Οπλοκατοχή. Υπέρ ή κατά;

Kαι τωρα θα σας προβληματισω ακομα περισσοτερο...

Τι κανεις αν ξυπνησεις σε αυτη τη περιπτωση ->
attachment.php

Απάντηση: Re: Οπλοκατοχή. Υπέρ ή κατά;

Μου ήρθε μια ιδέα (σχετικά με το τι κάνεις), αλλά άμα το πω θα πρέπει να αυτομπαναριστώ...:jester:

Έ δεν πειράζει πές την,αυτοξεμπανάρεσαι μετά :grinning-smiley-043

Ένας από τους μεγάλους υποστηρικτές της οπλοκατοχής έφυγε.
Σε ηλικία 84 ετών πέθανε ο θρύλος του σινεμά Τσάρλτον Ίστον (υπάρχει αναφορά σε ά λ λ ο νήμα).

Ο πιο αμφιλεγόμενος ρόλος του δεν ήταν κάποιος ρόλος σε ταινία, αλλά αυτός του προέδρου της Εθνικής Ένωσης Οπλοκατοχής, η οποία προασπίζει τα δικαιώματα των κατόχων και κατασκευαστών όπλων. Για τη θέση του αυτή του ασκήθηκε έντονη κριτική.

Παρακολουθώ καθημερινά με πολύ ενδιαφέρον την παρούσα συζήτηση.

Συνεχίζει να με εκπλήσσει η εμμονή μερικών μελών στην ανάγκη οπλοκατοχής και οπλοχρησίας για περιπτώσεις εισβολής στο σπίτι και προστασίας της περιουσίας και της οικογένειας.

Δεκτό ως επιχείρημα.

Η επισήμανση των ατυχών περιστατικών φαίνεται πώς δεν τους ενδιαφέρει. καθόλου. Λένε ότι με καλή εκπαίδευση δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Στην περίπτωση να βρεθεί το όπλο στα χέρια άλλου, επίσης δεν τους απασχολεί, καθώς καλύπτονται με το επιχείρημα "το όπλο θα είναι κλειδωμένο". Επίσης θεωρούν ότι αν πυροβολήσουν κλέφτη σε κατάσταση άμυνας, αν αποδειχθεί ότι αυτός είναι άοπλος θα απαλλαγούν.

Ας τα δούμε αναλυτικά.
1. Εκπαίδευση: Πού, κάθε πότε και πόσο; Πόσο στοιχίζει;
Σκοπευτήρια δεν υπάρχουν και η πολιτεία δεν επιθυμεί να δημιουργηθούν. Η αντίθεση είναι καθολική. Και σε αυτά που υπάρχουν, αυτοί που ασκούνται συχνά έτσι ώστε να είναι αποτελεσματικοί, δίνουν αρκετά χρήματα για σφαίρες. Πόσο; Από ερωτήσεις που έκανα σε Ελλάδα και Κύπρο πήρα ως απάντηση τα 500-1200 ευρώ το μήνα. Για όπλα μικρού βεληνεκούς, με 2 προπονήσεις την εβδομάδα σε όπλο και μια φυσικής κατάστασης, χωρίς καμιά μα καμιά διακοπή. Τουλάχιστον 50 βολές τη φορά. Η αραιά και πού παρουσία θεωρείται από αυτούς που ξέρουν, γελοία. Άρα η ΠΟλιτεία δεν σκοπεύει να ωθήσει τον κόσμο για εκπαίδευση στα όπλα, και αν αυτό γίνει κοστίζει ακριβά και ζητά σταθερή σχέση με το αντικείμενο.

Αν έχει κανείς άλλα στοιχεία, ας τα παραθέσει. Με χαρά να τα εξετάσουμε.

2. Περίπτωση να βρεθεί σε χέρια άλλου. Το συζήτησα με 4 αστυνομικούς, που φυλάγουν όπλο και σφαίρες στο σπίτι (με διαταγή). Και στους τέσσερις, τουλάχιστον 2 φορές το όπλο βρέθηκε στα χέρια άλλου και μάλιστα 2 φορές και με σφαίρες. Για τους 3 δεν ξέρω καθόλου τη σχολαστικότητά τους, και δεν μπορούσα να ρωτήσω αλλά για τον ένα ξέρω καλά. Πρόκειται για άτομο που τον παρομοιάζει κανείς με ρομπότ ή ψυχρό αίμα. Σε 14 χρόνια υπηρεσίας δεν άργησε ποτέ στη δουλειά του, δεν έχει παραβεί ποτέ κανόνα τροχαίας, όσο γελοίος κι αν είναι αυτός, μια κλήση που πήρε για παρκάρισμα, την πλήρωσε την άλλη μέρα και μάλιστα το ανέφερε στο διοικητή του. Φυλάει το όπλο και τις σφαίρες σε διαφορετικό χώρο, σε διαφορετικό όροφο και ελέγχει καθημερινά 3 φορές την ημέρα σε τακτές ώρες και μερικές φορές έκτακτα τα μέρη αυτά. Κάθε φορά που θα λείψει περισσότερο από μια μέρα, παραδίδει το όπλο στο τμήμα. Δεν έχει ξεχαστεί ΠΟΤΕ. ΠΟΤΕ. ΠΟΤΕ. Φυσικά ξυπνά κάθε βράδυ για έλεγχο, αυτό θεωρείται κανόνας. ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ. Έχει εκπαιδεύσει το γιο του να αποφεύγει τα όπλα με κάθε τρόπο, μαθαίνοντάς του πόσο κακό κάνουν στη θεωρία και στην πράξη (πράξη επίσκεψη σε κρατητήριο ώστε να δει ο μικρός τί πρόκειται να σε περίπτωση που... και φυσικά του έχει δείξει ακέφαλα ζώα... να τρέχει αίμα, τον έχει βάλει να μυρίσει αίμα, κλπ.) Φυσικά δεν δέχεται ποτέ τόσο κόσμο στο σπίτι ώστε να μη μπορεί να ελέγχει ταυτόχρονα όλους τους χώρους. Για< τόσο ψυχρό αίμα μιλούμε. Κι όμως δεν τα κατάφερε. Σε 14 χρόνια το όπλο βρέθηκα στα χέρια άλλου τουλάχιστον 2 φορές. Μια φορά αφού είχαν σπάσει τις κλειδαριές με κάτι μεγαλύτερο από μαχαίρι (μάλλον τσεκουράκι). Τη μια το όπλο είχε χρησιμοποιηθεί, δηλ. είχαν γίνει βολές. Εσείς θα είστε πιο προσεκτικοί; Πιο τυχεροί; Θα το κλειδώνετε καλύτερα; Δηλ. εκτός από τα λουκέτα μετά θα έχετε και συνδυασμούς;

Θα ήθελα απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

3. Έστω ότι κάποιος μπαίνει στο σπίτι σας. Τον πυροβολείτε. Δεν είναι κλέφτης. Είναι πάρτι γενεθλίων έκπληξη. Ή ο πεθερός σας που φέρνει τα παιδιά στο σπίτι μετά από δικό σας πάρτι για το οποίο τα είχατε πάει στα πεθερικά και ανοίγει με το κλειδί που έδωσε η γυναίκα σας για να μη σα ςξυπνήσει. Τί γίνεται;
Έστω ότι είναι κλέφτης. Άοπλος. Τί γίνεται; Δεν έχετε καμιά ευθύνη; Μπορεί κάποιος να μας απαντήσει; Νομικός; Δικηγόρος;
Έστω ότι κάποιος παίρνει εν αγνοία σας το όπλο και τραυματίζει κάποιον άλλο. Χωρίς να έχετε προλάβει να το δηλώσετε στην Αστυνομία. Τί γίνεται; Νομικός; Δικηγόρος; Φίλε send, rivers (αν θυμάμαι καλά είσαι επίσης δικηγόρος. Αν όχι, τη συγνώμη μου).

Κάτι ακόμη.
Θα ήθελα να μάθω αν η κατοχή όπλου έχει επίπτωση στην ψυχολογία του ατόμου, θετική ή αρνητική και αν αλλάζει τη συμπεριφορά του. Αν δηλαδή το κάνει πιο τολμηρό, πιο ριψοκίνδυνο, κλπ. Πολύ θα ήθελα να μάθω την επιστημονική άποψη ενός ψυχολόγου, όπως του Σπύρου Σούρλα.

Τελευταίο.... έχετε πάει σε κηδεία ατόμου που σκοτώθηκε από τυχαία εκπυρσοκρότηση όπλου ή σκοτώθηκε πάνω σε παιχνίδι; Δεν έχω καμιά σχέση με τα όπλα, αλλά έχω πάει σε κηδεία συμφοιτήτριας που τη σκότωσε κατά λάθος ο αδελφός της, σε κηδεία παιδιού φίλου που το έφερε νεκρό από τις ΗΠΑ για να το θάψει στην Ελλάδα από λάθος πυροβολισμό, ενώ μέχρι πρότινος σε παραδιπλανό δρόμο κατοικούσε οικογένεια με παιδάκι με ένα πόδι. Το άλλο το πήρε σφαίρα από κυνηγετικό όπλο θείου, όταν ήταν 2 ετών.

Επίσης έχω φίλους κυνηγούς, οι οποίοι κυνηγούν συστηματικά. Αφήνουν όμως όπλα και σκυλιά πολύ μακριά από τη Θεσσαλονίκη σε μέρος που φυλάσσεται συνεχώς και μάλιστα πληρώνουν συνεταιρικά γι αυτό. Ο ένας μάλιστα ήταν θύμα ληστείας στο γραφείο του (δικηγορικό στην οδό Φράγκων), αλλά όπλο δεν πήρε. Ούτε μετά τη ληστεία.

Δεν θέλω να κλείσω τη συζήτηση, θέλω να ανοίξει και να κατατεθούν περισσότερες απόψεις.

Last edited:
Μπράβο Βλάσση.
Πολύ εμπεριστατωμένη και με κατεύθυνση στις πρακτικές προεκτάσεις της όλης υπόθεσης η τοποθέτησή σου.
Δυστυχώς και σ'αυτή την περίπτωση εθελοτυφλούμε ότι η ''συγκυρία'' ή η ''κακιά η ώρα'' δεν θα μας χτυπήσει την πόρτα.
Φυσικά από κάποιους θα ''κατηγορηθείς'' ότι περιπτωσιολογείς...

Δεν ΘΕΛΩ να γενικεύω τα προσωπικά βιώματα. Δεν έχω βιώματα πέρα απόσυμμετοχή σε κηδείες. Ούτε γνωρίζω καν τη χρήση όπλων, στο στρατό δεν είχα όπλο. Γι αυτό και ρώτησα σε οπλοπωλείο, σε προπονητήριο σκοποβολής σε Ελλάδα και Κύπρο και αστυνομικούς και κυνηγούς, άτομα που έχουν όπλα και τα φροντίζουν.

Δεν βάζω καθόλου στη συζήτηση την οπλοκατοχή στα χωριά της επαρχίας Νευροκοπίου (Βροντού, Περιθώρι, Κατάφυτο, Βαθύτοπο, Δροσερό, Οχυρό), διότι εκεί φέρονται εντελώς απερίσκεπτα με τα όπλα. Κάθε σόι έχει δυστυχήματα. Οι απώλειες δεν δηλώνονται, διότι έχει βαριές συνέπειες. Συνήθως δηλώνουν απώλειες, τραυματισμούς και ακρωτηριασμούς από παλιές νάρκες (στη διάρκεια της μέρας) ή ατύχημα στο κυνήγι (όταν συμβαίνει νύχτα).

Και ζητώ την επιστημονική γνώση και άλλων ατόμων, μελών του φόρουμ.

1.Θα ρωτησω και θα σου πω .Εχω φιλο που πηγαινει σε σκοπευτηριο τουλαχιστον μεχρι πριν καποιες εβδομαδες.Η καλη εκπαιδευση ομως δεν ξερω αν προυποθετει οπωσδηποτε την παρουσια σκοπευτηριου και καποιου ειδικου.
Δηλαδη δεν μπορεις να κανεις βολες μονος σου σε ενα ερημικο μερος ?

Και οταν λεμε εκπαιδευση μιλαμε να αποκτησεις μια αλφα εξοικοιωση με το δικο σου οπλο (μικρου βεληνεκους /περιστροφο) που αγορασες για προστασια. Δηλαδη να συνηθισεις τις ριψεις βολων ,το βαρος του , ενα στοιχειωδες σημαδι κλπ...δεν μιλαμε για καθημερινη προπονηση η σταθερη προπονηση αγωνιστικου τυπου.

Εχω και φιλους κυνηγους με φοβερη εξοικιωση στα οπλα χωρις να εχουν παει σκοπευτηριο. Δεν προτεινω βεβαια καποιον να ΜΗΝ παει στο σκοπευτηριο αλλα αν ειναι οντως απαγορευτικη η παρακολουθηση μαθηματων τοτε ισως πρεπει να αρκεστει στην αραια και που παρουσια (απο ποια αποψη φαινεται γελοια ?)του εκει και στην δικια του πρακτικη εξασκηση (φυσικα με τροπο συμφωνο με πιθανες διαταξεις κλπ ).

Αν το κυριο οικονομικο προβλημα ειναι η τιμη των σφαιρων τοτε ισως θα πρεπει να αρκεστει σε λιγες βολες.

Ειναι ενα ρισκο ..ειναι ενας συμβιβασμος..αλλα ολα στη ζωη ειναι ενας συμβιβασμος.Εκτος αν νομιζει κανεις οτι με το να κανεις 10 μαθηματα οδηγησης η να κανεις ενα οκταρι με το κρανος στο χερι σε εκανε αυτοματα και σωστο οδηγο.

2.Η δευτερη περιπτωση φαινεται σχεδον εξωπραγματικη..σε σημειο που αμφιβαλλω..οχι για τα λεγομενα σου...αλλα για το αν πραγματικα δεν ξεχαστηκε ΠΟΤΕ.Πως γινεται να ερθει στα χερια καποιου ενα οπλο και μαλιστα να γινει επικινδυνο οταν αυτο φυλλασεται σε ξεχωριστο μερος και μαλιστα οροφο απο τις σφαιρες και μαλιστα οταν μονο εσυ γνωριζεις το μερος..

Αρα η οντως...ΞΕΧΑΣΤΗΚΕΣ. Η οι κλεφτες μπηκαν σπιτι ..εκαναν ανω κατω ΟΛΟ το σπιτι..ολα τα δωματια ..ολους τους οροφους.. και εσυ δεν πηρες χαμπαρι τιποτα. Ποια ειναι η πιθανοτερη περιπτωση ? Εκτος αν στο εκλεψαν οταν δεν ηταν κανενας -ουτε εσυ- σπιτι....ενταξει αυτο μπορει να συμβει..κανεις μια δηλωση κλοπης στην αστυνομια η στο αρμοδιο τμημα αυτης.

