Macro

Μπαααα, αστο καλυτερα μαυρα χαλια μας πονεσαν τα ματια....:SFGSFGSF::SFGSFGSF:
Πως τα καταφερες ρε θηριο? Με Image stacking?
Για δωσε μας λεπτομεριες παρακαλω....

To θέμα φωτισμός είναι θεμελιώδες για σωστό μάκρο. Πολύ δύσκολα, λόγω του λεγόμενου bellows effect, μπορούμε να πάρουμε σωστή έκθεση -εάν θέλουμε ταυτόχρονα και βάθος πεδίου- δίχως φλας στο 1:1 ή παρακάτω. Επειδή συνήθως κυμαίνομαι σε μεγεθύνσεις 1:1 μέχρι 3:1, μέχρι στιγμής έχω βολευτεί με το κοινό 420EX που ήδη διέθετα, στο οποίο προσαρμόζω (με ένα λαστιχάκι) μια διπλωμένη στα δύο Α4 για διάχυση.... και η κεφαλή είναι σε κλίση 45ο (μέχρι το 2:1) κατεβαίνοντας και στις 30o όσο μεγαλώνει η μεγέθυνση ή και οριζοντιούμενη ακόμη. Λειτουργεί αρκετά καλά αλλά υπάρχει ζήτημα με τη σκιά, όταν το ζουζούνι κάθεται σε πολύ σκουρόχρωμα φυλλαράκια υπάρχει θέμα. Επίσης για να γράψει το φόντο ανεβάζω και ευαισθησία, συνήθως είμαι στα 800 και στα 1000, όπου ο κόκκος δεν έχει αρχίσει ακόμη να ενοχλεί στη μηχανή μου (πάντα μπορείς να τον καταλάβεις βέβαια, ακόμη και στα 400, εάν ψάξεις).
Έχω χρησιμοποιήσει και το εξειδικευμένο ΜΤ-24ΕΧ βάζοντας από ένα λευκό πλαστικό ποτηράκι σε κάθε κεφαλή του, αλλά μου πιάνει όγκο στην τσάντα, και σπανίως βγαίνω αποκλειστικά για μάκρα, θα κουβαλάω και έναν ευρυγώνιο και έναν τηλεφακό, οπότε έχω ένα θεματάκι με τον όγκο. Πρέπει να πειραματιστώ λιγάκι σε αυτό το ζήτημα, αλλά είμαι ολίγον τεμπελάκος πια....

Εγω χρησιμοπιω παντως στη φυση αρκετα το ΔΙΥ ringflash, μεχρι 1:1 Που τραβαω εγω δινει πολυ καλα αποτελεσματα....
μια προχειρη που βρηκα....

543603_10150693730242511_235529642_n.jpg

Last edited:
Drosophila Sp. ή κοινώς Φρουτόμυγα
Πειραματισμός με φλας και led lamp για reflector.

74 shots μεγέθυνση περίπου 8χ
drosophila1280.jpg

Για να δείτε και την μεγέθυνση έβαλα και αυτή την φωτο με την δροσόφιλα και ενα κόκκο ρυζιού από κάτω.Τραβηγμενη στο χερι και στα γρηγορα.
dsc02628webh.jpg

Last edited:
τεχνικα ειναι αψογες και μπραβο στην υπομονη σου!:)
Εγω θα προσεχα λιγο πιο πολυ το καδρο, στη τελευταια με την μυγα καπια διαφορετικη γωνια θα ηταν πιο καλη νομιζω, αν και ξερω ποσο δυσκολο ειναι:)
και μια απο μενα , κατι μεγαλωνει τωρα στο υνιδρειο μου, γαριδες νομιζω ειναι, 1:1 ειναι με crop, δεν εχω κατι που να φτανει πιο κοντα
εχει κανεις τιποτα extension rings να δανειστω για olympus για καμια ευδομαδα?

319543_10151303398052511_302186868_n.jpg

Last edited:
Το σχολιο το κραταω και ευχαριστω.
Νομιζω οτι ειναι το τι θες να αναδειξεις καθε φορα.Πριν ξεκινησω(αν και κατι παντα εχω σκεφτει) δοκιμαζω καποιες γωνιες ληψης στο μετρο που μπορω γιατι τα περισσοτερα αντικειμενα ειναι παρα πολυ μικρα και αυτο σε περιοριζει σημαντικα.Στην συγκεκριμενη δεν ηθελα καθαρο προφιλ γιατι χανονταν οι υφες στην πλατη και τα αισθητηρια πανω στο κεφαλι αν επελεγα μια ποιο χαμηλη και μπροστα γωνια θα φαινοταν καλυτερο το στομα αλλα θα εχανα τελειως το πανω μερος του εντομου.Ετσι αποφασισα αυτο το πλανο για την συγκεκριμενη φωτο.

Send ευχαριστω.Για φοντο ναι χρησιμοποιω χρωματιστο χαρτι απο περιοδικα ή καποια πεταλα, φυλλα απο λουλουδια.Στο πορτρετο του μυρμηγκιου το backround ηταν φυλλα και πεταλα απο καλέντουλα

Πολύ καλή η μύγα φίλε gianou! Τέτοιες μύγες γέμιζαν οι ντομάτες στο χωριό όταν τις αφήναμε 2-3 μέρες έξω.
Για το θέμα φωτισμός που είχες πει, αυτό που κάνω είναι να βάζω ένα χαρτί Α4 πάνω από το θέμα μου το οποίο διαχέει το φως. Μια φορά είχα κάνει και κάτι ανάλογο με το λινκ που έβαλες αλλά δεν είχε μεγάλη διαφορά. Βοηθάει πάντως να φωτιστεί καλά το κάτω μέρος του εντόμου.
Μια πρόσφατη σφήκα που έβγαλα, stack καμιάς 15αριάς φωτο. Δεν φωτίστηκε καλά κάτω στο στόμα λόγω της διάχυσης του φωτός που έγινε από πάνω:

Wasp Macro by pap-x, on Flickr

Ευχαριστω pap-x.

Πολυ ωραια,ισως να την τραβαγες απο λιγο ποιο κατω .Τωρα για το φωτισμο μπορω να πω οτι ειναι αρκετα καλος και εδω σε βοηθησε και το φυλλο που λειτουργει λιγο ως reflector αν παρατηρησεις τα τριχιδια στην σιαγονα φωτιζονται ελαφρα.Δοκιμασε να χρησιμοποιησεις αλουμινοχαρτο διαγωνια προς τα κατω για reflector.

Ωχ!!! Την διεγραψα κατα λαθος την ανεβαζω ξανα.

weevilwb.jpg

Last edited: