Όχι, δεν είναι ο Μπέννυ Χιλλ....

Ας υποθέσουμε πως θέλει κάποιος να με ωθήσει να ακούσω κλασική μουσική!
Γιατί πρέπει να χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα το ότι αυτή είναι “λόγια” μουσική.

Δεν έχει χρησιμοποιηθεί από κανέναν εδώ μέσα ως μέσο προσυλητισμού ο λόγιος χαρακτήρας της (κατά σύμβαση αποκαλούμενης) κλασσικής μουσικής. Εγώ χρησιμοποίησα τον όρο ''λόγια'' ως πιο ακριβή. Εξ'άλλου όποιος χρησιμοποιήσει τον όρο αυτό ως επιχείρημα, κατά 99% θα έχει αντίθετα αποτελέσματα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Όχι, δεν είναι ο Μπέννυ Χιλλ....

Μα είναι μαύροι!

Επιχείρημα?

Μωρέ Μπάϊρα,τί έπαθες και τσινάς ξαφνικά?
Σε πήρε κανείς απ τον λαιμό για την Κλασσική?
Πες μου ποιός και θα τον κανονίξω εγώ,έννοια σου..:Banane0:

Διαβάζω για ακρογωνιαίους λίθους του πολιτισμού και σκέφτομαι πως μάλλον θα καταρρεύσει το σύμπαν αν δεν γίνουμε όλοι κοινωνοί και μέτοχοι αυτών φάρων του πολιτισμού. Κι αφου η εμπειρία έχει δείξει πως οι περισσότεροι ιδέα δεν έχουν και μυρωδιά δεν έχουν πάρει απ’ αυτούς , τότε τι διάολο ακρογωνιαίοι λίθοι είναι αυτοί ; Για τους λίγους , τους γνωρίζοντες ; Κι αν γίνω συμμέτοχος , συνακροατής και το μόνο που αποκομίσω είναι μια ακόμη στιγμή πλήξης τι μέλλει γενέσθαι ; Θα καταρρεύσει ο πολιτισμός ; Και τι λέει αυτό το συναίσθημα που έχω , για μένα ; Ότι είμαι ένας άσχετος , αμόρφωτος , απαίδευτος ; Με ποιανού τα κριτήρια;
Τίποτα από όλα όσα έχουν ειπωθεί μέχρι στιγμής δεν έχει την δυνατότητα να καθορίσει με σαφήνεια την γραμμή εκείνη που διαχωρίζει την «υψηλή» από την «χαμηλή» τέχνη και δη με αντικειμενικό τρόπο. Είναι το δικό σου γούστο απέναντι στο δικό μου , είναι οι δικές σου προτιμήσεις απέναντι στις δικές μου . Και όταν αυτά δεν θεωρούνται ισότιμα από τον έναν εκ των δύο συνομιλητών , τότε ξεκινά η προσπάθεια επιβολής με την ιδεολογική χρήση της γλώσσας . «Υψηλή» τέχνη , ακρογωνιαίος λίθος , τομή , ασύγκριτος . Μα δεν με ενδιαφέρουν αυτά διότι δεν ακούω μουσική με το βιβλίο ανα χείρας . Ούτε με το υποδεκάμετρο . Αυτή η μελωδία είναι καλύτερη από εκείνη . Πως κρίνεται δηλαδή μια μελωδία ; Το ωραίο δεν είναι ιδιότητα του πράγματος ( στερεό , βαρύ , ξύλινο κ.ο.κ. ) Είναι σχέση του υποκειμένου με το πράγμα
Αφ’ ής στιγμής αντλώ περισσότερη ευχαρίστηση από τον Elton απ’ ότι από τον Amadeus , καλά κάνω . Η εκτίμηση ότι ο δεύτερος είναι καλύτερος από τον πρώτο διότι η τέχνη του είναι «υψηλή» ενώ του άλλου όχι ,το μόνο που θα καταφέρει θάναι να με απωθήσει ακόμη περισσότερο μακριά του

Blame it on the fuckin' Strolling Bones.
And thousands of others after them :D

"Με είκοσι φθινόπωρα και άνοιξη καμμία
απ' την Υπάτη τό 'σκασα και πήγα στη Λαμία.
Ήμουν μικρούλα κι άπραγη και δροσερή κι ωραία
πως τό 'παθα μανούλα μου κι αγάπησα εκδορέα
......................
Από σκαλί σ' άλλο σκαλί κι από φιλί σε πάθος
πήρα σοκάκι ανάποδα και μονοπάτι λάθος.
Κι απ' το Ροδόλφο στο Μηνά κι απ' τον Κοσμά στον Πάνο
πελάγωσα μανούλα μου και τώρα τι να κάνω."

-bye-

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Όχι, δεν είναι ο Μπέννυ Χιλλ....

Μωρέ Μπάϊρα,τί έπαθες και τσινάς ξαφνικά?
Σε πήρε κανείς απ τον λαιμό για την Κλασσική?
Πες μου ποιός και θα τον κανονίξω εγώ,έννοια σου..:Banane0:

Δεν τσινάω! Έτσι φαίνεται ίσως. Ίσα ίσα είμαι πολύ χαρούμενος που ζωντανεύει πάλι η μουσική κατηγορία. Μακράν το πιο απολαυστικό thread των τελευταίων μηνών !Είχε μεγάλη έμπνευση ο chief.Το μόνο που με ανησυχεί είναι ότι όλα ξεκίνησαν από τον Elton John:flipout:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Όχι, δεν είναι ο Μπέννυ Χιλλ....

Δεν τσινάω! Έτσι φαίνεται ίσως. Ίσα ίσα είμαι πολύ χαρούμενος που ζωντανεύει πάλι η μουσική κατηγορία. Μακράν το πιο απολαυστικό thread των τελευταίων μηνών !Είχε μεγάλη έμπνευση ο chief.Το μόνο που με ανησυχεί είναι ότι όλα ξεκίνησαν από τον Elton John:flipout:

Μπα . Θα μπορούσαν να είχαν αρχίσει και από τον αντιγραφέα του Billy Joel . Honestyyyyyyyyy :fahne90:

Απάντηση: Re: Όχι, δεν είναι ο Μπέννυ Χιλλ....

Διαβάζω για ακρογωνιαίους λίθους του πολιτισμού και σκέφτομαι πως μάλλον θα καταρρεύσει το σύμπαν αν δεν γίνουμε όλοι κοινωνοί και μέτοχοι αυτών φάρων του πολιτισμού. Κι αφου η εμπειρία έχει δείξει πως οι περισσότεροι ιδέα δεν έχουν και μυρωδιά δεν έχουν πάρει απ’ αυτούς , τότε τι διάολο ακρογωνιαίοι λίθοι είναι αυτοί ; Για τους λίγους , τους γνωρίζοντες ; Κι αν γίνω συμμέτοχος , συνακροατής και το μόνο που αποκομίσω είναι μια ακόμη στιγμή πλήξης τι μέλλει γενέσθαι ; Θα καταρρεύσει ο πολιτισμός ; Και τι λέει αυτό το συναίσθημα που έχω , για μένα ; Ότι είμαι ένας άσχετος , αμόρφωτος , απαίδευτος ; Με ποιανού τα κριτήρια;
Τίποτα από όλα όσα έχουν ειπωθεί μέχρι στιγμής δεν έχει την δυνατότητα να καθορίσει με σαφήνεια την γραμμή εκείνη που διαχωρίζει την «υψηλή» από την «χαμηλή» τέχνη και δη με αντικειμενικό τρόπο. Είναι το δικό σου γούστο απέναντι στο δικό μου , είναι οι δικές σου προτιμήσεις απέναντι στις δικές μου . Και όταν αυτά δεν θεωρούνται ισότιμα από τον έναν εκ των δύο συνομιλητών , τότε ξεκινά η προσπάθεια επιβολής με την ιδεολογική χρήση της γλώσσας . «Υψηλή» τέχνη , ακρογωνιαίος λίθος , τομή , ασύγκριτος . Μα δεν με ενδιαφέρουν αυτά διότι δεν ακούω μουσική με το βιβλίο ανα χείρας . Ούτε με το υποδεκάμετρο . Αυτή η μελωδία είναι καλύτερη από εκείνη . Πως κρίνεται δηλαδή μια μελωδία ; Το ωραίο δεν είναι ιδιότητα του πράγματος ( στερεό , βαρύ , ξύλινο κ.ο.κ. ) Είναι σχέση του υποκειμένου με το πράγμα
Αφ’ ής στιγμής αντλώ περισσότερη ευχαρίστηση από τον Elton απ’ ότι από τον Amadeus , καλά κάνω . Η εκτίμηση ότι ο δεύτερος είναι καλύτερος από τον πρώτο διότι η τέχνη του είναι «υψηλή» ενώ του άλλου όχι ,το μόνο που θα καταφέρει θάναι να με απωθήσει ακόμη περισσότερο μακριά του

Tα πραγματα ειναι (πολυ) πιο απλα...Ακουσε την μερικες φορες...και μετα βγαζεις τα οποια συμπερασματα...

Re: Απάντηση: Re: Όχι, δεν είναι ο Μπέννυ Χιλλ....

Tα πραγματα ειναι (πολυ) πιο απλα...Ακουσε την μερικες φορες...και μετα βγαζεις τα οποια συμπερασματα...

Τα έχουμε πει αυτά.10 φορές…..στην 6 αν δεν αντέξεις κάνεις αντιπαρουσίαση*

*αντιπαρουσίαση = ύψιστη μορφή αρνητικής παρουσίασης ενίοτε και “λόγια”
:flipout::ernaehrung004:

Πάντως ο Λύμπε έθεσε σωστά την σειρά ακρόασης των πιάνο-κονσέρτο,του Μότσαρτ.

Αν και εγώ θα έβαζα άμεσα 24,27,9,20 και τελευταίο,ως πιο γνωστό και για επιδόρπιο, το 21.
Αν και δεν πετάς τίποτις βέβαια..

Και να το χοντρύνω!
Ας υποθέσουμε πως θέλει κάποιος να με ωθήσει να ακούσω κλασική μουσική!
Γιατί πρέπει να χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα το ότι αυτή είναι “λόγια” μουσική.
Γιατί πρέπει αυτό να ενδιαφέρει κάποιον?
Προσωπικά αυτό που με ενδιαφέρει είναι να γίνεται προβολή των συναισθημάτων μου πάνω σε αυτό που ακούω ή ακόμα καλύτερα αυτό που ακούω να μου προκαλεί συναισθήματα εκ νέου!
Τα υπόλοιπα τα θεωρώ δευτερεύουσες πληροφορίες, τις οποίες όπως οι περισσότεροι άνθρωποι έτσι και εγώ τις χρησιμοποιώ αφού έχω εκτιμήσει κάτι προκειμένου να δώσω περισσότερη έμφαση σε αυτά που ένιωσα.

Εγραψα παραπάνω οτι η έννοια ''κλασσική'' την αδικεί μιάς και οι πιο πολλοί μεγάλοι συνθέτες χρησιμοποιούσαν και ''φτηνό'' υλικό γιά νά δημιουργήσουν..
Αρα δεν ειναι λογία μουσική,απλά κάποιοι πού τούς βολεψε την ονομασαν έτσι..

Ξαναείπα πώς ο Μοτσαρτ παρουσιαζε Γάμους τού Φιγκαρο και Μαγεμένο Αυλό σέ λαϊκά θέατρα μέ απλό κοινό πού τραγουδούσε παρέα μέ τούς τραγουδιστές.
Ο Σούμπερτ έγραφε τραγούδια στά καπηλειά και πάει λέγοντας..
Το άν πέρασαν αυτά στην ιστορια και παραμένουν σύγχρονα έχει νά κάνει μέ την ποιότητά τους και οχι μέ τον λογιωτατισμό τους.Ποτέ κάτι τό ''λόγιο'' δεν μπορεί νά επιβιώσει γιατί μοιάζει μέ τούς καθαρευουσιάνους ,πού μιλούν μιά γλώσσα πεθαμένη.

Θά προσέθετα μάλιστα ότι η πρόκληση συναισθημάτων στό άκουσμα μιάς Μουσικής ,πιθανώς νά μήν ειναι επαρκές κριτήριο γιατί συναισθήματα μπορεί νά παραχθούν και απο κάτι τό ευτελές..

Τέλος δεν προτρέπω οιονδήποτε νά ακούσει ''κλασσική'',μιάς και θεωρώ εαυτόν πολυσυλλεκτικό και επομένως δέν πιστεύω σε ένα και μονον είδος...
Τον προτρέπω όμως νά διευρυνει τούς ορίζοντές του νά ψάχνει και νά ξεκολλάει απ´εκεί πού ξεκίνησε ,έστω και άν στό τέλος αποφασίσει νά επιστρέψει..
Τουλάχιστον θάχει κάνει ενα απολαυστικό και δύσκολο ταξίδι.

Υ.Γ.

Οτι ισχύει γιά τούς καθαρευουσιάνους,βέβαια, ισχύει και γιά τούς οπαδούς τής ''πλέριας δημοτι-κιάς''..................

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Όχι, δεν είναι ο Μπέννυ Χιλλ....

Το έχω γιατί μου είχε "μιλήσει" μόλις το άκουσα!

Να το κοιτάξεις Γιώργη μου αυτό.

Και της Ζαν Ντ'Αρκ της "μιλούσαν" διάφορα και είδες τί έπαθε..
Την κάψανε ολοσχερώς και εξ ολοκλήρου !:ADFAD2::BDGBGDB55:

Δεν είναι θέμα "λογιότητας" και ανώτερης ή κατώτερης τέχνης, είναι θέμα βαθμού τελείωσης της τέχνης του καθενός.
Δηλαδή ο πρώιμος Μπετόβεν ήταν λιγότερο "λόγιος" από τον ύστερο;

Δεν είναι το θέμα ότι πολλοί της ποπ δεν είναι πραγματικά μεγάλοι μουσικοί (φυσικά και είναι), είναι ότι σύγκριση με τα "μεγαθήρια", αυτούς τους "ακρογωνιαίους λίθους" όπως λιγάκι απαξιωτικά αναφέρθηκε παραπάνω, δεν μπορεί να υπάρξει, λόγω ακριβώς του υψηλότατου βαθμού τελείωσης της τέχνης των δευτέρων. Αξία τους δίνει μόνο η τέχνη τους και όχι το γεγονός ότι τα έργα τους συνήθως εκτελούνται σε σοβαρούς χώρους από σοβαρούς μουσικούς, με σοβαρά ενδύματα παπιγιόν και φράκα, σε σοβαρά καλογυαλισμένα όργανα, ενώπιον σοβαρού (συνήθως) και καλοντυμένου κοινού.

Αρχηγέ επειδή δεν σού αρέσει η κλασική μήν πάς και νά βγάλεις και νέα θεωρία...:Banane0::Banane0:

Οχι τίποτ'' άλλο,αλλά μετά θά χρειαστεί νά βγάλεις άλλη μιά γιά την ''drumless jazz'' καί πάει λέγοντας.:ADFADF1::ADFADF1::ernaehrung004:

Re: Απάντηση: Re: Όχι, δεν είναι ο Μπέννυ Χιλλ....

Τον προτρέπω όμως νά διευρυνει τούς ορίζοντές του νά ψάχνει και νά ξεκολλάει απ´εκεί πού ξεκίνησε ,έστω και άν στό τέλος αποφασίσει νά επιστρέψει..
Τουλάχιστον θάχει κάνει ενα απολαυστικό και δύσκολο ταξίδι.

Το ταξίδι τελείωσε πιά . Επιστρέφω ακόμη πιό πίσω από εκεί που ξεκίνησα . Στο αρχέγονο δίπολο απόλαυση/αποστροφή

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Όχι, δεν είναι ο Μπέννυ Χιλλ....

Το ταξίδι τελείωσε πιά . Επιστρέφω ακόμη πιό πίσω από εκεί που ξεκίνησα . Στο αρχέγονο δίπολο απόλαυση/αποστροφή

Ανάμεσα στο δίπολο υπάρχουν πάμπολλες αποχρώσεις..:2thumb22sup:

Διαβάζω για ακρογωνιαίους λίθους του πολιτισμού και σκέφτομαι πως μάλλον θα καταρρεύσει το σύμπαν αν δεν γίνουμε όλοι κοινωνοί και μέτοχοι αυτών φάρων του πολιτισμού. Κι αφου η εμπειρία έχει δείξει

σαν τα μούτρα σας θα τον κάνετε τον καινούργιο, ταγάρια.
Χρησιμοποιούσε classy γραμματοσειρά, τώρα, προφανώς για να επικοινωνήσει καλύτερα μαζί σας, αναγκάζεται να βάζει την πεπατημένη :popcorn: