Opticum Dekoder STB (HD N1) [γνωστός και ως 9w1 ή T90 Eco]

Απάντηση: Opticum STB HD N1 (9W1) (T90 ECO)

Καλησπερα.
Δηλαδη;
Ναι τους εχω μετατρεψει απο srt σε sub/idx.
Πως θα τους παιξει;

Last edited by a moderator:

Επιτυχια! Δεν το ειχα δοκιμασει.
Ευχαριστω!

Χρησιμοποιησα το SubtitleCreator 2.3 RC1 και μετα απο τρια κλικ και 10 δευτερολεπτα ειχα υποτιτλους σε .idx & .sub που εμφανιζονται τελεια στην ταινια.

Re: Opticum STB HD N1 (9W1) (T90 ECO)

Υπάρχει σύνδεσμος στον οδηγό προς ένα ακόμα προγραμματάκι, το οποίο είναι και από Έλληνα προγραμματιστή. :smile:

Last edited:

Ειναι σε καλη ποιοτητα, ευδιακριτοι.
Ενα ελαχιστο πιξελιασμα υπαρχει αλλά δεν ειναι καθολου ενοχλητικο.

Μεχρι στιγμης δεν το ειχα ψαξει καθολου το κομματι media player. Μιας και εβλεπα μεσω του HTPC.
Ετσι δεν ξερω αν υπαρχει καλυτερο απο το SubtitleCreator.

Στα θετικα ειναι η αθορυβη λειτουργια ενω το HTPC κανει ενα ελαχιστο θορυβο που ενοχλει μονο οταν βλεπω ταινιες ενω το παιδι κοιμαται (πολυ χαμηλα η ενταση).
Επισης η καταναλωση ρευματος, μολις 6W εναντι 50W (και εχω και χαμηλης καταναλωσης HTPC).
Η πολυ καλη ποιοτητα εικονας, ισαξια του HTPC, κατι που μου εκανε εντυπωση.

Στα αρνητικα η αναγκη ευρεσης αρχειου 720p με AC3 ή διπλου τυπου DTS + AC3 (συνηθως μονο σε 1080p). Δεν εχω δοκιμασει αν περναει DTS απο την SPDIF αλλά μαλλον δεν θα περναει. Προς το παρον δοκιμες γινονται μονο με εξοδο AC3 downmix to stereo για την τηλεοραση.
Επισης το οτι δεν κραταει μνημη τελευταιας θεσης προβολης και η ελλειψη GOTO. Αλλά αυτο μαλλον ειναι σχετικα ασημαντο μιας και τις βλεπω ολοκληρες, με μικρες παυσεις στην χειροτερη.

Επαιξε και mkv με mp3 ηχο.

Αν και δεν με βλεπω να αντικαθιστω το HTPC ο δεκτης μια χαρα ειναι για προβολη τελικα. Ισως σε τιποτα διακοπες να τον παρω μαζι...

Υπάρχει σύνδεσμος στον οδηγό προς ένα ακόμα προγραμματάκι, το οποίο είναι και από Έλληνα προγραμματιστή. :smile:

Τωρα το ειδα το μηνυμα σου. Θα το ψαξω!

Γουσταρω !!!

Περναει DTS απο την SPDIF στον ενισχυτη.
Χτυπησα τζακ ποτ !

Και ολα αυτα με το αρχικο λογισμικο. Ουτε αναβαθμισεις, ουτε τιποτα...
Δεκτης, PVR και media player κανονι !

