Οπλοκατοχή. Υπέρ ή κατά;

Αυτά είναι θεωρητικολογίες (σωστές ή λάθος αδιάφορο) με ολίγη από ψυχο-κοινωνιολογία. Εγώ ρώτησα συγκεκριμένα πράγματα στα οποία, τουλάχιστον εσύ, θα έπρεπε να έχεις απαντήσεις.

Πρώτ' απ' όλα δεν υπάρχει θα έπρεπε ή δεν θα έπρεπε να απαντήσω. Θα απαντήσω όταν κρίνω εγώ απαραίτητο και αν και εφ' όσον θέλω.

Και δεύτερον σε ένα forum, όπου χρησιμοποιείται κατ' εξοχήν ο γραπτός λόγος, υποχρεωτικά χρειάζεται και η θεωρητικολογία. Αλλά ούτε καν έγραψα κάτι θεωρητικό στην απάντησή μου. Έγραψα ακριβώς τι σημαίνει οπλοκατοχή σε πραγματικές συνθήκες και τι σημαίνει οπλοκατοχή στην Ελλάδα σήμερα.

Θα συμπληρώσω εν συντομία ότι οποιοσδήποτε μπορεί με μια κυνηγετική άδεια να αποκτήσει λειόκανο, ενώ όπως αναφέρθηκε χτες, υπάρχει τρόπος να έχεις και όπλο με ραβδωτή κάννη αν είσαι γραμμένος σε σκοπευτικό σύλλογο και μόνο για σκοποβολή.
Πιστόλια για παράδειγμα να φέρεις επάνω σου (να κάνεις οπλοφορία δηλαδή) γίνεται σε εξαιρετικά σπάνια περίπτωση, πρέπει να έχεις συγκεκριμένο λόγο και την άδεια την βγάζει η εισαγγελία μέσω της αστυνομίας. Πρακτικά δεν υπάρχει τρόπος για έναν κανονικό πολίτη να φέρει μαζί του όπλο.

Μπορείς να κάνεις και το άλλο. Να βάλεις χοντρό αλάτι στο φυσίγγιο όπως στο Kill Bill.

Σκακινεν....

Υπέρ της οπλοφορίας υπό προϋποθέσεις. Τι μου αρκεί;

1) Να επιτρέπεται αυτή, μόνο μέσα στα ορια της ακίνητης περιουσίας του καθενός

2) Το δικαστήριο να σε απαλλάσσει εφόσον αποδεικνύεται οτι κάποιος μπήκε σπιτι σου με κακές προθέσεις.

Το θέμα αγοράς και target practice μπορεί να λυθεί πολύ απλά:

Κάνω τα χαρτιά μου (τα οποία συμπεριλαμβάνουν και ψυχολογικό evaluation το οποίο να είναι ετήσιο) τα καταθέτω στο A.T. της περιοχής μου, το Α.Τ. με την σειρά του μου στέλνει το όπλο σπιτι και πολύ απλά δεν ξαναβγαίνει από εκεί μέσα.

Στην προπόνηση απλά εξασκούμε με όπλα που υπάρχουν εκεί.

Ούτε στο supermarket χρειάζεται να τα πουλάνε ούτε άλλα τέτοια αστεία.

και φυσικά το να το εχεις οπλισμένο με ασφάλεια ενεργοποιημένη στο πχ συρτάρι του κομοδίνου είναι μια λογικότατη λύση. Αυτό που ισχύει εδώ ακόμα και για τους ελαχιστους που έχουν όπλο στην ελλαδα όπως πολύ σωστά ανέφερε ο Τσιμισκής είναι το να εισαι γραμμένος σε σύλλογο σκοποβολής και να το εχεις πάντα λυμένο όταν το μεταφέρεις αλλά το σημαντικότερο......το να το χω κλειδωμένο σε οπλοβαστό μέσα στο σπιτι το καθιστά άχρηστο εντελώς.

Από κει και πέρα....ούτε κάτω από το μαξιλάρι μου χρειάζεται να το εχω ούτε τίποτα άλλο γραφικό και υπερβολικό. Κυρίως όμως πρέπει να αλλάξει και ο νόμος που αφορά τις συνθήκες κάτω απο τις οποίες μπορείς να το χρησιμοποιήσεις οταν πχ κάποιος εισέβαλε μέσα στο σπιτι σου, με οπλο ή χωρίς.

Ούτε για καουμπόι μιλάμε ούτε για προέκταση του πέους μας.

......μεταξυ μας λιγο πιο εύκολο μου ακουγεται να αγοράσω ένα περίστροφο από το να φωνάζω στον δρόμο (γιατί δεν μπορώ να φανταστώ τι άλλο περνά απο το χέρι μου να κάνω σαν πολίτης) για να εξυγιανθεί το δικαστικό σύστημα ή να περιμένω να χτιστούν φυλακές....εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε βασικά πράγματα σε αυτή τη χώρα και η σαπίλα και η ανοργανωσιά θεωρείται δεδομένη σε όλα τα κλιμάκια).

Με λίγα λόγια τζάμπα γράφουμε και τσακωνόμαστε για ενα θεμα εντελώς θεωρητικό.

Στην πραγματικότητα θα συνεχίσουμε με αυτό το χάλι.....να μπουκάρουν σπιτι σου......να τους λες πάρτε οτι έχετε μόνο μην πειράξετε τα παιδιά και την γυναίκα.....και να ελπίζεις οτι θα τελειώσει εκεί.

Φυσικά που και που θα ακούς σκηνικά όπως τότε που μπήκαν στο σπιτι μιας γριούλας και της έκαιγαν το πρόσωπο με σίδερο μέχρι να τους πει που είχε τα λεφτά (που δεν είχε τελικά).......όπως τον άλλο τον τύπο που των δείρανε και έπαθε καρδιακή προσβολή και πέθανε .....και άλλα τέτοια διαμάντια.

....και αν φοβάσαι.....θα πετάγεται και ο άλλος και θα σου λει οτι είσαι ήδη νεκρός και εγωιστής και άλλα τέτοια όμορφα.......άλλος θα σου συγκρίνει αυτά που λες με ultra πωρωμένους που πυροβολούν για αναψυχή σε κάτι μάντρες εγκαταλελειμμένων αυτοκίνητων στο Αrkansas......και θα συγκρίνει αυτά που λες εσύ με αυτά τα extreme παραδείγματα για να πέσει γέλιο.

Προσωπικά, αν ο άλλος άφησε το οπλο στο τραπεζι της κουζινας και το πηρε το παιδι του και εγινε ατυχημα δεν με ενδιαφέρει γιατί είναι δικιά του ανευθυνότητα.

Αν πιτσιρικάς με απίστευτα ψυχολογικά προβλήματα κατάφερε να μαζέψει, χωρίς να τον πάρει χαμπάρι κανένας, πολεμοφόδια ενός λόχου.....πάλι δεν με ενδιαφέρει.....γιατί δεν αφορά την περίπτωσή μας.

Το να μπορείς υπερασπιστείς την σωματική ακεραιότητα σου και αυτή της οικογένειας σου καθώς και την περιουσία σου σε τουλάχιστον ίσες συνθήκες δεν είναι ούτε καφρίλα ούτε ψώνιο ούτε επίδειξη ανδρισμού.....θα έπρεπε να είναι δικαίωμα.

Υ.Γ. ΑΝ γινόταν κάπως μαγικά το κράτος να έκανε καλά την δουλειά του προφανώς και δεν θα κάναμε τέτοια κουβέντα καν και φυσικά θα προτιμούσα να μην χρειάζεται να πιάσω όπλο στα χέρια μου.

Ειναι πρακτικό το ζήτημα.

Αν δεν κατανοοόυμε κάποια φιλοσοφία και δεν βρίσκουμε κάτι απο τον ευατό μας σε αυτή, τοτε πάντα θα μελετάτε και θα παραμείνει σε θεωρητικό επίπεδο.
Ποτέ σε πρακτικό.

Καποιος που "ζεί" με τον φόβο δεν εχει χρόνο για φιλοσοφίες, ουτε καν για αμπελοφιλοσοφίες.
Ο φοβος του παίρνει τόσο χρόνο και ενέργεια, οπου χάνει την ίδια την ζωή, τον χρόνο, τις σκέψεις, τα συναισθήματα που θα μπορούσε να βιώσει όση ώρα μάχεται για να αμυνθεί απο τους φόβους του.

Δεν θα έκανε καθόλου εντύπωση αν υπάρχει καποια ερευνα οπου θα δείχνει οτι οι υποστηρικτές της οπλοκατοχής, εχουν χαμηλότερη προσωπική παιδεία απο τους μή.

επειδή εχουμε και άλλα πράγματα πιο ενδιαφέροντα, να κάνουμε,
καλή συνέχεια!

Ρε συ πάλι τα ίδια? Διαβάζεις ποτέ αυτό στο οποίο απαντάς.

Δεν μπορώ να καταλάβω την δυσκολία που εχεις να απαντήσεις φυσιολογικά.

Αν ξυπνήσεις νύχτα απο ένα θόρυβο και συνειδητοποιήσεις οτι κάποιος είναι μέσα στο σπιτι σου και ξέρεις ότι δεν έχεις τρόπο να αμυνθείς ....δεν θα φοβηθείς?

και αν φοβηθείς θα φταις εσύ? Θα είναι θέμα προσωπικής παιδείας? Θα με τρελάνεις.

Πρώτ' απ' όλα δεν υπάρχει θα έπρεπε ή δεν θα έπρεπε να απαντήσω. Θα απαντήσω όταν κρίνω εγώ απαραίτητο και αν και εφ' όσον θέλω.

Προφανώς δεν μπορεί να σε αναγκάσει κανένας να απαντήσεις. Αλίμονο!
Το ''θα έπρεπε'' δεν σημαίνει οφείλεις αλλά ''είναι πιθανότερο να έχεις τις απαντήσεις αυτές σε σχέση με κάποιον που βλέπει διαφορετικά το θέμα''.

Απ'ότι καταλαβαίνω λοιπόν μιλάμε για οικιακή άμυνα.

Προφανώς δεν μπορεί να σε αναγκάσει κανένας να απαντήσεις. Αλίμονο!
Το ''θα έπρεπε'' δεν σημαίνει οφείλεις αλλά ''είναι πιθανότερο να έχεις τις απαντήσεις αυτές σε σχέση με κάποιον που βλέπει διαφορετικά το θέμα''.

Απ'ότι καταλαβαίνω λοιπόν μιλάμε για οικιακή άμυνα.

Ας δούμε αυτή κατ' αρχήν. Επίσης να ξαναπω εδώ όπως έχω πει πολλές φορές, ότι η συζήτηση είναι σε καθαρά θεωρητικό επίπεδο καθώς τουλάχιστον εγώ θεωρώ ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στον νόμο και τον λεγόμενο νόμιμο τρόπο άμυνας.
Επίσης στην κουβέντα αυτή γενικότερα εγώ εστιάζω στα κρίσιμα δευτερόλεπτα εκείνα τα οποία αφορούν την καθαρή άμυνα. Τα υπόλοιπα προσπαθώ να τα αποφύγω όσο μπορώ, όπως τις πολιτικές προεκτάσεις του θέματος.

Στην οικιακή άμυνα λοιπόν είναι εντελώς λάθος να έχεις λυμένο το όπλο στο βαλιτσάκι, όπως σου επιτρέπει ο νόμος μόνο, εφ' όσον έχεις σκοπευτική άδεια. Πρέπει να το έχεις έτοιμο. Αυτό σημαίνει γεμάτο. Εάν μιλάμε για οπλοφορία εκτός σπιτιού, μιλάμε για γεμάτο με σφαίρα στη θαλάμη.
Η ταχύτητα αντίδρασης είναι κρίσιμη.

Πάμε λίγο και στον τομέα τον ψυχολογικό. Το mentality που έχεις όταν έχεις όπλο. Κατ' αρχήν, όπως και όταν είναι κάποιος εκπαιδευμένος στις πολεμικές τέχνες έχει το mentality του πιο υπεύθυνου και ότι θα χρησιμοποιήσει αυτά που έχει μάθει και τις δυνατότητες που έχει μόνο εάν δεν έχει άλλη επιλογή, έτσι γίνεται και με αυτόν που έχει όπλο.

Εξ' αλλου ο πρώτος και μεγαλύτερος κανόνας της αυτοάμυνας είναι ο εξής: stay out of trouble. Αυτό σημαίνει στην πραγματικότητα ότι το όπλο ή οι γνώσεις σου σε πολεμικές τέχνες είναι το τελευταίο καταφύγιο όταν δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς.
Δεν σημαίνει ότι επειδή έχεις όπλο θα μπεις στον καυγά. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει. Όταν έχεις όπλο ή γνωρίζεις πολεμικές τέχνες, απομακρύνεσαι από τον καυγά. Το νόημα της αυτοάμυνας είναι να μπορείς να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά την απειλή. Όχι να τη δημιουργήσεις εσύ.

Σκακινεν....

Υπέρ της οπλοφορίας υπό προϋποθέσεις. Τι μου αρκεί;

1) Να επιτρέπεται αυτή, μόνο μέσα στα ορια της ακίνητης περιουσίας του καθενός

2) Το δικαστήριο να σε απαλλάσσει εφόσον αποδεικνύεται οτι κάποιος μπήκε σπιτι σου με κακές προθέσεις.

Το θέμα αγοράς και target practice μπορεί να λυθεί πολύ απλά:

Κάνω τα χαρτιά μου (τα οποία συμπεριλαμβάνουν και ψυχολογικό evaluation το οποίο να είναι ετήσιο) τα καταθέτω στο A.T. της περιοχής μου, το Α.Τ. με την σειρά του μου στέλνει το όπλο σπιτι και πολύ απλά δεν ξαναβγαίνει από εκεί μέσα.

Στην προπόνηση απλά εξασκούμε με όπλα που υπάρχουν εκεί.

Ούτε στο supermarket χρειάζεται να τα πουλάνε ούτε άλλα τέτοια αστεία.

και φυσικά το να το εχεις οπλισμένο με ασφάλεια ενεργοποιημένη στο πχ συρτάρι του κομοδίνου είναι μια λογικότατη λύση. Αυτό που ισχύει εδώ ακόμα και για τους ελαχιστους που έχουν όπλο στην ελλαδα όπως πολύ σωστά ανέφερε ο Τσιμισκής είναι το να εισαι γραμμένος σε σύλλογο σκοποβολής και να το εχεις πάντα λυμένο όταν το μεταφέρεις αλλά το σημαντικότερο......το να το χω κλειδωμένο σε οπλοβαστό μέσα στο σπιτι το καθιστά άχρηστο εντελώς.

Από κει και πέρα....ούτε κάτω από το μαξιλάρι μου χρειάζεται να το εχω ούτε τίποτα άλλο γραφικό και υπερβολικό. Κυρίως όμως πρέπει να αλλάξει και ο νόμος που αφορά τις συνθήκες κάτω απο τις οποίες μπορείς να το χρησιμοποιήσεις οταν πχ κάποιος εισέβαλε μέσα στο σπιτι σου, με οπλο ή χωρίς.

Ούτε για καουμπόι μιλάμε ούτε για προέκταση του πέους μας.

......μεταξυ μας λιγο πιο εύκολο μου ακουγεται να αγοράσω ένα περίστροφο από το να φωνάζω στον δρόμο (γιατί δεν μπορώ να φανταστώ τι άλλο περνά απο το χέρι μου να κάνω σαν πολίτης) για να εξυγιανθεί το δικαστικό σύστημα ή να περιμένω να χτιστούν φυλακές....εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε βασικά πράγματα σε αυτή τη χώρα και η σαπίλα και η ανοργανωσιά θεωρείται δεδομένη σε όλα τα κλιμάκια).

Με λίγα λόγια τζάμπα γράφουμε και τσακωνόμαστε για ενα θεμα εντελώς θεωρητικό.

Στην πραγματικότητα θα συνεχίσουμε με αυτό το χάλι.....να μπουκάρουν σπιτι σου......να τους λες πάρτε οτι έχετε μόνο μην πειράξετε τα παιδιά και την γυναίκα.....και να ελπίζεις οτι θα τελειώσει εκεί.

Φυσικά που και που θα ακούς σκηνικά όπως τότε που μπήκαν στο σπιτι μιας γριούλας και της έκαιγαν το πρόσωπο με σίδερο μέχρι να τους πει που είχε τα λεφτά (που δεν είχε τελικά).......όπως τον άλλο τον τύπο που των δείρανε και έπαθε καρδιακή προσβολή και πέθανε .....και άλλα τέτοια διαμάντια.

....και αν φοβάσαι.....θα πετάγεται και ο άλλος και θα σου λει οτι είσαι ήδη νεκρός και εγωιστής και άλλα τέτοια όμορφα.......άλλος θα σου συγκρίνει αυτά που λες με ultra πωρωμένους που πυροβολούν για αναψυχή σε κάτι μάντρες εγκαταλελειμμένων αυτοκίνητων στο Αrkansas......και θα συγκρίνει αυτά που λες εσύ με αυτά τα extreme παραδείγματα για να πέσει γέλιο.

Προσωπικά, αν ο άλλος άφησε το οπλο στο τραπεζι της κουζινας και το πηρε το παιδι του και εγινε ατυχημα δεν με ενδιαφέρει γιατί είναι δικιά του ανευθυνότητα.

Αν πιτσιρικάς με απίστευτα ψυχολογικά προβλήματα κατάφερε να μαζέψει, χωρίς να τον πάρει χαμπάρι κανένας, πολεμοφόδια ενός λόχου.....πάλι δεν με ενδιαφέρει.....γιατί δεν αφορά την περίπτωσή μας.

Το να μπορείς υπερασπιστείς την σωματική ακεραιότητα σου και αυτή της οικογένειας σου καθώς και την περιουσία σου σε τουλάχιστον ίσες συνθήκες δεν είναι ούτε καφρίλα ούτε ψώνιο ούτε επίδειξη ανδρισμού.....θα έπρεπε να είναι δικαίωμα.

Υ.Γ. ΑΝ γινόταν κάπως μαγικά το κράτος να έκανε καλά την δουλειά του προφανώς και δεν θα κάναμε τέτοια κουβέντα καν και φυσικά θα προτιμούσα να μην χρειάζεται να πιάσω όπλο στα χέρια μου.

Πολυ σωστη τοποθετηση.
Με βρισκει συμφωνο.
Και μια υπενθυμηση, το ΠΡΩΤΟ δικαιωμα του πολιτη, πριν απο την στεγη, την τροφη, την παιδεια κλπ...το πρωτο και θεμελειο μιας Πολιτειας ειναι η προσωπικη του ασφαλεια και ακαιρεοτητα. Ολα τα αλλα επονται αυτης της πρωτης.
Συμφωνα με τα θεμελειωδη κειμενα πολιτικης Φιλοσοφιας ( Χοουμπς-Λεβιαθαν, Ρουσσω -Συμβολαιο, χωρις να ειναι αναγκη να αναφερουμε τους "πατερες" βλεπε Αριστοτελης )

Ο teddy το θέτει ψύχραιμα και ορθά το θέμα. Απλά πάνω σε αυτά, πιστεύω πως το ποσοστό κακής χρήσης (αναφέρει παραδείγματα) ξεπερνά ποσοστιαία τους κινδύνους για την ζωή κάποιου. Αν δηλαδή ένα 1% (αυθαίρετο ποσοστό απλά για σύγκριση) χρειαστεί όπλο κάποια στιγμή στη ζωή του για τους σωστούς λόγους, πιστεύω οι πενταπλάσιοι είτε θα είναι αμελείς είτε θα το χρησιμοποιήσουν για λάθος λόγους.

Από τη μια δηλαδη λέμε να είμαστε πραγματιστές και να λάβουμε υπ όψιν την έλλειψη κράτους στην προστασία από την αλλη όμως υποθέτουμε πως καθόλου βλακωδώς δεν θα το χρησιμοποιήσουν οι βλάκες γιατί θα εκπαιδευτούν. Ε θα φτιάξει και το κράτος.

Πραγματιστές είμαστε και όταν αποδεχόμαστε ότι κάποιος θα χρησιμοποιήσει βλακωδώς το αυτοκίνητό του και θα σκοτωθεί ή θα σκοτώσει κάποιον που δεν φταίει. Τι ακριβώς να κάνουμε δηλαδή; Χατ τρικ ξέρω γω;

Πραγματιστές είμαστε και όταν αποδεχόμαστε ότι κάποιος θα χρησιμοποιήσει βλακωδώς το αυτοκίνητό του και θα σκοτωθεί ή θα σκοτώσει κάποιον που δεν φταίει. Τι ακριβώς να κάνουμε δηλαδή; Χατ τρικ ξέρω γω;

Η κύρια διαφορά ειναι πως η βασική λειτουργια του αυτοκινήτου δεν ειναι να τραυματίζει η να σκοτώνει κόσμο.

Ακόμα και στην Αμερική, σε ένα συμβάν στο οποίο θα υπάρξει πυροβολισμός, μην νομίζετε ότι γίνεται κάτι διαφορετικό απ' ό,τι εδώ. Αστυνομία θα έρθει, περιπολικά σειρήνες, θα προσαχθεί όποιος είναι στο σημείο ενώ αν συμμετείχε στο συμβάν και θα περάσει δίκη και κατόπιν θα αποφανθεί η δικαιοσύνη τι και πως.
Μην νομίζετε ότι κάποιος πυροβολεί, σκοτώνει έναν εισβολέα π.χ. και μετά πέφτει για ύπνο. Ο κακός χαμός γίνεται κατόπιν και το ψυχολογικό βάρος και η ένταση είναι ίδια.

Really???

Η κύρια διαφορά ειναι πως η βασική λειτουργια του αυτοκινήτου δεν ειναι να τραυματίζει η να σκοτώνει κόσμο.

Αυτό είναι ένα επιχείρημα που έχει καταρριφθεί πολλάκις εδώ μέσα ως εξής. Η κύρια και βασική λειτουργία του όπλου είναι να σώζει ζωές σε άμυνα. Φτάνει με αυτή την καραμέλα του σχεδιασμού. Έχει λιώσει προ πολλού.

Άντε να πω τα αυτονόητα. Το αυτοκίνητο εξυπηρετεί σχεδόν όλους τους πολίτες. Το χρειάζονται καθημερινά. Όπως και το μαχαίρι για να κόβουμε ψωμί. Μιλάμε για τεράστιο ποσοστό του πληθυσμού. Πόσοι στατιστικά θα χρειαστούν ένα όπλο στην διάρκεια της ζωής τους. Είμαι σχεδόν πενήντα και ακόμη δεν το χρειάστηκα. Και ούτε κάποιος από τους γνωστούς μου. Τα αυτοκίνητο μας μεταφέρει. Το μαχαίρι κόβει ψωμί. Θεέ μου σε τι απαντάω....

Άντε να πω τα αυτονόητα. Το αυτοκίνητο εξυπηρετεί σχεδόν όλους τους πολίτες. Το χρειάζονται καθημερινά. Όπως και το μαχαίρι για να κόβουμε ψωμί. Μιλάμε για τεράστιο ποσοστό του πληθυσμού. Πόσοι στατιστικά θα χρειαστούν ένα όπλο στην διάρκεια της ζωής τους. Είμαι σχεδόν πενήντα και ακόμη δεν το χρειάστηκα. Και ούτε κάποιος από τους γνωστούς μου. Τα αυτοκίνητο μας μεταφέρει. Το μαχαίρι κόβει ψωμί. Θεέ μου σε τι απαντάω....

Και το όπλο το ίδιο. Για την εξυπηρέτησή σου υπάρχει. Όπως μπορείς να χρησιμοποιήσεις το αυτοκίνητό σου για λάθος λόγους, έτσι και το όπλο. Είναι επιλογή σου αν θα το χρησιμοποιήσεις σωστά. Δεν θα καταργήσουμε το σφυρί και το αυτοκίνητο επειδή χρησιμοποιείται κάποιες φορές λάθος και σκοτώνει.

Προσπάθησε να απαντήσεις κατ' αρχήν στο σχεδιασμό ενός εργαλείου και μετά μπορείς να αναρωτηθείς γιατί απαντάς. Και για να μην χάνεις χρόνο σου λέω από τώρα, ότι το επιχείρημα με το αυτοκίνητο είναι εκείνο που μισούν όσοι είναι υπέρ της οπλοαπαγόρευσης γιατί είναι το nutshell που δεν μπορούν να ανατρέψουν ή να ανοίξουν.

Αυτό είναι ένα επιχείρημα που έχει καταρριφθεί πολλάκις εδώ μέσα ως εξής. Η κύρια και βασική λειτουργία του όπλου είναι να σώζει ζωές σε άμυνα. Φτάνει με αυτή την καραμέλα του σχεδιασμού. Έχει λιώσει προ πολλού.

To οπλο δεν ειναι παθητικό μεσο αλλα ενεργό/επιθετικό. Παθητικό ειναι πχ το αλεξισφαιρο γιλεκο (το οποιο κατα βαση μονο προστατευει).
Δεν αναφέρομαι καν στο ιστορικο της δημιουργίας του = βασικής χρησης του.