Μάστορες τα φώτα σας!!

Εάν δεν το έχεις με τις διαστάσεις είτε τα παραγγείλεις από ξυλεμπορικο είτε όχι το λάθος είναι αναπόφευκτο...θέλει προσοχή..
Στο μετρημα πολύ συμαντικο είναι να αφαιρείται από το αντίθετο φύλλο προς ενώση το πάχος του...γενικά σχεδίασε πρώτα τι θες να φτιαξεις και ανάλογα τι παχος θα βάλεις...αλλάζει κατά πολύ εάν είναι 16mm η 18mm...
Εάν βάλεις ρούχα θες 18mm πάντως..

Για εξήγησε μας....τι είναι οι καταφραγες...;
Έννοεις την σοκοροταινια...;
Το καλύτερο είναι PVC 2mm αλλά κοστίζει..
Θα κανω πρωτα σχεδιο + λιστα για κοπες και βλεπουμε.
Ετσι και αλλιως το σχεδιο δε παει χαμένο καθως οι μαραγγοι δυσκολα κανουν σχεδιο που να σου το δωσουν.
Γενικα ειδα πως ειχα 18mm αλλα εχουν κανει κοιλια λιγο καποια ακομα και διπλο που εχει βαλει ο μαραγγος 2x18 εχει μια κοιλια χωρις να εχει κατι πανω.
Ειχαμε βαλει μελαμινες ακριτα παρότι δε μου αρεσαν πολυ αλλα μονο αυτες δεχοταν να δουλεψει ο μαραγκος.
Καταφραγες δε ξερω πως το λενε ειναι αυτο που καλυπτει το κενο με το τοιχο.

Πχ εδω η μια ειχε αστοχησει που ειχε βαλει ο μαραγκος καθως εβρισκε με τη πορτα. Δε ξερω πως θα μπορουσε να ειναι καλυτερο. Δε μου αρεσει που ειναι καρφωμενο.

Η καινουργια παντως δε θα ειναι εντιχοισμενη οποτε δε θα εχω τετοιο θεμα.

Attachments

• 20231120_122756.jpg
    20231120_122756.jpg
    1.2 MB · Views: 23
Θέλει πολύ μεγάλη ακρίβεια στο μέτρημα και το σχέδιο, ειδικά αν πρόκειται για περισσότερες από μία ντουλάπες που θα μπουν η μία δίπλα στην άλλη.
Για μένα, μετα το σχέδιο, πήγαινε σε παραγγελία απο ξυλάδικο, με τρύπημα για ράφια (αν θέλεις να τους αλλάζεις θέση, αν και για ντουλάπα ρούχων δεν έχει μεγάλο νόημα) και για μεντεσέδες και κυρίως με κόλληση της σοκοροταινίας. Μόνο αν δεις ποσο (ελαχιστο) χρόνο θέλει το ξυλάδικο για να κανει αυτές τις δουλειές στα μηχανήματα και το συγκρίνεις με πόσο χρόνο χρειάζεσαι μόνος σου, αξίζει να την πληρώσεις αυτή την υπηρεσία.

Φτιάξαμε με τον πεθερο για την κρεβατοκάμαρα (συναρμολόγηση και στήσιμο σε δύο Σαββατοκύριακα), σε δικά του μέτρα και σύμφωνη με τις ανάγκες μας. Οι τοίχοι, το πάτωμα και το ταβάνι της κρεβατοκάμαρας είναι όλα στραβά, τόσο ώστε μια γωνιασμένη ντουλάπα να θελει πατέντες για να "έρθει" σωστά στο δωμάτιο.

Είναι ακόμα ημιτελής, πρέπει να ρεγουλάρουμε τα πορτάκια, και να μπουν οι φάσες κάτω και στο πλάι. Θα ρωτήσω αν θέλετε κόστος για τα ξύλα, γιατί ήταν δώρο για την κόρη του, η οποία καταλαμβανει τα 4/5 της ντουλάπας :P
Οι διαστάσεις 3,60μ η μεγάλη πλευρά, 0,90μ η μικρή. Υψος 2,60 και βάθος 0,60μ.

