Μια βραδιά με Wolfson

attachment.php

εγώ πάντως άκουγα 15 μέρες έτσι, ενώ είχα έτοιμο το κουτί και με τις τρύπες και όλα, επειδή δεν ήθελα να στερηθώ τον ήχο του γιά όσο θα χρειάζονταν η μεταφορά.

Μετά από τόσο ντόρο περί dac...τόσα και τόσα ποστ,παρουσιάσεις,συγκρίσεις και φαγομάρες αυτό το μαραφέτι μου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον απίστευτα. Φυσικά δεν υπάρχει ούτε δείγμα και περιμένω μπας και σκάσει κανένα μύτη, όπως και αρκετοί άλλοι φαντάζομαι. Σε χαμηλότατο οικονομικό προυπολογισμό εξ αρχής είμουν μεταξύ των κλασικότατων vdac-dacmagic. Για να μην κουράσω περισσότερο θέλω να ρωτήσω τα εξής. Διαθέτω μια αρκετά μεγάλη συλλογή από μουσικά αρχεία από 128-320bitrate,flac κλπ. Πηγή είναι η κάρτα ήχου της μητρικής του pc και μπορεί και το egreatM34a.
Ακούω ή μπορεί να ακούσω όλα μα όλα τα είδη και αυτό το λέω γιατί μου έχουν πει οτι π.χ το vdac κάνει μόνο για κλασσική μουσική ή πχ το άλλο κάνει περισσότερο για ροκ. Δεν ψάχνω τπτ ιδιαίτερο ούτε εχω σε τέτοια τιμή απαιτήσεις. Απλά να ακούσω τι κάνει ενα dac τελοσπάντων..αν είναι μόνο ψυχολογική η διαφορά ή όντως κάνει μια διαφορά που δεν μπορείς να την πετύχεις πχ μέσω software..equalizer,foobar, dsp winamp κλπ. Από τι bitrate και πάνω κάνει δουλειά το dac; Ένα αρχείο π.χ 128bit το κάνει να ακούγεται ας πούμε σαν 192;; ή το κάνει ακόμα χειρότερο. Το θέμα για μένα είναι να μην πετάξω τόσο υλικό που δύσκολα ξαναβρίσκω και να μην αναγκαστώ να πάρω 5 δίσκους για να βάζω flac που ομολογουμένος είναι απίστευτα, αλλά απαιτούν μεγάλο όγκο. Όποιος μπορεί και σε ότι μπορεί ας μου απαντήσει.

Όπως παντού, ισχύει το γνωστό: garbage in, garbage out.

Το MP3 των 128kbit θα ακουστεί χάλια, ασχέτως DAC. Θαύματα δεν μπορούν να γίνουν. Ένα πολύ καλό DAC σε ένα αναλυτικό σύστημα θα αναδείξει τα προβλήματά του, αλλά να το βελτιώσει δεν πρόκειται.

+1

Πρόσφατα δοκιμάσαμε σπίτι μου το Βencmark που βελτίωσε αισθητά το Οppo BD83, πάρα πολύ το παλιό Pioneer 656, αλλά ακόμα περισσότερο το ΜediaPlayer ΗDX-1000.

Δυστυχώς όμως τα χαμηλά bitrate mp3 που έπαιξαν στο ΗDX, παρότι υπήρχε σαφέστατη βελτίωση, εξακολουθούσαν να ακούγονται συμπιεσμένα, σχεδόν μονοφωνικά και "άδεια"...

Νομίζω ότι τα DAC (οποιασδήποτε τιμής) δεν μπορούν να κάνουν θαύματα. Δεν ξαναγράφουν τη μουσική. Απλά τη βελτιώνουν. Το τελικό όμως αποτέλεσμα εξαρτάται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από το αρχικό... "garbage in, garbage out"...

Last edited:
πρόσφατη δοκιμή με το βουβάλι 32 ΙΙ μας έκανε ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη ΚΑΙ με αρχεί mp3 σε 192....

δεν μιλάω για ΑΒ.
Και σε σύστημα με καλές προδιαγραφές...

Μόνο τα dac που δουλεύουν σε DSD 1bit μπορούν να ανεβάσουν την φαινομενική ανάλυση αλλά έχουν κατηγορηθεί και για τεχνητό ήχο.
Καλύτερα όμως την ανάλυση να την παίρνεις από το αρχείο της πηγής και όχι να την φτιάχνεις με αλγόριθμο μετά.

πρόσφατη δοκιμή με το βουβάλι 32 ΙΙ μας έκανε ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη ΚΑΙ με αρχεί mp3 σε 192....

δεν μιλάω για ΑΒ.
Και σε σύστημα με καλές προδιαγραφές...

IMO τα 192Kbps είναι μια χαρά bitrate για τα περισσότερα είδη μουσικής. Λογικό να ακούγεται ωραία. Απλά, και με "απλό" DAC μια χαρά θα έπαιζε.

