Μετά την Nikon 1 J1 τι?

Η Νίξον ήταν καλή αλλά μέχρι εκεί, αλίμονο ποτέ δεν είπα ότι δε με καλύπτει.
Δεν ήταν άριστη όμως και δεν άξιζε πιστεύω να επενδύσω σε κάτι που και η ίδια η εταιρία απαξιώνει.
Ίσως να με περιόριζε και ο κιτ φακός με το 3.5 ελάχιστο διάφραγμα, επίσης έχανα σε φορητότητα.
Από τη μία θυσίαζα την ποιότητα για την ευκολία την οποία όμως δεν είχα αφού δε χωρούσε σε καμία τσέπη.
Δεν είμαι θιασώτης των mp αλλά τα 10 είναι λίγα πια όλο και λίγο crop θα το κάνω.
Αναπόφευκτα σύγκρινα τις φωτογραφίες με την d7000 και υστερούσαν κάπως.
Στα μάτια των άλλων όλα ήταν τέλεια αλλά για εμένα είχε περάσει ο έρωτας και πάλευα μονάχα με την αγάπη.
Χτες ήμουν κουρασμένος σωματικά και ψυχολογικάd λόγω πολλών δυσάρεστων γεγονότων τελευταία.
Πήρα την d7000 για να φωτογραφίσω την ομάδα ενός φίλου.
Ε λοιπόν άδειασα αυτά τα 20 λεπτά που έπαιξα με την μηχανή.
Το έχετε νιώσει και εσείς, συναίσθημα πάθους.
Η θα πάρω μηχανή τσέπης ή mirrorless να μου αδειάσει την τσέπη.

Μιλάς περισσότερο για το αποτέλεσμα της μηχανής, την ποιότητα του τελικού αρχείου ή τη μηχανή ως διαδικασία λήψης? Γιατί εάν κυνηγάς το δεύτερο, δεν υπάρχει υποκατάστατο σε μέγεθος τσέπης.

Σε μέγεθος τσέπης να πάρεις μια καλή κόμπακτ την οποία θα μάθεις, τα ατού και τις αδυναμίες της, και θα δουλεύεις με αυτά.

Τα 10mp δεν είναι το πρόβλημα, είναι πια παραπάνω από ώριμες και οι κόμπακτ να δώσουν αποτέλεσμα. Με 10mp και iso μέχρι τα 400, που τα έχουν εύκολα οι καλές κόμπακτ (και 800 υπό προϋποθέσεις), μπορείς να κάνεις θαύματα. Απλά καταλήγουμε γκατζετάκηδες και κοιτάμε πού έχει φτάσει η τεχνολογία, αντί να κοιτάμε πού φτάνουν οι δικές μας δημιουργικές δυνατότητες, τις οποίες και είναι το ζητούμενο να αξιοποιήσουμε και να επεκτείνουμε.

H ποιότητα του τελικού αρχείου στα μάτια μου δεν με εντυπωσίαζε.
Μιλάμε για πιο δύσκολες λήψεις.
Τη μέρα ντάλα ήλιο όλες σχεδόν ίδια βγάζουν.
Στη ζωή αυτή δε ξέρουμε στα πάντα τι θέλουμε, υποθέτουμε,ρωτάμε, γινόμαστε γνώστες των εμπειριών των άλλων και προσπαθούμε να τις ταιριάξουμε στη δική μας πραγματικότητα.
Και εγώ ρωτάω εδώ μήπως και κάνω τη σωστότερη κίνηση, όπως έκανα με την d7000 που δε με συγκινεί κάτι άλλο για να την αλλάξω.
Αν πάω στα γενέθλια φίλων,σε σχολικές παραστάσεις,σε γάμους,βαφτίσεις κτλ ξέρω θα πάρω την d7000 και ότι βγει.
Στη βόλτα με τις μικρές,στην παραλία,σε στιγμές στο σπίτι, σε μικρές εξορμήσεις θέλω αυτό που ψάχνω τώρα κάτι πιο μικρό , πιο εύκολο αλλά να μην μου άφησει ένα αν στο τελικό αποτέλεσμα.

Θα συμφωνήσω με τον Τάσο. Δεν βρίσκω τον λόγο να απλωθείς σε δυο συστήματα. Έχεις μηχανή και πολύ καλή. Αν θες κάτι να εχεις πάντα στην τσέπη σου πάρε μια καλή κομπακτ. Η παράλληλη ύπαρξη DSLR και mirrorless δεν έχει πολύ νόημα.

Αν σου λείπει η έμπνευση, δοκίμασε να ξεκινήσεις κάποιο πρότζεκτ. Στο flickr πχ τρέχουν πάρα πολλά γκρούπ που έχουν στόχο την δημιουργία έμπνευσης. Όπως πχ το flickr fridays που δίνουν ένα θέμα κάθε παρασκευή. Δοκίμασε κάτι τέτοιο.

Μπορείς να μάθεις να δουλεύεις με περιορισμούς.

Πχ να παίρνεις τη Δ7000 με έναν σταθερό και να μην ανεβαίνεις πάνω από ισο400. Δες τι θα βγάλεις.

Έμπνευση έχω, ο προσωπικός χρόνος μου λείπει.
Ποια είναι η καλή η compact λοιπόν?
Δε ξέρω πόσο θα μπορούσα να απλωθώ γιατί δεν υπάρχουν άπλες.

Παναγιώτη νομίζω ότι η περίπτωση mirrorless για 2ο σύστημα πρέπει να αποκλεισθεί αν χρειάζεσαι μια μηχανή κυριολεκτικά τσέπης. Προσωπικά έχοντας ΉΔΗ m4/3 προσπάθησα να χρησιμοποιήσω μια e-pm1+14/2,5 και δεν βολεύτηκα, για τον απλό λόγο ότι... ΔΕΝ μπαίνει σε τσέπη. Τώρα όλες σχεδόν οι premium compact είναι καλές "για αυτό που είναι". Δηλαδή ακόμα και η RX100II δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα, αλλά ως compact. Οι μόνες που θα σου δώσουν αποτέλεσμα ανάλογο με DSLR, και ταυτόχρονα χωράνε όντως (τις έχω δοκιμάσει και τις δυο) σε τσέπη παντελονιού είναι οι Ricoh GR και Nikon A. Τέλος (προς το παρόν).
Οπότε αν βολεύεσαι με τα 28mm καλώς, ειδάλλως πας σε RX100II ή την "παλιά" RX100, Canon S95/110 (την 100/120 άστες στην άκρη), και μετά στις υπόλοιπες (Pansonic LF1, Fuji QX) όταν εμφανισθούν.

Last edited:
Περίμενα να δω τι θα γράψεις και εσύ Δημήτρη έχοντας την rx100, την οποία βρίσκω καινούργια από Ελλάδα στα 470 ευρώ(νομίζω καλή τιμή).
Τα σταθερά 28mm δεν βολεύουν και οι 2 αυτές δεν έχουν αξιόλογο βίντεο που με ενδιαφέρει.
Pansonic LF1, Fuji QX όχι γατί αποφεύγω να αγοράζω προϊόντα τεχνολογίας μόλις βγουν και είναι στη μέγιστη τιμή τους.
Με προβλημάτισαν πολλοί εδώ μέσα που γράφουν ότι με μία nex3n παίρνεις τα αποτελέσματα της rx100.

Πολύ τρώγεσαι και δεν υπάρχει λόγος.

Αν απλώς θέλεις να έχεις μια μηχανή μαζί σου για κάθε χρήση κάθε μέρα, πάρε την j1 ή κάποια πιο μικρή με μεγαλύτερο ζουμ. Αν έχεις κάτι καλό παίρνεις τη μεγάλη. Κοίτα να χαρείς αυτό που κάνεις και όχι τον εξοπλισμό σου. Δες τον Ηλία .... έχει για καλή την 40d (πότε είπαμε ότι κυκλοφόρησε;) και για καθημερινή χρήση, κάτι σαν τη δική σου. Και μας έχει ψοφήσει στις καλές λήψεις.

Απάντηση: Re: Μετά την Nikon 1 J1 τι?

Πολύ τρώγεσαι και δεν υπάρχει λόγος.

Αν απλώς θέλεις να έχεις μια μηχανή μαζί σου για κάθε χρήση κάθε μέρα, πάρε την j1 ή κάποια πιο μικρή με μεγαλύτερο ζουμ. Αν έχεις κάτι καλό παίρνεις τη μεγάλη. Κοίτα να χαρείς αυτό που κάνεις και όχι τον εξοπλισμό σου. Δες τον Ηλία .... έχει για καλή την 40d (πότε είπαμε ότι κυκλοφόρησε;) και για καθημερινή χρήση, κάτι σαν τη δική σου. Και μας έχει ψοφήσει στις καλές λήψεις.

