Ναι σαν απόλυτη σύγκριση δείχνει ακριβώς έτσι και έχεις δίκιο σε αυτό. Μόνο που σε τελικά νούμερα το FF θα δώσει καλύτερα τελικά αποτελέσματα μόνο και μόνο επειδή η συνολική επιφάνεια είναι πολύ μεγαλύτερη.
Να μπω σφηνα στην συζητηση σας, το dpreview.com εβαλε στην database συγκρισης την GH3...
Ηλια, αυτο που θα ηθελα να μαθω (γιατι μαλλον κι εγω κανω λαθος) , ειναι το εξης.
Μια μηχανη με ff αισθητηρα και φακο 2.8 , θα δωσει το ιδιο ιστογραμμα φωτεινοτητας με μια μηχανη μ4/3 και παλι φακο 2.8 (στην ιδια ταχυτητα και στο βασικο ISO )? :huh2:
1- Ηλία ενα απο τα review συγκρισης του 12-60 με τον 12-35 (στην Ελλάδα ποτε δεν πουλήθηκε τόσο ακριβα ο 12-60 -900Ε-μονο όταν υπηρξε έλλειψη):
http://www.luminous-landscape.com/reviews/cameras/olympus_om_d_e_m5_review.shtml#lumix
Για τα οργανικά γυαλιά και τις προδιαγραφές των μοτέρ μ4/3 θα σε παραπέμψω σε μια απο τις συνεντευξεις του Terrada (μόλις την βρω θα την ποσταρω) είναι ο σχεδιαστης της Ολυ στο μ4/3 όπου θα σου λυθουν τυχόν αποριες, φυσικα δεν λέει ότι είναι πιο φθηνοι οι νεοι φακοι, αυτο το είπα εγώ και είναι άποψη που κυκλοφορεί ευρεως στο διαδικτυο και την πιστευω εως ενα σημειο και εγω.
2- H συζητηση ξεφυγε απο την δική μου απορία, συγκρινα απόδοση και value of money σε φακούς που εστιάζουν στον ίδιο ακριβως αισθητηρα (4/3) και κατασκευαστηκαν απο τις ιδιες ακριβως εταιρίες, δεν συγκρινα με FF ή άλλα συστήματα, εκει αλλάζουν τελείως τα πραγματα και μερικά απο αυτά που αναφέρει ο Ηλιας ισχύουν σε μερικά όμως είναι τελειως λάθος, δεν ειναι όμως το κατάλληλο νημα για να αναπτυξουμε τις διαφορές αυτές.
3- Ο Zuiko 14-54mm/2.8-3.5 κατασκευάστηκε πριν 10 χρόνια και το μηκος του είναι σχεδόν ισο με τον 12-35/2.8 , το βάρος αλλάζει και το πάχος του αντάπτορα, στους μεγάλους 4-5Χ ζουμ με καλη φωτεινότητα τα μηκη των μ4/3 θα είναι παρόμοια (δες τε τον σκοτεινο 100-300) με αυτους στα 4/3, αυτό που αλλάζει είναι το συνολικό βαρος τόσο των οπτικών στοιχείων όσο και ο διαφορετικός τρόπος εστίασης που οδηγεί συνάμα σε διαφορετικού τυπου μοτέρ (οι κινήσεις τους πλέον είναι πιο ακριβης και άμεσες, δεν κάνουν μικρομετακινήσεις οπως οι παλιοι 4/3 που οδηγουνταν απο αισθητηρες εστιασης στο σώμα).
4- Επίσης το να μεταφέρουν κάποιες οπτικές βελτιώσεις απο τα οπτικά στην μηχανή (για να μειώσουν ακόμη περισσότερο το βάρος αυτων λόγω έλλειψης τηλεκεντρικής σχεδιασης) δεν ειμαι καθόλου αντίθετος αρκει το τελικό προιον να είναι συμβατό με όλες τις μ4/3 μηχανές , πράγμα που δεν γίνεται, δεν μπορει να αγοράζεις ένα φακό π.χ. τον Panasonic 7-14 στα 1000E και να δουλευει πιο σωστα στην αρχαια G1 απ οτι στην νέα ΟΜ-D.
