Μάστορες τα φώτα σας!!

Δεν είναι ιδανικό, αλλά κάνε τη διαδικασία που λες, έπειτα πέρασε ένα χέρι ασταρι master primer, και την επόμενη μέρα δύο χέρια από τη ριπολινη. Ανάμεσα στα χέρια ένα ελαφρύ αποχαρταρισμα με 320 αμα εχεις
ευχαριστώ, φανταζομαι εννοείς αυτο το ασταρι 1746446829368.png

Καλημέρα και καλή εβδομάδα,

Θέλω να βάψω το καπάκι ενος τραπεζιού απο μελαμίνη. Αναρωτιέμαι αν αφου το αγριέψω/θαμπώσω καλά με γυαλόχαρτο, μπορω σαν αστάρι να εφαρμόσω βελατούρα νερου ή αστάρι μετάλλων που τα έχω διαθέσιμα.

Θέλω να αποφύγω τα χρώματα κιμωλίας και ιδανικά σαν τελικό χρώμα να εφαρμόσω την ριπουλίνη νερού της βιβεχρώμ που έχω μαθει και την δουλεύω πολύ καλα.

ευχαριστώ
Σε,μελαμινη τρυψιμο με ατσαλοσυρμα η 220 grid και ασταρωμα μέ wash primer πρώτα....
Το wash primer είναι για γυαλιστερές μη πορωδεις επιφάνειες. .
Μας ενδιαφέρει η πρόσφυση των μετεπειτα υλικών πρωτίστως..

Εποιτα βάζεις το ασταρι που λέει ο Αντώνης(αυτο ειναι),και μετά ριπολινη που λες..

• Like
Reactions: ΝΤΙΝΟΣ
Το wash primer είναι το ιδανικό.
Κώστα κατευθείαν βάφεις πάνω από το wash primer, γιατί να βάλει επιπλέον αστάρι από πάνω;

Το wash primer είναι το ιδανικό.
Κώστα κατευθείαν βάφεις πάνω από το wash primer, γιατί να βάλει επιπλέον αστάρι από πάνω;
Η ριπολινη δεν μπορει να αντεξει απο μονη της πανω στο wash primer...μιλαμε για καπακι μελαμινης που θα δεχεται ισως φθορα..οποτε καλυτερα πιο safe λυσεις παρα κορωνα γραμματα..!!

Παίδες, έκανα μια ανακαίνιση σε ένα διαμέρισμα, γενικά όλα συμπαθητικά, ωστόσο το καλόπαιδο ο πλακάς έκανε μια 'ζωγραφιά' στο ντουζ, μην υπολογίζοντας καλά την τρύπα για το 'τηλεφωνο' όπως φαίνεται στην φωτογραφία. Η υπάρχουσα 'πατουρα' είναι διάμετρου 5 εκατοστών, ουσιαστικα το θέμα θα λυνόταν με μια 6 εκατοστών ή και λίγο μεγαλύτερη. Έψαξα Ψαραδελη κλπ, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα.

Τι να κάνω, πείτε καμμία ιδέα ...

Attachments

• IMG_7727.jpeg
    IMG_7727.jpeg
    156.1 KB · Views: 57
Μια μεγαλύτερη ανοξείδωτη φλάτ ροδέλα πίσω απ’τη ροζέτα.
Ακριβως...
Κατι τετοιο θελει...αρκει να βρει την διαμετρο της σωληνας της ντουζιερας..

