Μία γνώμη στη δεύτερη εφηβεία του Ηλία

You can't teach an old dog new tricks...
O Ηλίας πάει για D750 και primes

Για δεύτερο σύστημα προσωπικά θα διάλεγα ένα σετ NEX και 2 άντε 3 φακούς Ή Canon M.....ανάλογα πως θα ξυπνούσα το πρωί

Υ.Γ. Γεμίσαμε 50άρηδες!
Τελικά φαίνεται ότι είναι η πιο νορμάλ..................ηλικία!!! :flipout:

Υπόψη ότι το θέμα μας είναι το νέο σύστημα του Ηλία...

Καλα, δεν πειραζει... Οπως προειπαν, εμφανιστηκαν πολλοι ..."συνονοματοι" με ανησυχιες παρομοιες με τις δικες μου.
Εγω, "ακουω", "βλεπω", "σωπαινω" (προς το παρον) :beatnik2:

Το τρίγωνο της έκθεσης (χρόνος - διάφραγμα - ευαισθησία) δεν αλλάζει ανεξαρτήτως μεγεθών. Έχουν βγει κάποιες περίεργες θεωρίες που αμφισβητούν κάποια θέματα, αλλά όταν τραβάς αυτά ισχύουν, το αποτέλεσμα που παίρνεις είναι μια άλλη ιστορία που επηρρεάζεται από πάρα πολλούς παράγοντες (για να μην ξεχνάμε και τον φωτογράφο).

Δεν είναι περίεργη θεωρία οτι η ευαισθησία (ISO εννοείς μάλλον) δεν είναι παράγοντας της έκθεσης, έτσι είναι ο ορισμός της έκθεσης .. οι τρείς παράγοντες που την επηρεάζουν είναι το φως της σκηνής - η ταχύτητα κλείστρου - ο διαφραγματικός λόγος f/xx.

http://en.wikipedia.org/wiki/Exposure_(photography)
"In photography, exposure is the amount of light per unit area (the image plane illuminance times the exposure time) reaching a photographic film, as determined by shutter speed, lens aperture and scene luminance. In digital photography "film" is substituted with "sensor". Exposure is measured in lux seconds, and can be computed from exposure value (EV) and scene luminance in a specified region."

το f/xx μας δίνει την ποσότητα φωτός ανα μονάδα επιφανείας (πρακτικά καθορίζει πόσο γρήγορα θα καεί η φωτο), πολλαπλασιάζεις με το εμβαδό και παίρνεις την συνολική ποσότητα φωτός (αυτή που επηρεάζει το πόσο θόρυβο θα έχει η εικόνα).

Οταν θέλεις μεγάλο βάθος πεδίου και περιορίζεσαι στην ταχυτητα λήψης* δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των φορματ, για ίδιο DOF και ίδια ταχύτητα λήψης θα πάρεις ίδιο θόρυβο διότι θα έχεις και ίδια συνολική ποσότητα φωτός.
Δηλ. 4/3 @ 7mm 1/100 f/4.0 = FF @ 14mm 1/100 f/8.0 σε όλα (προοπτική, κάδρο, περίθλαση, motion blur, DOF, θόρυβο).

* Οι περιορισμοι μπορεί να είναι τυχόν επιθυμητο πάγωμα κίνησης, τράβηγμα με ταχύτητα ωστε μια χεράτη λήψη να μην βγεί κουνημένη κλπ.

Το πράγμα αλλάζει οταν

- το ρηχό βαθος πεδίου είναι ζητούμενο (το 4/3 απλά δεν ρηχαίνει οσο το FF, δεν υπάρχουν οι αντίστοιχοι φακοί) ή δεν ενοχλεί να το ρηχήνεις επιπλέον αποσο σου δίνει το 4/3 (π.χ. ευρυγώνια λήψη σε ευθυγραμισμένη παρέα σε κλειστό χώρο).

- το φως είναι πολύ ή θέλεις μακρά έκθεση, ή δεν σε επηρεάζει η ταχύτητα κλείστρου .. εκεί για δεδομένο DOF/diffraction υπερτερεί το FF γιατι δεν καίγεται εύκολα η λήψη δηλ. έχεις 2 στοπ παραπάνω δυναμική περιοχή.
Π.χ στους καταράκτες ;)

Τι θα κανα χωρις εσενανε.. :2thumb22sup: Thanx Ηλια, το πιασα.

Σορυ για τα.. απαραιτητα οφ τοπικ, συνεχιζουμε..

Re: Απάντηση: Μία γνώμη στη δεύτερη εφηβεία του Ηλία

You can't teach an old dog new tricks...
O Ηλίας πάει για D750 και primes

You bet...

Για δεύτερο σύστημα προσωπικά θα διάλεγα ένα σετ NEX και 2 άντε 3 φακούς Ή Canon M.....ανάλογα πως θα ξυπνούσα το πρωί

Θελω σκοπευτρο, δεν θελω μτχ... !!!

Υ.Γ. Γεμίσαμε 50άρηδες!
Τελικά φαίνεται ότι είναι η πιο νορμάλ..................ηλικία!!! :flipout:

Εχεις και κατι ...καρντασια δικηγορους ( :Banane0:) να σου λενε οτι οι 40ρηδες ειναι οι πραγματικοι νορμαλ.
Προβοκατσια !!! :flipout: :flipout: :flipout:

Απάντηση: Re: Μία γνώμη στη δεύτερη εφηβεία του Ηλία

15 χρόνια ακόμη και θα σας φτάσω...:a0210:

A καλά....
Μέχρι τότε....θα έχουν κυκλοφορήσει οι τηλεπαθητικές κάμερες..
Θα φαντάζεσαι την εικόνα και αυτή θα εμφανίζεται μπροστά σου....:flipout:

Τότε εγώ (αν υπάρχω) θα τραβάω με drones από καροτσάκι... :grandpa:

edit: Ηλία αυτό που εννοούσα είναι ότι σε δεδομένες συνθήκες, ότι μηχανή και να έχεις οι ρυθμίσεις είναι ίδιες, η διαφορά είναι βέβαια ότι σε ίδια iso διαφορετικές μηχανές έχουν διαφορετική συμπεριφορά (σύν τα υπόλοιπα "ανιαρά" :flipout:που αναφέρεις).

Απάντηση: Re: Μία γνώμη στη δεύτερη εφηβεία του Ηλία

Φίλε Ηλία μερικες φορες ξεκινώ να σε διαβάσω γιατι παντα μου αρέσει να μαθαίνω ακομη και αυτα που θεωρώ πως ξερω αλλα πολλές φορες εχω πιάσει τον εαυτό μου να πηδάει τρεις τρεις τις προτάσεις , πρεπει να τα λέμε και πιο απλα γιαυτους που ειναι ξενυχτηςμενοι ή δεν εχουν φωτογραφική εμβάθυνση, παντα φιλικά

Τωρα μια γενική παρατήρηση ( αφορα φυςικα και εμένα) που μου είπε φιλος ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ και νομιζω πως εχει απόλυτο δίκιο, χωρίς παντα να υποδεικνύω τα όρια του καθενός, εν έτη 2014 δεν ειναι ο θόρυβος στα ψηλά ISO το κρίσιμο για να βγάλει κανεις καλή φωτογραφία, πιστευω οτι με τις περιςςοτερες μηχανες που κυκλοφορούν σήμερα στα χέρια του ο καλός ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ θα ξεχωρίσει απο την μάζα γιατι οι μηχανες ανεξαρτήτως φόρμα και συςτηματος ειναι σε τέτοιο επίπεδο που δεν τον περιορίζουν δημιουργικά, οι υπόλοιποι θα ψάχνουν τις οθόνες τους με pixel peeping να δουν την οξυτητα και θα κατηγορούν τον ελλιπή ή κακό εξοπλισμός τους, πόσο θόρυβο εχουν απο τον μικρομεςαιο αιςθητηρα κλπ....

εχουμε αναγαγει την ευκρινεια σε νουμερο ενα ζητουμενο χαρακτηριστικο ή ειναι η ιδεα μου?

Όχι, αλλά δεν είναι κακό να υπάρχει η ευκρίνεια ανά πίξελ, έτσι δεν είναι;
Άλλο να ξεκινάς την επεξεργασία σε ευκρινή εικόνα και άλλο σε θολή.

...οι υπόλοιποι θα ψάχνουν τις οθόνες τους με pixel peeping να δουν την οξυτητα και θα κατηγορούν τον ελλιπή ή κακό εξοπλισμός τους, πόσο θόρυβο εχουν απο τον μικρομεςαιο αιςθητηρα κλπ....

Παρών! Δηλώνω ένας από τους υπόλοιπους, ήτοι gearhead pixelpeeper. Ε, και;
Ο φίλος σου ο καλλιτέχνης ή επαγγελματίας φωτογράφος, σόρι ξέχασα τα κεφαλαία, ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ, μπορεί να δημιουργήσει εικόνες-αριστουργήματα με οποιοδήποτε τρέχον μοντέλο, ωραία, μαγκιά του. :p

Last edited:
Από τη μεριά μου, έχω να προτείνω τη λύση στην οποία έχω καταλήξει σήμερα:

Για σοβαρή μηχανή, την Sony a7, με διάφορους φακούς (δικούς της αλλά και παλιούς MF)
Για μικρή σε μέγεθος, αλλά χωρίς παραχωρήσεις στην ποιότητα, τη Ricoh gr

Έχουν περάσει πολλές μηχανές από τα χέρια μου, αλλά αυτός ο συνδυασμός είναι νομίζω από τους πιο δυνατούς και πλήρεις σήμερα. (μιλάω πάντα από την πλευρά του φωτογράφου και όχι του τεχνοκράτη). Φορητότητα, εργονομία, ταχύτητα και ποιότητα στα καλύτερά τους :)

Κι εγώ προς τα κει οδεύω. Αλλά απ' ό,τι κατάλαβα δεν κάνει ως πρόταση για τον Ηλία, αφού:
1) Δεν χωνεύει τη Sony, οπότε δεν θέλει να μπει στο σύστημά της, ειδικά με τις τιμές των καλών native φακών της που υπάρχουν ή που πρόκειται να βγουν
2) Χρειάζεται zoom στο street και θέλει και πλήρως ανακλινόμενη οθόνη όπως στην G5, η έστω σπαστή, οπότε η Ricoh GR δεν κάνει. Μπορεί να λέμε ότι κάνει η μηχανή για street, αλλά μάλλον για τολμηρό 28mm φάτσα-κάρτα street, που δεν ξέρω αν είναι τόσο εφαρμόσιμο στις ελληνικές συνθήκες.

Αν κάνω λάθος, ας με διορθώσει ο ίδιος.

Εχεις και κατι ...καρντασια δικηγορους ( :Banane0:) να σου λενε οτι οι 40ρηδες ειναι οι πραγματικοι νορμαλ.
Προβοκατσια !!! :flipout: :flipout: :flipout:

Εμ αυτός είναι νιάτο οχι σαν και μας .. να φανταστείς ουτε με 43 συμβιβάζεται .. 40 στρογγυλο το πολύ ;)

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Φίλε Ηλία μερικες φορες ξεκινώ να σε διαβάσω γιατι παντα μου αρέσει να μαθαίνω ακομη και αυτα που θεωρώ πως ξερω αλλα πολλές φορες εχω πιάσει τον εαυτό μου να πηδάει τρεις τρεις τις προτάσεις , πρεπει να τα λέμε και πιο απλα γιαυτους που ειναι ξενυχτηςμενοι ή δεν εχουν φωτογραφική εμβάθυνση, παντα φιλικά

Τωρα μια γενική παρατήρηση ( αφορα φυςικα και εμένα) που μου είπε φιλος ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ και νομιζω πως εχει απόλυτο δίκιο, χωρίς παντα να υποδεικνύω τα όρια του καθενός, εν έτη 2014 δεν ειναι ο θόρυβος στα ψηλά ISO το κρίσιμο για να βγάλει κανεις καλή φωτογραφία, πιστευω οτι με τις περιςςοτερες μηχανες που κυκλοφορούν σήμερα στα χέρια του ο καλός ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ θα ξεχωρίσει απο την μάζα γιατι οι μηχανες ανεξαρτήτως φόρμα και συςτηματος ειναι σε τέτοιο επίπεδο που δεν τον περιορίζουν δημιουργικά, οι υπόλοιποι θα ψάχνουν τις οθόνες τους με pixel peeping να δουν την οξυτητα και θα κατηγορούν τον ελλιπή ή κακό εξοπλισμός τους, πόσο θόρυβο εχουν απο τον μικρομεςαιο αιςθητηρα κλπ....

Βρε τρείς προτάσεις έγραψα και δυό γραμμές .. τις πήδηξες όλες ?? !!!!.

Καλά τα λέει ο φίλος Φ .. αλλά όλα γίνονται ευκολότερα αν υποστηρίζονται απο καλό μηχάνημα. Αλλωστε εκτός απο το καλιτεχνικό αισθητήριο την φωτογραφική ματιά κλπ που είναι όντως το πρωτεύον οι καλοί φωτογράφοι είναι και καλά μαστόρια .. δεν υστερούν σε τεχνική, έχουν και την γνώση των ορίων των δικών τους και του εξοπλισμού τους και διαβάζουν τις φωτιστικές συνθήκες ώστε να χρησιμοποιήσουν την κατάλληλη έκθεση. Ενας ευκαιριακός φωτογράφος δεν είναι σπάνιο να κάνει λάθος ακόμη και 1 στοπ (υποέκθεση ή υπερέκθεση). Με μα μηχανή που συγχωρεί τέτοια λάθη βγαίνει ασπροπρόσωπος ;)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Μία γνώμη στη δεύτερη εφηβεία του Ηλία

Όχι, αλλά δεν είναι κακό να υπάρχει η ευκρίνεια ανά πίξελ, έτσι δεν είναι;
Άλλο να ξεκινάς την επεξεργασία σε ευκρινή εικόνα και άλλο σε θολή.

Παρών! Δηλώνω ένας από τους υπόλοιπους, ήτοι gearhead pixelpeeper. Ε, και;
Ο φίλος σου ο καλλιτέχνης ή επαγγελματίας φωτογράφος, σόρι ξέχασα τα κεφαλαία, ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ, μπορεί να δημιουργήσει εικόνες-αριστουργήματα με οποιοδήποτε τρέχον μοντέλο, ωραία, μαγκιά του. :p

Την λέξη ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ για ενα περίεργο λόγο το mac air μου την διορθώνει :furious3: αυτόματα, θα το δείτε και σε αλλα πόστ μου, δεν γράφτηκε ως έλλειψη σεβασμού στους υπόλοιπους.

Και εγω παρόν δήλωσα μεςα στην παρένθεση και ειναι ο λόγος που μου την ειπε βλέποντας τις ώρες που χάνω και ψάχνομαι για πράγματα που πολλές φορες στην πράξη δεν μετρούν τοςο πολυ, οι περιςςοτερες μηχανες σημερα ειναι ικανές να παράγουν εξαιρετική εικόνα σε οποιεσδήποτε συνθηκες, απο τον χρηςτη εξαρτάται κυρίως, απο την αλλη οσο οι εικόνες θέασης μεγαλώνουν τοςο περισσότερη ευκρίνεια, λεπτομέρεια θα αναζητούμε, η θέαση σε 100-200% (είπαμε ο καθένας βάζει τα όρια του) για να βρίσκει κανεις θόρυβο σε μεγάλα μόνιτορ εχει γίνει ανάγκη για πολλούς.

Συμφωνώ με τον Κώστα στο ότι οι μηχανές πια, τουλάχιστον οι πιο ακριβές είναι σε ένα πολύ καλό επίπεδο από πλευράς δυαντοτήτων.
Με άλλα λόγια τoν πραγματικό φωτογράφο δεν τον ενδιαφέρει αν γράφει Nikon/Canon ή Sony,αν ξέρει να φωτογραφίζει αυτό του αρκεί.
Και ίσως αυτό το ψείρισμα της λεπτομέρειας και το 100% crop είναι πιο πολλή για εσωτερική κατανάλωση και λιγότερο πρακτικό.
Ειδικά στις μικρές οθόνες που προβάλλουμε τις φωτογραφίες(κινητά,tablet,laptop) είναι πολύ δύσκολο να εστιάσουμε στην λεπτομέρεια.
Και στην πράξη οι διαφορές της d610 είναι μικρές σε σχέση με την d750 απλά το marketing ζητά χρήμα από την τσέπη και κάπως πρέπει να το καταφέρει.

...Ειδικά στις μικρές οθόνες που προβάλλουμε τις φωτογραφίες(κινητά,tablet,laptop) είναι πολύ δύσκολο να εστιάσουμε στην λεπτομέρεια...

Σωστά. Στα λάπτοπ και σε μικρές οθόνες δεν έχει νόημα.

Βέβαια στην 30'' (2560x1600) Apple Cinema που χρησιμοποιώ και σύντομα στην 5Κ (5120 x 2880) 27'' Retina του νέου iMac, παίρνει άλλη διάσταση το θέμα της επισκόπησης 100%, όπως και του 4Κ βίντεο.

έχοντας δουλέψει με το σύστημα εστίασης της d610 και της d3s/d4 μπορώ να πω ότι η διαφορά είναι ουάοου κι όχι μικρή. Σε καμιά περίπτωση μικρή. Αλλά μάλλον δεν χρειάζεται ο φίλος μας τέτοια βελτίωση στο AF. Έτσι δεν είναι;

Από την άλλη όποιος έχει δουλέψει με μεγαλύτερες και καλύτερες μηχανές, σίγουρα έχει άλλο κριτήριο και άλλη βάση σύγκρισης. Π.χ. μπορεί εγώ ή κάποιος άλλος να θεωρούμε το αποτέλεσμα από μια μηχανή Μ4/3 πολύ καλό στην οξύτητά του. Αν όμως ο tzo έχει συνηθίσει στο κόντρα ξύρισμα της sigma dp τότε θα δει το όποιο αποτέλεσμα με άλλο μάτι.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Σωστά. Στα λάπτοπ και σε μικρές οθόνες δεν έχει νόημα.

Βέβαια στην 30'' (2560x1600) Apple Cinema που χρησιμοποιώ και σύντομα στην 5Κ (5120 x 2880) 27'' Retina του νέου iMac, παίρνει άλλη διάσταση το θέμα της επισκόπησης 100%, όπως και του 4Κ βίντεο.

μα και σε ένα απλό 24άρι IPS μόνιτορ πάλι βλέπεις αλλιώς τις φωτογραφίες...