Γιατί εγώ, με τι ξέμεινα νομίζεις τώρα... old faithfull. Φτιάχνοντας τις φωτογραφίες του Όρους, μετά τόσα χρόνια, δεν κρύβω βέβαια ότι -από τη μια- χαλάστηκα άσχημα με τη σύγκριση ποιότητας με τη 5D2, έχουν μεγάλη διαφορά (βέβαια εδώ μιλάμε για σύγκριση με FF). Από την άλλη βέβαια, επαναδιαπίστωσα ότι με καλό φως και χρήση bracketing όπου χρειάζεται, μπορείς να πάρεις αποτέλεσμα τουλάχιστον επαρκές. Το κυριότερο πράγμα το οποίο χρήζει βελτίωσης και έχει και τα μεγαλύτερα περιθώρια, είναι εμείς ως φωτογράφοι.

Re: Απάντηση: Re: Μετά την Nikon 1 J1 τι?

Το κυριότερο πράγμα το οποίο χρήζει βελτίωσης και έχει και τα μεγαλύτερα περιθώρια, είναι εμείς ως φωτογράφοι.

Αυτά είναι λόγια του διαβόλου και δεν τα θέλουμε εδώ!!! :p :p :p

me mia nex 3 και καλο φακο , παιρνεις πολυ καλυτερα αποτελεσματα απο την rx100....

Πολύ σωστά! Επανάληψη, για όσους δεν το κατάλαβαν ακόμα: οι compact είναι πολύ καλές για την τσέπη (την αδειάζουν και μπαίνουν αυτές :flipout:). Για οτιδήποτε άλλο, με λιγότερα χρήματα παίρνεις καλύτερα αποτελέσματα.

Μιλώντας για ώρα και κάνοντας χύτρα το κεφάλι του Δημήτρη, οποίος είναι κάτοχος της rx100 κρίνω ότι καλύτερα θα ήταν να πάρω μία sony nex.
Τι λέτε?

Έμπνευση έχω, ο προσωπικός χρόνος μου λείπει.
Ποια είναι η καλή η compact λοιπόν?
Δε ξέρω πόσο θα μπορούσα να απλωθώ γιατί δεν υπάρχουν άπλες.

Στις είπα στην αρχη.. Δεν υπάρχουν άλλες compact

Για τις ανάγκες που λες (φορητότητα, καλο βίντεο καλή φώτο, φωτεινός φακός) θα κοιταζα την Panasonic LX-7
Αν πάλι μπορείς να πας στην Sony RX100, μην το σκέφτεσαι..

Απλά βεβαιώσου οτι ξέρεις τι θέλεις (δεν είμαι απολυτά σίγουρος)

Μιλώντας για ώρα και κάνοντας χύτρα το κεφάλι του Δημήτρη, οποίος είναι κάτοχος της rx100 κρίνω ότι καλύτερα θα ήταν να πάρω μία sony nex.
Τι λέτε?

Οτι δεν θα μπορέσεις να διαχειριστείς 2 συστήματα και θα αναγκαστείς σύντομα να αποχωριστείς το ένα..

Το δεύτερο σύστημα θα μείνει μάλλον με τον kit φακό άντε και με ένα σταθερό φωτεινό και τέλος.
Η nikon d7000 έχει κλείσει με Tamron 17-50 f.2.8 και nikkor 55-200mm vr.

Από τον αισχρό 16-50 της Σόνυ καλύτερα μια καλή κόμπακτ.

7,5% παραμόρφωση και 5 στοπ βινιέτα.... τοπ σκόρερ, αλλά από την ανάποδη.

Last edited:
Εγώ ακόμα δεν κατάλαβα τί δεν βρήκες στην J1 που το ψάχνεις μεταξύ μιας compact και μια mirrorless. Και εγώ να μην το καταλάβω δεν έγινε κ τίποτα. Εσύ ο ίδιος δεν είμαι σίγουρος αν ξέρεις. Γιατί δεν εξηγείτε αλλιώς οτι κοιτάς μεταξύ δυο διαφορετικών ειδών. Σου προτείνω να προσπαθήσεις να το ξεκαθαρίσεις αυτό μέσα σου καλά πριν κάνεις κάποια αγορά. Γιατί όπως και ο ίδιος λες, αυτά κοστίζουν. Είναι κρίμα να δίνεις τζάμπα λεφτά για κάτι που δεν είναι αυτό που χρειάζεσαι/θέλεις.
Ανέλυσε το μας αν θέλεις λίγο παραπάνω το τί σκέφτεσαι