Μάστορες τα φώτα σας!!

Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

Κοπτικό με ρουλεμάν δεν βγάζει χελιδονοουρες.

Νομίζω μπορείς να φτιάξεις δικό σου πολύ εύκολα. Αρκεί να βρείς ρουλεμανάκι με εσωτερική τρύπα 8mm και τη διάμετρο που θες.

Re: Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

Νομίζω μπορείς να φτιάξεις δικό σου πολύ εύκολα. Αρκεί να βρείς ρουλεμανάκι με εσωτερική τρύπα 8mm και τη διάμετρο που θες.
Μήπως έχουμε Κ ιδέα που μπορώ να βρω;

Στάλθηκε από το HTC One_M8 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Εδώ στην Αθήνα ξέρω, για την Πάτρα ρώτα τα αλάνια εκει πέρα...
Ο Κώστας ο Νίκος... Κάποιος θα ξέρει.

Αυτή η κορδελα του Κώστα που λες, μάλλον δεν παίζει γιατί θέλω να κόψω πεύκο 1,7 cm. Μην την κάψουμε

Τώρα τον έκανες αλοιφή :flipout::flipout:

Άμα έχεις sled στο ρούτερ γι αυτή την δουλειά που να σούρνει ...είναι παιχνιδάκι .... και εγώ αυτές τις μέρες θα δοκιμάσω αλλά έχω ενημερωθεί από βιντεάκια.

Γιατί να έχει ρουλεμάν το κοπτικό ??? Για χελιδονοουρές δεν έχω δει να βάζουν με ρουλεμάν. Αφού το ύψος ρυθμίζεται ανάλογα με το πάχος της σανίδας που θα κόψεις... που θα πατάει το ρουλεμάν ???

Last edited:
Θα πρέπει όμως να δεις τι θα γίνει με το βάθος κοπής που συνήθως είναι ίδιο με το πάχος του ξύλου που κόβεις .Δηλαδή από εκεί που πατάει το ρουλεμάν στο χτένι μέχρι την άκρη του κοπτικού το μήκος είναι σταθερό αν είναι μικρότερο από το πάχος του ξύλου θα βγουν "τυφλές" αν είναι μεγαλύτερο θα έχει κενά από μέσα η άρθρωση.
Όλα αυτά αν υποθέσουμε ότι έχω συλλάβει σωστά το θέμα και δεν κάνω λάθος.

Νικόλα (Toasted)
ή το φέρνεις εδώ ή έρχομαι εκεί ή έρχεσαι & παίρνεις το δικό μου ρούτερ με τα jig & το μηχανάκι για τις χελιδονοουρές & κάνεις την δουλειά σου.

Διαλέχτεεεε !

Δεν χωραει στο στελεχος. Εχω ρουλεμαν διαμετρο 8 IDx 12 OD για να το βαλω πανω απο το κοπτικο του parkside και να φτιαξω αντιγραφικο με ρουλεμαν απο πανω και δεν χωραει. Το δοκιμασα και σε bosch. Οποτε θεωρω οτι το στελεχος ειναι ελαχιστα πιο χοντρο απο 8mm σε ολα τα κοπτικα.

Δεν χωραει στο στελεχος. Εχω ρουλεμαν διαμετρο 8 IDx 12 OD για να το βαλω πανω απο το κοπτικο του parkside και να φτιαξω αντιγραφικο με ρουλεμαν απο πανω και δεν χωραει. Το δοκιμασα και σε bosch. Οποτε θεωρω οτι το στελεχος ειναι ελαχιστα πιο χοντρο απο 8mm σε ολα τα κοπτικα.

Αυτο που λες ειναι λιγο περιεργο γιατι δεν μπορει να βγαζουν ειδικα ρουλεμαν για αξονες κοπτικων. Μετρα με παχυμετρο τον αξονα και κανε του ενα γυαλισματακι. Φτηνο κοπτικο και φτηνο ρουλεμαν μπορει να ειναι στα ακρα οι ανοχες και να βγαινεικαπως σφιχτό. Εγω θα δοκιμαζα το εξής.
Το κοπτικο στην καταψυξη 1 ωρα και το ρουλεμαν στο φουρνο στους 100+ βαθμους. Μετα νομιζω θα μπαινει.

Αυτο που λες ειναι λιγο περιεργο γιατι δεν μπορει να βγαζουν ειδικα ρουλεμαν για αξονες κοπτικων. Μετρα με παχυμετρο τον αξονα και κανε του ενα γυαλισματακι. Φτηνο κοπτικο και φτηνο ρουλεμαν μπορει να ειναι στα ακρα οι ανοχες και να βγαινεικαπως σφιχτό. Εγω θα δοκιμαζα το εξής.
Το κοπτικο στην καταψυξη 1 ωρα και το ρουλεμαν στο φουρνο στους 100+ βαθμους. Μετα νομιζω θα μπαινει.
Συνηθως τα κοπτικα με ρουλεμαν απο πανω ειναι 1/4 και 1/2 . Το στελεχος του bosch ηταν ολοκαινουργιο και αχρησιμοποιητο. Οταν παω στο εργαστηριο θα μετρησω και τα δυο. Αν και θυμαμαι οτι μετρησα το εσωτερικο απο το ρουλεμαν. Μιλαμε για διαφορα σε εκατοστο του χιλιοστου για να μην μπαινει. Σφηνώνει στα 3 πρωτα χιλιοστα του στελεχους. Και αν δεν κανω λαθος τα σοβαρα κοπτικα εχουν δικη τους πατουρα πανω στο στελεχος ή απο κατω για να πατανε. Μονο τα κινεζικα εχω δει χυμα στο στελεχος. Πχ σε κοπτικο 1/4 στελεχος και διαμετρο κοπτικου 14mm το ρουλεμαν απο πανω ειχε δικη του πατουρα και τρυπα κοντα 7mm. Σε ψαξιμο που καναμε η τρυπα ειναι 17/64 της ιντσας....

Last edited:
Μήπως δεν μπαίνει επειδή το στέλεχος έχει κόλλα;
Το έχω δοκιμάσει και σε Ryobi και σε Bosch και μπαίνει. Αν θυμηθώ το μεσημέρι που θα γυρίσω σπίτι να το ξαναδοκιμάσω για σιγουριά.

Last edited:

Συνηθως τα κοπτικα με ρουλεμαν απο πανω ειναι 1/4 και 1/2 . Το στελεχος του bosch ηταν ολοκαινουργιο και αχρησιμοποιητο. Οταν παω στο εργαστηριο θα μετρησω και τα δυο. Αν και θυμαμαι οτι μετρησα το εσωτερικο απο το ρουλεμαν. Μιλαμε για διαφορα σε εκατοστο του χιλιοστου για να μην μπαινει. Σφηνώνει στα 3 πρωτα χιλιοστα του στελεχους. Και αν δεν κανω λαθος τα σοβαρα κοπτικα εχουν δικη τους πατουρα πανω στο στελεχος ή απο κατω για να πατανε. Μονο τα κινεζικα εχω δει χυμα στο στελεχος. Πχ σε κοπτικο 1/4 στελεχος και διαμετρο κοπτικου 14mm το ρουλεμαν απο πανω ειχε δικη του πατουρα και τρυπα κοντα 7mm. Σε ψαξιμο που καναμε η τρυπα ειναι 17/64 της ιντσας....

Eκτος και αν τα κοπτικα που βγαινουν με ρουλεμαν εχουν μια κατεργασια ακομα για μεγαλυτερη ακριβεια δηλαδη ανοχη h7 που χρειαζεται για ρουλεμαν (μεχρι 1.5 εκατοστα του χιλιοστου μικροτερο). Τα κοινα κοπτικα που χρειαζονατι μονο ανοχη για να σφιγγουν στο τσοκ μπορει να κυμαινονται στο συν-πλην 1 δεκατο οπου και λογικο ειναι να μην μπαινει το ρουλεμαν που εχει τρυπα Φ8H7 (μεχρι 1.5 εκατοστα μεγαλυτερο).

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Μήπως δεν μπαίνει επειδή το στέλεχος έχει κόλλα;
Το ελχω δοκιμαλσει, και σε Ryobi και σε Bosch και μπαίνει. Αν θυμηθώ υο μεσημέρι που θα γυρίσω σπίτι να το ξαναδοκιμάσω για σιγουριά.

Αν η ανοχη ειναι στο δεκατο αυτο σημαινει πως οταν αυτο το δεκατο ειναι προς τα κατω τοτε το ρουλεμαν θα μπαινει ευκολα ενω αν ειναι προς τα πανω θα δεν θα μπαινει. Μπορει δηλαδη να ειναι ο αξονας απο 7.9 εως 8.1mm και να σφιγγει οκ στο στοκ. Γι' αυτο και υπαρχει συγκεκριμενη ανοχη στις συναρμογες ρουλεμαν που για λογους κοστους δεν την ακολουθουν στα στελεχη κοπτικων που δεν ειναι αντιγραφης. Εκει ο αξονας πρεπει να ειναι 7.985 εως 8.0.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

Eκτος και αν τα κοπτικα που βγαινουν με ρουλεμαν εχουν μια κατεργασια ακομα για μεγαλυτερη ακριβεια δηλαδη ανοχη h7 που χρειαζεται για ρουλεμαν (μεχρι 2 εκατοστα του χιλιοστου μικροτερο). Τα κοινα κοπτικα που χρειαζονατι μονο ανοχη για να σφιγγουν στο τσοκ μπορει να κυμαινονται στο συν-πλην 1 δεκατο οπου και λογικο ειναι να μην μπαινει το ρουλεμαν που εχει τρυπα Φ8H7 (μεχρι 2 εκατοστα μεγαλυτερο).

