Macro

Ένα πρόβλημα που αντιμετώπισα ως "χαρωπός νέος φωτογράφος macro" σε εξωτερικούς χώρους, είναι το πολύ σκληρό φως. Μια λύση που σκέπτομαι είναι ένα λευκό ημιδιαφανές σκίαστρο, αλλά αφενός νομίζω ότι θα φοβίζει τα ζουζούνια και αφετέρου θα πρέπει να το κρατάω με το ένα χέρι, τραβώντας με το άλλο (μόνο). Κάποιος πιο έμπειρος έχει να προτείνει άλλες λύσεις?
Δημήτρη το θέμα του φωτισμού για μένα είναι θεμελιώδες στο μάκρο.
Είναι το θέμα με το οποίο ψάχνομαι περισσότερο και αυτό που θέλω να βελτιώνω στις φωτό μου.
Το έχω αναφέρει αρκετές φορές στο παρελθόν. Πιστεύω ότι μπορεί να σου φτιάξει ή να σου καταστρέψει μια εικόνα.
Κάτι άλλο πολύ σημαντικό είναι η ώρα. Πολύ πρωί και αργά το απόγευμα είναι οι καλύτερες ώρες.Για αυτούς που είναι πολύ μεσημεριανοί τύποι νομίζω οτι είναι πρόβλημα γιατί ο ήλιος είναι κάθετα και είναι δύσκολο να φωτιστεί σωστά το έντομο.
Τώρα στο ερώτημά σου..
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ομπρέλα ημιδιάφανη.Την χρησιμοποιώ αρκετα συχνα με πολύ καλα αποτελέσματα.
Επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις κατι τέτοιο http://www.ebay.com/itm/24-60cm-5-i...881?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2581d93d89.Πολύ καλό το χρησιμοποιώ πολλές φορές το μόνο πρόβλημα είναι η στήριξη αν έχει αέρα.
Μπορείς να κάνεις ένα DIY softbox το οποίο θα ρίχνει το φώς κάθετα ή υπό γωνία. Στην ουσία θα σκιάζει και θα φωτίζει.
Κατι τετοιο.
macro-shahan-670x376.jpg

ή σαν αυτό
2545298333_76a351fcb0.jpg
.

Αν τα σκιάσεις σιγα σιγά δεν φοβούνται αλλα γενικά πρεπει οι κινήσεις σου να είναι αργές.Σαν τους κυνηγούς :)
Αν αποφασίσεις να κάνεις softbox πες.

Συμφωνώ απολύτως! Η πρώτη φωτογραφία πολύ κατατοπιστική, σκέπτομαι να πάρω αυτό που δείχνεις στο link , να του κάνω την τρύπα για φακό + κάποια ενίσχυση με χοντρό ηλεκτρολογικό σύρμα που έχει "ντύσιμο" για αποφυγή γρατζουνιών. Ενδεχομένως και ένα σπαστό μπράτσο που βιδώνει στην τρύπα του τρίποδου για περισσότερη σταθερότητα σαν αυτό που μου δείξατε πιο πάνω http://www.ebay.com/itm/370679826303?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

Δεν ξέρω τι φλας χρησιμοποιείς αλλά εξυπηρετεί πολύ ένα καλώδιο Flash Trigger ώστε να βάλεις το φλάς πανω σε βραχίωνα και να μπορείς να κατευθύνεις σωστα και υπο γωνία το φως.

ωραιες Βασιλη, αλλα δεν υπαρχει λεπτομερεια, δεν ξερω αν φταιει η μηχανη η ο φακος....

Είναι μικρές για να φανεί η λεπτομέρεια (δεν ξέρω τι κροπ έχει γινει).Το συγκεκριμένο είδος Pontia daplidice είναι και μικρές γενικά. Η 2η ειδικά είναι και πολύ ωραίο καδρο
Μονο το σκούρο εμένα σαν φόντο στο μακρο δεν μου αρέσει δεν ξέρω αν είναι φλασιά ή επεξεργασία αλλά αυτό είναι και θέμα προτίμησης

Δεν ξέρω τι φλας χρησιμοποιείς αλλά εξυπηρετεί πολύ ένα καλώδιο Flash Trigger ώστε να βάλεις το φλάς πανω σε βραχίωνα και να μπορείς να κατευθύνεις σωστα και υπο γωνία το φως.

Έχω το FL36 το απλό + ζευγάρι ραδιοσυχνότητες, αλλά πως μπορώ να βάλω δυο βραχίονες (έναν για το φλας κι έναν για το σκιάδιο)? Υπάρχει κάτι τέτοιο?

Θα δείξει στην πράξη όταν τα παραλάβω μετά από καμιά 20αριά μέρες... Ευχαριστώ!

Σκ@τόμυγα!!

Όχι τίποτα, μία ταπεινή compact έχω, που την έχω βάλει να παλεύει με τα θηρία! :flipout: