Οικιακό εργαστήριο

Έκανα μια "μπακάλικη" συνδεσμολογία ολα καλά τραβάει,όχι πολύ δυνατά αλλά θα βάλω σιληκονες ,κάδος πεταμένος από καφετέρια που έχει εσπρεσο μέσα.χριζει βελτίωσης αλλά από την στιγμή που τραβάει είμαι σε καλό δρόμο!

370ebfa0-3b14-4b6f-ba95-f90875d8852b-1_all_3183.jpg

Περιμένω να μου φέρουν έναν μεγάλο από την δουλειά σκληρό πλαστικό αλλά επειδή θα αργήσει Πόλυ είπα να δοκιμάσω με αυτόν.Στο πάγκο πριονο θα είναι οκ για.μια κατασκευή πιστευω πριν τον αδειασω,στον ξεχονδριστηρα θα γεμίζει κατευθείαν .

Νομίζω το κυκλωνικό πρέπει απο κάτω να έχει αμέσως τον κάδο γιατί η περιστροφή του αέρα συνεχίζει.
Έτσι όπως το έχεις μπορεί να το μπλοκάρει.

Βέβαια αυτό δεν επηρεάζει την απορρόφηση αλλά τον διαχωρισμό.

• Like
Reactions: nikfor
στον ξεχονδριστηρα θα γεμίζει κατευθείαν .
Για ξεχονδριστήρα νομίζω και ο σωλήνας (Φ40?) είναι μικρός. Πάντως αν δουλέψει πες μας να το έχουμε στα υπόψη.

Πολυ χρησιμα γαντζακια για το εργαστηριο και οχι μονο.

Τα μαγνητικα γαντζακια απο το Τemu και τα αυτοκολλητα γαντζακια απο το Jumbo
w81qowOh.jpg

Πολυ ισχυρα τα μαγνητακια τους, σιγουρα αξιζουν τα λιγα λεφτα που κοστιζουν.
iEr6BFPh.jpg

Τα γαντζακια αποσπωνται απο τον μαγνητη καθως εχουν σπειρωμα 3μμ. Δεν ξερω πως μπορει να ειναι χρησιμο αυτο, αλλα καλο ειναι που υπαρχει.
jKH0Vu4h.jpg

Εδω στη θεση του γαντζουν, μια σιδεροβιδα 3μμ
4BvCbpUh.jpg

Τα πλαστικα αυτοκολλητα γαντζακια απο το Jumbo μπορει να δωσουν λυση σε διαφορα θεματα οργανωσης.
5EmyQ94h.jpg

Δεν ειναι μεγαλο το βαρος που μπορουν να σηκωσουν, αλλα ~200 γραμμαρια τα αντεχουν. Και αν τα ενισχυσεις σηκωνουν και περισσοτερο.
0ZiEcr9h.jpg

Μια και αξιώθηκα να καθαρίσω/τακτοποιήσω το εργαστήρι μετά από κάτι χρόνια, είπα να ανεβάσω καμιά φωτογραφία πως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα- ευκαιρία είναι γιατί δεν το καθαρίζω και συχνά.

Εδώ μια παλιά φωτογραφία όπως ήταν ο χώρος (γκαράζ για 2 αυτοκίνητα) τότε που ψαχνόμουνα για την μετακόμιση του παλιού εργαστηρίου. Η μαύρη γραμμή είναι το αρχικό σχέδιο και η κόκκινη το σημείο που τελικά έκλεισε με γυψοσανίδες σχηματίζοντας έναν κλειστό χώρο με 6 τοίχους. Ο μπλε κύκλος είναι σαν σημείο αναφοράς για την επόμενη φωτογραφία.
a1.jpg

Κι εδώ μια φωτογραφία όπως είναι σήμερα. Μπαίνοντας στο γκαράζ, δεξιά στον τοίχο έχω κυρίως τα μεγάλα πάνελ που δεν χωράνε πουθενά αλλού και στον αριστερό τοίχο διάφορα "σκουπίδια" μέσα στα οποία και ένα παλιό πλυντήριο που θέλω να ξεμοντάρω για το μοτέρ (να δούμε πότε...). Στο βάθος η πόρτα/παράθυρο είναι ο κυρίως χώρος του εργαστηρίου.
a2.jpg

Δεξιά από το εργαστήρι είναι ο διάδρομος που βγάζει στις αποθήκες. Εδώ αποθηκεύω τα μακρόστενα κομμάτια, κυρίως ολόκληρες σανίδες. Έχω και ένα ράφι για τα σανιδάκια από διάφορα ξύλα για μικρές κατασκευές. Όταν με το καλό πάρω ηλεκτροκόλληση, η πρώτη κατασκευή θα είναι μια πιο σοβαρή ραφιέρα τοίχου να αντέχει και να χωράει όλα αυτά που τώρα είναι στο πάτωμα.
a3.jpg

Κι εδώ περνώντας την πόρτα, ο εσωτερικός χώρος του εργαστηρίου. Είναι αρκετά στριμωγμένος με τους 6 πάγκους (ο 6ος φαίνεται στην μεθεπόμενη φωτογραφία):
-οι 1 και 2 είναι οι βασικοί για όλες τις δουλειές
-ο 4 είναι για τα σταθερά δισκοπρίονο/ρούτερ/σέγα και σε αυτόν κάνω και τα πλανίσματα με (άλλο) ρούτερ.
-οι 3 και 5 είναι οι πτυσσόμενοι πάγκοι του λιντλ και τους μετακινώ ανάλογα με τις ανάγκες. Τον 5 τον χρησιμοποιώ για δουλειές που θα χαλάσουν την επιφάνεια του πάγκου (έχω βιδώσει ένα κομμάτι 6αρι κόντρα πλακέ που αλλάζει εύκολα) και καμιά φορά σαν βοηθητικό infeed για το παγκοπρίονο.
Και οι 6 τον περισσότερο καιρό χρησιμοποιούνται σαν ακουμπιστήρι για τα πάντα όλα και έχουν ένα βουνό πράγματα πάνω...
a4.jpg

a5.jpg

Εδώ, κάνοντας μεταβολή φαίνεται ο τοίχος 1. Δεξιά φαίνεται ο 6ος πάγκος που από κάτω έχει μια βολική ραφιέρα για μακρόστενα κομμάτια όπως καβίλιες, ντίζες, σωλήνες κλπ μέχρι 1 μέτρο μήκος.
a6.jpg

Δεξιά του ο δεύτερος τοίχος με τους δύο βασικούς πάγκους. Από πάνω προς τα κάτω:
-ταμπακιέρες jumbo και συρταράκια lidl για βίδες, παξιμάδια κλπ
-ραφάκια jumbo
-πλάτη πάγκου lidl
-Επιφάνεια για πάγκο κουζίνας με 2 μεταλλικά πόδια (και 2 συρτάρια ιδιοκατασκευή)
a8.jpg

...και ο πάγκος νο2
a9.jpg

(συνεχίζεται)

Attachments

• a4.jpg
    a4.jpg
    385.4 KB · Views: 17
Συνέχεια με τον τοίχο νο5, στην ουσία μια εσοχή που έκλεισε με μια ψηλή συρταριέρα...
a11.jpg

...και τέλος ο τοίχος νο6.
-το μπλε πορτάκι οδηγεί στον διάδρομο για τις αποθήκες και κατασκευάστηκε πιο πολύ για χαβαλέ και σαν δοκιμή για την κυρίως πόρτα.
-δίπλα ο χώρος αποθήκευσης για όλους τους οδηγούς για το παγκοπρίονο και το ρούτερ
-μπροστά από τους οδηγούς το βαρέλι είναι για ρετάλια που πάνε για πέταμα (δοκιμαστικές κοπές/τρυπήματα και μετά τζάκι)
-και τέλος μια ραφιέρα όπου κυρίως χρησιμοποιώ για διάφορα ρετάλια συν κάποια εργαλεία στους κουβάδες ικέα που φαίνονται δεξιά.
a12.jpg

Κάθε πρόταση για βελτίωση είναι καλοδεχούμενη. Επιπλέον φωτογραφίες, μετά την επόμενη καθαριότητα σε δύο χρόνια :).