20231120_122133.jpg

Καλησπερα
Για ντουλαπες απλες με μελαμινες αξίζει DIY; Με προϋπόθεση οτι θα τα παρεις κομμένα απο το ξυλεμπορικο και συγκολλητική κτλ. Δε θελω συρτάρια κτλ. Θυμαμαι οταν ειχα φτιάξει το συρταρι πηγαινε +300 το ενα
Κι εγώ θα σου πρότεινα να σχεδιάσεις αυτό που έχεις στο μυαλό σου και μετά δες πόση μελαμίνη χρειάζεσαι και πόσο βγαίνει να την αγοράσεις σε ολόκληρα κομμάτια, πόσο να στην κόψουν και πόσο πάει να στην φτιάξουν. Μαζεύεις τιμές και αποφασίζεις.
Χωρίς να έχω φτιάξει ποτέ ντουλάπα, ότι κουτί έχω φτιάξει από μελαμίνη μου έχει φανεί πολύ εύκολη κατασκευή. Απλά σημαδεύεις, προτρυπάς και ενώνεις τα κομμάτια με βίδες. Όπου οι βίδες θα φαίνονται βάζεις τάπες.

• Like
Reactions: KOSSTV
Γενικά αυτά τα προϊόντα (μελαμίνη, mdf, osb κ.λ.π.) έχουν ένα θέμα αναφορικά με τη σύνδεση των κομματιών τους . Ή θα πήξεις στη βίδα ή θα κάνεις πολλά «συρταρωτά» μέρη, δεν μπορείς να κάνεις συνδέσμους όπως στα ξύλα. Η σύνδεση με καβίλιες-μπισκότα έχει θέματα και θέλει πολύ καλό μέτρημα να μην μπούν παράκεντρα.
Ζύγισε καλά τις επιλογές γιατί είναι πολύ πιθανό να σε συμφέρει να πάρεις κάτι από ΙΚΕΑ και απλά να ενισχύσεις όπου χρειάζεται.
Όπως λέει κι ο Κώστας τα 18χιλ είναι προτιμότερα.

Φυσικα και να κανεις σχεδιο..και θα γραψεις και θα σβησεις πολλες φορες..θα το δεις...

Το ξύλινο αρμοκαλυπτρο έννοεις για τα κενά του τοίχου με την ντουλάπα...μην το αναφέρεις ξανά καταφραγη γιατί δεν θα το καταλάβει κανένας...!!!
Έχω βάλει κάμποσα τέτοια εύκολο είναι αρκεί να ξερει τι παχος/διαμετρο θες..

Για να κάνει κοιλιά το 18mm θέλει να είναι πάνω από 1,20 και βάλε..
Εξάλλου τα εντοιχισμένα κουτιά είναι ξέχωρα οπότε στην ενωση του πάνω και του κάτου είναι σαν είναι 2(είτε 18 είτε 16)..οπότε δύσκολα να κάνει κοιλιά...

Θέλει πολύ μεγάλη ακρίβεια στο μέτρημα και το σχέδιο, ειδικά αν πρόκειται για περισσότερες από μία ντουλάπες που θα μπουν η μία δίπλα στην άλλη.
Για μένα, μετα το σχέδιο, πήγαινε σε παραγγελία απο ξυλάδικο, με τρύπημα για ράφια (αν θέλεις να τους αλλάζεις θέση, αν και για ντουλάπα ρούχων δεν έχει μεγάλο νόημα) και για μεντεσέδες και κυρίως με κόλληση της σοκοροταινίας. Μόνο αν δεις ποσο (ελαχιστο) χρόνο θέλει το ξυλάδικο για να κανει αυτές τις δουλειές στα μηχανήματα και το συγκρίνεις με πόσο χρόνο χρειάζεσαι μόνος σου, αξίζει να την πληρώσεις αυτή την υπηρεσία.

Φτιάξαμε με τον πεθερο για την κρεβατοκάμαρα (συναρμολόγηση και στήσιμο σε δύο Σαββατοκύριακα), σε δικά του μέτρα και σύμφωνη με τις ανάγκες μας. Οι τοίχοι, το πάτωμα και το ταβάνι της κρεβατοκάμαρας είναι όλα στραβά, τόσο ώστε μια γωνιασμένη ντουλάπα να θελει πατέντες για να "έρθει" σωστά στο δωμάτιο.

Είναι ακόμα ημιτελής, πρέπει να ρεγουλάρουμε τα πορτάκια, και να μπουν οι φάσες κάτω και στο πλάι. Θα ρωτήσω αν θέλετε κόστος για τα ξύλα, γιατί ήταν δώρο για την κόρη του, η οποία καταλαμβανει τα 4/5 της ντουλάπας :p
Οι διαστάσεις 3,60μ η μεγάλη πλευρά, 0,90μ η μικρή. Υψος 2,60 και βάθος 0,60μ.

View attachment 223042

Το τρυπημα για ραφια το ειχα κανει παλαια σε ντουλάπα και ειχα πετυχει σχεδον 100% ακριβεια. Απλα ειχα κανει τρυπες σε ενα αλλο ξυλο και το ειχα ως πατρον.
Βεβαια αν δε κοστιζει πολυ σιγουρα ειναι προτιμοτερο να το κανουν ετιμο.
Απο οτι βλεπω τα βιδωσες εσυ. Εχει σημαντικη διαφορα απο το να πας σε μαραγκό; Απο οτι ειχα δει και ο μαραγκος τα παιρνει ετιμα και κομμένα.
Ειχα δει μια ντουλαπα παρομοια με αυτη που θελω να κανω και ειχαν κανει τις ενωσεις με καβιλιες λογικα γιατι δεν ειχε ουτε γωνια μεσα ουτε βιδες απεξω. (ηταν απο μαραγκο)
Θυμαμαι ειχε παει η ντουλαπα 1400€ για 2.4 επι 2.5 με 2 συρταρια και απλη μελαμινη 18mm πριν 3 χρονια απο μαραγκο.

Κι εγώ θα σου πρότεινα να σχεδιάσεις αυτό που έχεις στο μυαλό σου και μετά δες πόση μελαμίνη χρειάζεσαι και πόσο βγαίνει να την αγοράσεις σε ολόκληρα κομμάτια, πόσο να στην κόψουν και πόσο πάει να στην φτιάξουν. Μαζεύεις τιμές και αποφασίζεις.
Χωρίς να έχω φτιάξει ποτέ ντουλάπα, ότι κουτί έχω φτιάξει από μελαμίνη μου έχει φανεί πολύ εύκολη κατασκευή. Απλά σημαδεύεις, προτρυπάς και ενώνεις τα κομμάτια με βίδες. Όπου οι βίδες θα φαίνονται βάζεις τάπες.
Αυτο σκεφτομαι απλα θα ηθελα να αποφυγω βιδες στα εμφανη.
Γενικά αυτά τα προϊόντα (μελαμίνη, mdf, osb κ.λ.π.) έχουν ένα θέμα αναφορικά με τη σύνδεση των κομματιών τους . Ή θα πήξεις στη βίδα ή θα κάνεις πολλά «συρταρωτά» μέρη, δεν μπορείς να κάνεις συνδέσμους όπως στα ξύλα. Η σύνδεση με καβίλιες-μπισκότα έχει θέματα και θέλει πολύ καλό μέτρημα να μην μπούν παράκεντρα.
Ζύγισε καλά τις επιλογές γιατί είναι πολύ πιθανό να σε συμφέρει να πάρεις κάτι από ΙΚΕΑ και απλά να ενισχύσεις όπου χρειάζεται.
Όπως λέει κι ο Κώστας τα 18χιλ είναι προτιμότερα.
Για καβιλιες μηπως με ετιμους οδηγους και καλο τρυπανακι που πουλανε ειναι οκ; Προσωπικα μου φαινεται πιο καλη ενωση με καβιλιες η εστω να ειχει μερικες.
Θα δω και του ΙΚΕΑ αν και ποιοτικα μια που ειχα φτιαξει στη πεθερα μου ειχε θεματα. Γενικα στη πλατη πασχουν πολλες

Απο οτι βλεπω τα βιδωσες εσυ. Εχει σημαντικη διαφορα απο το να πας σε μαραγκό; Απο οτι ειχα δει και ο μαραγκος τα παιρνει ετιμα και κομμένα.
Ειχα δει μια ντουλαπα παρομοια με αυτη που θελω να κανω και ειχαν κανει τις ενωσεις με καβιλιες λογικα γιατι δεν ειχε ουτε γωνια μεσα ουτε βιδες απεξω. (ηταν απο μαραγκο)
Παντού χρησιμοποιήσαμε βίδες. Δεν υπάρχει εμφανής βίδα πουθενά. Και όταν μπουν τα πλαινά, θα βιδωθούν από μέσα, οπότε ούτε τάπες χρειάζονται.

edit: Δεν απευθυνθήκαμε καν σε μαραγκό, αφού μπορούμε να τη φτιαξουμε μόνοι μας. Μόνο κόστος τα υλικά (και το τσίπουρο που χρειάζεται ο πεθερός για να δουλέψει πολλές ώρες).

Παντού χρησιμοποιήσαμε βίδες. Δεν υπάρχει εμφανής βίδα πουθενά. Και όταν μπουν τα πλαινά, θα βιδωθούν από μέσα, οπότε ούτε τάπες χρειάζονται.

edit: Δεν απευθυνθήκαμε καν σε μαραγκό, αφού μπορούμε να τη φτιαξουμε μόνοι μας. Μόνο κόστος τα υλικά (και το τσίπουρο που χρειάζεται ο πεθερός για να δουλέψει πολλές ώρες).
Καλη ιδεα. Λογικα πλαινα θα ειναι μελαμινη;
Τελικα τι πηρατε ετιμο; Μονο βιδωμα εκανες;
Κατω θα βιδωσεις απλα μπαζα;

Καλη ιδεα. Λογικα πλαινα θα ειναι μελαμινη;
Τελικα τι πηρατε ετιμο; Μονο βιδωμα εκανες;
Κατω θα βιδωσεις απλα μπαζα;
Ναι, μελαμίνη, ίδιο χρώμα με τα πορτάκια. Δώσαμε μέτρα και τα πήραμε έτοιμα, με σοκοροταινία και τρύπημα για μεντεσέδες. Οι μπάζες κάτω μπαίνουν κουμπωτές στα πόδια ώστε να αφαιρούνται για καθάρισμα κάτω από την ντουλάπα ή αν υπάρξει ανάγκη αντικατάστασής τους λόγω φθοράς από υγρασία.

MPAF210102-1100x1100.png

Προσωπικα μου φαινεται πιο καλη ενωση με καβιλιες η εστω να ειχει μερικες.
Για μεγάλο βάρος δεν ενδείκνυνται οι καβίλιες (οι πρόκες, οι βίδες ή τα μπισκότα κρατάνε πολύ περισσότερο) και αν βάλεις επικουρικά υπάρχει κίνδυνος να μπούν πολλά υλικά και να μην έχει «ψαχνό» το φύλλο.
Εσύ πρέπει να το δείς.

• Like
Ναι, μελαμίνη, ίδιο χρώμα με τα πορτάκια. Δώσαμε μέτρα και τα πήραμε έτοιμα, με σοκοροταινία και τρύπημα για μεντεσέδες. Οι μπάζες κάτω μπαίνουν κουμπωτές στα πόδια ώστε να αφαιρούνται για καθάρισμα κάτω από την ντουλάπα ή αν υπάρξει ανάγκη αντικατάστασής τους λόγω φθοράς από υγρασία.

View attachment 223044
Μεντεσεδες σκεφτομαι ισως blum.
Πηγες σχεδιο και σου βγαλανε τις κοπες η εσυ τις υπολογισες;
Εμενα την εχει βιδωσει .

Μεντεσεδες σκεφτομαι ισως blum.
Πηγες σχεδιο και σου βγαλανε τις κοπες η εσυ τις υπολογισες;
Εμενα την εχει βιδωσει .
Όχι, εμείς δώσαμε τα ακριβή μέτρα για κάθε κομμάτι, σε λευκή μελαμίνη για τα κασώματα και έγχρωμη για τα πορτάκια.

• Like

View attachment 223044
Πλέον οι περισσότερες μπαζες είναι πλαστικες ..οπότε θα καθυστερήσει πολύ να πάθουν κατι...;)

• Like
Reactions: NassosT
Το τρυπημα για ραφια το ειχα κανει παλαια σε ντουλάπα και ειχα πετυχει σχεδον 100% ακριβεια. Απλα ειχα κανει τρυπες σε ενα αλλο ξυλο και το ειχα ως πατρον.
Βεβαια αν δε κοστιζει πολυ σιγουρα ειναι προτιμοτερο να το κανουν ετιμο.
Θυμαμαι ειχε παει η ντουλαπα 1400€ για 2.4 επι 2.5 με 2 συρταρια και απλη μελαμινη 18mm πριν 3 χρονια απο μαραγκο.

Αυτο σκεφτομαι απλα θα ηθελα να αποφυγω βιδες στα εμφανη.

Για καβιλιες μηπως με ετιμους οδηγους και καλο τρυπανακι που πουλανε ειναι οκ; Προσωπικα μου φαινεται πιο καλη ενωση με καβιλιες η εστω να ειχει μερικες.
Θα δω και του ΙΚΕΑ αν και ποιοτικα μια που ειχα φτιαξει στη πεθερα μου ειχε θεματα. Γενικα στη πλατη πασχουν πολλες
Θα σου πρότεινα να τo κάνεις με βίδες...
Μερικούς από τους λόγους...

1ον)Εάν κανείς κάτι λάθος ξεβιδώνει..
Η καβιλια εάν μπει με κόλλα δεν βγαίνει και ενδεχομενος να σου σπάσει κομματι..
2ο)Το πάχος μια βίδας είναι λεπτότερο από την καβιλια..Για να ενώσεις 16mm θες 6mm καβιλια και για 18mm θες 8mm..
3)Το τρύπημα με καβυλια πρέπει να γίνει στο κεντρο ακριβώς του πλαινου...αυτές που βλέπεις στα Ikea/Practiker είναι σε μηχάνημα..
4)Σε ξυλεμπορικο για να στα ετοιμάσουν όλα αυτά θα πάει ο κούκος αηδόνι...και τα μέτρα που θα δώσεις θα είναι σωστά.. ;

Μεγάλο ζήτημα στην συναρμολογιση και την κοπή είναι τα εργαλεια που έχεις.. από την πρώτη που έφτιαξα μέχρι τώρα έχω προμηθευτεί διαφορά γκατζετακια που με.βοηθησαν να την κάνω πιο σωστά και γρηγοροτερα σε επόμενες κατασκευές...
Δεν εννοώ τα ηλεκτρικά η μπαταριας αλλά κυρίως βοηθήματα εργαλειων..

Θα σου πρότεινα να τo κάνεις με βίδες...
Μερικούς από τους λόγους...

1ον)Εάν κανείς κάτι λάθος ξεβιδώνει..
Η καβιλια εάν μπει με κόλλα δεν βγαίνει και ενδεχομενος να σου σπάσει κομματι..
2ο)Το πάχος μια βίδας είναι λεπτότερο από την καβιλια..Για να ενώσεις 16mm θες 6mm καβιλια και για 18mm θες 8mm..
3)Το τρύπημα με καβυλια πρέπει να γίνει στο κεντρο ακριβώς του πλαινου...αυτές που βλέπεις στα Ikea/Practiker είναι σε μηχάνημα..
4)Σε ξυλεμπορικο για να στα ετοιμάσουν όλα αυτά θα πάει ο κούκος αηδόνι...και τα μέτρα που θα δώσεις θα είναι σωστά.. ;

Μεγάλο ζήτημα στην συναρμολογιση και την κοπή είναι τα εργαλεια που έχεις.. από την πρώτη που έφτιαξα μέχρι τώρα έχω προμηθευτεί διαφορά γκατζετακια που με.βοηθησαν να την κάνω πιο σωστά και γρηγοροτερα σε επόμενες κατασκευές...
Δεν εννοώ τα ηλεκτρικά η μπαταριας αλλά κυρίως βοηθήματα εργαλειων..
Οντως με τη βιδα φαινεται πιο ασφαλης επιλογη.

Το πως το θελω περιπου εκανα ενα σχεδιο στο ΙΚΕΑ και βγαινει ~1000€ με πορτες..
Δε ξερω αν θα βγει πιο φτηνο σε μαραγκο η σε DIY παντως με ψηνει και του ΙΚΕΑ καθως εχω παρα πολλα να κανω γενικα και δε ξερω αν αξιζει να σπαταλησω χρονο.
Δε ξερω αν ειναι πολυ 1μετρο ανοιγμα αλλα θα εχω αρκετα ραφια να μην υπερφορτωνεται καποιο.

1700485087257.png

Οντως με τη βιδα φαινεται πιο ασφαλης επιλογη.

Το πως το θελω περιπου εκανα ενα σχεδιο στο ΙΚΕΑ και βγαινει ~1000€ με πορτες..
Δε ξερω αν θα βγει πιο φτηνο σε μαραγκο η σε DIY παντως με ψηνει και του ΙΚΕΑ καθως εχω παρα πολλα να κανω γενικα και δε ξερω αν αξιζει να σπαταλησω χρονο.
Δε ξερω αν ειναι πολυ 1μετρο ανοιγμα αλλα θα εχω αρκετα ραφια να μην υπερφορτωνεται καποιο.

View attachment 223048
Μπορείς να κάνεις το εξης εφόσον σου αρέσει κάτι έτοιμο...
Περνεις του IKEA και προσθέτεις έξτρα εκεί που νομίζεις ότι θα έχει θέμα..είτε με καβιλιες,είτε με βιδες,είτε με γωνίες...
Σε 2 ντουλαπες στον γαμπρό μου και στα πεθερικά μου εστι ενήργησα και δεν το μετάνιωσα...!!

Ναι, αυτό ανέφερα κι εγώ.
Παίρνεις το ικεατζίδικο και το ενισχύεις εκεί που χρειάζεται. Συνήθως στις γωνίες ή ενώνοντας τα πλαϊνά κομμάτια (δεν μου έρχεται η λέξη γαμώτο) αν η απόσταση είναι μεγάλη.
Είναι πολύ πιθανόν να σου βγεί φθηνότερα έτσι και εμφανισιακά να είναι από αποδεκτό μέχρι ωραίο.

• Like
Μπορείς να κάνεις το εξης εφόσον σου αρέσει κάτι έτοιμο...
Περνεις του IKEA και προσθέτεις έξτρα εκεί που νομίζεις ότι θα έχει θέμα..είτε με καβιλιες,είτε με βιδες,είτε με γωνίες...
Σε 2 ντουλαπες στον γαμπρό μου και στα πεθερικά μου εστι ενήργησα και δεν το μετάνιωσα...!!

Ναι, αυτό ανέφερα κι εγώ.
Παίρνεις το ικεατζίδικο και το ενισχύεις εκεί που χρειάζεται. Συνήθως στις γωνίες ή ενώνοντας τα πλαϊνά κομμάτια (δεν μου έρχεται η λέξη γαμώτο) αν η απόσταση είναι μεγάλη.
Είναι πολύ πιθανόν να σου βγεί φθηνότερα έτσι και εμφανισιακά να είναι από αποδεκτό μέχρι ωραίο.
Θα το δω. Παντως ικεατζηδικο που λετε με 2 συρταρια 3 μετρα βγαινει 1000-1200 με συμπραγκαλα.
Θα παω να τις δω απο κοντα πως ειναι.
Θα παρω και τιμες απο μαραγκο να δω ποσο διαφορα εχουν.
Παντως σιγουρα εχουν δυσκολια αλλα δεν ειναι και επιπλο

να υπολογιζεις οτι ο μαραγκος θα ζητησει χ3 ή χ4 το κοστος των υλικων. ετσι δουλευουν.
το δικο μας το ξυλαδικο δινει και λωριδες το /2 ή 1/3 του φυλου.
σν δεν εχεις συρταρια, πρακτικα θα κανεις μια κασα με πορτες. πιο ευκολο....
με περασεμνη σοκοροταινια και ετοιμες τρυπες για τους μεντεσεδες, μονο βιδωμα θα εχεις να κανεις.
αν το προχωρησεςι θα σε βοηθησουμε εμεις με τις διαστασεις
για αποθηκευση εγω δεν θα εδινα 1000ρικο