Οπότε με λίγα λόγια για εμάς τους πρωτάρηδες το εν λόγω μηχάνημα είναι value for money και να το προτιμήσουμε αντί vdac - cambrigde;;

Καταλαβαίνω οτι είσαστε επιφυλακτικοί..δε θέλετε να παραπλανήσετε κλπ , αλλά απαντήστε σας παρακαλώ με σαφήνεια. Με άλλα λόγια π.χ κύριε Δημητρακούδη θα το αγοράζατε για τον εαυτό σας;; Θα το προτείνατε στον κολητό σας;
Συγνώμη για το ύφος μου, αλλά θέλω μια ώθηση. Όλοι καλώς κάνουν και λένε "Αν δεν το ακούσεις μη το πάρεις..", αλλά εγω πχ σαν άσχετος εμπιστεύομαι και μπαίνω σε αυτό το φόρουμ, γιατί θεωρώ οτι κάποιος φίλος με εμπειρία ..με 10.000 ποστ και γενικά με προσόντα που φαίνονται μέσα από τα γραφόμενα του ΞΕΡΕΙ και έχει δοκιμάσει πολλά.

Αν έψαχνα για DAC σε αυτή τη κατηγορία τιμής, θα το σκεφτόμουν πολύ σοβαρά, παρότι ούτε εγώ το έχω ακούσει.

εγώ θα το σκεφτόμουν επίσης σοβαρά, αν και είμαι καλυμμένος από dac, μόνο και μόνο επειδή φαίνεται εξαιρετική υλοποίηση.
Το άν έχει πετύχει...είναι άλλο θέμα.
αλλά τα 250 σίγουρα τα αξίζει.

Ως πρωτάρης κι εγώ θα σου πώ την δική μου σκέψη, ελπίζω να σε βοηθήσει.

Υπάρχουν DAC από 50Ε έως 3000Ε+... Η τσέπη μου στη παρούσα φάση θα άντεχε κάποιες βελτιώσεις της τάξεως των 1000Ε

Οι απαιτήσεις μου ήταν για ένα σύστημα σε δικάναλο που να μπορεί να αναπαράγει αξιοπρεπώς τα CD μου και αρκετά καλά τα αρχεία μου (κυρίως υψηλά bitrate), ενώ στο πολυκάναλο απλά να βελτιώσει όσο είναι δυνατόν την μέτρια απόδοση που έχω τώρα.

Προσανατολιζόμουν στην αγορά ενός DacMagic αλλά πριν καταλήξω ήθελα να ακούσω ένα φθηνότερο και ένα ακριβότερο στα λεφτά που μπορούσα να διαθέσω που να έχουν την γενικότερη αποδοχή/value for money εκτίμηση των μουσικόφιλων.

Για καλή μου τύχη ένα φιλαράκι, μου έφερε το Benchmark σπίτι ενώ σε αυτό το νήμα βρήκα αναλυτικότατες και προσεγμένες απόψεις για το Wolfson.

Παρ' ότι τελικά δεν το άκουσα, ακολούθησα τη λογική και το ένστικτό μου και το παράγειλα, αφού οι παρόντες χρήστες έμειναν αρκετά ικανοποιημένοι, έχοντας πιθανότατα μεγαλύτερες απαιτήσεις από τις δικές μου, ενώ το κόστος ήταν αρκετά χαμηλό (περίπου 300USD) άρα επέτρεπε διορθωτικές κινήσεις...

Με αυτό το τρόπο θα μου περισσέψουν αρκετά χρήματα, είτε για τη προσθήκη ενός suroundboard 7.1 στον ολοκληρωμένο μου (DensenB110), είτε την προσθήκη του τροφοδοτικού του (DNRG) και αναβάθμιση του ΟppoBD83 (με τα DAC της SABRE), είτε και όλα μαζί... θα δούμε.
Την ίδια στιγμή το παλιό μου DVD-SACD player (Pioneer 656) θα επαναδραστηριοποιηθεί - ως transport αυτή τη φορά - και επιτέλους το ΜediaPlayer (ΗDX-1000) θα μπορεί να πάιξει τα αρχεία μου με, αν μη τι άλλο, υποφερτό αποτέλεσμα...

Σίγουρα το αποτέλεσμα δεν είναι ακόμα γνωστό, αφού βρίσκομαι στη διαδρομή - τουλάχιστον 1-2 μήνες μακριά από το τελικό αποτέλεσμα, αλλά μου φαίνεται ότι πήρα αποδεκτό ρίσκο και ελπίζω να δικαιωθώ...

Αν και σύ νομίζεις ότι μπορείς να αξιοποιήσεις τα υπάρχοντα μηχανήματά σου και αρχεία σου με ανάλογο κόστος και απόδοση γιατί όχι να μην το ρισκάρεις.

Έχω δε την εντύπωση ότι αν τελικά δεν μείνεις ικανοποιημένος θα το σπρώξεις στο Εbay (αν δεν σε προλάβει κανείς από εδώ...) σε 1 ωρίτσα το πολύ... Το δικό μου το τσίμπησα κατόπιν συνενοήσεως και ειδοποίησης του πωλητή(!) αφού δεν το προλάβαινα... οπότε με το που βγήκε-έφυγε...