Καλημέρα συγχαρητήρια! Πολύ ωραία δουλειά! Εγώ εάν έχεις χρόνο θα ήθελα info για το πάτωμα
Ευχαριστώ. Το πάτωμα είναι αυτοεπιπεδούμενο κονίαμα - γράφω λίγα λόγια και εδώ. Αν δεν είσαι επαγγελματίας (εγώ δεν είμαι) μην περιμένεις το τέλειο αποτέλεσμα - αλλά και με μέτρια επιτυχία το πάτωμα γίνεται πολύ όμορφο, απόλαυση να κυκλοφορείς πάνω του. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Το μόνο αρνητικό που έχω δει είναι ότι γίνεται πολύ γλυστερό όταν ρίξεις νερά, οπότε θέλει προσοχή με το σφουγγάρισμα.

Η σειρά των υλικών ήταν:
1. απλό τσιμέντο
2. ημιαυτοεπιπεδούμενο από leroy
3. αυτοεπιπεδούμενο sika
4. Εποξικό αστάρι 2 συσταστικών (1χέρι) και εποξική μπογιά 2 συσταστικών (2χέρια) από leroy

Το 1&2 είναι τα φτηνά της υπόθεσης και ανάλογα με το πόσο χάλια είναι η αρχική επιφάνεια μπορεί να μην τα χρειαστείς
Τα 3&4 είναι τα ακριβά της υπόθεσης, μέτρα την επιφάνειά σου και ρώτα τιμές υλικών και κάλυψη που έχουν για να δεις αν σε παίρνει οικονομικά.
Το 3 θέλει να έχεις βοηθό γιατί οι χρόνοι από το ανακάτεμα μέχρι το στρώσιμο είναι πολύ μικροί.
Το 4 βγάζει απίστευτη μυρωδιά χημικούρας οπότε θέλει καλή μάσκα και κατανόηση από την γειτονιά.

Μπραβο Δημητρη, απιστευτη μεταμορφωση και φοβερη δουλεια!!!

Εγινε ενας ομορφος χωρος που χαιρεσαι να καθεσαι και να μαστορευεις (y)

• Like
Reactions: dk31
πολύ καλή δουλειά!
οι διαστάσεις του χώρου (συνολικά και του χώρου που δημιουργήθηκε με τις γυψοσανίδες) ποιες είναι;

Ευχαριστώ παιδιά.
Χοντρικά (οι μεγαλύτερες διαστάσεις) είναι:
-Συνολικός χώρος: 5 Χ 12μ
-εργαστήρι: 3,8 Χ 5,5 μ.
Στην πραγματικότητα οι επιφάνειες είναι μικρότερες - και οι δύο χώροι έχουν στενέματα και εσοχές.

• Like
Reactions: ψάρι
Ευχαριστώ παιδιά.
Χοντρικά (οι μεγαλύτερες διαστάσεις) είναι:
-Συνολικός χώρος: 5 Χ 12μ
-εργαστήρι: 3,8 Χ 5,5 μ.
Στην πραγματικότητα οι επιφάνειες είναι μικρότερες - και οι δύο χώροι έχουν στενέματα και εσοχές.

Μπράβο Δημήτρη! Πολύ όμορφα και μελετημένα όλα. (y)
Τον ζήλεψα το χώρο σου (ειδικά αν σκεφτείς πως εγώ έχω μόλις 6 τμ για το εργαστήριο μου και κάτι ψιλά από το μπαλκόνι μου)

Ωραία οργάνωση. :love:

Μου άρεσε πολύ και ο τρόπος που στήριξες τους σφιγκτήρες σου.
Πολύ έξυπνο το σύστημα με τo French cleat με το οποίο (αν κατάλαβα καλά) μεταβάλεις το πλάτος του ανοίγματος ανάλογα με τις ανάγκες σου. Τέλειο. Θα το αντιγράψω :)

