Eχει κολληθει με υγρο γυαλι και μια θηλια απο κερωμενο σπαγγο για να μπορει να κρεμαστει σε τοιχο.

Μπρελοκακι για φιλο πιανιστα! Σχεδιο δεν υπαρχει καθως πηρα φωτο απο keyboard και την επεξεργαστηκα στο Lightburn.

Tα μαυρα πληκτρα ειναι ολομαυρα και τα νερα της οξιας σχεδον αορατα. Λογω φλας ομως η φωτο βγαινει ετσι.
IooC1q6l.jpg

Οξια παχους 4μμ, διασταση περιπου 2χ6 εκατοστα
diRMiyyl.jpg

Στο πισω μερος ειναι το λογοτυπο του ωδειου του και η ηλεκτρονικη διευθυνση του.

Μετά τα νανάκια…

IMG_2706.jpeg

…ξεκίνησα τις καραμελίτσες.

IMG_2717.jpeg

Αυτές τις αναφέρω γιατί χρησιμοποιώ, για πρώτη φορά, δύο νέες τεχνικές δικής μου έμπνευσης 🤪
Με την πρώτη τεχνική, λίγο αμφιβόλου αντοχής και διάρκειας, είναι αυτό που φαίνεται στις κόκκινες καραμέλες, δηλαδή μια διχρωμία.
Αυτή έγινε όταν χρησιμοποίησα χαρτοταινία για να μη μου μαυρίζει η περιοχή γύρω απ’το κάψιμο κι όταν πήγα να την ξεκολλήσω μου άρεσαν πολύ τα σημεία που έμεινε και αποφάσισα να τα αφήσω όπως είναι εγκλωβίζοντας την χαρτοταινία με το βερνίκι που περάστηκαν στο τέλος.
Μέχρι στιγμής δείχνουν μια χαρά και δεν βγαίνουν ούτε με το νύχι. Θα δούμε.
Η δεύτερη τεχνική είναι ένας τρόπος να τυπώνω τις καραμέλες κι απ τις δύο πλευρές.
Αυτό γίνεται στερεώνοντας τα ξύλα με τάπες συγκράτησης κι αφού τελειώσει η πρώτη φάση, χάραξη και κόψιμο, βγάζω τις καραμέλες κι αφού τις γυρίσω τούμπα τις ξαναβάζω στα σημεία που τις ήταν πρίν τις αφαιρέσω.
Μετά ακολουθεί η δεύτερη φάση που είναι μόνο χάραξη.
Επειδή είναι λίγο δύσκολο να αφαιρέσεις τα κομμάτια που έχουν κοπεί χωρίς να μετακινήσεις έστω και ελάχιστα το ξύλο ο καλύτερος τρόπος που βρήκα είναι να τις ρουφάω με τη σκούπα!

Αυτό με το γύρισμα το κάνω με τις μεταλλικές κάρτες. Δεν είναι το ίδιο γιατί εκεί έχω ένα πλαίσιο και βάζω βγάζω τις μεταλλικές κάρτες, αλλά το αναφέρω γιατί για να βγαίνει εύκολα, στην άκρη του πλαισίου υπάρχει μια μικρή εγκοπή για να μπαίνει το δάκτυλο και να σηκώνει την κάρτα και να μην κινδυνεύει να ζορίσω το πλαίσιο και να μετακινηθεί χάνοντας τις συντεταγμένες.

Μήπως θα μπορούσες να ενσωματώσεις στην άκρη της καραμέλα όταν την κόβει κάτι αντίστοιχο;

Εδω ειναι τα διακοσμητικα που ειχα δανεισει σε καποιους φιλους για τον στολισμο halloween.
pzqOFBv.jpg

Καμμια 30αρια τεμαχια αλλα καποια εσπασαν. Τα περισσοτερα εγινα με laser και καποια αραχνοειδη κυριως απο τους 3D εκτυπωτες. Και του χρονου :)

Tωρα τυπωνονται σιγα σιγα τα νεα Χριστουγεννιατικα σχεδια!
fuHteL2h.jpg

Το πολυεπιπεδο Χριστουγεννιατικο δεντρακι στα αριστερα, με το σωστο βαψιμο θα γινει απιθανο.

Πολύ δουλειά αυτό το διήμερο αλλά το Κ40 μ’έβγαλε παλικάρι!
Ανέλαβα μια δουλειά-εξυπηρέτηση για κάμποσα Stands που μου ζήτησε κάποιος φίλος αλλά στην αρχή ούτε κι εγώ δεν κατάλαβα που έμπλεκα :confused:
Αρχικά έβγαλα τα ματάκια μου να φτιάξω το σχέδιο όντας αρχάριος/άσχετος κι όταν αυτό οριστικοποιήθηκε ξεκίνησε η κατασκευή.
Τετάρτη και Πέμπτη ολοκληρώθηκαν και κάηκαν πάνω από 100 φύλλα Α4, 4 φύλλα για το κάθε srand συν τις δοκιμές, κι ακόμα δακρύζουν τα μάτια μου και γρατζουνάει ο φάρυγγας μου απ’τον καπνό.
Σα να μην έφτανε αυτό έφαγα κι ένα τόνο σκόνη, παρά τη μάσκα, αφού για να γίνει τέλεια η δουλειά στο τέλος χρειάζεται πάντα τριβείο για το φινίρισμα.
Σ’ όλη την ιστορία έμπλεξα και το Μιχάλη για τα κοψίματα με την κορδέλα και κάποιες βοήθειες στο Lightburn :love:, tks φίλε.
Η αλήθεια είναι οτι κουράστηκα αλλά τώρα το Σ/Κ θα ξεκουραστώ αφού την κοπάνησα στο χωριό :love: .

IMG_2820.jpegIMG_2818.jpegIMG_2817.jpegIMG_2824.jpeg

Έτοιμα για παραλαβή…
IMG_2825.jpeg