Last edited:

Δύο ερωτήσεις έχω να κάνω για τα 2 τελευταία μηνύματα του audiov.
Πρώτον από ότι βλέπω περνάει ήχος DTS από την SPDIF. Αλλά εμείς είχαμε μείνει με τη εντύπωση ότι οι ALI δεν περνάνε από SPDIF/Coaxial ήχο που δεν υποστηρίζουν οι ίδιοι, όπως DTS. Τελικά περνάνε; Είναι απλά θέμα δέκτη ή λογισμικού του; Αυτό θεωρούνταν ένα από τα ελαττώματα των ALI. Δεν ισχύει τελικά; Εγώ δεν μπορώ να το δοκιμάσω με τους δικούς μου ALI, δεν έχω ενισχυτή.
Επίσης βλέπω ότι δεν κρατάει το σημείο που διακόπηκε η προβολή ενός αρχείου βίντεο. Αλλά είχε γραφτεί ότι οι Opticum είναι από τους λίγους που το κρατούσαν. Δεν ίσχυε, δεν είχα καταλάβει καλά, ή απλά αφαιρέθηκε με το τελευταίο λογισμικό;

Επίσης βλέπω ότι δεν κρατάει το σημείο που διακόπηκε η προβολή ενός αρχείου βίντεο. Αλλά είχε γραφτεί ότι οι Opticum είναι από τους λίγους που το κρατούσαν. Δεν ίσχυε, δεν είχα καταλάβει καλά, ή απλά αφαιρέθηκε με το τελευταίο λογισμικό;

Θυμαται το σημειο διακοπης της τελευταιας προβολης στις εγγραφες που κανει ο ιδιος.
Δεν το θυμαται στην αναπαραγωγη εξωτερικων αρχειων.

Εγω βασικα ηθελα εναν δεκτη μιας και η τηλεοραση δεν υποστριζει mpeg4.
Επισης ηθελα και ενα "βιντεο". Δηλαδη PVR. Για να γραφω εκπομπες και να μην χρειαζεται να ανοιγω το HTPC.
Αρχικα ειχα αγορασει τον F&U 2205. Καλος σαν δεκτης, απαραδεκτος σαν PVR.
Τωρα ανακαλυψα οτι οχι μονο εχω εναν σουπερ δεκτη και ενα σουπερ PVR -μακραν καλυτερος απο αλλους- αλλά και εναν σουπερ media player με μειονεκτημα την μετατροπη των υποτιτλων σε idx/sub, δηλαδη δεκα δευτερολεπτα δουλειας...

Με βλεπω να καταργω το HTPC.

ΥΓ. Μεχρι και χθες δεν ειχα κανει δοκιμες σε αρχειο βιντεο, πλην μιας δοκιμης που ειχα κανει αρχικα με την αγορα του δεκτη σε ενα αρχειο και αυτο ηταν ολο...

Last edited:

Πολλές αρετές βλέπω έχουν τα Opticum.
Μήπως έχει και τα ακόλουθα για εγγραφές ή βίντεο;

α) Πλήκτρο για αργή κίνηση κατά την αναπαραγωγή, 1/2, 1/4 και 1/8 της κανονικής ταχύτητας.
β) Κίνηση καρέ-καρέ αν κρατηθεί πατημένο το πλήκτρο Παύση.
γ) Τοποθέτηση δεικτών στην μπάρα προόδου ώστε να πάει κατευθείαν σε αυτούς από οποιοδήποτε σημείο κι αν βρισκόμαστε. Αυτό γίνεται στον Strong με αριθμητικά πλήκτρα.

α)Ναι με το πληκτρο "slow", αλλά μονο στις δικες του εγγραφες.
Επισης πατωντας δυο φορες το pause μπαινει σε step μονο που στην ουσια δινει παλι αργη κινηση και οχι καρε-καρε.

β) Στα εξωτερικα αρχεια βιντεο εχει την λειτουργια καρε-καρε πατωντας το pause, καθε φορα που πατιεται αλλαζει και καρε.

γ) Ναι. Με τα βελακια αριστερα - δεξια επιλεγες το σημειο και με το ΟΚ κανει την μεταβαση.
Δουλευει σε ολες τις δικες του εγγραφες αλλά οχι σε ολα τα mkv. Σε μερικα δουλευει σε αλλα οχι.
Επισης στις δικες του εγγραφες κανει και μεταπηδηση εμπρος - πισω σε προκαθορισμενα βηματα. Η ρυθμιση χρονικης μεταπηδησης βρισκεται στο μενου και ρυθμιζει ανα μισο λεπτο, ενα λεπτο, πεντε λεπτα. Με τα πληκτρα SKIP+ SKIP-

Επισης σημερα δοκιμασα ενα USB hub ωστε να συνδεσω επανω του μονιμα ενα στικακι για εγγραφες και να εχω το αλλο για αρχεια βιντεο.
Τα ειδε και τα δυο τα στικακια και μαλιστα μπορεις να ρυθμισεις σε ποιο απο τα δυο θα γινονται οι εγγραφες.
Δυστυχως το USB hub που εχω ακομα και στον υπολογιστη βγαζει μηνυμα "This USB Device can perform faster if you connect it to a Hi-Speed USB 2.0 port" που σημαινει οτι μαλλον ειναι καποιο ξεχασμενο USB1.1 Hub. Στον Η/Υ δινει τραγικες ταχυτητες.
Στον δεκτη εβγαλε μηνυμα "ανεπαρκεις ταχυτητα USB"

Θα δοκιμασω αλλο HUB μιας και μου αρεσε η ιδεα των δυο στικ.

γ) Ναι. Με τα βελακια αριστερα - δεξια επιλεγες το σημειο και με το ΟΚ κανει την μεταβαση.
Εδώ μάλλον μου περιγράφεις την λειτουργία της μπάρας προόδου που έχουν όλοι οι ALi.
Στα Strong και στον Thomson THT501, με κάποιος αριθμητικό πλήκτρο (που δεν θυμάμαι τώρα), βάζει σημαδάκια στο τρέχον σημείο της μπάρας προόδου, τα οποία φαίνονται πάνω στην μπάρα. Αργότερα κατά την αναπαραγωγή, μπορείς να πας σε όποιο από αυτά θέλεις, πατώντας κάποιο άλλο αριθμητικό (που επίσης δεν θυμάμαι ποιό είναι...)

Σημερα εβαλα καποια mp3.
Τα επαιξε ολα, ειτε με 320Kbps Constant bitrate, ειτε Variable.
Επισης ειτε κωδικοποιημενα κατα Lame ειτε κατα Fraunhofer encoder.

Γουσταρω !!!

Περναει DTS απο την SPDIF στον ενισχυτη.
Χτυπησα τζακ ποτ !
Και ολα αυτα με το αρχικο λογισμικο. Ουτε αναβαθμισεις, ουτε τιποτα...
Δεκτης, PVR και media player κανονι !

α)Ναι με το πληκτρο "slow", αλλά μονο στις δικες του εγγραφες.
Επισης πατωντας δυο φορες το pause μπαινει σε step μονο που στην ουσια δινει παλι αργη κινηση και οχι καρε-καρε.
β) Στα εξωτερικα αρχεια βιντεο εχει την λειτουργια καρε-καρε πατωντας το pause, καθε φορα που πατιεται αλλαζει και καρε.
Δουλευει σε ολες τις δικες του εγγραφες αλλά οχι σε ολα τα mkv. Σε μερικα δουλευει σε αλλα οχι.
Επισης στις δικες του εγγραφες κανει και μεταπηδηση εμπρος - πισω σε προκαθορισμενα βηματα. Η ρυθμιση χρονικης μεταπηδησης βρισκεται στο μενου και ρυθμιζει ανα μισο λεπτο, ενα λεπτο, πεντε λεπτα. Με τα πληκτρα SKIP+ SKIP-

Επισης σημερα δοκιμασα ενα USB hub ωστε να συνδεσω επανω του μονιμα ενα στικακι για εγγραφες και να εχω το αλλο για αρχεια βιντεο.
Τα ειδε και τα δυο τα στικακια και μαλιστα μπορεις να ρυθμισεις σε ποιο απο τα δυο θα γινονται οι εγγραφες.
Δυστυχως το USB hub που εχω ακομα και στον υπολογιστη βγαζει μηνυμα "This USB Device can perform faster if you connect it to a Hi-Speed USB 2.0 port" που σημαινει οτι μαλλον ειναι καποιο ξεχασμενο USB1.1 Hub. Στον Η/Υ δινει τραγικες ταχυτητες.
Στον δεκτη εβγαλε μηνυμα "ανεπαρκεις ταχυτητα USB"

Θα δοκιμασω αλλο HUB μιας και μου αρεσε η ιδεα των δυο στικ.

Με αυτά που γράφεις, με βλέπω αύριο πουρνό-πουρνό να τρέχω στο Praktiker για ψώνια! :Banane0:
Πολύ καλη η υποστήριξη hub, μου έχει λύσει τα χέρια σε δέκτες με την θύρα USB στο πίσω μέρος. Έχω hub με δική του τροφοδοσία οπότε λύνεται και το πρόβλημα της χαμηλής τάσης.
Εγώ βέβαια περιμένω να βγει επιτέλους δέκτης με υποστήριξη καρτών SDHC. Αγόρασα μια επώνυμη 16αρα Class 10 με 10 και πιάνει τριπλάσιες ταχύτητες εγγραφής σε σύγκριση με USB stick ίδιας χωρητικότητας και τιμής. Με το USB card reader που έχω όμως χάνει πολλή απο την ταχύτητα της.

Το μόνο που με σταματάει είναι οτι δεν ξέρω τι επιλογές έχει για την έξοδο ήχου. Αν μπορεί να βγάλει ταυτόχρονα AC3\DTS στην ψηφιακή και PCM στην HDMI, I'm sold!

Μήπως ξέρει κανείς που μπορώ να βρω το manual για να μην σας...πρήζω με τις απορίες μου; :smile:

Το μόνο που με σταματάει είναι οτι δεν ξέρω τι επιλογές έχει για την έξοδο ήχου. Αν μπορεί να βγάλει ταυτόχρονα AC3\DTS στην ψηφιακή και PCM στην HDMI, I'm sold!

Δεν ξερω να σου πω μιας και δεν εχω ενισχυτη με εισοδο HDMI. Εχει μονο SPDIF ο ενισχυτης μου και απο την αλλη η τηλεοραση δεχεται μονο AC3 2.0 και οχι 5.1, και αν δηλαδη... ισως δεχεται μονο στερεο...
Παντως βλεποντας τηλεοπτικο προγραμμα μπορω να ακουσω ειτε απο την τηλεοραση ειτε απο τον ενισχυτη χωρις να αλλαξω ρυθμιση εξοδου στον δεκτη.
Βλεποντας ταινια με AC3 5.1 δεν θυμαμαι αν χρειαζεται να αλλαξω ρυθμιση εξοδου στον δεκτη. Παντως ηχο μπορει να βγαλει και η τηλεοραση και ο ενισχυτης. Πραγμα που σημαινει πως κανει AC3 downmix to stereo.
Βλεποντας ταινια με DTS βγαινει ηχος απο τον ενισχυτη αλλαζοντας ρυθμιση αν θυμαμαι καλα.

Ισως ομως το θεμα ειναι το οτι δεν εχω ενισχυτη με εισοδο HDMI. Ισως εκει αλλαζουν τα πραγματα.

Παρε εναν και δοκιμασε τον να μας πεις και εμας! (πλακα κανω, λεφτα δεν υπαρχουν για ενισχυτη, τον παντρευτηκα)

Λοιπον... ξεχνα οτι ειπα πιο πανω...

Του εβαλα δοκιμαστικα ενα 1080p MKV με DTS.
Χωρις να αλλαξω ρυθμιση στον δεκτη, με την ρυθμιση που παιζει ηχο στην TV και στον ενισχυτη, επαιξε κανονικα DTS στον ενισχυτη.

Το αρχειο ειναι αυτο και παιζει νερακι και με απιστευτη ποιοτητα.

I love you!
give_heart.gif
wacko1.gif

Φαίνεται πια οτι είναι το τέλειο μηχανάκι αυτή τη στιγμή και θα επενδύσω. Ή μήπως να περιμένω μήπως βγάλει η Οpticum κανένα 3801; :chinscratch:

Μια τελευταία ερώτηση, χωρίς ιδιαίτερη σημασία: τα παράθυρα του EPG και των ρυθμίσεων αλλάζουν πλάτος ανάλογα με το αν η οθόνη είναι 16:9 ή 4:3;

I love you!
give_heart.gif
wacko1.gif
Αυτό θεωρείται παρενόχληση και πρέπει να επέμβω ως συντονιστής; :D

Φαίνεται πια οτι είναι το τέλειο μηχανάκι αυτή τη στιγμή και θα επενδύσω. Ή μήπως να περιμένω μήπως βγάλει η Οpticum κανένα 3801; :chinscratch:
Το νέο μοντέλο τους (HD1) έχει Novatek και αν κρίνουμε από το παρελθόν όπου όλα τα μοντέλα τους βασίζονται στον ίδιο επεξεργαστή και firmware, ίσως δεν υπάρξει μοντέλο με το Μ3801.
Με τον 3601 ξέρεις και τι παίρνεις, και δεν περιμένεις να ωριμάσει το λογισμικό.

Μου φαίνεται περίεργο αυτό για το DTS, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε για τα 3601.
Αν ο δέκτης του audiov ήταν ρυθμισμένος σε PCM δεν θα έφτανε το DTS στον ενισχυτή, άρα είναι ρυθμισμένος σε Βitstream/RAW.
Αν είναι σε Βitstream/RAW, τότε η τηλεόραση του audiov αποκωδικοποιεί AC3.
Θα είναι ωραία έκπληξη αν μπορεί να στέλνει αυτόματα το DTS στην ψηφιακή μόλις το εντοπίσει ή αν έχει ρύθμιση για διαφορετικό σήμα (PCM/RAW) στην HDMI σε σχέση με την coaxial.

Last edited:
Αυτό θεωρείται παρενόχληση και πρέπει να επέμβω ως συντονιστής; :D
Ζητώ συγνώμη κύριε συντονιστά, παραφέρθηκα. Θα επανέλθω πάραυτα στον γνωστό, σοβαρό (πως είπατε;; ) εαυτό μου
biggrin_mini2.gif

Το νέο μοντέλο τους (HD1) έχει Novatek και αν κρίνουμε από το παρελθόν όπου όλα τα μοντέλα τους βασίζονται στον ίδιο επεξεργαστή και firmware, ίσως δεν υπάρξει μοντέλο με το Μ3801.
Με τον 3601 ξέρεις και τι παίρνεις, και δεν περιμένεις να ωριμάσει το λογισμικό.

Αυτό σκεφτόμουν και εγώ αλλα είπα να ρωτήσω, μήπως και ξέρετε κατι που δεν ξέρω.

Μου φαίνεται περίεργο αυτό για το DTS, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε για τα 3601.
Αν ο δέκτης του audiov ήταν ρυθμισμένος σε PCM δεν θα έφτανε το DTS στον ενισχυτή, άρα είναι ρυθμισμένος σε Βitstream/RAW.
Αν είναι σε Βitstream/RAW, τότε η τηλεόραση του audiov αποκωδικοποιεί AC3.
Θα είναι ωραία έκπληξη αν μπορεί να στέλνει αυτόματα το DTS στην ψηφιακή μόλις το εντοπίσει ή αν έχει ρύθμιση για διαφορετικό σήμα (PCM/RAW) στην HDMI σε σχέση με την coaxial.
Φαίνεται οτι η Opticum πρωτοπορεί με τους ΑLi όπως η Ferguson με τους Mstar.
Μετά τον πρώτο ενθουσιασμό, παρατηρώ οτι ο audiov έγραψε "η τηλεοραση δεχεται μονο AC3 2.0 και οχι 5.1" οπότε ίσως συμβαίνει αυτό που λες, βγάζει δηλαδή raw AC3 και απο τις δύο εξόδους αλλα και οι τηλεόραση και ο ενισχυτής αποκωδικοποιούν τον ήχο.