3.Το τεραστιο ρισκο..να μπει καποιος δικος σου σπιτι. Φυσικα ο δικος σου ανθρωπος θα μπει με κλειδι..δεν θα χρειαστει να παραβιασει την πορτα.δηλαδη να υπαρξουν προειδοποιητικοι ηχοι παραβιασης.Βεβαια μπορει απλως να ακουσεις καποιον στο σπιτι..και να μην γνωριζεις ποιος και τι.Εκει μιλησα σε αλλο ποστ..για εκεινα τα βασανιστικα δευτερολεπτα οπου θα εχεις την απολυτη ψυχραιμια να δεις ποιος και τι.Αν δεν μπορεις να τα εχεις..μη παρεις οπλο.Αν δεν μπορεις να τα εχεις..ασε το ξυλο κατω..γιατι μπορει να ανοιξεις στα 4 το κεφαλι του παιδιου σου η του πεθερου σου.

Οσο για το αν εχεις ευθυνη εγω καταλαβα οτι σιγουρα εχεις ευθυνη..αλλα οι δικαστικες αποφασεις μοιραζονται..μπορει να αθωωθεις μπορει και οχι.Αυτο καταλαβα ..μπορει να καταλαβα λαθος..για αυτο και θα επρεπε...νομικα Να μην εχεις καμμια απολυτως ευθυνη..τουλαχιστον αν αυτος που σκοτωσες (ακομα και αν ηταν αοπλος )αποδειχτει οτι ηταν διαρηκτης.Σκληρο αλλα αυτο πιστευω..αλλωστε καποιοι νομοθετες αν δεν κανω λαθος το πιστεψαν και αυτοι.

Με καινουργια στοιχεια..συνεχιζουμε την κουβεντα.Και για το νομικο..και για το ψυχοσυνθετικο του θεματος.

Last edited:
Στοιχεία δεν έχω, νοιώθω σχεδόν άσχετος μ´αυτά που διαβάζω,νομίζω ότι η οπλοκατοχή είναι ούτως ή άλλως επικίνδυνη.Πάντως πατέρας και παππούς και θείοι κυνηγούσαν χρόνια,χωρίς ποτέ να γίνει το παραμικρό.Ο πατέρας μου φύλαγε το όπλο λυμμένο, το συναρμολογούσε όταν έφτανε στο μέρος για να κυνηγήσει.Ποτέ δεν τον άκουσα να υμνεί τα όπλα,το αντίθετο μάλιστα.Δεν μύρισα ποτέ μου αίμα, δεν είδα ποτέ αποκεφαλισμένα ζώα, ούτε πρόκειται να βάλω το γιό μου να κάνει τέτοια πράγματα.
Αν τυχόν υπάρχει όπλο στο σπίτι, η εκπαίδευση είναι υποχρωτικό να υπάρχει από όλους, όλη την οικογένεια.Οπότε,η εκπάιδευση 5χρονων και 6χρονων παιδιών,τουλάχιστον για μένα, παραπέμπει αλλού.
Περιπτώσεις πουϴρίχνω κι όποιον πάρει ο χάρος¨προέρχονται από την άγνοια αυτού που κρατάει το όπλο, είτε αυτών που δεν γνωρίζουν ότι το έχει.
Η μόνη θετική προσφορά του στρατού στη σχέση μου με τα όπλα ήταν ότι μ¨έμαθε να τα σέβομαι.Έκανα όλων των ειδών τις βολές, με όλα σχεδόν τα όπλα, πήρα μέρος σε ασκήσεις, έριξα μα αντιαρματικό πύραυλο, απολύθηκα και δεν θέλω να ξαναχρησιμοποιήσω τίποτε...Άκουσα φοβερές ιστορίες, βρέθηκα να με σημαδεύουν (κατά λάθος) με G3 γεμάτο, το μόνο που μπορώ να συμπεράνω μα ασφάλεια είναι ότι τα όπλα είναι μηχανές θανάτου. Γι¨αυτό κατασκευάστηκαν, γι¨αυτό χρησιμοποιούνται.
Το ερώτημα στο τι θα κάνω αν μπει κάποιος στο σπίτι με βάζει σε σκέψεις.Ελπίζω ότι θ¨αντιδράσω ψύχραιμα(χωρίς όπλο).Με την ύπαρξή του όπλου κινδυνεύουν πολλές περισσότερες ζωές.Δεν θέλω να αφαιρώ τις ζωές.Να τις διαμορφώνω, επηρεάζω ίσως.
Υ.Γ.Φίλε meletov, είχες ακούσει για επεισόδιο που είχε γίνει στην περιοχή με έναν 17χρονο και κάποιον διαρρήκτη;Νομίζω ότι ο 17χρονος αθωώθηκε.Μήπως το έχεις υπόψιν σου;

1.Θα ρωτησω και θα σου πω .Εχω φιλο που πηγαινει σε σκοπευτηριο τουλαχιστον μεχρι πριν καποιες εβδομαδες.Η καλη εκπαιδευση ομως δεν ξερω αν προυποθετει οπωσδηποτε την παρουσια σκοπευτηριου και καποιου ειδικου.
Δηλαδη δεν μπορεις να κανεις βολες μονος σου σε ενα ερημικο μερος ?

Από όσο ξέρω δεν επιτρέπεται με μη κυνηγετικά όπλα

Ειναι ενα ρισκο ..ειναι ενας συμβιβασμος..αλλα ολα στη ζωη ειναι ενας συμβιβασμος.Εκτος αν νομιζει κανεις οτι με το να κανεις 10 μαθηματα οδηγησης η να κανεις ενα οκταρι με το κρανος στο χερι σε εκανε αυτοματα και σωστο οδηγο.

2.Η δευτερη περιπτωση φαινεται σχεδον εξωπραγματικη..σε σημειο που αμφιβαλλω..οχι για τα λεγομενα σου...αλλα για το αν πραγματικα δεν ξεχαστηκε ΠΟΤΕ.Πως γινεται να ερθει στα χερια καποιου ενα οπλο και μαλιστα να γινει επικινδυνο οταν αυτο φυλλασεται σε ξεχωριστο μερος και μαλιστα οροφο απο τις σφαιρες και μαλιστα οταν μονο εσυ γνωριζεις το μερος..

Όχι, τα όπλα τα πήραν παιδιά. Δεν μπήκαν κλέφτες στο σπίτι. Απάντηση της Σήμανσης (και στις 4 περιπτώσεις)

Αρα η οντως...ΞΕΧΑΣΤΗΚΕΣ. Η οι κλεφτες μπηκαν σπιτι ..εκαναν ανω κατω ΟΛΟ το σπιτι..ολα τα δωματια ..ολους τους οροφους.. και εσυ δεν πηρες χαμπαρι τιποτα. Ποια ειναι η πιθανοτερη περιπτωση ? Εκτος αν στο εκλεψαν οταν δεν ηταν κανενας -ουτε εσυ- σπιτι....ενταξει αυτο μπορει να συμβει..κανεις μια δηλωση κλοπης στην αστυνομια η στο αρμοδιο τμημα αυτης.

3.Το τεραστιο ρισκο..να μπει καποιος δικος σου σπιτι. Φυσικα ο δικος σου ανθρωπος θα μπει με κλειδι..δεν θα χρειαστει να παραβιασει την πορτα.δηλαδη να υπαρξουν προειδοποιητικοι ηχοι παραβιασης.Βεβαια μπορει απλως να ακουσεις καποιον στο σπιτι..και να μην γνωριζεις ποιος και τι.Εκει μιλησα σε αλλο ποστ..για εκεινα τα βασανιστικα δευτερολεπτα οπου θα εχεις την απολυτη ψυχραιμια να δεις ποιος και τι.Αν δεν μπορεις να τα εχεις..μη παρεις οπλο.Αν δεν μπορεις να τα εχεις..ασε το ξυλο κατω..γιατι μπορει να ανοιξεις στα 4 το κεφαλι του παιδιου σου η του πεθερου σου.

Οσο για το αν εχεις ευθυνη εγω καταλαβα οτι σιγουρα εχεις ευθυνη..αλλα οι δικαστικες αποφασεις μοιραζονται..μπορει να αθωωθεις μπορει και οχι.Αυτο καταλαβα ..μπορει να καταλαβα λαθος..για αυτο και θα επρεπε...νομικα Να μην εχεις καμμια απολυτως ευθυνη..τουλαχιστον αν αυτος που σκοτωσες (ακομα και αν ηταν αοπλος )αποδειχτει οτι ηταν διαρηκτης.Σκληρο αλλα αυτο πιστευω..αλλωστε καποιοι νομοθετες αν δεν κανω λαθος το πιστεψαν και αυτοι.

Με καινουργια στοιχεια..συνεχιζουμε την κουβεντα.Και για το νομικο..και για το ψυχοσυνθετικο του θεματος.

Ας συνεχίσουμε.
ΥΣΤ. Το κόκκινο είναι μόνο για το quotation. Τίποτε άλλο.

Re: Απάντηση: Οπλοκατοχή. Υπέρ ή κατά;