Γιάννη η GH2 δεν βελτιώθηκε απο το software, ηδη ειχε το hardware μέσα της και το νεο πειρατικο firmware απλά το ενεργοποιησε, κανένα σημερινό software δεν μπορει να μαζεψει τα ανακλουμενα purple flare spots του 7-14 ή να σου μαζεψουν την έλλειψη οξυτητας στα άκρα κλπ., είναι οι συμβιβασμοί που αρχίζεις να κάνεις για την μειωση του μεγέθους αλλά σε ολα υπάρχει ένα όριο.
5- Ο 35-100 είναι σιγουρα ενας καλός φακός, απλά για εμένα όπως και πολλοι άλλοι μ4/3 φακοί τιμολογείται ψηλά (πάντα συγκρινόμενος με φακούς του ιδιου συστηματος 4/3).
αν εκανα ενα μινι συγκριτικο , μεταξυ gh3 +12-35 με canon 5d Mark II + 24-70, οσον αφορα κυριως οξυτητα και ποιοτητα εικονας, ποια μεθοδο θα προτιμουσες ? (οχι για DOF kai noise φυσικα - δεν εχει νοημα).
Για να κάνετε τέτοιες συγκρίσεις πρωτον πρεπει να βάλετε τον ιδιο φακό, το f του φακού είναι η ονομαστική τιμή της φωτεινοτητας , η πραγματική Τ (βλεπε Cine φακους βιντεο) διαφέρει και είναι η φωτεινότητα που περναει απο τον φακό και ακουμπαει στον αισθητηρα. (http://www.luminous-landscape.com/essays/an_open_letter_to_the_major_camera_manufacturers.shtml)
Μπακαλιστικα ναι θα δωσουν το ιδιο αφου η φωτεινότητα που ισοδυναμει οχι στο συνολο του αισθητηρα (εκει έχει πολυ περισσοτερη το FF) αλλά στην ισοδυναμη επιφανεια του καθενος αισθητηρα είναι η ιδια.
Ομως η τελική διαχείρηση της φωτεινότητας αυτης γίνεται απο την κάθε εταιρία μετα απο τον αισθητήρα στον επεξεργαστη της μηχανης και πολλές φορές πειράζοντας το ISO εσωτερικά σου εμφανιζει άλλα αποτελέσματα. (http://theonlinephotographer.typepad.com/the_online_photographer/2012/09/why-iso-isnt-iso.html).
Η τηλεκεντρική digital σχεδίαση των φακων 4/3 τους κάνει FF για το δικό του σύστημα, θα δωσουν (με ποιοτητα μικρής αποκλισης απο το κεντρο ως την άκρη) με ακριβως ιδια ονομαστικά ISO,F το ιδιο πανω κατω ιστογραμμα αλλά το βάθος πεδίου θα ειναι το διπλάσιο ενος FF φακού, σε εφαρμογές μακρο και τηλεφακους αυτό ευνοει (συν) όταν θέλεις ρηχο βάθος όχι .
δε με νοιαζει το DOF .... (γι αυτο υπαρχουν οι υπερφωτεινοι f/.95 Νokton kai SLR MAGIC)
αυτο που θελω να δω ειναι οχι με τον ιδιο φακο (για μενα τουλαχιστον δεν εχει νοημα).
Θελω δηλ. να δω ενα ΣΥΤΗΜΑ m4/3 (GH3 + 12-35 f/28 kai 35-100 f/2.8) σε σχεση με ενα FF αντιστοιχο (24-70 και 70-200 f/2,8) .
Γιατι ετσι κι αλλιως αυτο ειναι το ζητουμενο... κατα ποσο μπορουμε ν αντικαταστησουμε ενα μεγαλο και βαρυ συστημα με ενα μικροτερο-ελαφρυτερο και φτηνοτερο (σχετικα).
Προφανως ενας συμβιβασμος για DOF και θορυβο θα γινει ....
YG... στο τελος του μηνα θα εχω στα χερια μου (μαλλον) μια canon 5D Mark II + 24-70 f/2.8 ..... οποτε τοτε θα το προσπαθησω.
Για αυτο η φράση : "Μόνο που σε τελικά νούμερα το FF θα δώσει καλύτερα τελικά αποτελέσματα μόνο και μόνο επειδή η συνολική επιφάνεια είναι πολύ μεγαλύτερη" με ξενισε αφου αυτοαναιρουν αυτα που με σαφήνεια διατυπώθηκαν.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.