Παίδες, ευχαριστώ για τις όλες τις προτάσεις. Η αλήθεια είναι ότι το ψάχνω αρκετό καιρό, και στην πορεία διάφορες εναλλακτικές έφαγαν Χ.
Είχα σκεφτεί να βάλω κόντρα πλακέ θαλάσσης περασμένο με πίσσα ή κάποιο ελαστομερές. Όμως όσο προχωρούσε το δεντροσπιτάκι, τόσο το ξανασκεφτόμουνα - η υπόλοιπη κατασκευή έχει ένα ωραίο ξύλινο λουκ με τα βερνικάκια του και η σκεπή θα ήταν λίγο παράταιρη. Η λύση του ασφαλτόπανου είναι κάπως καλύτερη από αισθητικής άποψης (γούστα είναι αυτά) και έχει μπει δεύτερη στη σειρά αν δεν κάτσει κάτι καλύτερο.
Η λύση με τις ξύλινες σανίδες και overlapping ήταν το προηγούμενο που έψαχνα αλλά τελικά δεν έκατσε. Είχα δει το παρακάτω βίντεο όπου ο τύπος θεωρώ έχει κάνει πολύ όμορφη δουλειά με τις σανίδες της στέγης. Έχει κάνει και κάθετα αυλάκια που δίνουν μία όψη ξύλινου κεραμιδιού. Και πάλι, υπολογίζοντας ένα ελάχιστο πάχος για τις σανίδες συν τις απώλειες ξύλου από τις "γλώσσες" για το overlapping, έβγαινε βαριά η κατασκευή. Αν έβαζα σανιδάκια κέδρου , που είναι πιο ελαφρύ ξύλο, έβγαινε απλά πανάκριβη.
Άλλες σκέψεις ήταν το ασφαλτικό κεραμίδι αλλά έβγαινε πολύ βαρύ, πολυκαρβονικό φύλλο αλλά έβγαινε πολύ πλαστικό , κέδρινα κεραμίδια αλλά υπάρχουν μόνο στην άλλη μεριά του Ατλαντικού....
Στο συμπέρασμα: Έχω βρει ξύλο κέδρου (western red cedar), το οποίο είναι πολύ ελαφρύ ξύλο πολύ ανθεκτικό στον καιρό, πολύ όμορφο (πήρα κάτι δείγματα για αρχή) και τέλος
πολύ ακριβό. Από την άλλη, τα έτοιμα κεραμίδια που πουλάνε στο Αμέρικα είναι στην ουσία πολύ λεπτά φιλέτα ξύλου, οπότε σκέφτομαι να αγοράσω μια μικρή ποσότητα ξύλου, να το κόψω σε κεραμίδια (για το πως, θα μπει άλλη ερώτηση στο νήμα με τις πριονοκορδέλες αν τελικά καταλήξω) και να τα περάσω ένα λάδι εμποτισμού. Από βάρος το έχω υπολογίσει στα 45 κιλά για όλη την σκεπή που είναι 7,5 τ.μ.(χωρίς όμως τα καρφιά για την τοποθέτηση που είναι πολλά) και από κόστος, χωρίς να είναι μικρό παλεύεται.
Οι βασικές ερωτήσεις, που πήγα να καλύψω με το προηγούμενο ποστ, είναι δύο:
- Μήπως υπάρχει κάποιο άλλο ξύλο ανθεκτικό για εξωτερικές χρήσεις και αρκετά πιο φτηνό; διαβάζω π.χ για το ελληνικό κυπαρήσσι, αλλά δεν έχω ιδέα για τιμές, εμφάνιση και εφαρμογές. Κανένα άλλο, αντίστοιχο του κέδρου αλλά ευρωπαϊκό;
- Πως συμβαίνει ενώ στο εξωτερικό χρησιμοποιείται πολύ, στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε δείγμα από ξύλινο κεραμίδι, είτε από παράδοση σε χωριά πλούσια σε ξυλεία, είτε σε σύγχρονες κατασκευές - να είπε ένας εκκεντρικός με φράγκα "θα το κάνω κι εγώ έτσι".
Η δεύτερη ερώτηση δεν είναι ακαδημαϊκή: για να φτιάξεις κάτι, βλέπεις τι έχουν κάνει οι προηγούμενοι. Και σ' αυτήν την περίπτωση υπάρχει κενό.