Μπομπινόφωνα

Re: ΜΠΟΜΠΙΝΟΦΩΝΑ

Εγώ θα έδινα 1200, γιατί δεν έχω άλλα. Εσύ πάρτο και τα χρήματα σέ 2 μέρες
θα τα έχεις ξεχάσει.!

Μέ μεγάλη μου χαρα, σας παρουσιάζω το 3ο μπομπινόφωνο που αγόρασα
προσφάτως 150 Ε!!! (εκατόν πενήντα) για να μή γίνει λάθος. Είναι το εξαιρετικό
TEAC A-3300s. Καί τώρα ετοιμάζω το δεύτερο συνολάκι στό πατρικό μου, με
πηγή αυτό.
Υ.Γ. Ο άνθρωπος που μου το πούλησε - νά ναι καλά - μου έδωσε και 16 ταινίες,
8 μεγάλες (μεταλλικά καρούλια) και 8 μικρές.!

teaca3300s.jpg

Αυτά γιά όσους δεν θυμούνται, είναι τα άλλα 2.

AKAI GX-620
akai2.jpg

PIONEER RT-1020L
1001722.jpg

1001722.jpg

Last edited:
Απάντηση: ΜΠΟΜΠΙΝΟΦΩΝΑ

Μετά από κάποιους ενδοιασμούς και με αφορμή ένα άρθρο (equipment report το ονομάζει), που διάβασα στο τεύχος Σεπτεμβρίου του TAS (The Absolute Sound) του Jonathan Valin για τη σειρά UHA-HQ Tape Decks της United Home Audio, είπα κι εγώ να μοιραστώ τις απόψεις μου για το αντικείμενο.

Να σας πω κατ' αρχάς ότι το πρώτο-πρώτο μηχάνημα AV που απέκτησα, πίσω στη δεκαετία του 60, ήταν ένα μπομπινόφωνο AKAI M-9, και αυτό ήταν η πύλη που με οδήγησε στο χόμπυ του Hi-Fi και κατόπιν συνολικά στο AV. Την ιστορία της απόκτησής του (καθώς και της απώλειας του) την έχω αναφέρει εδώ και εδώ, σε ένα άσχετο νήμα, πριν 3 και βάλε χρόνια. Τώρα έχω μαίνει με ένα AKAI M-8, όπως αναφέρω στα πιο πάνω links, αλλά δεν έχω ασχοληθεί να του κάνω service.

Ο λόγος είναι πολύ-πολύ απλός. Δεν υπάρχει - εύκολα - υλικό. Τον παλιό καλό καιρό, μπορούσαμε τουλάχιστον να γράφουμε τα βινύλιά μας σε ταινία και να τα ακούμε όσες φορές θέλουμε, αποφεύγοντας τη φθορά του αρχικού μέσου. Σήμερα κάτι τέτοιο φαντάζει ουτοπία. Άσε που οι δυνατότητες αντιγραφής με ψηφιακό τρόπο έχουν πολύ βελτιωθεί, που μια προσπάθεια αναλογικής αντιγραφής θα μοιάζει απονενοημένη.

Βέβαια, όπως λέει και ο Jonathan Valin στο παραπάνω ρεπόρτο:

......There is this, as well. Some audiophiles think that LPs sound better when they are recorded to tape and played back on tape machines. I am not conviced that this is true; to my ear, there are tradeoffs in transient response and frequency balance that don't necessarily favor tapes (although this is ebatable).........

Ήτοι:

....Υπάρχει και αυτό (αυτή η παράμετρος), επίσης. Μερικοί "μουσικόφιλοι" θεωρούν ότι οι δίσκοι βινυλίου ηχούν καλύτερα όταν εγγραφούν σε ταινία (μαγνητοφώνου) και μετά αναπαραχθούν σε μαγνητόφωνα. Δεν είμαι πεπεισμένος περί της αληθείας αυτού (του θέματος). Για τα δικά μου αυτιά (ή ακούσματα) υπάρχουν "συμβιβασμοί" (ανταλλαγές) μεταξύ της απόκρισης των μεταβατικών και της συχνοτικής ισορροπίας (μολονότι αυτό είναι συζητήσιμο)....

(Κάπως έτσι. Η μετάφραση δική μου, οπότε αν κάποιος όρος δεν έχει αποδοθεί σωστά, δέχομαι διορθώσεις)

Όμως το συγκεκριμένο άρθρο λέει και κάτι άλλο, πολύ σοβαρό. Εκτός του ότι η σειρά των συγκεκριμένων συσκευών στοιχίζει από 4 έως 15 χιλιάρικα (δολλάρια στην Αμερική), ο χρήστης πρέπει να ξέρει ότι κάθε διαθέσιμη ταινία (προ-εγγεγραμμένη, βέβαια) στοιχίζει κοντά στα 500 δολλάρια (300 δολλάρια αν γίνεις συνδρομητής) ανά άλμπουμ και αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο γύρω στα 20 άλμπουμς διαθέσιμα. Οπότε........

Τούτων λεχθέντων, θεωρώ ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν απονενοημένη, εκτός και αν:
1) Δεν υπάρχει πρόβλημα βαλαντίου
2) Θέλεις να έχεις ένα - όντως εξαίρετο - μηχάνημα για να το δείχνεις (μόνο)
3) Θεωρείς ότι τα 20 διαθέσιμα άλμπουμς σου καλύπτουν όλες τις μουσικές σου ανάγκες
4) Επιδοθείς σε ένα άνευ προηγουμένου αγώνα αντιγραφής όλων των διαθεσίμων βινυλίων (δικά σου και μη), με σκοπό να κάθεσαι με τις ώρες να τα απολαμβάνεις μέσα από το μπομπινόφωνο.

Αν ξέχασα κάτι, παρακαλώ διορθώστε με.

Υ.Γ.: Συζήτηση για το συγκεκριμένο μηχάνημα έχει ανοιχθεί με τον J. Valin εδώ, για όποιον θέλει να διαβάσει.
-

Re: Απάντηση: ΜΠΟΜΠΙΝΟΦΩΝΑ

Αν ξέχασα κάτι said:
Ξέχασες τις έτοιμες μπομπίνες με μουσική που μπορεί να αγοράσει κανείς στο διαδίκτυο. Βέβαια ενέχουν ρίσκο γιατί δε μπορούν να ελεγχθούν πριν την αγορά από τον πωλητή, ούτε καν οπτικά όπως το LP.

Ξέχασες τις έτοιμες μπομπίνες με μουσική που μπορεί να αγοράσει κανείς στο διαδίκτυο. Βέβαια ενέχουν ρίσκο γιατί δε μπορούν να ελεγχθούν πριν την αγορά από τον πωλητή, ούτε καν οπτικά όπως το LP.

OK, Κώστα, δεν μπορώ να πω ότι δεν έχεις δίκιο. Αλλά το είπες μόνος σου. Θα μου πεις τα βινύλια (ειδικά τα μεταχειρισμένα) και τα CDs, που παίρνεις από το ebay, σάμπως τα ξέρεις. Με τις ταινίες όμως είναι πολλά τα ρίσκα, κυριώτερο των οποίων είναι ο απομαγνητισμός, άρα και η απώλεια - μερική ή ολική - του ηχογραφημένου υλικού.

Κι αυτό το λέω από δική μου πείρα. Ταινίες, που είχα ηχογραφήσει με το Grundig (δείτε τα παραπάνω links για την ιστορία) και έπαιζαν σχετικά καλά στο AKAI στην αρχή, μετά από μερικά χρόνια δεν ακούγονταν πια. Ο ήχος ήταν μουντός και μετά βίας ακουστός. Φυσικά, εκείνη την εποχή δεν γνώριζα κι εγώ ούτε τρόπους αποθήκευσης ούτε άλλα προστατευτικά μέτρα, οπότε το κακό μπορεί να είχε συμβεί από οποιονδήποτε λόγο, που δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω σήμερα. Αλλά συνέβη.
-

