Πάγκος για- Δισκοπρίονο-Ρούτερ-(κατασκευή)

Απάντηση: Re: Πάγκος για- Δισκοπρίονο-Ρούτερ-(κατασκευή)

Εγώ τον Κινέζο δεν τον άντεξα πάνω από 5 λεπτά! Αν μπορεί κάποιος ας πει το ζουμί! Νίκο, τι να πω;;;;; το σαγόνι στο πατωμα!

Στάλθηκε από το HTC One_M8 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Δειτε και εδω μετα το 6:30

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Εγώ τον Κινέζο δεν τον άντεξα πάνω από 5 λεπτά! Αν μπορεί κάποιος ας πει το ζουμί! Νίκο, τι να πω;;;;; το σαγόνι στο πατωμα!

Στάλθηκε από το HTC One_M8 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Ειναι πολυ απλη διαδικασια.

Πρεπει να εχεις ενα κομματι περιπου 500χ500 με τουλαχιστον 2 συνεχομενες πλευρες ευθειες.
βαζεις αριθμους στις πλευρες απο 1 εως 4, αριστεροστροφα.
ακουμπας την 1 στο πισω μερος του sled με σκοπο να κανεις την 2 καθετη στην 1.
1η κοπη - κοβεις παραλληλα στην 2 μια λουριδα σε ολο το μηκος του κομματιου και την πετας.
2η κοπη- γυριζεις δεξιοστροφα την πλακα και ερχεται το 2 στο πισω μερος και τωρα θα κοψεις παραλληλα στην 3. Κοβεις λουριδα και την πετας.
3η κοπη- γυριζεις και κοβεις με την 3 να παταει στο sled, πετας ρεταλι
4η κοπη- γυριζεις και κοβεις με την 4 να παταει στο sled, πετας ρεταλι.

* 5η κοπη - τωρα γυριζεις μια τελευταια φορα και ερχεται παλι η 1 πισω στο sled. Εδω λοιπον κοβεις μια λουριδα να ειναι περιπου 20-30mm και την κρατας.
Αυτη η λουριδα οταν το sled ειναι σωστο θα πρεπει να εχει ιδιο πλατος παντου. Και αυτο γιατι αφου εκοψες 4 πλευρες με θεωρητικα 90 μοιρες καθε πλευρα, θα πρεπει να εχεις φτιαξει ενα τετραγωνο και αρα η πεμπτη κοπη θα πρεπει να αφαιρεσει ομοια το υλικο απο ενα τετραγωνο με σωστο sled 90 μοιρων.

Μετρας τωρα το μηκος της λουριδας π.χ. 400mm και μετρας το πλατος στο ενα ακρο και στο αλλο ακρο. Ας πουμε 29mm και 30mm. Aυτη η διαφορα 1mm ειναι η διαφορα που προεκυψε απο 4 κοπες και αρα απο μια κοπη εχεις 1/4 = 0.25mm

Πρεπει λοιπον να διαλεξεις το σημειο περιστροφης του πισω φραχτη για να κανεις διορθωση, συνηθως η τερμα δεξια γωνια και απο εκεινο το σημειο να μετρησεις 400mm αριστεροτερα και να σημειωσεις Χ. Εκεινο το σημειο Χ πρεπει να το φερεις 0.25mm πισω ή μπροστα απο την θεση στην οποια βρισκεται τωρα. Την κατευθυνση την καθοριζει το ποιο σημειο της λουριδας ηταν στενοτερο αλλα και απο πια πλευρα του δισκου εκοβες. Αλλα με απλη λογικη φαινεται προς τα που πρεπει να σπρωξεις τον φραχτη. Για να κανεις την μετακινηση ακριβως βαζεις μπροστα ή πισω απο τον φραχτη (αναλογα προς τα που θελεις να πας) ενα τακακι με αποσταση 0.25mm (με φιλερ μετρας). Δενεις το τακακι με νταβιδι, λυνεις τον φραχτη τον ακουμπας στο τακακι και τον ξαναβιδωνεις. Βγαζεις το τακακι και εισαι ετοιμος.

Ωραία όλα αυτά παιδιά και αρκετά ενημερωτικά ...αλλά...υπάρχει πάντα το "αλλά".
Αυτοί οι τύποι έχουν κάτι παγκοπρίονα !!!! με όσο το δυνατόν μικρότερες ανοχές ...άλλης τεχνολογίας και λειτουργικότητας.
Όταν βάζεις ένα δισκοπρίονο χεριού κάτω από έναν πάγκο εννοείται ότι δεν πρέπει να έχεις τέτοιες απαιτήσεις γιατί πάντα θα υπάρχουν ανοχές και λίγος τζόγος, όσο λιγότερα αυτά τόσο το καλύτερο.
Θέλω να πω ότι μπορεί να κόψεις τις 5 κοπές μια φορά ...και την επόμενη φορά που θα το κάνεις να βγει διαφορετικό αποτέλεσμα όταν μιλάμε για δέκατα του χιλιοστού.
Καλό είναι βέβαια να το δοκιμάσεις για να δεις αν και πόσο ξεφεύγει και αν μπορείς να κάνεις κάτι.
Ενας άλλος παράγοντας στις ιδιοκατασκευές είναι και τα αυλάκια που φτιάχνεις στον πάγκο καθώς και οι οδηγοί που θα χρησιμοποιήσεις στο sled. Άλλο το ρουτέριασμα και άλλο η πρεσαριστή (μάλλον ή χαραγμένη με συτήματα ακριβείας) επιφάνεια ενός παγκοπρίονου εμπορίου και ειδικά αυτές που χρησιμοποιούν οι συνάδελφοι από την άλλη μεριά του ωκεανού.

Αυτοί οι τύποι έχουν κάτι παγκοπρίονα !!!! με όσο το δυνατόν μικρότερες ανοχές ...άλλης τεχνολογίας και λειτουργικότητας.
Όταν βάζεις ένα δισκοπρίονο χεριού κάτω από έναν πάγκο εννοείται ότι δεν πρέπει να έχεις τέτοιες απαιτήσεις γιατί πάντα θα υπάρχουν ανοχές και λίγος τζόγος, όσο λιγότερα αυτά τόσο το καλύτερο.
Θέλω να πω ότι μπορεί να κόψεις τις 5 κοπές μια φορά ...και την επόμενη φορά που θα το κάνεις να βγει διαφορετικό αποτέλεσμα όταν μιλάμε για δέκατα του χιλιοστού.
Καλό είναι βέβαια να το δοκιμάσεις για να δεις αν και πόσο ξεφεύγει και αν μπορείς να κάνεις κάτι.
Ενας άλλος παράγοντας στις ιδιοκατασκευές είναι και τα αυλάκια που φτιάχνεις στον πάγκο καθώς και οι οδηγοί που θα χρησιμοποιήσεις στο sled. Άλλο το ρουτέριασμα και άλλο η πρεσαριστή (μάλλον ή χαραγμένη με συτήματα ακριβείας) επιφάνεια ενός παγκοπρίονου εμπορίου και ειδικά αυτές που χρησιμοποιούν οι συνάδελφοι από την άλλη μεριά του ωκεανού.
Ετσι ακριβως ειναι. Με τομδικο μου ειδα και επαθα να το φερω οσο καλυτερα γινεται αλλα παντα διαπιστωνω οτι δεν ειναι τελειες οι κοπες. Ειδικα οταν βγαζω βαζω μαχαιρι ή αλλαζω ρυθμιση.

Ετσι ακριβως εχουν τα πραγματα με τους δικους μας παγκους αλλά παντα θα πρεπει να προαπαθουμε ωστε να εχουμε ισιες κοπες, καθε τοσο μπορει να ρυθμιζουμε και λιγο το δισκοπριονο!

Ευγε Νικόλα. Στερεα κατασκευη με το στρατζαριστο για βαση. Επισης ο φραχτης με τη γωνια αλουμινιου ολα τα λεφτα. Και απλος αλλα και ακριβης. Τα σεβη μου.

Στην περιπτωση της δικη σου...με τοσο καλη κατασκευη παγκου...προσωπικά θα το πηγαινα ενα βήμα παραπέρα βαζοντας μονιμο μοτερ με δισκο πανω...
ωστε να αποφυγω αυτες τις ανοχες...που δεν γινετε να τις αποφυγεις οταν βαζεις βγαζεις ενα εργαλειο...

Στην περιπτωση της δικη σου...με τοσο καλη κατασκευη παγκου...προσωπικά θα το πηγαινα ενα βήμα παραπέρα βαζοντας μονιμο μοτερ με δισκο πανω...
ωστε να αποφυγω αυτες τις ανοχες...που δεν γινετε να τις αποφυγεις οταν βαζεις βγαζεις ενα εργαλειο...

Αυτή είναι μια πολύ καλή λύση Ευγένιε αλλά δύσκολο το μοτέρ ...πρέπει να είναι μικρής σχετικά διαμέτρου ή αν πας σε μεγαλύτερο θέλεις κατασκευή με ιμάντα.
Αν προκύψει κανένα εξάρτημα μπορεί να το παλέψω για την απόλαυση της προσπάθειας δηλαδή.
Πάντως και το B&D που έχω τώρα επάνω μόνιμα είναι δεν το βγάζω καθόλου, για κοψίματα στο χέρι έχω το 18V Parkside.:flipout:-bye-

Ναι δεν ειναι να το βγαζεις και να το ξαναβαζεις το δισκοπριονο και εγω σταθερα στον παγκο το εχω και με άλλα κοβω με το χερι. Γι’ το λογο δεν ειδα ποτε με καλο ματι τα diy με την αλουμινενια μικρη πλακα που αλλαζουν saw – router – jigsaw στην ιδια βαση του τραπεζιου.
Για την κουβεντα που εγινε για το μοτερ, η καλυτερη λυση ειναι με ιμαντα, αλλά ειναι πολυ δυσκολο να κατασκευαστει ένα συστημα (δισκος – μοτερ – εντατηρας) και να ανεβοκατεβαινει αλλά κυριως να εχει και κλισεις ο δισκος + βαρια κατασκευη.

Να παρουσιάσω κι εγώ (επιτέλους) με τη σειρά μου την μετατροπή του πάγκου MasterCut 1000 της Wolfcraft:
20170228_194109.jpg
20170228_194134.jpg
20170228_194251.jpg
20170228_194305.jpg

και αυτό που με ταλαιπώρησε πιο πολύ απο όλη την κατασκευή...
Power Unit 02.jpg
Power Unit 01.jpg

Last edited:
Τι το κακο ειχε ο παγκος της wolfcraft και γιατι η κατασκευη αυτη απαιτουσε τροποποιηση του και οχι δημιουργιας μιας ανεξαρτητης κατασκευης. Απο ο,τι βλεπω μονο τα ποδια εχουν μεινει απο τον παγκο...

Μου αρεσε το συστημα του φραχτη. Ειχα δει παρομοια κατασκευη στο Youtube με Τ-track. Ειναι ομαλο στην κινηση;

Τι το κακο ειχε ο παγκος της wolfcraft και γιατι η κατασκευη αυτη απαιτουσε τροποποιηση του και οχι δημιουργιας μιας ανεξαρτητης κατασκευης. Απο ο,τι βλεπω μονο τα ποδια εχουν μεινει απο τον παγκο...

Μου αρεσε το συστημα του φραχτη. Ειχα δει παρομοια κατασκευη στο Youtube με Τ-track. Ειναι ομαλο στην κινηση;

Το κακό του πάγκου ήταν ότι έπρεπε να βγάλεις το ένα εργαλείο για να μπει το άλλο (ρούτερ ή δισκοπρίονο). Τώρα τα έχει και τα δύο ετοιμοπόλεμα.
Επίσης εαν έφτιαχνα μία ανεξάρτητη κατασκευή θα γέμιζα το χώρο μου με κατασκευές και θα είχα τον Wolfcraft να κάθεται...
Ο φράκτης είναι αρκετά ομαλός στην κίνηση

Γιατι δεν χρησιμοποιησες και την μεταλλικη του πλακα. Απο ο,τι θυμαμαι ηταν αρκετα στιβαρη.
Και... Τον παγκο φανταζομαι δεν τον πεταξες...

Εχεις δικιο αυτο με τον χωρο. Εγω ημουν ετοιμος για ενα all around παγκο και κατελληξα να μην ξερω που να βολεψω το παγκοπριονο της einhell.

Γιατι δεν χρησιμοποιησες και την μεταλλικη του πλακα. Απο ο,τι θυμαμαι ηταν αρκετα στιβαρη.
Και... Τον παγκο φανταζομαι δεν τον πεταξες...

Εχεις δικιο αυτο με τον χωρο. Εγω ημουν ετοιμος για ενα all around παγκο και κατελληξα να μην ξερω που να βολεψω το παγκοπριονο της einhell.

Μα η μεταλλική του πλάκα ήταν το πρόβλημα:
"Το κακό του πάγκου ήταν ότι έπρεπε να βγάλεις το ένα εργαλείο για να μπει το άλλο (ρούτερ ή δισκοπρίονο)"

Φυσικά και δεν πέταξα τίποτα, ποτέ δεν ξέρεις....

Ωραιότατη και μερακλίδικη κατασκευή Σαράντη ...πολλά μπράβο !!!:worshippy::worshippy: Και το μέγεθος του πάγκου είναι τέτοιο που μπορείς άνετα να ρυθμίζεις την ανύψωση των εργαλείων από κάτω. Πιθανώς να χρειαστείς και μία ράγα ακόμα αριστερά του ρούτερ στην άκρη αν φτιάξεις sled για το ρούτερ.... χελιδονοουρές κλπ.