ΟΜ-3 , η νέα ρετρό μηχανή της OM systems

Σωστο.

Και μετα συγκρινοντας τι μπορει να βγει απο Raw συγκριτικα με το jpeg πετας το δευτερο χωρις δισταγμο ;)
Aυτό κάνω και εγώ, τραβάω και τα 2, οπότε π.χ. σε ένα ταξίδι που θα γυρίσω πίσω με 4Κ φώτος θα κρατήσω τα Jpeg για τις περισσότερες φώτο, άλλα για τις καλές, θα επεξεργαστώ τα Raw για να βγάλω κάτι ακόμα καλύτερο. Επίσης θα κρατήσω το raw αρχείο για φώτο που θέλει σώσιμο ή σημαντική βελτίωση καθώς το jpeg αρχείο δεν δίνει αυτή την ελαστικότητα. Προφανώς αν έχεις τον χρόνο και την όρεξη από το Raw βγάζεις πολύ καλύτερο αποτέλεσμα, άλλα αν γυρίσεις πίσω από ταξίδι με 5-6Κ φώτος καλή τύχη να τις επεξεργαστείς μετά!! Θες ένα μήνα...χαχα

Κάτι που δεν ήταν ξεκάθαρα κατανοητό είναι τι κάνει το photo και video wheel . Για πρώτη φορά οι μνήμες C1-C5 είναι ξέχωρες δηλαδή έχεις πέντε μνήμες για φωτό και πέντε μνήμες για βίντεο. Νομίζω είναι κάτι που θα περάσει και στις επόμενες μηχανές ως υλοποίηση όπως και το CP button που έχει μαζεμένες όλες τις ηλεκτρονικές λειτουργίες για άμεση χρήση.

Αυτές οι υλοποιήσεις απλοποιούν την χρήση και αυτοματοποιούνται διαδικασίες στο πεδίο. Ετσι μπορείς γρήγορα να δοκιμάσεις σε μια δύσκολη σκηνή αρκετές λειτουργίες και να δεις τι θα σου κάτσει π.χ. Live ND και Ηires για μακρά έκθεση

ΥΣ
Προσωπικά δεν πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιήσω on the fly ένα χρωματικό profile που μου προτείνει κάποιος στην τύχη χωρίς να το έχω δοκιμάσει πρώτα και να μου αρέσει π.χ. να το φορτώσω τυχαία στη μηχανή χωρίς να το έχω τεστάρει τι κάνει και τι όχι. Εχω κάποια κουτάκια στο δικό μου μυαλό για το τι ταιριάζει σε εμένα και τι όχι. Θελω να έχω έλεγχο σε ότι κάνω έως ένα βαθμό . Καλός ο πειραματισμός αλλά με ρέγουλα.

Κάποιος άλλος μπορεί να θέλει χιλιάδες profile μαζί του να πειραματίζεται τι θα του κάτσει. Άλλη φιλοσοφία που εμένα προσωπικά δεν με συγκινεί.

Κάτι που το ήθελα καιρό κι από ότι φαίνεται υλοποιήθηκε πλέον στην ΟΜ3 είναι ότι μπορείς πλέον να δώσεις όνομα στις μνήμες και μέσα στο σώμα. Στο OI.Share μπορούσες να έχεις άπειρες και με όνομα κι με περιγραφή από κάτω τι περιέχουν, αυτό το έκανα αλλά τώρα έγινε ακόμα ένα βήμα να ονομάζεις τις μνήμες και να φαίνεται στο σώμα.

Αυτό μπορεί να φαίνεται υπερβολικό αλλά δεν είναι όταν έχεις 5 μνήμες πλέον για φωτό και 5 μνήμες για βίντεο και σε αυτές έχεις κάνει και ανάθεση χρωματικά προφίλ όπως έχω κάνει εγώ στην PenF και πρέπει να κοιτάξω τις σημειώσεις μου για να θυμηθώ τι ακριβώς έχω βάλει σε κάθε μνήμη που έχει και τρία χρωματικά προφίλ έγχρωμα και τρία Α/Μ .

Υπαρχει κάποιο βίντεο του Rob Trek που δείχνει πως γίνεται αν το βρω θα το βάλω.

• Love
Reactions: cacau
Όπως το πες, μπορεί να φαίνεται ασήμαντο αλλά αν χρησιμοποιείς τις δυνατότητες των oly/oms πράγματι πρέπει να κρατάς σημειώσεις (το κάνω).

Επίσης κάτι που ήθελα να πω στον Γιάννη γιατί έχω την PenF που επίσης έχει την full articulate οθόνη και όχι την κλασσική για φωτογράφους σπαστή προς τα πίσω οθόνη.

Στην PenF σχεδόν πάντα η οθόνη είναι κλειστή όταν δουλεύω με το σκόπευτρο. Το κάνω για 2 λόγους , ο βασικός να μην πατάω με την μύτη μου την οθόνη δεν μου αρέσει. Και στις ΟΜ το κάνω σχεδόν πάντα αλλά η μύτη μου ακουμπά σε πλαστικό.. Μόνο όταν θέλω να δω μια φωτό την γυρίζω ή την βγάζω στο πάλι όταν φωτογραφίζω από γωνιές.

Η διαφορά με την PenF είναι ότι με κλειστή την οθόνη η μηχανή είναι καθαρή και πανέμορφη και από πίσω γιατί έχει μια ωραία επένδυση δέρματος η πλάτη της οθόνη και όχι το κλασσικό πλαστικό των άλλων ΟΜ . Το ίδιο έκαναν και στην ΟΜ3 , έχει επενδυσουλα και η μηχανή είναι πιο ρετρό από ποτέ βλέποντας την και από πίσω και συνάμα καθαρή και όμορφη σαν παλιό φίλμάτο σώμα.

Τέλος δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο ότι σεβάστηκαν και τον σύγχρονο χρήστη. Δεν έβαλαν τα άβολα και άχρηστα για εμένα ρυθμιστικά των ρετρό σωμάτων επάνω στο σώμα απλά και μόνο για να το ρετροποιησουν στο τέλειο και να μειώσουν την ευχρηστία του αλλα κράτησαν τις κλασσικες ροδελες. (y)

Ειπαμε να έχουμε ένα όμορφο ρετρό σώμα αλλά όχι και να Φουτζοποιηθουμε :p

1738913070626.jpeg

1738913117767.jpeg

Last edited:
Και εγώ προσωπικά δεν θέλω τις ρυθμίσεις για ταχυτητα κλείστρου που έχει πάνω η fuji. Μου φαίνεται τελείως άχρηστο αυτό και καλύτερα να μου δώσει εμένα δυνατότητες να τα επιλέξω όπως με βολεύει, δηλαδή αυτό που κάνει η Olympus/OM.

Σχετικά με τα profiles/luts/film simulation καλό θα είναι να φτάσεις τον ανταγωνισμό, να έχεις και 100 και όσα παραπάνω μπορείς, να αναπαράγεις και γνωστά film κτλ και στο τέλος ο καθένας να διαλέγει ανάλογα με τα γούστα του και να έχει πχ 5 που του αρέσουν στην μηχανή του.

Στο βίντεο που έβγαλαν χθες βράδυ από την OM, γύρω στο 37ο λεπτό ζητάει ο κόσμος να δώσουν επίσημα profiles / recipes και αναφέρουν ότι αυτό δεν έγινε ποτέ με την PENF. Και απαντάει η Mishalla ότι το έχουν στα υπόψιν παρέα με τους ambassadors να βγάλουν τέτοια recipes και θα υπάρξουν forums κτλ που θα γίνει ανάπτυξη. Για να δούμε...

• Like
Reactions: karamela
Εντάξει μιλάμε για μια μηχανή που ήδη έκανε τρομερή αίσθηση στην παρουσίαση της και πωλείται στα 2000ευρω. Ψαχνεις να βρεις κάτι να τις προσάψεις και με εξαίρεση την έλλειψη εξαιρετικού EVF , άντε και joystick (εγώ πιέζομαι να το χρησιμοποιώ και στην ΟΜ1) δεν της λείπει κάτι από hardware για το κοινό που στοχεύει.

Είναι μια μηχανή που θα σε εμπνεύσει θα σε σπρώξει να την πάρεις μαζί για να φωτογραφίσεις για την πλάκα σου, δεν θα σε κοροϊδέψει η παρέα τι κουβαλάς την γκουμουτσα , θα σε ζηλέψουν πολύ και μόνο βλέποντας την, θα σε φτιάξει να βγεις μόνος μαζί της … αυτά ούτε γκομενα δεν τα κάνει -bye-

Θα την στηρίξουν τα μάλα και από την εταιρία γιατί δείχνουν να έχουν επενδύσει πολλά σε αυτό για να διεισδύσουν σε ένα κομμάτι της αγοράς που απομακρύνονταν , κάτι που δεν έγινε στον βαθμό που έπρεπε με την PenF

Να είσαι σίγουρος λοιπόν ότι αυτό θα γίνει, πολύ σύντομα θα ανέβουν προφίλ και εκεί είναι το πρόβλημα , ποια θα αξίζουν και ποια όχι. Γιατι θα γίνει λίγο χαμουλης να είσαι σίγουρος

Και μια φωτό από κάτω όποτε γκριπ με επαφές για κλείστρο δεν πρόκειται να έχει και μιλάμε μόνο για τυχόν κλασσικο γκριπ για πιάσιμο (θα το προτιμούσα με κεφαλή arca swiss για να τη βάζω απευθείας σε τριπόδι)

1738915192399.jpeg

Last edited:
Όσους γκρινιάζουν για το EVF θα τους βάλω τιμωρία να κοιτάνε της GM5 (ίδιο με των GX7/80/9)... :ROFLMAO:

Για τα προφίλ, εκτός από τα επίσημα όποτε και αν προκύψουν, λογικά θα παίξουν και διάφορα από επαγγελματίες και μη, δωρεάν ή/και επι πληρωμή.

Grip μην ανησυχείτε - αν δεν κυκλοφορήσει μαμίσιο, καλά να 'ναι οι Κινέζοι και... εγώ όταν την πάρω: θα περιμένω την ολόμαυρη - εκτός κι αν βάλετε ρεφενέ για να τσοντάρετε... ;):ROFLMAO:

Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι είναι όμορφη.
Θα πουλήσει, γιατί προσφέρει, λάμψη, γοητεία, χαρακτήρα, αδιαμφισβήτητη ποιότητα, φορητότητα και σίγουρα ξυπνάει τη δημιουργικότητα.
Είναι χαρακτηριστικά που σε πολλούς θα παίξουν ρόλο στην διαδικασία επιλογής και θα δώσουν προβάδισμα στην ΟΜ-3 ακόμη και σε σχέση με ένα δυνατό κομπιουτεράκι με πιθανόν καλύτερες τεχνικές αρετές.
Μακάρι τα κύρια δημιουργικά χρωματικά προφίλ να μεταφερθούν και στους raw editors όπως συμβαίνει με τα βασικά χρωματικά προφίλ των καμερών και να μην μείνουν μόνο για χρήση σε jpeg.
Συμβαίνει και με τα film simulator της Fuji πχ στο ACR το Lightroom ή το DxO Photolab που μπορείς να επιλέξεις αυτό που θέλεις κατά την επεξεργασία του raw αρχείου.
Για 'μένα που φωτογραφίζω σχεδόν αποκλειστικά σε raw θα ήταν ένας ακόμη πολύ σημαντικός λόγος για να την αποκτήσω.

• Like
Reactions: Tmetal and kbouk
Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι είναι όμορφη.
Θα πουλήσει, γιατί προσφέρει, λάμψη, γοητεία, χαρακτήρα, αδιαμφισβήτητη ποιότητα, φορητότητα και σίγουρα ξυπνάει τη δημιουργικότητα.
Είναι χαρακτηριστικά που σε πολλούς θα παίξουν ρόλο στην διαδικασία επιλογής και θα δώσουν προβάδισμα στην ΟΜ-3 ακόμη και σε σχέση με ένα δυνατό κομπιουτεράκι με πιθανόν καλύτερες τεχνικές αρετές.
Μακάρι τα κύρια δημιουργικά χρωματικά προφίλ να μεταφερθούν και στους raw editors όπως συμβαίνει με τα βασικά χρωματικά προφίλ των καμερών και να μην μείνουν μόνο για χρήση σε jpeg.
Συμβαίνει και με τα film simulator της Fuji πχ στο ACR το Lightroom ή το DxO Photolab που μπορείς να επιλέξεις αυτό που θέλεις κατά την επεξεργασία του raw αρχείου.
Για 'μένα που φωτογραφίζω σχεδόν αποκλειστικά σε raw θα ήταν ένας ακόμη πολύ σημαντικός λόγος για να την αποκτήσω.
Τα κλασσικά ART filters κυκλοφορούν ήδη για LR με κόστος περίπου 10€, αλλά το pop art II δεν είναι πολύ πετυχημένο...