Καλησπέρα.
Έχω διαβάσει όλα τα ποστ μέχρι τώρα και μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα και χάρηκα ιδιαίτερα που υπάρχουν ακόμη τόσοι "τρελοί" (με την πολύ καλή έννοια) με τις μπομπίνες και τα εργαλεία τους. Έχω μια πολύ βασική ερώτηση και θέλω τα φώτα σας. Μου προέκυψε ένα ΑΚΑΙ GX-220 του '71 (μη ρωτάτε πώς) και χρειάζεται επειγόντως συντήρηση προτού το βάλω μπρος για να μεταγράψω ένα πολύ σημαντικό για μένα υλικό (άλλο μηχάνημα γι' αυτή τη δουλειά δε διαθέτω). Υπάρχει service κάπου στο λεκανοπέδιο; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Καλησπέρα.
Έχω διαβάσει όλα τα ποστ μέχρι τώρα και μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα και χάρηκα ιδιαίτερα που υπάρχουν ακόμη τόσοι "τρελοί" (με την πολύ καλή έννοια) με τις μπομπίνες και τα εργαλεία τους. Έχω μια πολύ βασική ερώτηση και θέλω τα φώτα σας. Μου προέκυψε ένα ΑΚΑΙ GX-220 του '71 (μη ρωτάτε πώς) και χρειάζεται επειγόντως συντήρηση προτού το βάλω μπρος για να μεταγράψω ένα πολύ σημαντικό για μένα υλικό (άλλο μηχάνημα γι' αυτή τη δουλειά δε διαθέτω). Υπάρχει service κάπου στο λεκανοπέδιο; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Καλωσήρθες στο τρελ...συγγνώμη στο φόρουμ μας!!

Σίγουρα τα μέλη μας με πείρα στα μπομπινόφωνα, θα έχουν
υπόψιν τους κάποιον καλό τεχνικό..

Καλή συνέχεια!

Last edited:

Το δικό μου Philips το συντήρησε ο Δήμος στον "Ορφέα".

Ο "Ορφέας" είναι μια καλή σκέψη (είναι και κοντά μου). Θα πάω να ρωτήσω. Ευχάριστώ!

Magellan, ευχαριστώ για το καλοσώρισμα. Κάτι μου λέει ότι θα κάνω πολύ συχνές επισκέψεις εδώ μέσα....

Ερωτηση
το studer A80 που ειναι και στην εκθεση στο δωματιο του Μανωλη ειναι οτι καλυτερο μπορει να παρει κανεις σημερα ??
εχει μεγαλη πιστευεται ηχητικη διαφορα με ολα τα υπολοιπα που αναρτηθηκαν στα προηγουμενα ποστ?

Αποκτησα και εγω τελικα το AKAI GX-630DB από το ebay!

σε αριστη κατασταση δωρο 4 ταινιες και 2 καρουλια ΑΚΑΙ !

δεν μπορεσα να το βγαλω στην επιφανεια διοτι θα παθει σοκ η γυναικα αμα το δει .....
ακομα στο υπογειο ειναι και ευτηχως ηρθε οταν ημουν μονο εγω στο σπιτι.... χεχεχ

Re: Απάντηση: ΜΠΟΜΠΙΝΟΦΩΝΑ

Αποκτησα και εγω τελικα το AKAI GX-630DB από το ebay!

σε αριστη κατασταση δωρο 4 ταινιες και 2 καρουλια ΑΚΑΙ !

δεν μπορεσα να το βγαλω στην επιφανεια διοτι θα παθει σοκ η γυναικα αμα το δει .....
ακομα στο υπογειο ειναι και ευτηχως ηρθε οταν ημουν μονο εγω στο σπιτι.... χεχεχ
καλοριζικο καλες ακροασεις

Απάντηση: Re: ΜΠΟΜΠΙΝΟΦΩΝΑ

Ερωτηση
το studer A80 που ειναι και στην εκθεση στο δωματιο του Μανωλη ειναι οτι καλυτερο μπορει να παρει κανεις σημερα ??
εχει μεγαλη πιστευεται ηχητικη διαφορα με ολα τα υπολοιπα που αναρτηθηκαν στα προηγουμενα ποστ?

Πρόκειται γιά επαγγελματικό και ένα από τα καλύτερα στο είδος του την
εποχή του.

διαφορά θα έχει, αλλά δεν θα είναι και τόσο μεγάλη, αναλόγως γιά
ποιό μιλάμε όμως.

απλα το λεω διοτι η διαφορα τιμης ειναι αρκετα μεγαλη
με αλλα τυπου Revox77 -pioneer κλπ....

Για πες μας τιμή για το STUDER για να καταλάβουμε και να απαντήσουμε.
Πάντως αν βρείς κάτι σε τιμή που σου κάνει, πάρτο και μη κοιτάς τα άλλα
δεν θα βγείς πουθενά, εκτός από κερδισμένος.!!!