Μπαίνοντας το καλοκαίρι, αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κάγκελα στο μπαλκόνι.
Έχω τις εξής απορίες, μην έχοντας ασχοληθεί ξανά με σιδηροκατασκευές:

1. Στην 1η φωτογραφία φαίνεται η αποκόλληση της μίας στήριξης. Πως μπορώ να το επιδιορθώσω μόνος μου χωρίς εξοπλισμό ηλεκτροκόλλησης κλπ; Θα κάνουν δουλειά κάποιες κόλλες μετάλλων που βλέπω ψάχνοντας;

2. Τι διαδικασίες πρέπει να ακολουθήσω για να συντηρήσω γενικά τα κάγκελα; Χρειάζονται πχ τρίψιμο, εφαρμογή αντιδιαβρωτικού, κλπ μέχρι να φτάσω να απομένει το βάψιμο;

3. Με ποιον τρόπο μπορώ να βρω τον κωδικό του χρώματος του κάγελου; Εάν πάρω ένα κομματάκι απο χρώμα που έχει αποφλειωθεί, υπάρχει στα καταστήματα χρωμάτων δυνατότητα μέσω πχ φασματογράφου, να μου δώσουν το χρώμα που ζητάω;

Attachments

• 1.jpg
    1.jpg
    141 KB · Views: 46
  • 2.jpg
    2.jpg
    547.1 KB · Views: 45
2. Όπου υπάρχουν σκουριές και σκασίματα στο χρώμα θέλει καλό τρίψιμο (με τροχό) και μετά πέρασμα αστάρι μετάλλων. Όπου οι σκουριές δεν φεύγουν με το τρίψιμο βάλε και σταθεροποιητή σκουριάς πριν το αστάρι. Όπου το παλιό χρώματα είναι σε καλή κατάσταση κάνε ένα γρήγορο τρίψιμο με το χέρι, ίσα ίσα να αγριέψει η επιφάνεια για να πιάσει καλύτερα το νέο χρώμα.
3. Βάφεις όλο το κάγκελο οπότε δεν σε ενδιαφέρει να ταιριάξει το νέο χρώμα ακριβώς με το παλιό.

Για το 1. θα έλεγα ηλεκτροκόλληση και μόνο, αλλά ίσως υπάρχει και άλλη γνώμη πιο ψαγμένη.

Για το 1. θέλει κόλληση. Το πιό εύκολο είναι η ηλεκτροκόλληση (κάποιος στην γειτονιά θα έχει, αλλά έχε και τον νού σου μήπως κάνουν δίπλα σου κάποια ανακαίνιση και μπορούν να σε βοηθήσουν. Προσωπικά, θα έλεγχα όλες τις κολλήσεις, γιατί συνήθως όταν ξεκινάνε τέτοια προβλήματα δεν περιορίζονται στο πρώτο που έτυχε να δούμε. Εγω τα χτυπάω με ματσόλα και συνήθως μπορώ να καταλάβω από τον ήχο αν κάτι δεν πηγαίνει καλά (στην περίπτωση που δεν είναι εμφανές).

Για το χρώμα (ξαναδηλώνω παντελώς άσχετος 😁), αλλά όσες φορές έχω πάει σε μεγάλο χρωματοπωλείο με δείγμα, μου άνοιξαν το βιβλίο με τις παλέτες των χρωμάτων και έπρεπε να διαλέξω κωδικό (η συνέχεια αφορά σενάριο Ελληνικής ταινίας :ROFLMAO::ROFLMAO:)

Ας πω και εγώ την γνώμη μου...

1)Ο μόνος τρόπος για να τα επιδιορθωσεις είναι να τα υλεκτροκολλησεις...όπως σου είπαν και τα παιδιά.
Καμία κόλλα η ειδική ριτηνη δεν έχει την δύναμη να συγκρατήσει το 2 κομματια ενωμένα...
Α)Οιι καιρικες συνθήκες θα τις αποτελειώσουν..

Β)Όλες αυτές οι.κολλες κάνουν γυαλιστερή επιφάνεια και τα χρώματα δεν κάνουν πρόσφυση..

2)Το χρωμα έχει ξεθωριάσει και ξεφλυδισει οπως φενεται και από την φώτο...Ειδικά αυτό το ξεθώριασμα οφείλεται κυρίως στη λεπτή στρώση του χρώματος...εκτος και αν είναι λαμω από 15χρονια που θα το θεωρήσω λογικό...

Θέλει πολύ καλό τρίψιμο με γυαλόχαρτο(freecut) 100-120 grid σε ολα τα καγκελα και η συρματοβουτσα όπου χρειαστεί.. παλμικο η εκκεντρο τριβειο δεν μπορεί να βοηθήσει...
Έπειτα σκούπισμα με πανί καλά...

Όπως είναι η κατάσταση τους θέλει ολο περασμα με αντισκουριακο ασταρι..δεν μπορείς να κάνεις τοπικά γιατί το χρώμα έχει "αδυνατισει" πάντου
Προτείνω Oxidol της VECHRO..Είναι ότι πιο δυνατό υπάρχει...
Αραίωση ως 10% ώστε να μείνει κρουστα για αντιδιαυρωτικη προστασία...

Για χρωμα(ντουκο) προτείνω της Vitex το Corrolux(όχι το metal silicone) 2 χέρια με 10% αραιωση πρώτο χέρι.. 5% το δευτερο..

3)Εάν βρίσκεσαι σε πολυκατοικία και έχει βάψει κάποιος μπορεί να ρωτήσεις τι κωδικό έχει βάλει και από ποια εταιρία....
Αν όχι μπορείς να πάρεις δειγματολογια από διάφορες εταιρίες και να δεις πιο είναι κοντά..
Έχει υπόψιν ότι από αυτό που είναι στο κάγκελο το κανονικό του χρωμα ήταν 3-4 τόνους πιο σκούρο γιατί έχει ξεθωριάσει..
Επεισης υπάρχουν βεντάλια με ral χρώματα που 100% θα βρεις κάτι από εκεί..

..και κάτι τελευταίο..

Η εποχή από εδώ και πέρα δεν είναι και η πιο κατάλληλη..
Τα σιδερα με τη. ζέστη κρατανε μεγάλες θερμοκρασίες και τα χρώματα διαλυτου/νεφτιού δεν κάνουν λογικη χρονική διάρκεια στεγνώματος ,παρα πολυ γρηγορα,για σωστή και πλήρη ωρίμανση για να γίνει σκληρό..εάν τα βαράει συνέχεια η ζέστη θα έχεις θέμα..θέλει πολύ πρωί η απόγευμα..
Εάν δεν τα "χτυπαει" συνέχεια δεν υπάρχει πρόβλημα..

Last edited:

1)Ο μόνος τρόπος για να τα επιδιορθωσεις είναι να τα υλεκτροκολλησεις...όπως σου είπαν και τα παιδιά.
Καμία κόλλα η ειδική ριτηνη δεν έχει την δύναμη να συγκρατήσει το 2 κομματια ενωμένα...

Β)Όλες αυτές οι.κολλες κάνουν γυαλιστερή επιφάνεια και τα χρώματα δεν κάνουν πρόσφυση..

2)Το χρωμα έχει ξεθωριάσει και ξεφλυδισει οπως φενεται και από την φώτο...Ειδικά αυτό το ξεθώριασμα οφείλεται κυρίως στη λεπτή στρώση του χρώματος...εκτος και αν είναι λαμω από 15χρονια που θα το θεωρήσω λογικό...

Θέλει πολύ καλό τρίψιμο με γυαλόχαρτο(freecut) 100-120 grid σε ολα τα καγκελα και η συρματοβουτσα όπου χρειαστεί.. παλμικο η εκκεντρο τριβειο δεν μπορεί να βοηθήσει...

Όπως είναι η κατάσταση τους θέλει ολο περασμα με αντισκουριακο ασταρι..δεν μπορείς να κάνεις τοπικά γιατί το χρώμα έχει "αδυνατισει" πάντου

Για χρωμα(ντουκο) προτείνω της Vitex το Corrolux(όχι το metal silicone) 2 χέρια με 10% αραιωση πρώτο χέρι.. 5% το δευτερο..

3)Εάν βρίσκεσαι σε πολυκατοικία και έχει βάψει κάποιος μπορεί να ρωτήσεις τι κωδικό έχει βάλει και από ποια εταιρία....
Αν όχι μπορείς να πάρεις δειγματολογια από διάφορες εταιρίες και να δεις πιο είναι κοντά..
Έχει υπόψιν ότι από αυτό που είναι στο κάγκελο το κανονικό του χρωμα ήταν 3-4 τόνους πιο σκούρο γιατί έχει ξεθωριάσει..

..και κάτι τελευταίο..

Τα σιδερα με τη. ζέστη κρατανε μεγάλες θερμοκρασίες και τα χρώματα διαλυτου/νεφτιού δεν κάνουν λογικη χρονική διάρκεια στεγνώματος ,παρα πολυ γρηγορα,για σωστή και πλήρη ωρίμανση για να γίνει σκληρό..εάν τα βαράει συνέχεια η ζέστη θα έχεις θέμα..θέλει πολύ πρωί η απόγευμα..
Είναι 20+ χρόνια, από την κατασκευή της οικοδομής. Δεν έχει ασχοληθεί άλλο διαμέρισμα.
Θεωρείς δηλαδή ότι με φύλλα γυαλόχαρτου (χειροκίνητα) και με συρματόβουρτσα μπορούν να καθαρίσουν χωρίς ηλεκτρικά εργαλεία (τροχό) ;

..και κάτι τελευταίο..

Αναλυτικότατος!!!!!(y)(y)(y)

Κωστή, ποιό από δύο;
1747162212850.png

Με παλμικό έκκεντρο τριβείο θα κάνω δουλειά;

Δεν θα κανεις δουλεια οπως με την συρματοβουρτσα, με τιποτα.
Εκει ομως που θα χρειαστει γυαλοχαρτο ενα πολυεργαλειο μπορει να βοηθησει.

Πριν καμμια δεκαρια χρονια ειχα βαψει τα καγκελα της ταρατσας και φυσικα ειχα παρει μπολικα τριβεια μαζι για να διαλεγω...ματαια ομως!
Το νουμερο ενα εργαλειο τελικα ηταν οι συρματοβουρτσες, το δευτερο και τριτο στην ιδια θεση, ηταν ενα τριβειο πολυεργαλειου και ενα τριβειο χειρος.
Aναλογα τα καγκελα, μπορει να βοηθησουν και καποια εξαρτηματα/βουρτσες που μπαινουν σε δραπανοκατσαβιδα.

Είναι 20+ χρόνια, από την κατασκευή της οικοδομής. Δεν έχει ασχοληθεί άλλο διαμέρισμα.
Θεωρείς δηλαδή ότι με φύλλα γυαλόχαρτου (χειροκίνητα) και με συρματόβουρτσα μπορούν να καθαρίσουν χωρίς ηλεκτρικά εργαλεία (τροχό) ;
Μαλιστα..
Ναι με λιγη υπομονη γινεται...Τα καγκελα σου ειναι ημικυκλικα και στρογγυλα και δεν βολευουν αυτα τα εργαλεια...
Αναλυτικότατος!!!!!(y)(y)(y)

Κωστή, ποιό από δύο;
View attachment 252162
Ναι εχεις δικιο δεν το διευκρινησα..το δευτερο....βγαινει και σε γκρι που θελει...

• Like
Reactions: newbie
Συμφωνώ με Κωστή
Βέβαια το corrolux είναι της Vechro όχι της Vitex..
Γιατί όχι metal silicon?
Έχεις δίκιο το Verolac ειναι της Vitex...
Αυτό ήθελα να αναφέρω.

Το metal silicone της Vitex για να το δουλέψεις μέσα στην ζέστη πρέπει να το ξέρεις πως να τα απλώσεις και πως...
Επειδή είναι σιλικονουχο στεγνώνει πολύ πιο γρήγορα από τα απλά ντουκα...
Οπότε δεν θέλω να παιδεψω το φίλο..

• Like
Reactions: KostasMo and dk31