Πολύ έξυπνο το σύστημα με τo French cleat με το οποίο (αν κατάλαβα καλά) μεταβάλεις το πλάτος του ανοίγματος ανάλογα με τις ανάγκες σου. Τέλειο. Θα το αντιγράψω :)
Αν λες για το εξάρτημα στον κόκκινο κύκλο, είναι ένα κομμάτι ενιαίο και οι χαραμάδες για τους σφιγκτήρες είναι σταθερές. Επίσης είναι μόνιμα βιδωμένο στη μαύρη βάση και στον τοίχο επειδή σκέτο το French cleat δεν κρατούσε καλά το τόσο πολύ βάρος.
a6.jpg

Έτοιμος και αυτός ο πάγκος :D

Καθώς έχω λιγοστό χώρο, η ιδέα ήταν να κάνω έναν κινούμενο πάγκο, που να μπορεί να "ενωθεί" με κάποιον από αυτούς που υπάρχουν ήδη, αλλά και να φιλοξενήσει το ρούτερ, καθώς ο "μέσα" ανακλινόμενος πάγκος για το ρούτερ είναι πολύ μικρός και περιοριστικός.

01.jpg

Με λίγα λόγια:

Αγόρασα στραντζαριστό βαρέως τύπου 3x3 στα 13€ το εξάμετρο (χρειάστηκα δυο εξάμετρα) και τα έκοψα στην πριονοκορδέλα μετάλλου της Parkside και τα καθάρισα λίγο με τον τροχό.

02.jpg

Τα κόλλησα με την Stayer και αφού τα ψιλοέτριψα και τα ψιλοστοκάρισα, τα πέρασα primer και heavy metal silicon της Vitex.

03.jpg

Αγόρασα Κόντρα Πλακέ 25mm και άνοιξα την τρύπα και την πατούρα για να κάτσει η πλάκα του ρουτερ.

04.jpg

Έβαψα το ΚΠ με αστάρι και βερνίκι πατωμάτων δυο συστατικών της Er-Lac (εντυπωσιακό προϊόν) και όταν στέγνωσε άρχισα να βάζω σημάδια για τις τρύπες που θα έκανα για τα bench dogs (κουραστική δουλειά)

05.jpg

Άνοιξα ... 42 τρύπες με το forstner των 20mm με το δράπανο στηριγμένο στην κάθετη βάση του. 🙃

Πολύ πολύ κουραστική δουλειά, με όχι σπουδαία αποτελέσματα (σε ακρίβεια), αφού αυτή η κάθετη βάση έχει μπόλικους τζόγους. Δεν τρέχει τίποτα, αλλά καλύτερα θα ήταν με το ρούτερ και κάποιον οδηγό.

06.jpg

Έφτιαξα το συρτάρι και το κούτελο (το οποίο το κουρμπάρισα χρησιμοποιώντας τον καινούργιο πάγκο :D )
Βίδωσα και το router plate με τον lift μηχανισμό και άφησα μόνιμα πάνω του το Makita ρεύματος.
Δουλεύει τέλεια. 😃

07.jpg

Έβαλα τηλεσκοπικούς οδηγούς βαρέως τύπου για το συρτάρι και έκοψα και βίδωσα τα T-tracks.
Έβαλα και ροδάκια με φρένα.

08.jpg

Στερέωσα και μια μέγκενη (ξυλουργικού στιλ) στο πλάι, που μπορεί όμως και βγαίνει ανά πάσα στιγμή.
Το ωραίο είναι πως αν χρειαστώ μεγάλο πάγκο, σέρνω τον καινούργιο δίπλα στον παλιό και αποκτάω μια αρκετά μεγάλη επιφάνεια εργασίας. :)

09.jpg

Τώρα μένει να φτιάξω έναν καινούργιο φράχτη για το ρουτερ (περιμένω τα υλικά), τον οποίο και θα παρουσιάσω όταν τελειώσει :)
Γενικά, λίγο που τον δοκίμασα έμεινα πολύ ευχαριστημένος από τη λειτουργικότητα των bench dogs αλλά και του lift του ρούτερ. (y)

Καλά πάει το εξωτερικό παράρτημα του μικρού μου εργαστηρίου :cool::)

10.jpg

Τα έγραψα περιληπτικά. Αν έχετε απορίες ... μετά χαράς.