Οπλοκατοχή. Υπέρ ή κατά;

Βεβαια οχι οπλοκατοχη στους εφηβους (λογω ορμονων) μόνο σε άμεμπτους πολιτες (δηλ, που ψηφηζουν δεν εχουν φακελο ουτε ψυχικα προβλήματα).

Ημουν ετοιμος να παρω το ληαρτζετ και να ανεβω εκει χαμου (Τουλουζ, Λυων ?) και να σε :slapface: για κανα δεκαλεπτο.
Αλλα σωθηκες με την τελευταια προταση :icon15: (εσωσα και γω καποια λεφτακια για τα ναυλα :laugh:)

ΔΕΝ συμφωνω καθολου οτι η οπλοκατοχη αποτρεπει την εγκληματικοτητα (η εστω, την φρεναρει).
Ειδαμε τι γινοταν στην Μανη και τα Σφακια, οχι πολλα χρονια πριν. Ατερμονος ο κυκλος αιματος και βεντετας.
Μια λυση υπαρχει και αυτη ειναι ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΩΛΗΣΗΣ ΟΠΛΩΝ. Δηλαδη, κλεισιμο ολων των οπλαδικων.
Ας παει ο αλλος να βρει Καλασνικοφ, στην μαυρη. ΔΕΝ θα του το μοστραρουμε στην βιτρινα (το Ουζι).

Δηλαδή εκεί που πας να ελέγξεις κάπως τα πράματα, να κλείσουν να μην τα ελέγχεις καθόλου; Να τους στείλεις όλους στη μαύρη αγορά να γίνει χαμός. Η όλη φάση με τα οπλάδικα είναι να μπεις στο τριπάκι ελέγχου και αδειών. Σε περίπτωση που δεν το έχεις υπ' όψη.

Σιγά το δύσκολο να βρεις ένα από τα 500 εκ. ΑΚ-47 στον κόσμο. Πλάκα κάνουμε;

Υ.Γ. Το ούζι είναι τραγικό ρε συ. Που το θυμήθηκες το Lego; :flipout:

Τι να ελεγξεις ? Την πωληση ? ....

..... η την χρηση ? ..... η τον κατοχο ? ..... η την αφορμη ? ....

Ξερεις τι μου λεγε ο παππους μου (κρητικος απ'τον Μοχο Ηρακλειου) >
Το οπλο το παιρνεις για τον κλεφτη αλλα το χρησιμοποιεις στον αδελφο !

Ειμαι κατα ασυζητητί!

Οταν εχεις όπλο καποια στιγμη νομοτελειακά θα το χρησιμοποιήσεις. Αυτοι που λενε οτι το θελω μονο για ασφαλεια σφάλλουν.

Το πιθανότερο ειναι να το χρησιμοποιήσεις πριν συμβει το απευκταίο για το οποιο το πήρες , δλδ μια πιθανή εισβολή στο σπίτι .

Το όπλο δίνει μια διαβολική ισχύ στον κάτοχο του που τον έλκει σε αυτο.

Τι να ελεγξεις ? Την πωληση ? ....

..... η την χρηση ? ..... η τον κατοχο ? ..... η την αφορμη ? ....

Ξερεις τι μου λεγε ο παππους μου (κρητικος απ'τον Μοχο Ηρακλειου) >
Το οπλο το παιρνεις για τον κλεφτη αλλα το χρησιμοποιεις στον αδελφο !

Τελικά μπορει και να εχεις δικιο εσυ και ο παπους σου...
Οταν ειμαι οπλισμένος αισθάνομαι ταυτόχρονα επικίνδυνος

Βγαλαν κινητα με βιντεο ... και ολοι τα χρησιμοποιουν ως OΠΛΑ.
Αποθανατιζουν οτι μπορει να χρησιμοποιηθει εναντιον καποιου (αντιπαθους).

Και θα τους δωσουμε .... το real thing ?

Όπλο μπορεί να είναι πολλά πράγματα. Μην το μπλέκετε. Οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο, είναι όπλο.

SR17B.
Να αφήσουμε λοιπόν χωρίς έλεγχο π.χ. τους κυνηγούς με τα όπλα;

Πάλι μπερδεύεσαι. Δεν φταις εσύ. Λίγο η ελληνική νομοθεσία, λίγο το φτου κακά όπλο, και συνήθως δεν ξέρουμε για τι πράμα μιλάμε.

Οπλο ειναι και η ομορφια ..... η γυναικεια ομορφια.

Αρα τωρα ... που βρηκαμε επιτελους για ΤΙ μιλαμε ...
ας τις αφησουμε ολες τσιτσιδες στο Συνταγμα .... να δουμε τι θα γινει !

Μπορει και να ΜΗΝ "εκπυρσοκροτησουμε". Ειμαστε μιας καποιας ωριμοτητας. Το ελεγχουμε το θεμα !
Μηπως να τις βαλουμε σε μια βιτρινα ... να ελεγχουμε "οπλα" και "κυνηγους" και "θηραματα", μαζι ?
Δεν ξερω ... ρωταω ! Γινεται ? ....

Να εχουμε εναν μπουσουλα βρ'αδερφε .... που παει, τι ! :p

Μόνο με καθ' ολοκληρίαν έλεγχο, κλειστά σύνορα κλπ. μπορεί να υπάρξει σιγουριά. Τα υπόλοιπα είναι συζητήσιμα.

Το θέμα είναι ότι οι μισοί θα λένε ότι το θέλουν για αυτοάμυνα και οι άλλοι μισοί θα λένε ότι είναι επικίνδυνο γιατί δεν ξέρουν τι μπορεί να γίνει. Εκεί συνήθως καταλήγει το debate.

Στο αμέρικα, τα αυτόματα όπλα απαγορεύονται, πλην κάποιων grandfathered που λένε (όσα έχουν κατασκευαστεί πριν το '86). Αυτά φυσικά δεν τα χρησιμοποιεί κανένας γιατί έχουν μεγάλη αξία. Μόνο για σκοπούς επίδειξης. Στην Ελβετία επιτρέπονται.
Γενικά επιτρέπονται σε πιο φιλελεύθερες χώρες.

Στα σχολεία, υπάρχουν οι λεγόμενες gun-free zones, εκείνο πάνω στο οποίο αναφέρθηκα κι εγώ με την κιμωλία.

Στην Ελλάδα έχουμε μάλλον από τους πιο αυστηρούς νόμους σε αυτά τα θέματα. Χαζό τελείως να θεωρείς τα λειόκανα κυνηγετικά, έχουν και περισσότερη ισχύ. Χαζό είναι επίσης, επειδή τα ονόμασες κάπως, θα σημαίνει ότι είσαι ασφαλής. Νάτος πάλι ο κύκλος με την κιμωλία! :BDGBGDB55::flipout:

Επίσης, δεν έχουμε φτάσει ως κοινωνία να έχουμε ανάγκη οπλοφορίας. Εντάξει, μπορεί να υπάρξει διαφωνία σε αυτό, όμως γενικά είμαστε σε επίπεδο που δεν είναι αναγκαίο να οπλοφορεί κάποιος.

Είμαι κατά, απολύτως, και ειδικά στην Ελλάδα. Εδώ δε μπορούμε να ελέγξουμε σωστά και αποτελεσματικά την έκδοση διπλωμάτων οδήγησης, θα ελέγξουμε την οπλοκατοχή;

«Υποστηρίζω το δικαίωμα του καθενός να μπορεί να κυκλοφορεί με όπλο δημοσίως και όχι μόνο να έχει ένα στο σπίτι του. Δεν πρέπει να έχουμε όπλα μόνο και μόνο για να αντιμετωπίσουμε τυχόν διαρρήκτες που θα εισβάλλουν στο σπίτι μας. Έχουμε αυτό το δικαίωμα για να αντισταθούμε στην ανώτατη δύναμη μίας διεφθαρμένης και καταχρηστικής κυβέρνησης. Είναι γνωστό ότι η καλύτερη άμυνα ενάντια σε έναν εισβολέα είναι ο ήχος του επικρουστήρα του όπλου», είπε.

Χολυγουντιανος ρεντνεκ.Αντισυστημικος :)
Aν τα δωσει ολα στο true detective..ας πει και καμμια μλκ , δεν πειραζει !

Είμαι κατά, απολύτως, και ειδικά στην Ελλάδα. Εδώ δε μπορούμε να ελέγξουμε σωστά και αποτελεσματικά την έκδοση διπλωμάτων οδήγησης, θα ελέγξουμε την οπλοκατοχή;

Αυτο ειναι ένα + σαν επιχείρημα.

Το αντεπιχείρημα ειναι οτι οι "κακοί" ειναι ηδη οπλισμένοι, αρα οι "καλοί" ειναι αοπλοι και εξαρτουνται μόνο απο την αστυνομία.
Εντάξει αλλα στον κόσμο που βρισκόμαστε η αστυνομία μπορει να ανταπεξέλθει ;

Είμαι υπέρ υπό όρους.

Έχοντας ζήσει σε χώρα (εκτός Ευρώπης), και έχοντας πολλαπλές άδειες οπλοφορίας (στην Ελλάδα είμαι μέλος σκοπευτικού ομίλου αλλά δεν ασχολούμαι ενεργά τώρα πια και έχω μόνο κυνηγετική καραμπίνα δεν έχω πιστόλι πια), θεωρώ ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του ανθρώπου να μπορεί να προστατέψει τον εαυτό και την περιουσία του.

Είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθεί κανείς πόσο ευάλωτος μπορεί να είναι κάποιος σε περίπτωση εισβολής, επίθεσης, ή σε απόπειρα κλοπής με βίαια μέσα.

Το αντιλαμβάνεται μόνο εάν του έχει συμβεί κάτι τέτοιο και ήταν εντελώς ανίκανος να υπερασπιστεί τον εαυτό του, την οικογένεια του και την περιουσία του.

Είναι αφελές να πιστεύουμε ότι ο παράνομος κλέφτης/επιτηθέμενος δεν θα σου κάνει κακό επειδή θέλει μόνο τα χρήματα/κοσμήματα κλπ, και ότι θα πρέπει να βασιστείς στην "ανθρωπιά" του...

Θέματα που πρέπει να μεριμνά η πολιτεία (σε περίπτωση που επιτρέπεται η οπλοκατοχή και οπλοφορία και νομικά κατοχυρώνεται η οπλοχρησία) είναι ο σοβαρός έλεγχος του υποψηφίου αγοραστή και χρήστη του όπλου, και ίσως η υποχρεωτική εκπαίδευση πάνω σε αυτό. Από την άλλη ο κάτοχος πρέπει να είναι σε θέση να χειρίζεται, να φυλάει και να μετακινεί το όπλο του με ασφάλεια προς τους γύρο του αλλά και προς τον εαυτό του.

Είναι αποδεδειγμένο ότι τα περισσότερα εγκλήματα γίνονται με παράνομα όπλα και όχι με όπλα νόμιμα.

Εγκλήματα πάθους σίγουρα είναι μια παράμετρος που δεν μπορεί να αποφευχθούν, αλλά νομίζω ένας που θέλει να φτάσει εκεί θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει οτιδήποτε.

Τα ατυχήματα είναι άλλος παράγοντας που εμπεριέχεται στο θέμα της εκπαίδευσης στα μέτρα ασφαλείας και φύλαξης.

Η ωριμότητα του χρήστη έχει να κάνει τα μέγιστα, και δεν μπορώ να πω ότι η Ελληνική κοινωνία έχει τέτοιους βαθμούς που να διαφυλάττουν τους γύρω του.

Μου έχει τύχει σε γλέντι Κρητικών να έρθει ένας σε τσακίρ κέφι και να κοντέψω να φάω αδέσποτη... είχα θυμώσει τόσο για την ανευθυνότητα αυτή, ευτυχώς οι φίλοι του Κρητικοί τον αφόπλισαν και τον έχεσαν, και ήρθε με δάκρυα να μου ζητήσει συγνώμη... τι να πει κανείς αν την είχα φάει, κι αν είχα σκοτωθεί?

Ευτυχώς στην Ευρώπη (και Ελλάδα) δεν έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα με παρανόμους που αφαιρούν την ζωή του θύματος τους χωρίς την παραμικρή σκέψη, και είναι ευτύχημα που η ανάγκη οπλοκατοχής και οπλοφορίας δεν είναι επιτακτική.

Στο μέλλον δεν ξέρω τι θα συμβεί και απεύχομαι τα πράγματα να χειροτερέψουν τόσο ώστε όλοι μας να σκεπτόμαστε τουλάχιστον να έχουμε και μια καραμπίνα στο σπίτι...

Σωστός Χρήστο. Είναι και το άλλο.

Ο κάθε κλέφτης, διαρρήκτης, whatever όταν αποφασίσει να κάνει παρανομία ξέρει ότι το πιθανότερο είναι το θύμα να είναι ανυπεράσπιστο, δηλαδή να μην διαθέτει όπλο.

Οπότε δεν είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει το δικό του (που ενδεχομένως έχει).

Αν όλοι μπορούσαν να βγάλουν άδεια οπλοφορίας αβίαστα, τότε ο παράνομος θα ήταν σε επιφυλακή να χρησιμοποιήσει το όπλο του χωρίς δισταγμό, μιας και τα θύματα θα ήταν εν δυνάμει κάτοχοι όπλου...

Η μεγαλύτερη ασφάλεια (της οπλοκατοχής) συνοδεύεται πάντα από αντίστοιχα "μέτρα" από την άλλη πλευρά.

My 2c.

Δεν θα διαφωνήσω καθόλου Σταύρο, ίσα ίσα θα συμφωνήσω ότι οι "κακοποιοί" είναι σκληρότεροι σε χώρες με νόμιμη οπλοκατοχή/οπλοφορία, αλλά δεν είμαι σίγουρος για το εάν αυτό οφείλεται στον πρώτο λόγο ή στον δεύτερο... κάτι σαν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα.

Κάτι που οφείλω να πω, και ίσως σοκάρει, είναι ότι το όπλο δεν το έχεις ποτέ για κανέναν άλλο λόγο από το να του κάνεις χρήση.

Η χρήση προειδοποιητικής βολής επιβάλλεται νομικά αλλά δεν είναι και απαραίτητη αν οι συνθήκες το απαιτούν και το δικαιολογούν.

Η επίδειξη του όπλου είναι μάλλον βλακώδης και δεν αποτρέπει τίποτε στην ουσία (μόνο σε ταινίες του Χόλιγουντ).

Οπότε είτε έχει ο νοικοκύρης είτε έχει ο κακοποιός υπό αυτή την έννοια οι συμπεριφορές δεν πρέπει να διαφέρουν και ούτε διαφέρουν στην πραγματικότητα.

Δυστυχώς τα πράγματα είναι χαώδη σε τέτοιες συνθήκες και ευτυχώς δεν βρέθηκα προσωπικά ενεργά ποτέ σε τέτοια περίπτωση και μακάρι ποτέ να μην βρεθώ, αλλά έχουν βρεθεί συγγενικά πρόσωπα (σε μια περίπτωση μπροστά μου η όλη φάση) και δεν είναι καθόλου αστείο.

Μακρυά από μας τέτοια πράγματα...

Οι αμερικάνοι λένε ότι ο Αβραάμ Λινκολν έκανε όλους τους ανθρώπους ελεύθερους και ο Σάμιουελ κολτ όλους τους ανθρώπους ίσους.

Στο θέμα της αυτοάμυνας δεν χωρά αμφιβολία. Και μόνο γι' αυτό είμαι υπέρ.

Σε περίπτωση που νομιμοποιηθεί η οπλοκατοχή σε ευρεία κλίμακα (ω μη γένοιτο) τι έχουν να δουν τα μάτια μας!

Μόνο την επίδειξη μαγκιάς από ανεγκέφαλους να σκεφτείς...