Τα κλασσικά ART filters κυκλοφορούν ήδη για LR με κόστος περίπου 10€, αλλά το pop art II δεν είναι πολύ πετυχημένο...
Το θέμα είναι να τα μεταφέρουν σωστά και να ενταχθούν στις βασικές επιλογές προφίλ των προγραμμάτων.
Διάφορα Luts λογικά θα κυκλοφορήσουν, όπως τόσα απο διάφορες πηγές που τα αγοράζεις και τα εφαρμόζεις ως έτοιμες συνταγές.
Τις περισσότερες φορές όμως δεν μεταφέρουν σωστά τα αντίστοιχα χρωματικά προφίλ των καμερών.

• Like
Reactions: cacau
@cacau στο βίντεο που έβαλα αναφέρουν ότι δεν θα βγει μαύρη και θα είναι μόνο ασημί (τουλάχιστον προς το παρόν).

Στα reviews έχουν όλοι εντυπωσιαστεί με την μεταλλική κατασκευή και ισχύει αυτό που λέει ο Κώστας, ότι η μπαταρία είναι ατελείωτη λόγω του μικρότερου evf. Που επειδή έχω και ΟΜ5 και ΟΜ1.2 δεν είναι καθόλου κακό / ενοχλητικό το EVF των 2.36Μ. Καταλαβαίνω γιατί θέλουν οι περισσότεροι στα 2100 ευρώ κάτι καλύτερο αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι κακό το EVF.

@isin ναι το είδα, τα ίδια συμβαίνουν πάντα και με τους φακούς, καθυστερεί το άλλο χρώμα επιεικώς ένα εξάμηνο - και βάλε. Ότι πρέπει για να πέσει λίγο η τιμή - εκτός κι αν πουλήσει τρελά, γίνει καλτ και ... ανέβει! :cry::ROFLMAO:

@cacau στο βίντεο που έβαλα αναφέρουν ότι δεν θα βγει μαύρη και θα είναι μόνο ασημί (τουλάχιστον προς το παρόν).

Στα reviews έχουν όλοι εντυπωσιαστεί με την μεταλλική κατασκευή και ισχύει αυτό που λέει ο Κώστας, ότι η μπαταρία είναι ατελείωτη λόγω του μικρότερου evf. Που επειδή έχω και ΟΜ5 και ΟΜ1.2 δεν είναι καθόλου κακό / ενοχλητικό το EVF των 2.36Μ. Καταλαβαίνω γιατί θέλουν οι περισσότεροι στα 2100 ευρώ κάτι καλύτερο αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι κακό το EVF.
Οταν γκρίνιαζα για τα πλαστικά σώματα των Em10iii/iv Και Em5III/OM5 διάβαζα εδώ μέσα ότι ειμαι γκρινιάρης, ότι το κάνουν για το βάρος, το πλαστικό δεν είναι τόσο κρύο τον χειμώνα, τα συνθετικά σωματα πλέον είναι καλύτερα από τα μεταλλικά και άλλες τέτοιες εξυπνάδες.....τώρα μας αρέσει το μέταλλο τελικά? Δεν κρυώνουν τα χεράκια μας?? Δεν το λέω για σένα, άλλα ξέρουν ποιοι είναι αυτοί που τα γράφανε!!!

Για το σκόπευτρο προφανώς δεν είναι κακό της OM5 (αν και είναι λίγο σκοτεινό, ειδικά αν φωτογραφίζεις σε πολύ φως). Αλλα σε μηχανή του 2025 με κόστος 2,000 να βάζεις ίδιο σκόπευτρο με αυτό που είχαν από την παλιά και φτηνή Em10II ε κάπως ξινίζει όπως και αν το κάνεις.

Last edited:
Πάντως επειδή το πλαίσιο είναι μεταλλικό, το ασημί την αναδεικνύει και υπάρχει λιγότερος φόβος φθορών σε σχέση πχ με την ΟΜ-5 που είναι πλαστικό και πρέπει να έχεις συνέχεια το νου σου.
Προσωπικά πήρα την ΟΜ-5 σε μαύρο χρώμα ακριβώς επειδή φοβόμουνα την εύκολη φθορά που θα φαινόταν και θα με έσκαγε. Όχι ότι είναι άσχημη σε μαύρο το αντίθετο.
Αλλά εδώ έχω την εντύπωση ότι η πιο δημοφιλής επιλογή με διαφορά θα είναι το ασημί.

Εγω σε <πλαστικο> σωμα προτιμω μαυρο χρωμα....σε μεταλικο σωμα ασημι....μια λεπτομερεια που δεν μου πολυαρεσει ειναι ο επιλογεας μπροστα για τα προφιλ που ειναι μαυρος....θα τον προτημουσα ασημενιο οπως στην pen f.....

• Like
Reactions: kbouk