Μάστορες τα φώτα σας!!

Tελος καλο ολα καλα, μειον την ταλαιπωρια.

Παντως ειναι μεγαλη δουλεια να κανεις αγορες απο αξιοπιστα καταστηματα που δινουν λυσεις χωρις υπεκφυγες οταν υπαρχει προβλημα.

Έχετε δίκιο και στα δύο. Την επόμενη φορά θα γίνει άμεσα. Οι άνθρωποι είναι επαγγελματίες πάντως.... Εξήγησα βεβαια ότι υπήρχε σοβαρός λόγος και φαίνεται και από το κονταροπριονο ότι δεν χρησιμοποιηθηκε κι έτσι δεν είχα πρόβλημα. Δόξα τω Θεώ όλα καλά!

Στάλθηκε από το MI 5 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Καλή μέρα σε όλους.
Από χθες λόγω προληπτικού εγκλεισμού σπίτι, είπε να κάνω πρακτική σε κυκλικές κοπές με το ρούτερ (να του πάρω τον αέρα που λέμε)
Το ρούτερ είναι το Μ3700 πορτοκαλί μακιτακι. Μικρό αλλά διαολακι . Το collet είναι 6mm και το ίδιο και τα κοπτικα.
Το έχω χρησιμοποιήσει πολλές φορές για στρογγύλεμα περιθωρίων και μ'έχει βγάλει ασπροπροσωπο.
Όμως μετά τις κυκλικές κοπές με κοπτικό 12mm (πλάτος κοπής) inco σε βάθος 16mm , το κοπτικό κόλλησε στο collet και δε έλεγε να βγει.
Με πολύ λιπαντικό και χρήση πενσας, τελικά το έβγαλα, αλλά πλέον δεν ξαναμπαίνει κανένα κοπτικό, τουλάχιστον με απλή πίεση. Με δυνατό χτύπημα μπαίνει, αλλά βγαίνει με χίλια ζόρια. Το 12αρι κοπτικό ήδη το κατέστρεψα στις κοπές του με την πενσα.
Στην οπή του collet βλέπω σαν να έχει δημιουργήσει ένα σκαλί απειροελάχιστου πάχους και μέχρι εκεί μπαίνει το κοπτικό άνετα. Μετά κολλάει.
Τελικά ως ατσουμπαλος το κατέστρεψα το collet? Πάω για άλλο? Διορθώνεται αυτό το πρόβλημα?
Το έχω τσεκάρει με όλα τα κοπτικα, ακόμα και κάποια που δεν είχα χρησιμοποιήσει και το ζόρι παραμένει.
Έτριψα τα στελέχη με λιπαντικό, έτριψα και με μπατονετα το εσωτερικό του collet, αλλά τζίφος.

Δοκίμασε να το καθαρίσεις με ένα τρυπάνι 6 mm.
Με το χέρι όμως, σιγά-σιγά με προσοχή, αν χρησιμοποιήσεις δράπανο υπάρχει κίνδυνος να το ξεχειλώσεις.

απο αυτα που περιγραφεις καταλαβα οτι το collet εχει γρεζακι, κατι που σημαινει οτι ειναι κακης ποιοτητας.
το σωστο ειναι να αγορασεις καινουργιο collet.
Διαφορετικα μπορεις να παρεις το στελεχος ενος τρυπανιου (ισως 3αρι), να του εφαρμοσεις ενα κομματι γυαλοχαρτο 400αρι (και πανω) και να τριψεις προσεκτικα τη φωλια του collet.

Μακιτα και κακής ποιότητας; κρίμα στο όνομα.
Θα το δοκιμάσω και με τους 2 τρόπους κι ο Θεός βοηθός.
Το μόνο κακό είναι ότι δεν βρίσκω collet στο Σκρουτζ. Ξέρει κανείς από Ελλάδα για να μην περιμένω το ντιλιβερι του amazon.

Τελικά μάλλον έγινε δουλειά. Χρησιμοποίησα 5αρι τρυπανι με το χέρι για ξύσιμο στην αρχή και μετά 400αρι γυαλοχαρτο σε καλαμάκι από σουβλάκι.
Βγήκε αρκετό πράμα και τώρα μπαινοβγαίνουν σχετικά άνετα.
Πέρασα με μπατονετα και αντισκωριακο λιπαντικό και αύριο θα το δοκιμάσω στην πράξη να δω αν συγκρατεί σωστά τα κοπτικα, αν και δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα.
Σας ευχαριστώ και πάλι για την βοήθεια.

Κυριάκο ούτως ή άλλως είχα σκοπό να πάρω κι ένα collet του 1/4 για να χρησιμοποιώ και τα αντίστοιχα κοπτικα που βρίσκω σε μεγάλη ποικιλία.
Ε τώρα θα πάρω και ένα 6mm.
Το αυριανό τεστ θα γίνει με πολύ πολύ πολύ προσοχή. Ξέρω πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει ένα ρούτερ που δεν σφίγγει σωστά τα κοπτικα.
Πάντως όσο το μαθαίνω αυτό το εργαλείο, τόσο το ερωτεύομαι.

Όχι. 6αρι είναι και το collet και τα κοπτικα.

Και όντως οι στροφές είναι 33000 νομίζω και χωρίς ρύθμιση.
Παρ' όλα αυτά είναι αρκετά εύκολο στην χρήση του. Αρκεί να προσέχει κανείς.

Last edited by a moderator:
Όχι. 6αρι είναι και το collet και τα κοπτικα.
To κολετ το ξερω οτι ειναι 6μμ. Λεω μηπως μπερδευτικες και το κοπτικο το Ingo τελικα ηταν 1/4 . Το δοκιμασες πριν κανεις τις επεμβασεις με το αρχικο κοπτικο που ειχε το ρουτερ; Μετρα το με ενα παχυμετρο το Inco...

Όχι δεν το μέτρησα με παχυμετρο, αλλά έχω χρησιμοποιήσει αλλά κοπτικα από το ίδιο σετ των 12 κοπτικών. Ε δεν πιστεύω στο σετ που γράφει ότι είναι των 6mm να υπάρχει μέσα κάποιο του 1/4. Άλλωστε δεν έμπαινε ούτε το ίδιο το μακιτα κοπτικό που είχε στο κουτί του. Ειδικά τα κυκλικά περιθωρίων τα έχω χρησιμοποιήσει πολλές φορές χωρίς κανένα πρόβλημα. 1 σετ έχω των 12 κοπτικων και 1 6αρι που έρχεται μαζί με το ρούτερ.

καλησπέρα Μαστόρια,

πριν χρόνια σε μια εκδρομή σε βουνό, βρήκα πεταμένο στην άκρη του δρόμου ένα τετοιο το οποίο μου φανηκε ενδιαφέρον και το τσιμπησα

20200316_160251.jpg20200316_160258.jpg

δεν έχω ιδέα τι ειναι. Ειναι από καποιο κεραμικό βαρβάτο, μιας και είναι βράχος και πανβαρυ. Η διάμετρος ειναι γυρω στα 25 cm και το υψος λίγο μεγαλύτερο.

Σκέφτομαι να δοκιμασω να το χρησιμοποιήσω ως καλούπι στο οποίο θα ρίξω μέσα τσιμέντο, με στόχο αυτό που θα βγει να το χρησιμοποιήσω για να φτιάξω φωτιστικό γραφείου.

Ομως θέλω 2 τέτοια και δεν θέλω να σπάσω το καλούπι για να βγει το τσιμέντο από μέσα.
Σκεφτόμου λοιπόν αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσα να ρίξω στα τοιχώματα αυτου του πράγματος ωστε να ξεκολλήσει εύκολα το τσιμέντο μετά.

Εχετε κάποια ιδέα τι μπορεί να είναι αυτο;

καλησπέρα Μαστόρια,

πριν χρόνια σε μια εκδρομή σε βουνό, βρήκα πεταμένο στην άκρη του δρόμου ένα τετοιο το οποίο μου φανηκε ενδιαφέρον και το τσιμπησα

View attachment 169596View attachment 169597

δεν έχω ιδέα τι ειναι. Ειναι από καποιο κεραμικό βαρβάτο, μιας και είναι βράχος και πανβαρυ. Η διάμετρος ειναι γυρω στα 25 cm και το υψος λίγο μεγαλύτερο.

Σκέφτομαι να δοκιμασω να το χρησιμοποιήσω ως καλούπι στο οποίο θα ρίξω μέσα τσιμέντο, με στόχο αυτό που θα βγει να το χρησιμοποιήσω για να φτιάξω φωτιστικό γραφείου.

Ομως θέλω 2 τέτοια και δεν θέλω να σπάσω το καλούπι για να βγει το τσιμέντο από μέσα.
Σκεφτόμου λοιπόν αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσα να ρίξω στα τοιχώματα αυτου του πράγματος ωστε να ξεκολλήσει εύκολα το τσιμέντο μετά.

Εχετε κάποια ιδέα τι μπορεί να είναι αυτο;

Μονωτήρας για υπερυψηλή τάση;

ναι ρε παιδιά, αυτό ειναι
και ελεγα οτι έχω ξαναδει κάπου κατι τετοιο

η 1η αποροία λύθηκε. Η 2η τώρα σχετικά με το τι να ρίξω μέσα για να ξεκολήσει το τσιμέντο;

Κανα σπρέυ σιλικόνης θα βοηθούσε καθόλου?