Η αδελφή μου πήγε χθες στον εδώ
Γερμανό για το κινητό της. Ως εδώ καλά. Το κατάστημά ανοικτό, όλες οι προστασίες και τα μέτρα προφύλαξης τηρούνται. Χρειαζόταν όμως να αγοράσει μπαταρία για το κινητό. Αν και το κατάστημα ήταν ανοικτό της είπαν ότι δε γίνεται να της δώσουν, αλλά πρέπει να την παραγγείλει μόνο μέσω ίντερνετ.
Άλλη φίλη μου μου ανέφερε ότι χρειαζόταν ν' αλλάξει μία λάμπα στο σπίτι. Στο σούπερ μάρκετ της είπαν ότι με τα ισχύοντα μέτρα (για την προστασία του λιανικού εμπορίου, του ανταγωνισμού, κλπ) δεν επιτρέπεται να πουλήσουν λάμπες. Σωστό. Από την άλλη πλευρά όταν τα καταστήματα με ηλεκτρολογικό υλικό είναι κλειστά απο που θα αγοράσει λάμπα; Να παραγγείλει ηλεκτρονικά; Το κόστος των μεταφορικών υπερβαίνει κατά πολύ την αξία μιας λάμπας. Την καθυστέρηση σε χρόνο για μία λάμπα που χρειάζεται άμεσα δεν τη λογαριάζουμε.
Από την άλλη πλευρά η κατάσταση στο χωριό μου στην Κρήτη είναι πολύ καλύτερη. Το τοπικό μίνι μάρκετ έχει τα πάντα. Για την ακρίβεια δε λειτουργεί μόνο ως μίνι μάρκετ. Λειτουργεί ως μπακάλικο. Ως μανάβικο. Και ως κρεοπωλείο! Όχι μίνι μάρκετ αλλά Κατάστημα Γενικού Εμπορίου, όπως εκείνα που βλέπουμε στις ταινίες western, έτσι θα έπρεπε να λέγεται! Και εξυπηρετεί.
Από πολλές απόψεις η κατάσταση στην επαρχία, ειδικά σε πολλά χωριά, είναι καλύτερη. Υπάρχει χώρος για να περπατήσεις. Για να βγεις. Και όχι, δεν υπάρχει συνωστισμός. Αν είσαι συνειδητά αποφασισμένος να προσεχεις και να τηρείς όλα τα μέτρα ατομικής προφύλαξης, οι κίνδυνοι είναι πολύ μικρότεροι.
Αν όμως τύχει ν' αρρωστήσεις, αν πάθεις ατύχημα, αν συμβεί οτιδήποτε που να χρειαστείς γιατρό, τότε αλίμονό μας, τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ δύσκολα.
Αντίθετα οι δυνατότητες και οι επιλογές στην Αθήνα στις μεγάλες πόλεις είναι πολύ περισσότερες...