Πάγκος για- Δισκοπρίονο-Ρούτερ-(κατασκευή)

Απάντηση: Re: Πάγκος για- Δισκοπρίονο-Ρούτερ-(κατασκευή)

Η αρχή έγινε, με λαμαρίνα 2mm και φρεζάτες βίδες 1/4" x 20mm - έχω αφήσει τον πλαστικό πάτο του ρούτερ γιατί βοηθάει να "κάτσουν" οι βίδες καλύτερα στις τρύπες που άνοιξα στην λαμαρίνα.
Ερώτηση: για την κεντρική τρύπα (που θα βγαίνει το κοπτικό) έχω δύο επιλογές από ποτηροτρύπανα μετάλλου 48 και 28mm. Αν προχωρήσω με το 48άρι, πως φτιάχνω το καπάκι που κάθεται στην μεγάλη τρύπα όταν χρησιμοποιούμε μικρά κοπτηκά, και πως φτιάχνω πατούρα για να κάτσει το καπάκι; Να υποθέσω ότι το καπάκι είναι απαραίτητο για να μην κατεβαίνει πολύ πριονίδι στο ρούτερ;

Επισης στη φαση που εισαι μπορεις να κανεις το εξης, θα βαλεις απo πανω (σαντουιτς) μια λαμαρινα παχους 3 mm στις διαστασεις της 2αρας που εχεις, την 2αρα θα την τρυπησεις με 48αρι κοπτικο και την 3αρα με 54αρι ή μεγαλυτερο κοπτικο.
Μετα θα φτιαξεις δαχτυλιδια με 3αρι plexi και εξωτερικη διαμετρο 54mm ή μεγαλυτερη.
 
Φτιάχνω προς το παρόν ένα πρόχειρο πάγκο (θα ανέβει φώτο από βδομαδα) για να κάνω κάτι μαζεμένες δουλειές που τις βιάζομαι. Απλά ελπιζα η πλακα του ρούτερ να μείνει και για τον κανονικό πάγκο που θα ακολουθήσει. Αν όχι, θα πάω κατευθείαν σε 5χιλ αλουμίνιο συν το κόλπο με τα δύο ποτηροτρυπανα. Καπάκια νομίζω ότι θα τα καταφέρω με ιδιοκατασκευη από πλεξιγκλας.
 
Ιδού ο πάγκος. Δεν πρόλαβα να τον δοκιμάσω ακόμα γιατί τελείωσε νύχτα. Η 2χιλιοστά λαμαρίνα δεν στραβώνει ούτε για πλάκα από το βάρος. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν έχει αρκετό "ψωμί" για να γίνουν οι κωνικές τρύπες για τις μεγάλες βίδες που παίρνει από κάτω το συγκεκριμένο ρούτερ (1/4" δηλ περίπου 6mm). Το κανονικό παγκορούτερ που θα ξεκινήσει προς το χειμώνα θα έχει πλάκα αλουμινίου 5 χιλιοστά.
Ερώτηση: από το τρύπημα της λαμαρίνας μου δημιουργείται ένα "καρούμπαλο" όπως σπρώχνει το τρυπάνι το υλικό. Είναι φυσιολογικό αυτό ή κάνω κάτι λάθος; Στην παρούσα φάση απλά το λίμαρα και ξαναεγινε η πλάκα επίπεδη, αλλά αν έκανα πιο σοβαρή κατασκευή θα το λυπόμουνα το αλουμίνιο να το σημαδέψω έτσι.


20180827_211100_zpsthxgorig.jpg
 
Δημήτρη, κανονικά χρειάζεται ένα κομμάτι σίδερο απο καλτω ολταν τρυπάς, όπως κάνουμε και στο ξύλο.
Μ´ αυτό τον τρόπο, εκτός απ´ την πιο καθαρή τρύπα, προστατεύεις και το τρυπάνι απ´ το σπάσιμο. Ειδικά τα κοβαλτίου.
 
Δεν θέλει πιεση στην εξοδο το τρυπανι.
Και με μια κωνική φρεζα μεταλλου μετα από κατω εισαι τζετ.
Αν θυμασαι σου ειπα και απο κοντα την ενσταση μου για τα 2 χιλιοστα.
 
Δεν θέλει πιεση στην εξοδο το τρυπανι.
Και με μια κωνική φρεζα μεταλλου μετα από κατω εισαι τζετ.
Αν θυμασαι σου ειπα και απο κοντα την ενσταση μου για τα 2 χιλιοστα.

