Masking Οθονης 16:9 -> 2,35:1

Γιάννη , Τάκη ευχαριστώ.

Γιάννη , εφόσον δεν διαθέτει ο προβολέας μου ηλεκτρικό lens shift απλά ανεβάζω λίγο από κάτω την οθόνη και κατεβάζω αντίστοιχα to roller. (1η φωτογραφία)
Βοηθάει βέβαια πολύ η μαύρη κουρτίνα πίσω από την οθόνη.

Όταν (…μεγαλώσω !! και) αποκτήσω προβολέα με lens shift ηλεκτρικό προτιμώ το κατέβασμα της εικόνας και περισσότερο κατέβασμα το roller. Γενικά μου αρέσει η εικόνα να είναι σχετικά χαμηλά στον τοίχο και όχι ψηλά.

Last edited:
Μήπως παίζεις από PC ή WD player?

Αν ναι, δεν χρειάζεται να ανεβάσεις καθόλου την οθόνη. Κατεβάζεις την εικόνα τέρμα κάτω και το ρόλερ μέχρι εκεί που αρχίζει το ενεργό κάδρο. Μ' αυτό τον τρόπο η εικόνα σου δεν είναι ψηλά.

Ωραιος!

Περιμενω και το δικο μου απο μερα σε μερα.

Γιατι όμως το πήρες φαρδύτερο από την οθόνη;

Edit:

Άκυρο. Προφανως για να μπορεσεις να το φέρεις ''κατω και μπροστα'' απο την οθονη

Θα μπορουσες όμως, όπως ειχες πει κι εσυ νομίζω, με αλλη στηριξη να γινει δουλεια χωρις να ειναι φαρδυτερο.

Σε καθε περιπτωση, πολυ περιποιημενη δουλεια (γενικα) :)

Last edited:
Ερώτηση από άσχετο...

Δεν θα μπορούσε το masking να γίνει επάνω στον προβολέα με ένα κατάλληλα φίλτρο, βαμμένο μαύρο επάνω και κάτω;

Λοιπόν , εγκατέστησα το roller για το Masking.

Αυτό έγινε εχθες το απόγευμα σε περίπου 1.5 ώρα δουλεία. Προηγουμένως προμηθεύτηκα από το Praktiker 2 ξύλινες γωνίες (19 ΕΥρω – που μου φάνηκαν και υπερβολικά ακριβές είναι η αλήθεια)

Όλα αυτά φαίνονται στις φωτογραφίες που θα προσπαθήσω να ανεβάσω.

Η εγκατάσταση εγινε όπως είχα σχεδιάσει και περιγράψει σε προηγούμενο post , χωρίς (δυσάρεστες) εκπλήξεις – ευτυχώς. Το roller ξετυλίγεται σχεδόν εφαπτομενικα με της οθόνη.

Η εικόνα του ταπεινού μου προβολέα (Epson 3600) σε λειτουργία masking είναι κυριολεκτικά σε άλλο επίπεδο.
Άλλωστε πιστεύω το masking είναι περισσότερο εντυπωσιακό σε moderate προβολείς παρά σε super που κάνουν καλύτερη διαχείριση του Φώτος.

Αυτα. Πάσα κριτική δεκτή.

Φϊλε alfaalfa, πολύ ωραίο το κόλπο με το masking, αλλά θέλω να σταθώ στο χώρο και τα μηχανήματα.
Έχω δεί πολλούς χώρους, αλλά ο δικός σου είναι πραγματικά κορυφαίος. Και τα μηχανήματα, αλλού..

Υ.Γ. Και RF-7 για home cinema? Είσαι ωραίος...

Απάντηση: Re: Masking Οθονης 16:9 -> 2,35:1

Ερώτηση από άσχετο...

Δεν θα μπορούσε το masking να γίνει επάνω στον προβολέα με ένα κατάλληλα φίλτρο, βαμμένο μαύρο επάνω και κάτω;

Φαντάζομαι ότι γίνεται, απλά, θέλει χειρουργική επέμβαση το βάψιμο διότι μισό χιλιοστό λάθος σου έφαγε 10-15 ίντσες. Επίσης είναι και το θέμα της τοποθέτησης. Όταν είναι κρεμασμένος ο προβολέας θα ανεβοκατεβαίνεις στη σκάλα και θα στέκεσαι κανά δεκάλεπτο επάνω μέχρι να τον κεντράρεις ακριβώς?

Re: Απάντηση: Re: Masking Οθονης 16:9 -> 2,35:1

Φαντάζομαι ότι γίνεται, απλά, θέλει χειρουργική επέμβαση το βάψιμο διότι μισό χιλιοστό λάθος σου έφαγε 10-15 ίντσες. Επίσης είναι και το θέμα της τοποθέτησης. Όταν είναι κρεμασμένος ο προβολέας θα ανεβοκατεβαίνεις στη σκάλα και θα στέκεσαι κανά δεκάλεπτο επάνω μέχρι να τον κεντράρεις ακριβώς?

Πως θα γινόταν βρε Γιάννη αυτό; Θα μπλοκάρεις τις μαύρες μπάρες και θα βλέπεις λευκό πάνω και κάτω απ' την 2,35 εικόνα σου στην οθόνη;

Φίλε Chrpep σε ευχαριστώ για τα καλά σχόλια σου.

Γιάννη παίζω από ένα media player WD plus και δικτυακό σκληρό δίσκο αλλά δεν έχω βρει τρόπο να κατεβάζω το κάδρο της οθόνης από το player. Αυτό το κάνω (μάλλον ΔΕΝ το κάνω) από τον Epson που έχει όμως σύστημα lens shift της πλάκας και της ..μανιβέλας.

Για το masking πάνω στο φακό που γράφει ο Alefgr παρότι δεν είμαι και ειδήμων πιστεύω ότι , είναι αδύνατον να απορροφήσεις το «περιττό» αυτό φως ΜΕΣΑ στον προβολέα και τον φακό του. Θα «βρει» διέξοδο προς «τα έξω» αλλοιώνοντας της εικόνα..
Με το masking της οθόνης είναι αλλιώς διότι το απορροφάς στην προσπίπτουσα επιφάνεια.

Last edited:

Πως θα γινόταν βρε Γιάννη αυτό; Θα μπλοκάρεις τις μαύρες μπάρες και θα βλέπεις λευκό πάνω και κάτω απ' την 2,35 εικόνα σου στην οθόνη;

Ό,τι κάνεις, Γιώργο, μ' αυτό τον τρόπο (ταινία, σπρέϊ, οτιδήποτε) θα είναι μαύρου χρώματος για να μπλοκάρει μόνο τις μπάρες. Φαντάσου ένα ND φιλτράκι βαμμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργείται ένα κάδρο 2,35 απ' όπου θα φεύγει η φωτεινή δέσμη. Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς με το λευκό πάνω και κάτω από την εικόνα. Είναι σαν να έχουμε φτιάξει εξωτερικά ένα πανελάκι 2,35 πλευρών. Η λύση αυτή στέκει θεωρητικά, αλλά, πρακτικά είναι απίθανο να δουλέψει για τους λόγους που προανέφερα. Αν είναι κάποιος να πάει σε τέτοια πατέντα σημαίνει ότι το 99% των ταινιών που βλέπει είναι 2,35, οπότε σε αυτή την περίπτωση καλύτερα είναι να πάει σε μόνιμο κάδρο τέτοιας διάστασης.

Φίλε Chrpep σε ευχαριστώ για τα καλά σχόλια σου.

Γιάννη παίζω από ένα media player WD plus και δικτυακό σκληρό δίσκο αλλά δεν έχω βρει τρόπο να κατεβάζω το κάδρο της οθόνης από το player. Αυτό το κάνω (μάλλον ΔΕΝ το κάνω) από τον Epson που έχει όμως σύστημα lens shift της πλάκας και της ..μανιβέλας.

Για το masking πάνω στο φακό που γράφει ο Alefgr παρότι δεν είμαι και ειδήμων πιστεύω ότι , είναι αδύνατον να απορροφήσεις το «περιττό» αυτό φως ΜΕΣΑ στον προβολέα και τον φακό του. Θα «βρει» διέξοδο προς «τα έξω» αλλοιώνοντας της εικόνα..
Με το masking της οθόνης είναι αλλιώς διότι το απορροφάς στην προσπίπτουσα επιφάνεια.

Ηλία, δεν γνωρίζω πολύ καλά τα μοντέλα της WD, αλλά, φαντάζομαι ότι όλα το κάνουν. Έχω το 2 και το κάνει μια χαρά. Όπως έχεις βάλει την ταινία και πατώντας το option πάνω από το κάδρο σου βγαίνουν ορισμένες επιλογές. Υπάρχει κάποια που μοιάζει με σταυρό. Την επιλέγεις με το ΟΚ και κατεβάζεις το κάδρο σου με το κάτω βελάκι 2 φορές.

Το κακό με το μάσκινγκ σε αυτή την περίπτωση είναι ότι οι επιλογές δεν θα φαίνονται και θα πηγαίνεις στα τυφλά. Οπότε, πρώτα κατεβάζεις το κάδρο σε default mode και έπειτα μασκάρεις μόνο από πάνω.

Eγω επειδη εχω φορητη οθονη δαπεδου, οπου ξετυλιγεται απο το πατωμα προς τα πανω, μπορω καθε φορα να ρυθμιζω το υψος οθονης λογω του τεραστιου black border που βρισκεται στο κατω μερος της οθονης. Οποτε το masking στο κατω μερος της οθονης το πετυχαινω με το black border της οθονης.
Για το πανω μερος σκεφτομουν να χρησιμοποιησω τη βαρυτητα, και να βρω ενα κομματι μαυρο υφασμα/κουρτινα που θα το απλωνω καθε φορα να πεφτει στην επανω μπαρα. Το οτι ειναι φορητη οθονη σημαινει οτι στεκεται στον αερα και μπορω να εκμεταλευτω το γεγονος οτι απλωνοντας το πανι στο επανω μερος θα ριχνω λιγο υφασμα απο την πισω μερια της οθονης για να ισορροπει η κουρτινα και να μην πεφτει.

Δυστυχως επειδη ολα ειναι φορητα (καλωδια στο πατωμα καθε φορα κλπ) θα πρεπει να κανω μια αγγαρια ακομη καθε φορα. (απλωμα κουρτινας masking.)
Θα το ειχα κανει, αλλα λογω σχεδον ασπρων τοιχων στο σαλονι σπαζομαι που φωταγωγειται o χωρος(ακομη και με το nd filter) και δεν εχω ασχοληθει με το masking. (μονο το κατω μερος κανω λογω πανιου/border οπως ανεφερα) Αξιζει να ασχοληθω λετε και για το πανω μερος. ? (αν οι τοιχοι ηταν μαυροι και ο χωρος θεοσκοτεινος δεν το συζητουσα)

Last edited:
Το κόλπο (masking στο φακο) που λέει ο φίλος πιο πάνω προφανώς δεν θα δουλέψει.

Οχι μόνο για τους λόγους που ειπε ο Γιάννης αλλά, το βασικότερο, για τους λόγους που είπε ο george (αν εννοεί αυτό):

Οτι δλδ το όλο ''κολπο'' στο masking δεν ειναι κόψεις το προσπίπτον στην οθόνη φως αλλά το να μη βλέπεις τις άσπρες λουριδες της οθονης πάνω / κάτω από το 2,35 καδρο.

Αυτό ειναι το ''ζουμί''.

Μπροστά σε αυτό, το προσπίπτον φως ειναι πταίσμα (και να το κόψεις (από τον προβολεα), οι ασπρες λουριδες πανω / κατω θα εξοκολουθούν να κάνουν το 99% της ''ζημιας'')

To ίδιο σκεφτόμουν κι εγώ αλλά με την εξής λειτουργία: Πως κλείνει ο φακός στις compact φωτογραφικές μηχανές; Με τον ίδιο τρόπο να κλείνει/πέφτει μπροστά απο το φακό ένα κομμάτι απο κάτω κι ένα απο πάνω αφήνοντας μόνο κάδρο 2.35:1. Δεν πιστεύω πως θα υπήρχε πρόβλημα με το φως αφού έτσι κι αλλιώς σε εκείνα τα σημεία δεν προβάλει τίποτα ο προβολέας παρά μόνο το φυσικό του μαύρο.

Edit: Βέβαια, υπάρχει και το θέμα που αναφέρει ο spcav

Το κόλπο (masking στο φακο) που λέει ο φίλος πιο πάνω προφανώς δεν θα δουλέψει.

Οχι μόνο για τους λόγους που ειπε ο Γιάννης αλλά, το βασικότερο, για τους λόγους που είπε ο george (αν εννοεί αυτό):

Οτι δλδ το όλο ''κολπο'' στο masking δεν ειναι κόψεις το προσπίπτον στην οθόνη φως αλλά το να μη βλέπεις τις άσπρες λουριδες της οθονης πάνω / κάτω από το 2,35 καδρο.

Αυτό ειναι το ''ζουμί''.

Μπροστά σε αυτό, το προσπίπτον φως ειναι πταίσμα (και να το κόψεις (από τον προβολεα), οι ασπρες λουριδες πανω / κατω θα εξοκολουθούν να κάνουν το 99% της ''ζημιας'')

Μάλλον γερνάω και μωραίνω διότι εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω ποιες είναι οι άσπρες λουρίδες πάνω και κάτω από το 2,35 κάδρο...

:nounder::nounder:

Όλα τα πανιά είναι 16:9 αλλά οι περισσότερες ταινίες είναι σε 2:35:1, οπότε συμβαίνει το ίδιο και με τις τηλεοράσεις. Δεν γεμίζει όλο το διαθέσιμο κάδρο με αποτέλεσμα να έχεις κενό χώρο πάνω και κάτω. Απλά στο πανί είναι πρόβλημα καθώς το πανί δεν είναι μαύρο εκ του φυσικού όπως στις τηλεοράσεις με αποτέλεσμα να υπάρχει διάχυση του φωτός.

Όλα τα πανιά είναι 16:9 αλλά οι περισσότερες ταινίες είναι σε 2:35:1, οπότε συμβαίνει το ίδιο και με τις τηλεοράσεις. Δεν γεμίζει όλο το διαθέσιμο κάδρο με αποτέλεσμα να έχεις κενό χώρο πάνω και κάτω. Απλά στο πανί είναι πρόβλημα καθώς το πανί δεν είναι μαύρο εκ του φυσικού όπως στις τηλεοράσεις με αποτέλεσμα να υπάρχει διάχυση του φωτός.

Επομένως, αν καταλαβαίνω καλά, εννοείτε ότι θα βλέπουμε το άσπρο πανί λόγω blooming? Έχω την αίσθηση ότι αν βλέπουμε το άσπρο πανί, θα το βλέπουμε λόγω ανακλάσεων του χώρου και όχι blooming. Επίσης, το αντίστοιχο που γράφεις για τις τηλεοράσεις συμβαίνει γιατί το μαύρο τους δεν είναι τελείως μαύρο. Αυτό μπορείς να το διαπιστώσεις βλέποντας μια Κούρο 9άρα σε σκοτεινό χώρο ή ακόμα καλύτερα μια CRT. Πολύ-πολύ δύσκολα ξεχωρίζεις τις μπάρες.

Μπορεί να κάνω και λάθος βέβαια, αλλά, νομίζω πως ό,τι φωτίζεται, φωτίζεται από ανάκλαση και όχι τόσο από διάχυση.

Εξηγησε τα του με νουμερακια, δεν καταλαβαινει αλλιως :p :p :p

Re: Απάντηση: Re: Masking Οθονης 16:9 -> 2,35:1

Μπορεί να κάνω και λάθος βέβαια, αλλά, νομίζω πως ό,τι φωτίζεται, φωτίζεται από ανάκλαση και όχι τόσο από διάχυση.

Πιθανόν να έχεις δίκιο, εκφράστηκα λάθος. Όπως και να έχει όμως ακόμα και σαν άπειρος θεατής να το προσεγγίσεις, το άσπρο πανί κάτω & πάνω είναι ενοχλητικό.