Καλή απόφαση
(και μια προτροπή: ΧΤΥΠΑ ΤΟ!!!:smash:)
:ernaehrung004:

Last edited:
Μια ποιο προσεκτική ματιά στη πλακέτα του δείχνει ότι μάλλον βγάζει και XLR. Συνηγορεί και ότι η σχεδιασή του είναι balanced.

Τελικά η πλακέτα του βγάζει XLR έξοδο η οποία και δοκιμάστηκε με απόλυτη επιτυχία.
Οταν παίζει από εκεί η μουσική σκηνή ακούγεται πραγματικά τρισδιάστατη.
Τώρα μένει να δούμε τι θα κερδίσουμε με αλλαγή των τελεστικών.

Eυχαριστούμε αδερφέ!!! Συνέχισε να ενημερώνεις. :grinning-smiley-043 Δεν δαγκώνουμε.
Μεγάλα παιδιά είμαστε... Ξέρουμε το ρίσκο, το αποδεχόμαστε ή όχι και πορευόμαστε!

Εμένα δυστυχώς ο Densen δεν έχει XLR, έχει κάτι σαν XLR αλλά για το extra τροφοδοτικό του. Οπότε...

Kαι κάτι ακόμα... Οι τελεστικοί θα αντικαταστήσουν κάποια τρανζίστορ? Τι θέλουμε να πετύχουμε ακριβώς? Aύξηση Voltage? Σταθερή τροφοδοσία? Μείωση παραμορφώσεων? Θα έχει, πιθανώς, επίπτωση στα καλά του Wolfson???
(είμαι άσχετος οπότε αν έχεις την όρεξη, ή κάποιος άλλος, να γράψεις δυό λόγια please σε απλά ελληνικά...).

-bye-

Τελικά τράβηξα το μουτζούρη...:award:

Το DAC χθές στο αεροδρόμιο αλλά έμεινε στο τελωνείο δυστυχώς!

Η DHL απαιτεί τα τελωνιακά έξοδα περίπου 20 Ευρώ για την αναγραφόμενη αξία του δέματος + 45 Ευρώ πρακτοριακά και εργατικά + περίπου 50 Ευρώ για να το εκτελωνίσουν οι ίδιοι και να το στείλουν σπίτι!

Το σύνολο 240Ε το DAC + 120 (γ#μησιάτικα) = 360Ευρώ!

Όταν τους τόνισα ότι το ίδιο αντικείμενο από τον ίδιο αποστολέα έχει παραδοθεί στο σπίτι χωρίς καμία επιβάρυνση σε 4 άτομα μου είπαν επί λέξη "δεν μπορώ να γνωρίζω γι' αυτό"! Πιάσε το αυγό και κούρευτο...:flipout:

Ας είναι, ελπίζω την παρασκευή να διαπιστώσω ότι άξιζε το κόπο το ρίσκο, αλλά αν πάλι όχι δεν πειράζει... Αν δεν ρισκάρεις δεν κάνεις τίποτα στη ζωή :2thumb22sup:

Όλα τα παραπάνω τα γράφω προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου, ώστε να έχει υπόψιν του και αυτή την εκδοχή.

ΥΓ. Εντυπώσεις 1-2 εβομάδες αφού το παραλάβω, ώστε να έχει στρώσει...

Re: Απάντηση: Μια βραδιά με Wolfson

Τελικά τράβηξα το μουτζούρη...:award:

Το DAC χθές στο αεροδρόμιο αλλά έμεινε στο τελωνείο δυστυχώς!

Η DHL απαιτεί τα τελωνιακά έξοδα περίπου 20 Ευρώ για την αναγραφόμενη αξία του δέματος + 45 Ευρώ πρακτοριακά και εργατικά + περίπου 50 Ευρώ για να το εκτελωνίσουν οι ίδιοι και να το στείλουν σπίτι!

Το σύνολο 240Ε το DAC + 120 (γ#μησιάτικα) = 360Ευρώ!

Όταν τους τόνισα ότι το ίδιο αντικείμενο από τον ίδιο αποστολέα έχει παραδοθεί στο σπίτι χωρίς καμία επιβάρυνση σε 4 άτομα μου είπαν επί λέξη "δεν μπορώ να γνωρίζω γι' αυτό"! Πιάσε το αυγό και κούρευτο...:flipout:

Ας είναι, ελπίζω την παρασκευή να διαπιστώσω ότι άξιζε το κόπο το ρίσκο, αλλά αν πάλι όχι δεν πειράζει... Αν δεν ρισκάρεις δεν κάνεις τίποτα στη ζωή :2thumb22sup:

Όλα τα παραπάνω τα γράφω προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου, ώστε να έχει υπόψιν του και αυτή την εκδοχή.

ΥΓ. Εντυπώσεις 1-2 εβομάδες αφού το παραλάβω, ώστε να έχει στρώσει...

Νικόλα, μήπως έγινε λάθος συνεννόηση κατά την επικοινωνία της κουνιάδας σου με τον Hui? :fahne90:
(κανένας άλλος δεν αντιμετώπισε πρόβλημα μέχρι στιγμής)

...

Καλοάκουστο, όπως και να ´χει...

Last edited: