Οδηγιες κατασκευης Οδηγων (Jigs & Fixtures)

Παντα χρησιμα τα jigs. Aυτο τι ακριβως κανει?

νομιζω ειναι το κλασικο που πανω στις ραγες σερνει το δισκοπριονο, και απο κατω προσπαθει να φτιαξει κατι για να σταθεροποιει το ξυλο σε οποια θεση θελει. Να βαζει και κομματια μη παραλληλογραμμα και να κοβει σε οποιο σημειο θελει.

νομιζω ειναι το κλασικο που πανω στις ραγες σερνει το δισκοπριονο, και απο κατω προσπαθει να φτιαξει κατι για να σταθεροποιει το ξυλο σε οποια θεση θελει. Να βαζει και κομματια μη παραλληλογραμμα και να κοβει σε οποιο σημειο θελει.

Σωστός ναι.. 45 και 90 μοίρες.
Το κακό είναι ότι με περιορίζει λίγο το βάθος.. Αλλά νταξει

Σωστός ναι.. 45 και 90 μοίρες.
Το κακό είναι ότι με περιορίζει λίγο το βάθος.. Αλλά νταξει

Ποιό πριόνι είπαμε έχεις; Το βάθος θα σου βγαίνει λογικά στα 55-60mm επειδή έβαλες τις μεταλλικές ράγες και γλυτώνεις κάποια χιλιοστά σε σύγκριση με το αν τις είχες κάνει με κόντρα πλακέ.
Εγώ με ένα παρόμοιο δουλεύω τα 3 τελευταία χρόνια και είναι μεγάλη ευκολία - βασικά αν δεν έχεις radial. Βάλτου ποδαράκια να έχει κάνα εκατοστό κενό από κάτω και άνοιξε τρύπες για να μπορείς να πιάνεις το κομμάτι που είναι να κόψεις με ένα σφιγκτήρα.

20201115_210533[1].jpg

Το Parkside έχω..
Μπα δεν κατεβαίνει τόσο, γιατί τα καδρονακια που έχω βάλει είναι πιο κοντά.. Ωραίο το δικό σου.. Ναι χρειάζονται οι τρύπες.. Βασικά θέλω να δω πως θα το κάνω να κοβει και πολύ μικρά κομμάτια

Φίλε papakitou κλορίζικος και καλά κοψίματα.
Έχω φτιάξει το ίδιο jig ακολουθώντας εναν τύπο στο youtube, πιθανόν να πήραμε την ιδέα απο τον ίδιο
Όμως εγώ δεν τοποθέτησα το ξύλο για τις 45 μοίρες κλπ.
Είναι ενας αρκετά χρήσιμος οδηγός που βοηθάει στις κοπές, μεγάλο πλεονέκτημα είναι οτι το πριονίδι παραμένει πάνω στο ταμπλό και δεν σκορπίζει γύρω-γύρω.

Έχω στο πρόγραμμα κάποια στιγμή να τον τροποποιήσω ελαφρώς ώστε να μπορώ να τοποθετώ και την σέγα με μετατόπιση της μιας αλουμινένιας γωνιάς ώστε να πατάει σωστά.

[url=https://postimg.cc/G8Kr25pM][/URL]

[url=https://postimg.cc/wygg9p9y][/URL]

Ωραιος Γιωργο...
Τελικα βλεπω οτι βολευονται πολυ με αυτην την κατασκευη...

Να κανω μια ερωτηση...
Ποσο πιστευετε οτι θα πρεπει να ειναι το ιδανικο πλατος και μηκος μιας τετοιας κατασκευης...εννοωντας να βολευει για πολλες διαφορετικες κοπες..

Αν το ξαναεφτιαχνα θα έβαζα καδρονι 60 χιλιοστών.
Μήκος νομίζω οι 80 πόντοι είναι αρκετοί.. Πλάτος 40 επίσης νομίζω είναι μια χαρά..

Επειδη σκεφτομαι οτι εαν φτιαξω ενα καποια στιγμη θελω να εχω τουλαχιστον 60 ποντους πλατος ,ωστε να περνει μεχρι και παγκο κουζινας η οτιδηποτε αλλο μεγαλο,και μηκος 1 μετρο ωστε να πατησει και ενα φυλλο 1,5μ συν...
Αν και θα ειναι δυσκολο εγω σκεφτομαι και δισκοπριονο μεγαλο και δισκοπριονο μικρο(Bosch 12v) αλλα και σεγα...πως θα γινει αυτο θα δειξει....αν και εχω κατι στο μυαλο μου....

Re: Απάντηση: Οδηγιες κατασκευης Οδηγων (Jigs & Fixtures)

Επειδη σκεφτομαι οτι εαν φτιαξω ενα καποια στιγμη θελω να εχω τουλαχιστον 60 ποντους πλατος ,ωστε να περνει μεχρι και παγκο κουζινας η οτιδηποτε αλλο μεγαλο,και μηκος 1 μετρο ωστε να πατησει και ενα φυλλο 1,5μ συν...
Αν και θα ειναι δυσκολο εγω σκεφτομαι και δισκοπριονο μεγαλο και δισκοπριονο μικρο(Bosch 12v) αλλα και σεγα...πως θα γινει αυτο θα δειξει....αν και εχω κατι στο μυαλο μου....

Επειδη και εγω ετσι ξεκινησα, έχω τις εξης συμβουλες.
Πρωτα αγορασα 1 σεγα (πριν 20 χρόνια) και μετα το μπλε bosch δισκοπριονο GKS160 (15 χρόνια).
Αρχισα να φτιαχνω και εγω jigs και λοιπα και μετα από τόσα χρόνια κατεληξα στο συμπερασμα πως αν θελεις να κανεις κατι σωστα θα παρεις και το αντιστοιχο εργαλειο. Απο όλα τα Jig που εχω φτιαξει κατα καιρους, δεν χρησιμοποιω τιποτα αλλα πλεον αντικαθιστω με νέα εργαλεια.
οταν ημουν ετοιμος να αγορασω παγκοπριονο, τελικα μου εκατσε και εφτιαξα αυτο το βαρυ με την μεταλλικη πλακα. Τωρα πάω για φαλτσοπρίονο παρ'ολο ποθ το πριονι δεν χανει ουτε δεκατο έιναι αδυνατον να κοψεις με Jig 45 μοιρες π.χ. για πορτακια. Ειναι παρα πολλα που πηγαινουν ελαχιστα στραβα και παρ´ολο που κουτασα στραβα βγαινει αποτελεσμα, στο τελος θα βαρεθεις και θα παρεις το εργαλειο εχοντας χαλασει ομως και καμποσο χρημα και χρόνο για τα jigs

Αν δεν ειχα τίποτα και μου ελεγε καποιος ξεκινα απο την αρχη να αγοράζεις, θα πηγαινα με αυτη την σειρα παγκοπριονο, φαλτσοπριονο, πριονι χειρος αν δουλευα κομματια που δεν χωρανε στον παγκο, σεγα αν χρειαζοταν:

1. Παγκοπριονο με το σκεπτικο οτι κόβεις τα παντα και κανεις καθετες κοπές με ένα σλεντ στην αναγκη.
2. Αν δεν εβγαινα οικονομικα ή λογω χώρου για παγκοπριονο θα αγοραζα πρωτα ένα δισκοπριονο χειρός και μετα απο τοσα χρόνια θα έλεγα ένα μικρο και όχι μεγαλο. Δηλαδη μπαταρίας και να κοβει μεχρι 40mm και οσο πιο ποιοτικο. To σκεπτικό ειναι οτι με αυτο το εργαλειο κοβεις πλακες και οχι καδρονια, και δεν νομιζω οτι θα αγορασεις ποτε κατι παχυτερο απο 40mm. Για την κοπη καθετων χοντρων θα το έκανα με το χερι με ένα καλό πριόνι για αρχη. Το να αγορασεις ενα τερας για να κοβεις τα παντα ή να το βαλεις σε diy παγκο, ποτε δεν θα αποδωσει τα αναμενόμενα., ενώ μελλοντικα οταν και αν αγορασεις παγκοπριονο, θα εχεις το μικρο για να κανεις μια μεγαλη πλακα μικροτερη για να την παιρνει ο φραχτης. Το δικο μου κοβει μεχρι 670mm μετα τον φραχτη και σημερα που ηθελα κομματι 700mm 15αρα κ.π. επρεπε να το κόψω με το Bosch. Και θα ηταν πολυ πιο ευκολο αν ηταν μπαταριας και οχι ρευματος γιατι πελον μονο για αυτη τη δουλεια το χρησιμοποιώ.
3. επομενη αγορα το φαλτσοπρίονο. Οσο και να βλεπεις σλεντ και λοιπα που κοβουν μοιρες και καθετα σε παγκοπριονο, αυτα ειναι για "οικοδομες και καυσοξυλα". Αν θελεις ακριβεια σε καθετη κοπη και σε μοιρες, χρρειαζεαι φαλτσοπριονο.
4. τελευταιο η σεγα. Κατα την αποψη μου μπορεις να κανεις μονο περιγραμματα και οχι ποιοτικες τελικες κοπες. Μετα θελεις περαιτερω επεξεργασια είτε με ρουτερ ή με τριβεις σταθερα εκτος και αν κανεις δουλειες τυπου σκεπων και κοντενεις δοκαρια με τη σεγα.

Του ζουμι είναι οτι για μενα προσωπικα ειναι καλυτερο να αγοραζεις σταδιακα και πιο αργα τα σωστα εργαλεια παρα να παιρνεις ενα λαθος εργαλειο υπολογιζοντς να τα κανεις ολα με Jigs.

Οσο για την κοπη παγκου που αναφερεις. Ειναι λογικο να βαλεις ολοκληρο παγκο σε jig δισκοπριονου 1.5 μετρα μακρυ και να μην βαλεις πανω στον παγκο έναν οδηγο για το δισκοπρίονο?

Ευχαριστω πολυ για την απαντηση....
Ειναι αληθεια οτι για εχεις μεγαλο ευρως κοπων θες και τα αναλογα εργαλεια....εφοσον εχεις απαιτησεις και ετσι ειναι....

Αγορα για παγκοπριονο και φαλτσοπριονο δεν υπαρχει προς ωρας σκεψη καθως οτι κανω περι ξυλουργικων αφορα εντελως προσωπικη χρηση και δυστυχως τετοιες αγορες δεν φτανουν μονο εαν εχεις το μικροβιο και την αρρωστια αλλα και την υποδομη αποσβεσης...τουλαχιστων ετσι το βλεπω εγω....ασε δε που κατασκευες μεγαλες επιπλων που αφορα κουζινες ντουλαπες και συναφη,ακομη και το σπιτι μου(αν και εχω κανει μια προσθηκη στο δωματιο της μιας κορης μου),δεν προκειται να ασχοληθω καθως ο εργασιακος ομφαλιος λωρος πρεπει να κινηται και να συντηρηται για πολλους λογους....αλλα αυτο ειναι αλλο θεμα...

Ο λογως λοιπον που λεω να φτιαξω και εγω εναν οδηγο,παρολου που πριν απο 2 μηνες πηρα οδηγο της Bosch για το GKS 12V-26 και βολευομαι καπως,ειναι για να μπορω να κανω ισιες κοπες οσο γινεται με ολα τα εργαλεια που διαθετω στις οποιες μικρες η μεγαλες κατασκευες που μπορουν να περασουν απο τα χερια μου...
Τα εργαλεια λοιπον που διαθετω ειναι ενα δισκοπριονο ρευματος Parkside,μια σεγα ρευματος Parkside και ενα Bosch 12v...ισως προστεθει και ενα δισκοπριονο(σε προτεραιοτητα) η σεγα μπαταριας 18v καποια στιγμη....
Με αυτα λοιπον θα πορευτω αυτην την στιγμη και με βαση αυτα θα προχωρησω σε οποια κατασκευη....

Φυσικα βολικο δεν θα ειναι να βαζεις ολοκληρο παγκο πανω σε jig αλλα εφοσον θα το φτιαξω ελεγα σε υπερμετρο βαθμο ωστε να τα περνει ολα....χωρος γαι να γινονται αυτα υπαρχει....βεβαια εαν γινει αναλογη αγορα 18v δισκοπριονου που θα μπαινει στο οδηγο της Bosch ωστε να εχω μεγαλυτερο βαθος κοπης τοτε δεν θα χρειαζεται...

Κωστή το δικό μου jig έχει τις εξής διαστάσεις:
Πάτος κπ 15mm με μήκος 85εκ και πλάτος 45εκ
Το καδρόνι στις άκρες εχει διαστάσεις 35χιλ και ύψος 60χιλ.
Οποτε αν αφαιρέσεις τον χώρο που πιάνει το καδρόνι επάνω στο ΚΠ τότε το καθαρό μήκος που μένει είναι 78εκ και πλάτος 45εκ.

Δεν χρειάζεται να έχεις μεγάλο πλάτος γιατί θέλεις να πατάει κατα κύριο λόγο το κομμάτι που κόβεις και αριστερά και δεξιά μπορεί να εξέχει.

Εννοείται οτι μπορείς να προσαρμόσεις οτι εργαλείο επιθυμείς και είναι απλή η λύση.
Αφού πάρεις μέτρα για το πρώτο εργαλείο π.χ. bosch 12v βιδώνεις σταθερά την μια γωνία πάνω στο καδρόνι και για την δεύτερη κανεις τρύπες στο καδρόνι και τοποθετείς μούφα ωστε να βιδώνεις και να ξεβιδώνεις την γωνία με βίδα μηχανολογική φρεζάτη.
Μετά επαναλαμβάνεις την διαδικασία παλι στην δεύτερη γωνία π.χ. για την σεγα τοποθετώντας παλι μούφες.
Με αυτό τον τρόπο μπορείς να χρησιμοποιείς τον οδηγό με όσα εργαλεία θέλεις.

Η πολυετής εμπειρία του jks13 μπορεί να σου προσφέρει λύσεις που εσύ θα προσαρμόσεις στις ανάγκες σου.
Πάντως ακόμη κι αν κάποια στιγμή δεν χρησιμοποιείς το jig, χώρο πολυ δεν πιάνει, στην τελική κάνεις δυο κοψιματα με το δισκοπρίονο κόβεις τις άκρες και σου μένει το ΚΠ και οι αλουμινογωνιες για κάποια άλλη κατασκευή.
Το κόστος των υλικών, αν δεν διαθέτεις τίποτα από αυτά, είναι γύρω στα 30-35.
Πάντως υπολόγισε ότι όσο μεγαλύτερο το φτιάξεις τόσο πιο βαρύ θα είναι κατά την μεταφορά του για χρήση.

Σόρυ για την καθυστερημένη απάντηση - άργησα να δω την συνέχεια του θέματος.

Το Parkside έχω..
Βασικά θέλω να δω πως θα το κάνω να κοβει και πολύ μικρά κομμάτια

Από ένα μεγάλο κομμάτι μπορείς να βγάλεις όσο μικρά κομμάτια θες. Αν θες να κόψεις παραπάνω ένα ήδη μικρό κομμάτι σε περιορίζει το πως θα το στερεώσεις στον οδηγό επειδή όσο πλησιάζεις προς τον δίσκο έχεις από πάνω την ράγα. Από 10εκ και λίγο πιο κάτω, το πιάνεις άνετα με σφιγκτήρα για να το κόψεις όσο μικρό θες.

Ωραιος Γιωργο...
Τελικα βλεπω οτι βολευονται πολυ με αυτην την κατασκευη...
Να κανω μια ερωτηση...
Ποσο πιστευετε οτι θα πρεπει να ειναι το ιδανικο πλατος και μηκος μιας τετοιας κατασκευης...εννοωντας να βολευει για πολλες διαφορετικες κοπες..

Κωστή, σε ότι διαστάσεις θες μπορείς να το φτιάξεις. Πρακτικά πρέπει να δεις, εκτός από τον χώρο που θα σου πιάνει στην αποθήκευση:
- μήκος ράγας: όσο πιο μεγάλο, τόσο πιο στιβαρό υλικό πρέπει να χρησιμοποιήσεις για τις ράγες επειδή στα μισά της διαδρομής θα λυγίζουν από το βάρος του πριονιού. Εμένα οι ράγες είναι από 10mm κόντρα πλακέ και το (ωφέλιμο) μήκος είναι 50εκ. Με μεταλικές ράγες έχεις λιγότερο θέμα. Γενικά, τα 60εκ που λες τα έχεις για πλάκα.
- μήκος φράχτη: όπως λέει ο Γιώργος αριστερά και δεξιά μπορεί να εξέχει το κομμάτι που θα κόψεις και επίσης μπορείς να βάλεις βοηθητικό πάγκο για τα περίεργα κοψίματα. Το μεγάλο μήκος όμως βοηθάει άμα βάλεις μεζούρα (όπως στην φωτογραφία που ανέβασα) που είναι πολύ πρακτικό για επαναλαμβανόμενες κοπές και για να μην μετράς κάθε φορά. Εδώ το θέμα είναι πόσο ίσιο μπορείς να φτιάξεις τον φράχτη - πχ αν είναι ξύλινος, όσο πιο μακρύς τόσο πιο πολύ θα χάνει από την ευθεία
-ύψος ράγας: το βάθος κοπής του δισκοπρίονου μείον το πάχος της ράγας μείον 2-3 χιλιοστά (για να μπαίνει η άκρη της λεπίδας στο αυλάκι του jig)

Για παράλληλη χρήση με σέγα, δεν θα με πολυαπασχολούσε. Για μένα η σέγα είναι όπως τα λέει ο jks13, γρήγορες και πρόχειρες κοπές. Αν το ξανάφτιαχνα τώρα, θα το έκανα με αγορασμένα υλικά (όχι με ρετάλια που το είχα κάνει) και όσο πιο μεγάλο γίνεται βάσει του χώρου που θα αποθηκεύται και το πάγκου πάνω στον οποίο θα δουλεύεται.

Επειδη και εγω ετσι ξεκινησα, έχω τις εξης συμβουλες.
Πρωτα αγορασα 1 σεγα (πριν 20 χρόνια) και μετα το μπλε bosch δισκοπριονο GKS160 (15 χρόνια).
Αρχισα να φτιαχνω και εγω jigs και λοιπα και μετα από τόσα χρόνια κατεληξα στο συμπερασμα πως αν θελεις να κανεις κατι σωστα θα παρεις και το αντιστοιχο εργαλειο.

jks13(σόρυ δεν θυμάμαι το όνομά σου), εγώ πιστεύω ότι πρέπει να ανεβαίνεις ένα-ένα τα επίπεδα. Ξεκινάς με ένα πριόνι χειροκίνητο, μετά πας σε δισκοπρίονο χειρός, μετά σε παγκοπρίονο και στο πολύ τέλος σε γωνιάστρα. Το ίδιο ισχύει με την σειρά σκαρπέλο-τρίμερ-παγκορούτερ-σβούρα και για τα περισσότερα εργαλεία που μπορώ να σκεφτώ. Στην καλύτερη περίπτωση φροντίζεις το εργαλείο που παίρνεις να σου είναι χρήσιμο και αργότερα αν αναβαθμίσεις εξοπλισμό - το δισκοπρίονο θα το χρειαστείς και όταν θα έχεις παγκοπρίονο ,για να κόβεις τα μεγάλα κομμάτια.
Η λύση δισκοπρίονο (50-100 )+ ο συγκεκριμένος οδηγός (0-10 ) σε ανεβάζει ένα επίπεδο και μπορείς να κάνεις παπάδες σε σύγκριση με πριν. Από εκεί και πέρα βλέπεις για το παραπάνω. Προσωπικά, έχω κάνει τα άπειρα με τον οδηγό αυτό τα 3 τελευταία χρόνια (τελικά αγόρασα παγκοπρίονο αφού βαρέθηκα τους περιορισμούς του). Αν πριν 3 χρόνια μου έλεγες ότι χρειάζεσαι παγκοπρίονο γιαυτά που θες να κάνεις, απλά θα τα παρατούσα και δεν θα είχα κάνει τίποτα.

Σωστος..
Εγω θα χτυπησω και εναν καλο δισκο για το parkside και οσο αντεξει..
Ειτε bosch ειτε freud που βρισκω ευκολα εδω ..

Ειπα να φτιαξω ενα και εγω στα γρηγορα...μιας και βλεπω,και ειδα στην πραξη,οτι ειναι πολυ ευχρηστη κατασκευη....
H διασταση ειναι 80Χ90 εκατοστα...
Ενταξυ δεν ειναι και το καλυτερο αλλα προσαρμοστηκαν τα 2 εργαλεια Lidl και 12v Bosch μαζι με την ραγα του..

https://postimg.cc/zHy3WLgj
https://postimg.cc/xXRpJqyh

....και απομενουν καποιες μικροδιορθωσεις,αφου αγοραστουν εξτρα λαμες και η τοποθετηση ξυλου για κοψιμο στις 45μοιρες....

Ευχαριστω παιδες.. .
Αντωνη παλιου τυπου πρεβαζι ειναι...
Ειναι απομειναντα σε τοπικο χρωματοπολειο το οποιο πριν απο χρονια πουλουσε και ξυλεια για κουζινες/ντουλαπες...
Εχει μια πολυ μικρη ως ελαχιστη ευκαπτικοτητα που ομως δεν επηρεάζει το σωστο κοψιμο...

Ευχαριστω παιδες.. .
Αντωνη παλιου τυπου πρεβαζι ειναι...
Ειναι απομειναντα σε τοπικο χρωματοπολειο το οποιο πριν απο χρονια πουλουσε και ξυλεια για κουζινες/ντουλαπες...
Εχει μια πολυ μικρη ως ελαχιστη ευκαπτικοτητα που ομως δεν επηρεάζει το σωστο κοψιμο...

Ωραίος Κωστή. Μην σε νοιάζει - αν ο φράκτης είναι ίσιος και γωνιασμένος 90° με την ράγα θα μείνεις εντυπωσιασμένος από τις κοπές που θα κάνεις. Κάνε και αυτό που είπα με τις τρύπες για να μπορείς να στερεώνεις με σφιγκτήρες τα κομμάτια που είναι για κόψιμο.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Οδηγιες κατασκευης Οδηγων (Jigs & Fixtures)

Ωραίος Κωστή. Μην σε νοιάζει - αν ο φράκτης είναι ίσιος και γωνιασμένος 90° με την ράγα θα μείνεις εντυπωσιασμένος από τις κοπές που θα κάνεις. Κάνε και αυτό που είπα με τις τρύπες για να μπορείς να στερεώνεις με σφιγκτήρες τα κομμάτια που είναι για κόψιμο.

Ευχαριστω Δημητρη....ειναι εντελως γωνιασμενος....
Αυτο με τις τρυπες που το περιεγραψες..;..γιατι στα προηγουμενα ποστ δεν το ειδα....