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Αν η ανοχη ειναι στο δεκατο αυτο σημαινει πως οταν αυτο το δεκατο ειναι προς τα κατω τοτε το ρουλεμαν θα μπαινει ευκολα ενω αν ειναι προς τα πανω θα δεν θα μπαινει. Μπορει δηλαδη να ειναι ο αξονας απο 7.9 εως 8.1mm και να σφιγγει οκ στο στοκ. Γι' αυτο και υπαρχει συγκεκριμενη ανοχη στις συναρμογες ρουλεμαν που για λογους κοστους δεν την ακολουθουν στα στελεχη κοπτικων που δεν ειναι αντιγραφης. Εκει ο αξονας πρεπει να ειναι 7.98 εως 8.0.

Κοίτα Γιάννη...
"Δεν καταλαβαίνω τι λές, αλλά κατα πώς τα λές και κατά πως χτυπιέσαι πρέπει να σε πνίγει το δίκιο"*. :flipout:

*Λογοθετίδης στο "Σάντα Τσικίτα"

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Last edited:
Δεν μπορω να τα μετρησω. Το Παχυμετρο μου ειναι manual με ακριβεια 0.05 και δεν δειχνει αποκλιση απο τα 8mm ουτε για το στελεχος ουτε για το ρουλεμαν. Ομως δεν μπαινουν. Το ρουλεμαν μου "δινει" την αισθηση οτι ειναι μικροτερο απο τα 8mm, ομως κατω απο 0.05 mm για να μην μπορω να το δω με το παχυμετρο. Και εχω αγορασει και δευτερο μηπως το πρωτο ηταν ελλατωματικο, αλλα παλι δεν..

Re: Απάντηση: Μάστορες τα φώτα σας!!

Νικόλα (Toasted)
ή το φέρνεις εδώ ή έρχομαι εκεί ή έρχεσαι & παίρνεις το δικό μου ρούτερ με τα jig & το μηχανάκι για τις χελιδονοουρές & κάνεις την δουλειά σου.

Διαλέχτεεεε !
Όπως πάντα άμεσος και αποτελεσματικος! (Μάλλον δεν διάβασες αυτό που λέγαμε με το Νίκο για την πριονοκορδέλα σου!!!)
Θα τα πούμε από κοντά ασχέτως αυτού!

Εγώ πάω τώρα να πάρω ρουλεμάν να δοκιμάσω , έτσι για το γαμωτο!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Μάστορες τα φώτα σας!!

Όπως πάντα άμεσος και αποτελεσματικος! (Μάλλον δεν διάβασες αυτό που λέγαμε με το Νίκο για την πριονοκορδέλα σου!!!)
Θα τα πούμε από κοντά ασχέτως αυτού!

Εγώ πάω τώρα να πάρω ρουλεμάν να δοκιμάσω , έτσι για το γαμωτο!

Τι έγραψε ? μην την "κάψουμε" ?

Εμείς να είμαστε καλά.

Νίκο (toasted) δεν διάβασα όλα τα ποστ σχετικά με το θέμα σου. Επειδή το είχα ψάξει παλαιότερα και κατέληξα σε αύτο που έκανε για ένα dovetail jig Black & Decker (αρχαίο) που έχω.

Το έχω δοκιμάσει και σε Ryobi και σε Bosch και μπαίνει. Αν θυμηθώ το μεσημέρι που θα γυρίσω σπίτι να το ξαναδοκιμάσω για σιγουριά.

Το θυμήθηκα τελικά και το δοκίμασα με δύο διαφορετικά ρουλεμάν και σε δύο διαφορετικά κοπτικά.

Attachments

• image.jpg
    image.jpg
    80.8 KB · Views: 123
  • image.jpg
    image.jpg
    121.3 KB · Views: 123
Επίσης Μπάμπη μήπως υπάρχει eshop για το ρουλεμάν; στη Πάτρα δεν το βρήκα Κ το παρηγγηλα . Μη γελάσετε, 6 ,5 ευρώ!! Τελικά ο Κώστας θα μου φτιάξει εκείνο το κουτί μου φαίνεται...