Από κάτω; Κάνεις την τρύπα από την μία πλευρά και μετά γυρνάς το μέταλλο ανάποδα για να ξεκινήσεις φρεζάρισμα από την έξοδα του προηγούμενου τρυπήματος; Εγώ τρυπάνι και φρέζα τα δούλεψα από την ίδια πλευρά (αυτήν που θα φαίνεται).

Το 'πες, αλλά το είχα ήδη αγοράσει το κομμάτι. Πάντως, για προσωρινή λύση γίνεται η δουλειά και με τα 2 χιλιοστά.
 
Και στο δικο μου παγκορουτερ παντως 2mm πλακα αλουμινιου εχω χρησιμοποιησει και λειτουργει ολο το συστημα μια χαρα. Μιλαμε για μικρων διαστασεων πλακα βεβαια, τοση οσο χρειαζεται για να πιασει το πελμα του ρουτερ και να κατσει καλα στην ξυλινη επιφανεια, οχι ολοκληρο τραπεζι.

Στάλθηκε από το Lenovo A5500-H μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 
Και στο δικο μου παγκορουτερ παντως 2mm πλακα αλουμινιου εχω χρησιμοποιησει και λειτουργει ολο το συστημα μια χαρα. Μιλαμε για μικρων διαστασεων πλακα βεβαια, τοση οσο χρειαζεται για να πιασει το πελμα του ρουτερ και να κατσει καλα στην ξυλινη επιφανεια, οχι ολοκληρο τραπεζι.

Στάλθηκε από το Lenovo A5500-H μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Vrass, ο Τριτον είναι πιο βαρύς και έχει μεγαλύτερο πέλμα και κυρίως πιο χοντρές βίδες για την στερέωση. Για τον parkside είχα φτιάξει και εγώ βάση με 2mm λαμαρίνα και ήταν οκ.

Χθες, έκανα και ένα υποτυπώδες σλεντ. Ήθελα να δοκιμάσω μισοχαρακτό σύνδεσμο για να γίνει κορνίζα με κόντρα πλακέ 10mm πάχος. Αξιοπρεπές βγήκε ( ο μισοχαρακτός) αν και σηκώνει πολύ βελτίωση ακόμα. Όσο για το σλεντ, δεν μου αρέσει η επαφή που κάνει το σίδερο με το ξύλινο αυλάκι. Στην αρχή μάγκωνε πολύ, μετά με την χρήση χαλάρωσε αλλά μου δίνει
την εντύπωση ότι γρήγορα θα πάρει τζόγους - θα προτιμούσα μια άλλη λύση για να κυλάειτο σλεντ. Από την άλλη, μπορεί και να φταίει η ξύλινη επιφάνεια που είναι ότι να 'ναι.

20180831_205756_zpsyzncb6wx.jpg


20180831_205751_zpssam3f70x.jpg


20180828_224659_zpsqxckjjfy.jpg
 
Το σλεντ μπορείς να το βάλεις λίγο κερί και θα φεύγει πιο όμορφα.

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 
Συνέχεια εξαρτημάτων πάγκου

Κατασκευάστηκε ο οδηγός για τα Finger Joint στο ρούτερ και έγινε η πρώτη απόπειρα κατασκευής τέτοιου είδους συνδέσεων για δύο συρτάρια... επιτυχημένη !!!

0iZ4i5j.jpg


Έγινε και η πρόχειρη σύνδεση του κυκλωνικού συστήματος με το ρούτερ και στα δύο σημεία εξαγωγής πριονιδιού για την περίπτωση που χρειαστεί να γίνει εργασία εντός του εργαστηρίου

DlZRO3q.jpg


Η συνολική εικόνα του κυκλωνικού συστήματος είναι


r9RYWP0.jpg
thctjrL.jpg


Το άνοιγμα-κλείσιμο της σκούπας μέσω της πρίζας που υπάρχει γι αυτό τον σκοπό επάνω στην σκούπα είναι πολύ εξυπηρετικό !!!

Επόμενο βήμα η κατασκευή συστήματος ανεβοκατευάσματος του ρούτερ γιατί τελικά τα ελατήρια είναι πολύ δυνατά και δεν είναι εύκολο να γίνει μικρορύθμιση με το χέρι από κάτω. Το ίδιο θα γίνει και για το δισκοπρίονο.
Πρώτα όμως θα πρέπει να έλθουν τα T-trac να αλλαχθούν οι υπάρχοντες ράγες και να μπουν και στον φράχτη.