To θέμα φωτισμός είναι θεμελιώδες για σωστό μάκρο. Πολύ δύσκολα, λόγω του λεγόμενου bellows effect, μπορούμε να πάρουμε σωστή έκθεση -εάν θέλουμε ταυτόχρονα και βάθος πεδίου- δίχως φλας στο 1:1 ή παρακάτω. Επειδή συνήθως κυμαίνομαι σε μεγεθύνσεις 1:1 μέχρι 3:1, μέχρι στιγμής έχω βολευτεί με το κοινό 420EX που ήδη διέθετα, στο οποίο προσαρμόζω (με ένα λαστιχάκι) μια διπλωμένη στα δύο Α4 για διάχυση.... και η κεφαλή είναι σε κλίση 45ο (μέχρι το 2:1) κατεβαίνοντας και στις 30o όσο μεγαλώνει η μεγέθυνση ή και οριζοντιούμενη ακόμη. Λειτουργεί αρκετά καλά αλλά υπάρχει ζήτημα με τη σκιά, όταν το ζουζούνι κάθεται σε πολύ σκουρόχρωμα φυλλαράκια υπάρχει θέμα. Επίσης για να γράψει το φόντο ανεβάζω και ευαισθησία, συνήθως είμαι στα 800 και στα 1000, όπου ο κόκκος δεν έχει αρχίσει ακόμη να ενοχλεί στη μηχανή μου (πάντα μπορείς να τον καταλάβεις βέβαια, ακόμη και στα 400, εάν ψάξεις).
Έχω χρησιμοποιήσει και το εξειδικευμένο ΜΤ-24ΕΧ βάζοντας από ένα λευκό πλαστικό ποτηράκι σε κάθε κεφαλή του, αλλά μου πιάνει όγκο στην τσάντα, και σπανίως βγαίνω αποκλειστικά για μάκρα, θα κουβαλάω και έναν ευρυγώνιο και έναν τηλεφακό, οπότε έχω ένα θεματάκι με τον όγκο. Πρέπει να πειραματιστώ λιγάκι σε αυτό το ζήτημα, αλλά είμαι ολίγον τεμπελάκος πια....