Στοιχεία δεν έχω, νοιώθω σχεδόν άσχετος μ´αυτά που διαβάζω,νομίζω ότι η οπλοκατοχή είναι ούτως ή άλλως επικίνδυνη.Πάντως πατέρας και παππούς και θείοι κυνηγούσαν χρόνια,χωρίς ποτέ να γίνει το παραμικρό.Ο πατέρας μου φύλαγε το όπλο λυμμένο, το συναρμολογούσε όταν έφτανε στο μέρος για να κυνηγήσει.Ποτέ δεν τον άκουσα να υμνεί τα όπλα,το αντίθετο μάλιστα.Δεν μύρισα ποτέ μου αίμα, δεν είδα ποτέ αποκεφαλισμένα ζώα, ούτε πρόκειται να βάλω το γιό μου να κάνει τέτοια πράγματα.
Αν τυχόν υπάρχει όπλο στο σπίτι, η εκπαίδευση είναι υποχρωτικό να υπάρχει από όλους, όλη την οικογένεια.Οπότε,η εκπάιδευση 5χρονων και 6χρονων παιδιών,τουλάχιστον για μένα, παραπέμπει αλλού.
Περιπτώσεις πουϴρίχνω κι όποιον πάρει ο χάρος¨προέρχονται από την άγνοια αυτού που κρατάει το όπλο, είτε αυτών που δεν γνωρίζουν ότι το έχει.
Η μόνη θετική προσφορά του στρατού στη σχέση μου με τα όπλα ήταν ότι μ¨έμαθε να τα σέβομαι.Έκανα όλων των ειδών τις βολές, με όλα σχεδόν τα όπλα, πήρα μέρος σε ασκήσεις, έριξα μα αντιαρματικό πύραυλο, απολύθηκα και δεν θέλω να ξαναχρησιμοποιήσω τίποτε...Άκουσα φοβερές ιστορίες, βρέθηκα να με σημαδεύουν (κατά λάθος) με G3 γεμάτο, το μόνο που μπορώ να συμπεράνω μα ασφάλεια είναι ότι τα όπλα είναι μηχανές θανάτου. Γι¨αυτό κατασκευάστηκαν, γι¨αυτό χρησιμοποιούνται.
Το ερώτημα στο τι θα κάνω αν μπει κάποιος στο σπίτι με βάζει σε σκέψεις.Ελπίζω ότι θ¨αντιδράσω ψύχραιμα(χωρίς όπλο).Με την ύπαρξή του όπλου κινδυνεύουν πολλές περισσότερες ζωές.Δεν θέλω να αφαιρώ τις ζωές.Να τις διαμορφώνω, επηρεάζω ίσως.
Υ.Γ.Φίλε meletov, είχες ακούσει για επεισόδιο που είχε γίνει στην περιοχή με έναν 17χρονο και κάποιον διαρρήκτη;Νομίζω ότι ο 17χρονος αθωώθηκε.Μήπως το έχεις υπόψιν σου;

Το λυμένο όπλο είναι πολύ καλή περίπτωση. Άραγε γίενται και στα περίστροφα ή μόνο βγάζεις τη γεμιστήρα;

Παρότι δεν θέλω να έχω, ξέρω ότι στα περίστροφα οι σφαίρες φαίνονται.Στα πιστόλια με γεμιστήρες.δεν φαίνονται οι σφαίρες που έχει μέσα, συν ένα πολύ μεγάλο μειονέκτημα:Αν το όπλο έχει οπλίσει, δηλ υπάρχει σφαίρα στη θαλάμη, δεν βγαίνει ακόμα κι όταν αφαιρέσεις τον γεμιστήρα...κοινώς το παιδί σου παίζοντας μπορεί να κάνει μακαρίτη κάποιον χωρίς να το θέλει.Τι το ψάχνεις, τα όπλα, όπως λέει ο Billy είναι κακός σύμβουλος...
Υ.Γ. Το όπλο που είχε ο πατέρας μου λυμμένο ήταν κυνηγετικό.Νομίζω ότι γίνεται και με περίστροφο ή πιστόλι.Οι περισσότεροι όμως το επιδυκνύουν σε στϋλ:Κοίτα τι έχω...

Re: Απάντηση: Οπλοκατοχή. Υπέρ ή κατά;

Το λυμένο όπλο είναι πολύ καλή περίπτωση. Άραγε γίενται και στα περίστροφα ή μόνο βγάζεις τη γεμιστήρα;

Νομιζω χωρις να ειμαι σιγουρος(ας απαντησει καποιος νομικος η ο γνωστος σου αστυνομικος) οτι το οπλο υποχρεωτικα πρεπει να ειναι λυμενο η μερικως λυμενο και φυλασσομενο σε διαφορετικη θεση απο τις σφαιρες οταν υπαρχουν παιδια.

Επισης καποια στιγμη πρεπει να αναφερουμε και την ενδιαμεση κατασταση που ειναι τα οπλα με ειδικα φυσιγια / λαστιχενια βληματα ..οπου σε αυτην την περιπτωση μπορει να ειναι οχι βεβαια το ιδιο αλλα αρκετα αποτελεσματικα σε καποια συγκρουση και μπορουν τελικα να αποβουν ιδιαιτερως αποτρεπτικα για..συνεχιση της εμπλοκης.Και ειναι ισως τα πλεον καταλληλα οταν υπαρχουν πολλα ατομα στο σπιτι και κυριως παιδια.

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Οπλοκατοχή. Υπέρ ή κατά;

Επισης καποια στιγμη πρεπει να αναφερουμε και την ενδιαμεση κατασταση που ειναι τα οπλα με ειδικα φυσιγια / λαστιχενια βληματα ..οπου σε αυτην την περιπτωση μπορει να ειναι οχι βεβαια το ιδιο αλλα αρκετα αποτελεσματικα σε καποια συγκρουση και μπορουν τελικα να αποβουν ιδιαιτερως αποτρεπτικα για..συνεχιση της εμπλοκης.Και ειναι ισως τα πλεον καταλληλα οταν υπαρχουν πολλα ατομα στο σπιτι και κυριως παιδια.

Meletov τα Law Εnforcement cartridges είναι απαγορευμένα ακόμα και για τα κυνηγητικά όπλα εδώ και μερικά χρόνια.
Και αυτά αρκετές φορές έχουν αποδειχθεί θανατηφόρα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Οπλοκατοχή. Υπέρ ή κατά;

Νομιζω χωρις να ειμαι σιγουρος(ας απαντησει καποιος νομικος η ο γνωστος σου αστυνομικος) οτι το οπλο υποχρεωτικα πρεπει να ειναι λυμενο η μερικως λυμενο και φυλασσομενο σε διαφορετικη θεση απο τις σφαιρες οταν υπαρχουν παιδια.

Πολύ σωστά!! επίσης εάν μου επιτρέπεται, και στα περίστροφα-πιστόλια υπάρχουν οι σφαίρες για φίδια, αυτές δεν φέρουν βλήμα, αντί αυτού ο κάλυκας είναι γεμάτος με πολύ ψιλά σκάγια, θα τολμούσα να πω ακίνδυνα για το σπίτι. βέβαια για τα παιδιά τίποτα μέσα στο σπίτι δεν είναι ακίνδυνο, τα πιο πολλά παιδιά τραυματίζονται ή και σκοτώνονται από άλλα αντικείμενα!! Προς θεού δεν θέλω να πω ότι πρέπει να υπάρχουν όπλα γεμάτα στο σπίτι, εγώ λόγω επαγγέλματος, μην έχοντας επιλογή, ανέβασα τα παιδιά μου (κορίτσια) στο σκοπευτήριο από μωρά, (τώρα είναι 28 και 21) έτσι έμαθαν μηχανικά, μόλις ακουμπάνε όπλο να το αδειάζουν!!!

Έστω ότι είναι κλέφτης. Άοπλος. Τί γίνεται; Δεν έχετε καμιά ευθύνη; Μπορεί κάποιος να μας απαντήσει; Νομικός; Δικηγόρος;
Έστω ότι κάποιος παίρνει εν αγνοία σας το όπλο και τραυματίζει κάποιον άλλο. Χωρίς να έχετε προλάβει να το δηλώσετε στην Αστυνομία. Τί γίνεται; Νομικός; Δικηγόρος; Φίλε send, rivers (αν θυμάμαι καλά είσαι επίσης δικηγόρος. Αν όχι, τη συγνώμη μου).

Στο πρώτο Βλάση ήδη απάντησα παραπάνω. Ο νόμος δεν διακρίνει για μέσα ή έξω από το σπίτι, για ένοπλο ή άοπλο εισβολέα. Μιλά για άμυνα, στο προσήκον για την απόκρουση της "επίθεσης" μέτρο (τεχνικός όρος, με αυτή την έννοια τον χρησιμοποιώ και όχι αυτή της καθομιλουμένης). Το να πυροβολήσουμε για να σκοτώσουμε άοπλο εισβολέα προφανώς υπερβαίνει το προσήκον μέτρο. Συγχωρείται όμως η περίπτωση που η υπέρβαση του προσήκοντος μέτρου, οφείλεται στον φόβο ή την ταραχή μας -βέβαια αυτό πρέπει να αποδειχθεί, δεν είναι δεδομένο. Πάντως είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχουμε εξουσία ζωής και θανάτου σε όποιον εισβάλει στο σπίτι μας.

Το δεύτερο -δηλαδή η αμέλεια ως προς τη φύλαξη- είναι κάπως πιο πολύπλοκο θέμα.

Υπάρχει η διάταξη του άρθρου 7 § 6, που μιλάει για υποχρέωση λήψης των "αναγκαίων" μέτρων φύλαξης των όπλων από τους κατόχους των, και για δυνατότητα των αστυνομικών αρχών να καθορίζουν κατά την κρίση τους τα προσήκοντα μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει να λαμβάνονται. Η § 8 περ. β´ του ίδιου άρθρου, τυποποιεί την παραπάνω παράλειψη ως αυτοτελές έγκλημα, ένα ελαφρό πλημμέλημα για το οποίο απειλείται μέχρι 1 έτος φυλάκιση.

Βέβαια θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι δεν ελήφθησαν τα προσήκοντα μέτρα, γιατί και μόνο το γεγονός ότι ένα όπλο βρίσκεται στην κατοχή κάποιου τρίτου, δεν αποδεικνύει το ότι δεν ελήφθησαν.

Περαιτέρω ευθύνη του "απρόσεκτου" κατόχου, ενδέχεται να γεννηθεί, με την εφαρμογή του άρθρου 15 του Ποινικού Κώδικα, από τη στιγμή δηλαδή που καθιερώνεται ιδιαίτερη νομική υποχρέωση του κατόχου για λήψη των προσηκόντων για ασφαλή φύλαξη μέτρων. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει αυτή η ευθύνη, είναι ένα κάποιο θέμα. Από τη διατύπωση θα έλεγα πως καλύπτει περιπτώσεις "τυχαίας" περιέλευσης του όπλου στην κατοχή τρίτου, εννοώ που θα εξαιρούσα τις περιπτώσεις κακόβουλων αφαιρέσεων -πχ κλοπή του όπλου από κάποιον διαρρήκτη. Γιατί, έστω ότι αυτός που το αφαιρεί το κρατάει για τη διάπραξη εγκλημάτων, και σκοτώνει καμιά 10ριά άτομα. Για τι θα διωχθεί ο απρόσεκτος αρχικός κάτοχος; Για 10 ανθρωποκτονίες από αμέλεια;

διαβασα τα πιο πολλα μηνυματα και βλεπω οτι πολλοι ανθρωποι Φοβουνται.Αυτο ειναι το δικο μου συμπερασμα και θαπρεπε να μας απασχολησει περισσοτερο απο αν πρεπει να πηγαινει κανεις στο σκοπευτηριο.Κι οσοι φοβουνται θελουν να εχουν οπλα για να προστατευτουν
οπως νομιζουν οτι θα τα καταφερουν.Η κι αν δεν τα καταφερουν πιστεουν οτι καλιστα μπορει να κινδυνευσει η ζωη τους η των δικων τους οποτε πρωτα θελουν να μην πεθανουν και μετα θα σκεφτουν ολα τα αλλα.Δυστυχως δεν ειναι παρανοικος ο κοσμος.Διαβαζω για λαθη και ατυχηματα και ολα αυτα που κι εμενα με κανουν ναμαι εναντιον των οπλων.
Αλλα η αληθεια ειναι οτι σημερα το πιο πιθανο να μπει ενας οπλισμενος κακοποιος σπιτι σου παρα να μπει κατα λαθος ο γειτονας σου.Δυστυχως αυτα διαβαζω και βλεπω οτι το θεμα ειναι οτι το κρατος εχει αποτυχει πληρως στην πρωτη και πιο βασικη υποχρεωση του να εξασφαλισει
την ασφαλεια της ζωης των πολιτων.Εκει εχουμε καταντησει.Οταν αυτα πιστευει και αισθανεται ο κοσμος,οταν ο αλλος φοβαται,δεν μπορει κανεις να απευθυνθει στη λογικη και να κανει λογικη συζητηση.Αυτο πιστευω εγω.
Δυστυχως.

διαβασα τα πιο πολλα μηνυματα και βλεπω οτι πολλοι ανθρωποι Φοβουνται.Αυτο ειναι το δικο μου συμπερασμα και θαπρεπε να μας απασχολησει περισσοτερο απο αν πρεπει να πηγαινει κανεις στο σκοπευτηριο.Κι οσοι φοβουνται θελουν να εχουν οπλα για να προστατευτουν
οπως νομιζουν οτι θα τα καταφερουν.Η κι αν δεν τα καταφερουν πιστεουν οτι καλιστα μπορει να κινδυνευσει η ζωη τους η των δικων τους οποτε πρωτα θελουν να μην πεθανουν και μετα θα σκεφτουν ολα τα αλλα.Δυστυχως δεν ειναι παρανοικος ο κοσμος.Διαβαζω για λαθη και ατυχηματα και ολα αυτα που κι εμενα με κανουν ναμαι εναντιον των οπλων.
Αλλα η αληθεια ειναι οτι σημερα το πιο πιθανο να μπει ενας οπλισμενος κακοποιος σπιτι σου παρα να μπει κατα λαθος ο γειτονας σου.Δυστυχως αυτα διαβαζω και βλεπω οτι το θεμα ειναι οτι το κρατος εχει αποτυχει πληρως στην πρωτη και πιο βασικη υποχρεωση του να εξασφαλισει
την ασφαλεια της ζωης των πολιτων.Εκει εχουμε καταντησει.Οταν αυτα πιστευει και αισθανεται ο κοσμος,οταν ο αλλος φοβαται,δεν μπορει κανεις να απευθυνθει στη λογικη και να κανει λογικη συζητηση.Αυτο πιστευω εγω.
Δυστυχως.

Nαι ο κοσμος φοβαται. Και δεν φταιει μονο οτι το κρατος απετυχε αλλα το οτι ο ιδιος ο κοσμος εχει σκληρυνει , οι καταστασεις τον εχουν κανει και αυτο θα γινεται ολοενα και χειροτερο.Δεν υπαρχει επιστροφη..η εγκληματικοτητα θα αυξανει η αδιαφορια θα μεγαλωνει ο φοβος θα μεγαλωνει.

Ακομα και αν το κρατος λειτουργησει οπως πρεπει ( πχ οσο αφορα την αστυνομια ..περιπολιες στους δρομους αντι για φυλαξη των καμαριων της πολιτικης ας πουμε - και αφου βεβαια θα λυθουν τα χερια της αστυνομιας σε ορισμενα θεματα )...ακομα και τοτε δεν ξερω αν ειναι αρκετο αυτο.

Last edited:
Εδώ η κατάσταση είναι δίκοπο μαχαίρι.

Κι άντε λύθηκαν τα χέρια της αστυνομίας, άρχισαν περιπολίες στους δρόμους, κλπ.
Αν αυτό οδηγήσει στην ασυδοσία και την κατάχρηση εξουσίας;

Χώρια που κι αυτό στην τελική μπορεί και να μη μετριάσει την εγκληματικότητα. Είδαμε και τα χαΐρια που έχουν στο εξωτερικό. Και μη μου πει κανείς ότι το Λονδίνο είναι ασφαλέστερο από την Αθήνα, για παράδειγμα...

Συνεπώς, το γενικότερο πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος έχει σκληρύνει.